ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 8/909
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 29.05.1980
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 04.07.1980
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
I. FAİZ ORANLARI HAKKINDA KARAR
Bankalar açacakları kredilere uygulayacakları azamî faiz oranlarını, vadelerine göre serbestçe tesbit ve ilân ederler. Bu şekilde tesbit ve ilan edilen kredi faiz oranları, Banka ile borçlanan arasında serbestçe tayin edilir. Azami faiz oranlarındaki değişiklikler bu karara göre yeni yapılan kredi anlaşmalarına 6 aydan önce tatbik edilemez.
Bu kararda faiz farkı iadesinden yararlanması öngörülen İhtisas bankaları, Kanunlarında belirtilen ihtisas kredilerine, tesbit ve ilân edecekleri diğer kredi faiz oranlarından asgari faiz iade oranlan kadar düşük faiz oranı uygularlar.
İhracatı teşvik fonundan kullandırılacak kredilerde faiz oranı ile bankaya bırakılacak miktar Para Kredi Kurulunca tesbit edilir.
Bankalar tahakkuk ettirdikleri faizlerin :
a) İki yıldan kısa vadeli kredilerde:
I. İhracat Kredilerinde % 10
II. Diğer Kredilerde % 25
b) İkİ yıldan (iki yıl dahil) uzun vadeli kredilerde :
I. Yıllık Programların Genel Teşvik Tablolarında yer alan yatırım konularında açılan ve iki yıl ödemesiz dönemi olan beş yıldan (5 yıl dahil) daha uzun vadeli kredilerde ve gerice yörelerdeki yatırımların orta vadeli işletme kredilerinde % 15
II. Diğer kredilerde % 25
c) Mevduat Munzam karşılıklarından verilen faizlerden 2 puvan
özendirilmesi istenen sektörlere kredi maliyetlerini azaltmak için T. C. Merkez
Bankası nezdindekl Faiz Farkı İadesi Fonu’na, faiz tahakkukunu izleyen bir ay içerisinde yatırırlar. Bu tutarları süresi içinde yatırmayan bankaların bu eylemlerinin Ödünç Para Verme İşleri Kanunu'na aykırılıktan doğan sonuçları saklı kalmak üzere, eksik yatırılan tutarlara T. C. Merkez Bankasınca fon lehine gecikme süresi için % 35 oranında cezai faiz uygulanır.
Ayrıca, T. C. Merkez Bankasınca Kamu İktisadi Teşebbüslerine uygulanacak İkraz faizlerinin yüzde 10'u Faiz Farkı İadesi Fonuna yatırılır.
Aşağıdaki hallerde Faiz Farkı İadesi Fonuna ödeme yapılmaz :
a) Temerrüt faizlerinde
b) Bankalararası kredilerde
c) İhracatı Teşvik Fonundan Kullandırılan Kredilerde
d) T. C. Turizm Bankasınca, T. C. Ziraat Bankasınca, Türkiye Halk Bankasınca açılan ihtisas kredilerinde
e) T. Emlâk ve Kredi Bankasınca kullandırılan konut ve yapı tasarrufu kredileri ile 5389 sayılı Kanun gereğince T. C. Ziraat Bankasının tahvil satışı tutarlarından kullandırılan kredilerde.
İlgili Kanun gereğince mevduat kabulüne yetkili bulunanların kabul edecekleri mevduata aşağıdaki yıllık en yüksek oranların üzerinde faiz verilemez:
A) Bankalararası Mevduat | Serbest |
B) Resmi Mevduat (Faiz bakımından Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ - Kur, ve T. C. Emekli Sandığı mevduatı tasarruf mevduatı sayılır.) | Faiz verilmez |
C) Ticari Mevduat (Kooperatifler Mevduatı, faiz bakımından tasarruf mevduatı sayılır) | Faiz verilmez |
D) Tasarruf Mevduatı | |
a) Vadesiz | % 5 |
b) Vadeli | Banka ile mudi arasında tesbit edilecek oran. |
E) Diğer Mevduat | % 5 |
Banka ile borçalan veya Banka ile mudi arasında tesbit edilecek İkraz ve mevduat oranlan konusunda Türkiye Bankalar Birliği kararı ile kısıtlama getirilemez.
Bankalar altı ay ile iki yıla kadar vadeli hamiline yazılı mevduat sertifikası çıkarabilirler. Mevduat sertifikalan, tasarruf mevduatı hükümlerine tabidir.
Yurt dışında çalışan Türk işçileri tarafından havale yoluyla gönderilen veya efektif olarak bozdurulan dövizlerin kesin satışı suretiyle açılacak tasarruf mevduatına, nev’ine göre cari faiz haddine 5 puan artırım yapılır. Bu fark Faiz Farkı iadesi fonundan karşılanır
Halen açılmış bu tür tasarruf mevduatına uygulanan faiz oranı, vadesi süresince geçerli olup, lehine olan hükümlerden mudiler yararlandırılır.
Vadeli tasarruf mevduatının ilgili bankanın izni ile vade tarihinden önce çekilmesi halinde uygulanacak en yüksek faiz oranı, mevduatın yapıldığı tarih ile çekiliş tarihi arasındaki geçen süreye uygulanabilecek en yüksek faiz oranının 5 puvan eksiği ile yapılır. Bu oran, hiçbir şeklide vadesiz mevduat faiz oranının altına düşemez.
Bankalar, kredili müşterilerini durucu veya bloke mevduat bulunmağa zorlayarak ya da benzeri eylenmeler yoluyla ilâve menfaat sağlayamazlar.
Mevdut Munzam karşılıklarına T. C. Merkez Bankasınca verilecek yıllık faiz oranlan :
a) Vadesiz ve altı aya kadar mevduata ilişkin karşılıklarda % 10
b) Altı ay (altı ay dahil) fazla vadeli mevduata ilişkin karşılıklarda % 16
Bu kararın uygulanması ile ilgili esas ve şartlar T. C. Merkez Bankasınca Resmi Gazete'de yayımlanacak tebliğlerle ilgililere duyurulur. Uygulamada karşılaşılan tereddütler Bankaca giderilir.