Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2016/15
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.11.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Kapsamında Verilen Sağlık Raporları
İlgi: a) Sağlık Raporlarının Düzenlenmesi Hakkında 2014/29 sayılı (26.09 2014 tarihli ve 5409.875 sayılı) Genelge.
b) 1111 Sayılı Askerlik Kanunu.
c) Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği.
ç) 31 Mayıs 2013 tarih ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/4762 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı.
Bilindiği üzere 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Askeri Hastaneler Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. Askeri hastaneler Bakanlığımıza devredilmeden önce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince askerlik yükümlülüğü bulunan vatandaşların görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla askeri hastaneler tarafından muayene ve sağlık raporu işlemleri yürütülmekteydi.
1) Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile askerlik yükümlülerinin görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla yapılacak muayene ve düzenlenecek sağlık raporları İlgi (c)‘de kayıtlı "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" yer alan usul ve esaslara göre düzenlenecektir.
2) 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Askeri Hastaneler Bakanlığımıza devredilmiş olup sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla askeri hastaneler tarafından düzenlenen sağlık raporları devir sonrasında Bakanlığımızca yayımlanmış Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları listesinde yer alan Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenecektir. Ancak uçucu sağlık raporları ile dalgıç sınıfı sağlık raporları sadece Ek-1 Uçucu ve Dalgıç Sınıfı Raporları Vermeye Yetkili Hastaneler Listesi'nde yer alan hastaneler tarafından düzenlenecektir.
3) 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 14. Maddesi "....Aile hekimi, resmi sivil sağlık kuruluşu veya asker hastanelerinde hu madde kapsamında yapılacak sağlık muayenelerinden herhangi bir ücret veya katkı payı alınmaz'', hükmü gereğince yapılan muayene ve düzenlenen raporlar hakkında askerlik yükümlülerinden herhangi bir ücret ve katkı payı talep edilmeyecektir.
4) 31 Mayıs 2013 tarih ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/4762 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı "MADDE 55 - Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarına alınacak askeri öğrenci adayları, ilk defa işe haşlayacak olan muvazzaf ve sözleşmeli subay/astsubay adayları, uzman jandarma ve uzman erbaş adayları ve sözleşmeli er/erbaş adaylarından istenilecek sağlık kurulu raporları için asker hastanelerinde verilen sağlık hizmetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü eğitim kurumlarına alınacak öğrenci adayları ve ilk defa işe başlayacak olan Emniyet Hizmetleri Sınıfı adaylarından istenilecek sağlık kurulu raporları için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularında verilen sağlık hizmetlerinden ücret alınmaz." hükmü uyarınca düzenlenecek raporlardan ücret tahsil edilmeyecektir.
5) Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, öğrencileri ve bunların adayları ile askerlik yükümlülerinin muayene ve görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla yapılan başvurular ilgi (c)'de kayıtlı "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" yer alan usul ve esaslara göre yapılmaya devam edilecektir.
6) Sağlık raporları için yapılan başvurularda kimlik tespitine azami özen gösterilecek, sağlık raporu için ilk başvuruda sağlık kurulu sekretaryası tarafından kişinin bilgisayara entegre kamera yardımıyla fotoğrafı çekilecek ve HBYS'ne aktarılacaktır. HBYS üzerinden başvuran kişilerin muayene, numune verme ve radyolojik görüntüleme aşamalarında sistemde yer alan dijital fotoğraf sayesinde karşılaştırılması sağlanacaktır.
7) Bu amaçla düzenlenecek sağlık raporlarında EK-2 Sağlık Kurul Raporu (Türk Silahlı Kuvvetleri) ve EK-3 Sağlık Muayene Fişi kullanılacaktır.
8) Sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporlarının bir sureti kişilere elden imza karşılığı verilecek olup bir nüshası da sevk eden makama resmi yazı ekinde gönderilecektir.
9) Raporlara itirazlar ve hakem hastane tayinleri Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ile ilgi (b)'de kayıtlı genelge hükümlerine göre yapılacaktır.
Bilgilerini ve keyfiyetin ilgililere tebliği ile sağlık yeteneklerini tespit etmek amacıyla düzenlenecek sağlık raporları ilgili genelgeler ve mevzuatta belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi hususunda;
Gereğini önemle rica ederim.