Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, meyve ve asma fidanı/üretim materyali ile çilek fidesi sertifikasyon sistemi içinde, araştırma kuruluşu olmayan kuruluşlar tarafından 1 veya 2 nolu ünite ile ön temel veya temel blok kurulabilmesi için Bakanlıkça yetkilendirme esaslarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat; meyve ve asmada ön temel veya temel üretim materyali/fidan/çilek fidesi üretebilmek için araştırma kuruluşları dışındaki kuruluşların Bakanlıkça yetkilendirme esaslarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat; 03/07/2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Meyve Fidanı ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ile Pazarlaması Yönetmeliği- Asma Fidanı ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ile Pazarlaması Yönetmeliği’nin 17 nci maddeleri, 08/07/2010 tarihli ve 27635 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çilek Fidesi Üretimi, Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği’nin 19 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Talimatta geçen;
a) Araştırma kuruluşu: Bitki çeşitlerinin ıslahı veya bulunması ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyet gösteren, nitelikleri ve çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen, kamu kurum ve kuruluşları veya özel kuruluşları,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Bakanlıkça Yetkilendirme Komisyonu: Genel Müdürlük, Sertifikasyon Kuruluşu ve Bakanlık İl Müdürlüğü’nden birer yetkili personelin katılımıyla oluşturulan komisyonu,
ç) Bir nolu damızlık ünitesi: Araştırma kuruluşları veya Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar tarafından ıslahçı materyalinden özel korumalı tel seralarda veya izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan, virüsten arî ön temel sınıfta üretim materyali elde edilen bitkileri,
d) Bir nolu ünite: Bir nolu damızlık ünitesi ile ön temel fidan üretim parselini,
e) Fidan: Anaç, çöğür, yoz veya çelik üzerine aşılama veya doğrudan eşeysiz vejetatif yollarla çelik, daldırma, doku kültürü yöntemleri ile üretilen aşılı veya aşısız meyve/asma fidanlarını,
f) Fide: Çilekte bir üretim mevsiminde ana bitkilerden oluşan, doğrudan eşeysiz vejetatif yollar veya doku kültürü yöntemleri ile üretilen köklü bitkileri,
g) Genel Müdürlük: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
ğ) İki nolu damızlık ünitesi: Araştırma kuruluşları veya Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar tarafından bir nolu ünitelerden elde edilen veya yurtdışından ithal edilen ve ön temel kademede olduğu belgelendirilen üretim materyallerinden veya fidanlardan, özel korumalı tel seralarda veya izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan virüsten ari temel sınıfında üretim materyali elde edilen bitkileri,
h) İki nolu ünite: İki nolu damızlık ünitesi ile temel fidan üretim parselini,
ı) Ön temel blok: Araştırma Kuruluşları veya Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar tarafından veya yurt dışından ithal edilen, ıslahçı materyalinden üretilen virüsten ari meristem fide ile özel korumalı tel seralarda veya izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan, virüsten arî ön temel sınıfta fide elde edilen parseli,
i) Ön temel fide: İndeksleme sonucu virüsten ari olduğu belirlenen ön temel blok bitkilerinden ilk yılın sonunda elde edilen fideyi,
j) Ön temel materyal: Bir nolu damızlık ünitesinden elde edilen üretim materyalini,
k) Sertifikasyon kuruluşu: Bakanlık tarafından tohumluk sertifikasyon işlemlerini yapmakla yetkilendirilen kuruluşları,
l) Temel blok: Araştırma kuruluşları veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından ön temel bloklardan elde edilen veya yurtdışından ithal edilen, ön temel kademede olduğu belgelendirilen fidelerle, özel korumalı tel seralarda veya izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan virüsten ari temel sınıfta fide elde etmek için yapılan parseli,
m) Temel fide: Ön temel bitkiden ilk yılın sonunda elde edilen fideyi,
n) Temel materyal: İki nolu damızlık ünitesinden elde edilen materyali,
o) Üretici: Üretim materyali veya fidan/fide konularında üretim, koruma ve/veya işlemden geçirme ve pazarlama faaliyetlerini profesyonel olarak yapan gerçek ya da tüzel kişi veya kuruluşlar ile kamu kuruluşlarını,
ö) Üretim materyali: Meyve ve asma fidanları ile çilek fidelerinin üretilmesinde kullanılan çelik, aşı gözü, aşı kalemi, klon, doku kültürü ortamındaki bitkicik, stolon, sürgün ucu ve meristem gibi vejetatif, tohum, çöğür ve yoz gibi generatif üretim materyalini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Bakanlıkça Yetkilendirme
Genel şartlar
(1) Yetkilendirme, üretim, sertifikasyon ve pazarlama ile ilgili şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Meyve/asma fidanı ve üretim materyalinde sertifikasyon sistemine ait şema Ek 1’de, çilek fidesi sertifikasyon şeması Ek 2’de yer almaktadır.