Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2005/11
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
28.01.2005
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu :Özel Güvenlik Hizmetleri
İLGİ :a) 24.04.2003 tarih ve 8027 sayılı (Genelge No:2003/41) genelge.
b) 02.07.2004 Gün ve 1235 Sayılı (Genelge No:2004/88) genelge
Bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşların koruma ve güvenlik hizmetlerini, bedeli döner sermaye kaynaklarından ödenmek üzere 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve bu Kanunun uygulamasına ilişkin çıkartılan yönetmelikte 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde güvenlik şirketlerinden temin edebilecekleri belirtilmiş idi.
5188 sayılı Kanuna dayanılarak çıkartılan söz konusu “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” 07.10.2004 târihli ve 25606 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
5188 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde ve buna paralel mezkûr Yönetmeliğin 7 nci maddesinde, özel güvenlik hizmetinin, kurum ve kuruluşların kendi bünyesinde kuracakları özel güvenlik birimi veya özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın almak suretiyle sağlanabileceği; özel güvenlik hizmetinin ne şekilde sağlanacağının kişi veya kuruluşlar tarafından belirlenebileceği ve bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimin kurulmuş olmasının ihtiyaç duyulduğunda ayrıca özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınmasına mani teşkil etmeyeceği belirtilmiştir.
Yine 5188 sayılı Kanun’un 3 maddesi ve buna paralel mezkûr Yönetmeliğin 8 inci maddesinde, kurum ve kuruluşlar tarafından, özel güvenlik hizmetinin hangi usûl ile sağlanacağı, hizmetin azami olarak kaç personel eli ile yürütüleceği, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliği belirlendikten sonra gerekli iznin alınması maksadı ile Valiliğe müracaat edecekleri ve bu taleplere özel güvenlik komisyonun kararı üzerine Vali tarafından izin verileceği hükme bağlanmıştır.
Özel Güvenlik Personeli için alınan kadrolar halen geçerli olup, özelleştirilen kurumlardan yapılan atamalar ve diğer kurumlar arası nakiller dışında koruma güvenlik personelinin açıktan atanması (açıktan atama izninin sınırlı olması ve sağlık personeline öncelik verilmesi nedeni ile) düşünülmemektedir.
Mevcut koruma güvenlik personelinin zorunlu haller dışında iller arası nakli düşünülmemektedir. Ayrıca aynı kurumda kadrolu güvenlik personel ile hizmet satın alınması sureti ile çalıştırılan personelin bir arada görev yapması da koordine açısından sakıncalı görülmektedir.
Dolayısı ile mevcut kadrolu koruma güvenlik görevlilerinin, bu hizmeti satın alamayacak kurumlarda toplanması tercih edilmelidir. Özelleştirilen kurumlardan yapılan atamalar ve Bakanlığımıza atanacak kadrolu koruma güvenlik personeli için iller tarafından planlama yapılacak ve ihtiyaç olacak yerlerde döner sermaye imkanlarına göre hizmet satın alma hususunda iller yetkili olacaktır.
Bu çerçevede, 5188 sayılı Kanun ve mezkûr Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ilinizdeki sağlık kurum ve kuruluşlarının özel güvenliğe ihtiyacı bulunup bulunmadığının tesbiti ile,
1- Öncelikle özel güvenlik hizmetinin hangi usûl ile yürütüleceğine, döner sermaye kaynaklarının özel güvenlik hizmeti satın almaya yeterli olup olmadığı da nazara alınarak karar verilmesi;
2- Özel güvenlik hizmeti ihtiyacının, özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınması yolu ile karşılanmasına karar verilir ise; mezkûr Kanun ve Yönetmelik ile belirlenen usûl ve esaslar dâhilinde, hizmetin konusu, hizmetin özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınması yolu ile karşılanacağı ve bu hizmetin azamî kaç personel ile yürütüleceği hususları belirtilmek sûretiyle ilgili Valiliğe müracaat edilerek gerekli iznin alınması;
Hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.