Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
28580
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
30.07.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
30.07.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.12.0.KKG.0.17.01. 106.01- 33-02-912-1745
Konu : İçsu Gemi Ruhsat Tezkeresi
... VALİLİĞİNE
(İl Müdürlüğü)
İlgi: 08.08.2001 tarih ve SÜHD-91-912-1745-22435 sayılı yazımız.
İlgi yazımız ile su ürünleri stokları üzerindeki av baskısını azaltmak, aşırı avcılığı önlemek amacıyla balıkçı gemilerine 1997 yılından bu yana ruhsat tezkeresi düzenlenmediğinden bahisle, avcılık faaliyetinde bulunamayan veya kaçak olarak avcılık yapan balıkçıların sorunlarının çözümü için Bakanlık Makamının Olur’u ile 31 Aralık 2001 tarihine kadar başvuruda bulunacaklara gemi ruhsat tezkeresi verilmesinin uygun görüldüğü duyurulmuştu.
Ruhsat tezkerelerinin, tonilato veya denize elverişlilik belgelerinin ibraz edilmesi, bunun mümkün olmadığı içsularımızda ise kurulacak komisyon marifeti ile ruhsat talep edilen balıkçı gemilerinin can ve mal emniyeti ve avcılık etkinlikleri açısından uygunluğuna kanaat getirilmesi durumunda düzenlenebileceği bildirilmişti. Söz konusu süre, tonilato veya denize elverişlilik belgelerinin düzenlendiği liman başkanlıklarının iş yoğunluğu nedeni ile 31 Mart 2002 tarihine kadar uzatılmış ve bu tarihte sonlandırılmıştı.
Bakanlığımıza gelen bilgilerden balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olmadığı içsuların bulunduğu illerimizde, personel hareketlerinden veya bu konudaki uygulamaların yeterince bilinmemesinden kaynaklanan sorunlar olduğu görülmüştür. Bu sorunun giderilmesi amacı ile su ürünleri ruhsat tezkeresi düzenlenmesine ilişkin hususların hatırlatılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir:
1- Su Ürünleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrası gereğince, su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacı ile yeni balıkçı gemileri için ruhsat tezkeresi düzenlenmemektedir. Ancak, yeni istihsale açılmış veya istihsale açılmış olmakla birlikte ruhsatlı tekne sayısı yeterli olmayan içsularımızda, Bakanlıktan izin alınması kaydıyla ruhsat tezkeresi düzenlenmesine istisnai olarak izin verilebilmektedir.
Bakanlıkça ruhsat düzenlenmesine izin verilecek tekne sayısının belirlenmesinde avlanabilir stok miktarı ve yöre balıkçılarının sosyo-ekonomik durumu dikkate alınmaktadır. Bu nedenle il müdürlüklerince Bakanlığımıza bu amaçla yapılacak başvurularda, kiralamaya esas avlanabilir stok miktarı, varsa mevcut ruhsatlı tekne sayısı ve talep edilen ruhsat miktarına ilişkin bilgiler yer alacaktır.
2- Kiralanan bir alandaki istihsal hakkı kiralamayı yapan müstecire ait olduğundan, daha sonra sorun yaşanmaması için Bakanlıktan alınan izin kapsamında yeni ruhsatlandırılacak balıkçı gemileri için müstecirle görüşülerek, talep ettiği balıkçı gemilerinin ruhsatlandırılması yararlı olacaktır.
Ruhsat tezkerelerinin vize işlemlerinde Su Ürünleri Yönetmeliğinin dördüncü maddesi gereği su ürünleri kooperatiflerinden belge alınması gerekmektedir.
3- Su Ürünleri Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin onikinci fıkrası gereğince kiralama işlemleri devam etmekte olan ve ihalesi yapılmamış istihsal yerlerinde, kiralama işlemi kesinleşinceye kadar ticari olarak su ürünleri istihsali yasak olduğundan, bu tip alanlarda (göl, baraj gölü, akarsu, gölet vb) ticari amaçla avcılık yapılmasına daha önce ruhsatlandırılmış balıkçı gemisi dahi olsa izin verilmeyecek, bu alanlara yönelik ruhsat başvuruları dikkate alınmayacaktır.
4- Su ürünleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi gereği gerçek kişilerin istihsalde bulunacakları yerin en büyük mülki amirine dilekçe ile başvurmaları gerektiğinden, kiralanmış bir istihsal sahasının bulunmaması durumunda, gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi düzenlenmeyecektir. Ancak su ürünleri kooperatiflerinin kurulabilmesi için, ortakların ruhsat tezkeresi sahibi olması gerektiğinden, bu tür durumlarda kooperatifin kurulabilmesine imkan sağlamak maksadı ile sadece bu durumla sınırlı olmak üzere, gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi düzenlenebilecektir.
5- İstihsalde kullanılan tüm tekneler büyüklüğüne bakılmaksızın ruhsat tezkeresi almak zorundadır. Düzenlenen tüm ruhsat tezkereleri kayıt defterlerine işlenecektir.
6- Balıkçı gemisinin sahibinin değişmesi durumunda, Noter satışı sonrası yeni sahibi adına ruhsat aktarması yapılabilecektir. Bu işlem sadece aynı avlak sahasındaki ruhsat aktarılması ile sınırlı olarak uygulanacaktır.
7- Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS) kademeli olarak kullanıma açılmakta olup, ruhsatlandırılmış tüm balıkçı gemilerinin kaydı bu sisteme aktarılacaktır. Halen denize sahili olan il müdürlüklerimizce bu işlem yapılmaktadır. Aynı şekilde ruhsatlandırılmış içsu balıkçı gemilerinin de sisteme aktarımı yapılacaktır. Halen sisteme balıkçı gemisi kayıtlarının aktarımı ile ilgili giriş yetkisi bulunmayan, denize sahili olmayan il müdürlüklerimize yetki verilebilmesi için, bu girişleri yapacak Bakanlık personelinin (bir veya daha fazla olabilir) kurum sicil numarası, TC Kimlik Numarası ve iletişim (e-posta, cep telefonu) bilgilerinin murat@kkgm.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.