Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/12
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
15.11.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.11.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53231444-010.06.01-11993490
Konu: Tohumluklarda Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmaların İzleme ve Kontrolü Amacıyla Yapılacak Analizler İçin Numune Alma Usul ve Esasları
GENELGE 2023-12
Tohumluklarda genetik yapısı değiştirilmiş organizmalardan (GDO) kaynaklanabilecek risklerin engellenmesi, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve kalite güvencesi sağlanması için yurtiçinde piyasaya sürülmek üzere üretilen ve risk grubunda yer alan türlere ait tohumlukların izleme ve kontrolü amacıyla yapılacak analizler için aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde numune alınacaktır.
1. GENEL HÜKÜMLER
1.1 Pamuk, mısır ve soya türlerine ait tohumluklar bu Genelge hükümlerine göre GDO analizine tabi tutulacaktır.
1.2 Bu Genelge kapsamında yer alan tohumluklardan GDO analizi için gerekli olan numuneler resmi tohumluk kontrolörleri tarafından alınacaktır.
1.3 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu hükümlerine istinaden yürürlüğe giren tohumluk sertifikasyon ve pazarlamasına ilişkin yönetmelikler ile OECD tohum programı kapsamında üretilen pamuk, mısır ve soya türlerine ait tohumluklardan GDO analizi için numune alınacaktır.
1.4 Yeniden etiketleme ve ambalajlama kapsamında oluşturulan tohumluk partilerine, bu Genelge kapsamında daha önceden yapılmış ve uygun olarak neticelenmiş GDO analizlerinin olması halinde bunlardan tekrar GDO analizi için numune alınmayacaktır.
1.5 Ham tohumluk olarak sertifikalandırılan tohumluk partilerinden GDO izlenmesi ve kontrolü amacıyla numune alınmayacak, ham tohumlukların nihai sertifikaya dönüştürülmesi talep edildiğinde, bu tohumluklardan oluşturulan partilerden bu Genelge kapsamında GDO analizi için numune alınacaktır.
1.6 Sertifikasyon aşamasında tohumluk partilerinden alınan kontrol numuneleri ile kontrol numunelerinde uygunsuzluk tespit edilen tohumluk partilerine ait şahit numuneler için GDO tarama analizi ücreti ve tohumluk türüne göre tip belirleme analiz ücretleri, GDO analizini yapacak gıda kontrol laboratuvar müdürlüklerinin döner sermaye hesabına ilgili tohum üreticisi veya yasal temsilcisi tarafından peşinen ödenecektir. Analiz ücreti ödenmeyen numunelerin analizleri yapılmayacaktır.
2. NUMUNE ALIMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
2.1 Bu Genelge kapsamındaki türlere ait tohumlukların, tohumluk sertifikasyonu aşamasındaki tüm partilerinden GDO izlenmesi ve kontrolü amacıyla numune alınacaktır.
2.2 Bu Genelge kapsamındaki türler için tohum sertifikasyon sistemi dahilinde üretimi yapılacak tohumluklara ait başvuru kuruluşlarına (tohumluk üretiminin yapıldığı ildeki Bakanlık il müdürlüğü veya kamu sertifikasyon müdürlüğü) yapılacak numune aldırma taleplerine istinaden oluşturulacak numune alım planları (Ek-2) ait olduğu ay başlamadan 10 gün önce başvuru kuruluşlarınca Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
2.3 Numune alım planları Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bildirilecek, alınması planlanan numune sayıları üzerinden numunelerin gönderileceği laboratuvarlar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce belirlenerek Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bildirilecek ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü laboratuvarlara göre nihai numune dağılım tablosunu ilgili başvuru kuruluşlarına bildirecektir.
2.4 GDO analizi için alınacak numuneler, tohumluk üreticisi kuruluşlar tarafından ilgili sertifikasyon yönetmeliklerine göre partilendirilen tohumluklardan sertifikasyon amacı ile alınan numunelerle birlikte aynı anda alınacaktır.
2.5 Tohumluklardan GDO analizi için numune alımı, tohumluk partilerinden numune alma esaslarına göre yapılacaktır.
2.6 Numune alımı en az biri tohumluk kontrolörü olmak üzere iki teknik eleman tarafından firmayı temsile yetkili kişi huzurunda yapılacaktır.
2.7 Numune alım ve muhafazasında bulaşmayı engelleyecek gerekli tedbirler alınacaktır.
2.8 Numune alımında görev yapanlar tek kullanımlık steril ve pudrasız eldiven kullanacak, her yeni tohumluk partisine geçişte eldiven değiştirilecek ve numune almada kullanılan ve tek kullanımlık olmayan diğer malzemeler steril olacaktır.
2.9 Her bir numune yeniden açılmaya imkân vermeyen ağzı kendinden yapışkanlı veya kilitli steril numune alma poşetine konulacak, steril numune alma poşetine konulan her bir numune daha sonra başka bir plastik poşet veya bez torbaya tohumluk numune etiketi ile birlikte konularak ağzı plastik mühür ile mühürlenecek, tüm numunelerin ağzı sıkıca kapatılarak darbe ve nem alması önlenecektir.
2.10 Tohumluk miktarının şahit numune alımı için yeterli olduğu durumlarda her tohumluk partisinden kontrol numunesi ve şahit numunesi olmak üzere iki takım numune alınacaktır.