Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin 2451 sayılı Kanunun kapsamına girmeyen kamu kurum ve kuruluşlarında atama ve nakiller bu Kanunda belirtilen usullere göre yapılır.
Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı dahil) ve Milli Savunma Bakanlığı ile yargı organları, üniversiteler, akademiler ve mahalli idarelerin kendi özel kanunlarındaki atama ve nakillere ilişkin hükümlerin uygulanmasına devam olunur.
Aşağıda sayılan kadro yerlerine yapılacak atamalar müşterek kararname ile yapılır. Bunların nakilleri ve görevden alınmaları da aynı usule göre olur.
a) Başkan, Başkan Yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, yönetim kurulu üyeleri, (Seçimle gelenler hariç)
b) Daire başkanı (1 ve 2 nci derece),
c) Müessese müdürü, grup başkanı, (1 ve 2 nci derece)
d) Genel sekreter,
e) Müşavir (1 nci derece),
f) Kurul başkanı (Teftiş, fen, tetkik ve benzeri),
g) Bölge müdürü (1 ve 2 nci derece).
2 nci maddenin dışında kalan ve ilk dört dereceye giren kadro ve görevlere Başbakan veya ilgili Bakanın onayı ile atama yapılır. Başbakan ve ilgili bakanlar 3 ve 4 ncü derecelerdeki görevlere ilişkin atama yetkilerini ilgili mercilere devredebilirler.
2 ve 3 ncü maddelerde belirtilmeyen kadro ve görevlere yapılacak atama ve nakillerde, bu Kanunun kapsamına giren kurum ve kuruluşların teşkilat kanunlarında veya özel kanunlarındaki hükümlerin uygulanmasına devam olunur.
Bu Kanunun;
a) Üçüncü maddesi kapsamına girenlerden Bakanlar Kurulunca lüzum görülenlerin atama ve nakilleri müşterek kararla;
b) Dördüncü maddesi kapsamına girip de 6 ncı dereceye kadar (6 ncı derece dahil) olanlardan Bakanlar Kurulunca lüzum görülenlerin atama ve nakilleri Başbakan veya ilgili Bakan onayı ile;
Yapılabilir.
Bu Kanunun kapsamına giren kurum ve kuruluşların, teşkilat kanunları ile özel kanunlarındaki imha, teklif, seçim, görüş alma ve atama niteliklerine ilişkin hükümler saklıdır.
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.