Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
10.05.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
10.05.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B. 12.0.GKG.0.06.01.00 - 305.02.01.04 - 1665
Konu : GDO’lu Ürünlerin Geri Gönderilmesi
... VALİLİĞİNE
(İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)
5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu kapsamında yapılan ithalat kontrollerinde Biyogüvenlik Kurulunca onaylanmamış gen tespit edilen ürünün ithalatına izin verilmemesi ve ithalatçı firma tarafından 3. bir ülkeye gönderilmesinin talep edilmesi durumunda “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik”in “Sevkiyatların Geri Gönderilmesi” başlıklı 22 inci maddesinin 1 inci fıkrası c bendi “Varış ülkesinin menşe ülkeden farklı olması durumunda, varış ülkesinin yetkili makamı sevkiyatın kabul edilmesi hususunda hazırlıklı olduğunu Bakanlığa bildirmişse Bakanlık sevkiyatların geri gönderilmesine izin verebilir” hükmü gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla ürünün 3. ülkeye gönderilmesinde ülkemiz topraklarından transit geçişi söz konusu ise, ülkemize ithalatı uygun görülmeyen GDO’lu ürünlerin transit geçişinde de varış ülkesinin yetkili makamının sevkiyatı kabul ettiğine dair belge aranacaktır. Ayrıca transit işlemlerinin “Genetik yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik”in 16 ıncı maddesine göre yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda;
1. İthalatçı firma tarafından transite konu miktar, menşe ülkesi, ürünün içerdiği GDO çeşidi (Ayırt edici kimlik bilgilerini içeren analiz raporu), nakil vasıtası plakası (veya gemi ismi) ve çıkış gümrüğü bilgilerini içeren dokümanların ve alman tedbirlerin İl Müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından doküman ve kimlik kontrolü yapılır.
2. Yükleme ve boşaltmada ürünün çevreye bulaşmasının önlenmesiyle ilgili tedbirlerin firma tarafından alınması gerekmekte olup bu kapsamda GDO’lu ürün ambalajlarının özel olarak, yırtılma ve parçalanmaya dayanıklı kağıt, polietilen ya da pamuk veya keten çuvallarla yapılması; yükleme yapılan araçların mutlaka örtülmesi ya da kapalı araçlarla taşımanın yapılması gerekmektedir. Firma tarafından alman tedbirler ile nakil vasıtasının mühürlü olup olmadığının kontrolü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından yapılır.
3. Herhangi bir bulaşma halinde acil eylem planı doğrultusunda hareket edilmesi ve ivedilikle Bakanlığa bildirimde bulunulması gerekmektedir.
4. Transit geçişine izin verilen ürünle ilgili kayıt İl Müdürlüğümüzce tutulur ve çıkış ilindeki İl Müdürlüğüne tutulan kayıtlar bildirilir.
5. Çıkış ilindeki Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünce mühür kontrolü yapılır ve yurtdışı edilen ürünle ilgili giriş ilindeki Müdürlüğe çıkış işlemi bildirilir.
Uygulamanın yukarıda belirtilen şekilde gerçekleştirilmesi hususunda gereğini rica ederim.