ii. Ceza Hukukunun Tanımı ve Bölümleri
Ceza hukuku genel manada, “suç adı verilen insan davranışının yapısını inceleyen ve buna özgü yaptırımlar öngören hukuk dalı”…
Kanun-ı Ceza…
“‘Kanun-ı ceza’ ale’l-umum müstelzim-i ceza olan ef’alin tarifiyle tayin edilecek mücazâtın nev’ini ve derece-i şiddet ve hıffetini beyan eder.”…
“‘Hukuk-ı cezaiye-i umumiye’ iki kısımdır. Birincisine kısm-ı umumi, ikincisine kısm-ı hususi tabir olunur. ‘Kısm-ı umumi’ cerâimin tarif ve taksiminden ve cinayet ve cünha [ve] kabahate mahsus cezalardan ve mükerrirlikten ve teşebbüs-i cürümden ve cürmün iştirakinden ve ceraim-i müteaddidenin ictimâından ve esbab-ı müşeddede ve muhaffefe ile muafiyet-i cürümden cezanın keyfiyet-i sükûtundan bahseder. Kısm-ı hususi cinayet ve cünha ve kabahate mahsus cezaların ayrı ayrı tayininden bahseder.”…
Ceza Muhakemesi Hukuku…
“Usul-i muhakemat-ı cezaiye” ceraim-i vakıanın suret-i tahkikiyle faillerinin taharri ve derdesti ve muhakemelerinin icrası ve verilen karar ve ilamlar aleyhine ne suretle itiraz ve istinaf ve temyiz olunacağı hakkında ittihadı lazım gelen kavaid ve usulden bahseder.” Ceza…