Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2021/31
Kurum:
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Kabul Tarihi:
31.12.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
31.12.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1) Bilindiği üzere, Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 6 ncı maddesinde devam eden riskler karşılığının (DERK) hesaplama yöntemi belirlenmiş olup aynı maddenin üçüncü fıkrası “Kurum branşlar itibarıyla bu test yöntemini değiştirebilir, farklı test yöntemleriyle yeterlilik testi yapabilir ve bu test yöntemi çerçevesinde devam eden riskler karşılığının ayrılmasını isteyebilir.” hükmünü amirdir.
2) Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan DERK hesaplama yöntemi için kullanılan %95 oranı kara araçları sorumluluk branşında %100 olarak kullanılır.
3) 2019/5 sayılı Devam Eden Riskler Karşılığına İlişkin Genelgede belirtilen DERK hesaplama yönteminin kullanılması halinde, kara araçları sorumluluk branşı için aynı Genelgenin 4 üncü maddesinde yer alan;
i. Direkt üretimin %100’ünün Türkiye’de kurulan havuzlara devredildiği işler için ayrı hesaplama yapılması halinde kullanılan brüt hasar prim oranı olan %100 oranı %105 olarak, diğer işler için kullanılan brüt hasar prim oranı olan %85 oranı %90 olarak,
ii. Direkt üretimin %100’ünün Türkiye’de kurulan havuzlara devredildiği işler için ayrı hesaplama yapılmaması halinde kullanılan %85 oranı %90 olarak kullanılır.
4) Söz konusu oran değişiklikleri nedeniyle dönemler arasında oluşan farklılıklar tahmin yönteminde değişiklik olarak kabul edilecek olup, finansal tabloların bu çerçevede hazırlanması ve bu değişikliğin finansal tablolara etkisinin karşılaştırmalı olarak finansal tablo dipnotlarında açıklanması gerekmektedir.
5) Söz konusu oran değişiklikleri sadece 31.12.2021 tarihli finansal tablolara etki edecek hesaplamalarda kullanılır ve hasar prim oranlarının değiştirilmesi kapsamında ortaya çıkabilecek olan olumlu fark, değişikliğin yapıldığı yılı takip eden bir yıl boyunca kar dağıtımında kullanılamaz, kar dağıtımı için dikkate alınacak sermaye yeterliliği oranı hesaplamasında dikkate alınamaz.
6) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.