Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu Uygulama Talimatının amacı, 14/7/2023 tarihli ve 7456 sayılı 6/2/2023 tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesi ile 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 35 inci maddesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından karşılanan desteklerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklarınca karşılanmasına ilişkin uygulama esaslarını göstermektir.
Dayanak
(1) Bu Uygulama Talimatı, 7456 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi ile 4749 sayılı Kanunun geçici 35 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Uygulama Talimatında geçen;
a) Bakanlık: Hazine ve Maliye Bakanlığını,
b) Banka: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan mevduat ve katılım bankalarını,
c) Destek: Merkez Bankası tarafından kur korumalı hesaplara 7456 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi gereğince sağlanan desteği,
ç) Kanun (7456 sayılı Kanun): 14/7/2023 tarihli ve 7456 sayılı 6/2/2023 tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu,
d) Karar: 23/2/2022 tarihli ve 5206 sayılı Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararını,
e) Kur korumalı hesap (KKH): Bankalar nezdinde açılan ve destek sağlanan Türk lirası mevduat veya katılma hesabını,
f) Merkez Bankası: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını,
g) Sistem: Merkez Bankası tarafından sağlanan ve bankaların veri girişi yapmak için kullandığı web servis uygulamasını,
ğ) Vade başı kuru: Türk lirası mevduat veya katılma hesabının açıldığı/yenilendiği gün saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurunu,
h) Vade sonu kuru: Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurunu,
ı) Yararlanıcı: Destekten faydalanan yurt içi yerleşik gerçek kişileri,
i) Yurt içi yerleşik gerçek kişi: Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dâhil Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişileri,
ifade eder.
Kur korumalı hesapların açılması ve vade sonu yenileme
(1) Banka tarafından açılacak KKH’ler 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 12 ay vadeli olarak açılır. 90 günden az ve 370 günden fazla olmamak kaydıyla anılan vadelerin 10 gün altında veya üstünde vadelerle KKH’ler açılabilir.
(2) KKH’lerin açılışlarında işlem günü saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından açıklanan ABD doları/Türk lirası, Euro/Türk lirası ve İngiliz Sterlini/Türk lirası döviz alış kurlarından birisi kullanılır.
(3) Bankalar nezdinde saat 16:30’a kadar açılan KKH’ler, aynı iş günü içerisinde Ek- 1’de yer alan bildirim formuna uygun şekilde sistem üzerinden saat 17:00’ye, yarım iş günlerinde saat 12:30’a kadar Merkez Bankasına bildirilir. Saat 16:30’dan sonra açılan hesaplara ilişkin Ek-1 bildirimleri ise takip eden iş günü en geç saat 11:00’e kadar tamamlanır.
(4) KKH’ler ile ilgili olarak Merkez Bankasına bildirimi yapılan Ek-1 formunda “Hesap Türü İlk Açılış (A) / Yenileme (Y)” ile ilgili olarak aşağıda yer alan kriterler dikkate alınır:
(a) Bankaca daha önce KKH açtırmayıp ilk defa bu hesapları açtıracak olan yararlanıcılara ait olan hesaplar “Hesap Türü İlk Açılış (A)” olarak bildirilir.
(b) Banka nezdinde daha önce KKH açtırıp, vade bitiminde faiz getirisi ve destek tutarı eklenmiş hesabın toplam tutarı üzerine ilave para yatırılması durumunda her ilave tutar gerek yeni hesap numarası ile olsun gerek eski hesap numarası ile olsun “Hesap Türü İlk Açılış (A)” olarak bildirilir.
(c) Yararlanıcıya ait hesabın vadesinden önce kapatılıp ilerleyen tarihlerde yararlanıcıya yeniden hesap açılması durumunda bu hesaplar da “Hesap Türü İlk Açılış (A)” olarak bildirilecektir. Vadesinde kapatılan hesaplardan vade sonu günü dışında farklı tarihlerde açılan hesaplar “Hesap Türü İlk Açılış (A)” olarak bildirilir.
(ç) Yararlanıcı, vade sonunda anapara, faiz ve destek toplamından oluşan tutarı geçmeyecek şekilde aynı gün aynı veya farklı hesap numarası ile ilk hesap açılıştaki kriterlerle veya döviz cinsi, vade, faiz oranı vb. kriterlerden en az birini değiştirerek hesabını devam ettirmek isterse “Yenileme (Y)” olarak bildirilir.
Merkez Bankası desteğinin kullandırılmasında uygulanacak faiz ve kâr payı oranları
(1) Mevduat bankalarının KKH’lere uygulayacağı faiz oranı bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir. Belirlenen oranın Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranından düşük olması durumunda ödenecek destek tutarı, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı esas alınarak hesaplanır.