Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Kadın Konukevleri ve Bağlı İlk Kabul Birimlerinde Görev Yapan Özel Güvenlik Görevlilerinin Görev ve Yetkileri Hakkında Yönerge
................ VALİLİĞİNE
(Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü)
Kadın konukevi ve ilk kabul birimleri fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözel şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.
Bu kuruluşlarda kadınlar ve beraberlerindeki çocuklara giyim, yemek, harçlık, rehberlik, danışma ve yönlendirme hizmetlerinin yanında güvenli bir ortamda barınmalarının sağlanması yönünde de hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetlerin sunumunda, insan onur ve haysiyetine yaraşır, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenmesi ve özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu çerçevede; Kuruluşlarda konuk edilmekte olan kadınlar ve beraberlerindeki çocukların daha nitelikli hizmet almalarının sağlanması ve hizmet sunumunda sorun yaşanmaması amacıyla, özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi esnasında, 10.06.2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve 07.10.2004 tarihli ve 25606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖzelGüvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri başta olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
1- Güvenlik hizmeti, özel güvenlik hizmeti sunan firmalardan, hizmet satın alma yolu ile temin edilen personel tarafından yerine getirilecektir. Özel güvenlik görevlileri, görev alanında mevzuata uygun usullerle, can ve mal güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına yönelik ve suç işlenmesini önleyici tedbirleri alırlar.
2- Kuruluş müdürü tarafından özel güvenlik görevlilerinin güvenlik hizmetlerine ilişkin mevzuata hâkim olmaları ve yapacakları iş ve işlemleri mevzuata uygun olarak gerçekleştirmeleri sağlanır.
3- Özel güvenlik görevlileri, kendilerine verilen yetkileri, görevli oldukları süre içinde ve görevli oldukları alanlarda, özel güvenlik görevlisi kimlik kartını herkes tarafından görülebilecek şekilde taşımak kaydıyla, üniformalı olarak kullanırlar.
4- Kuruluşlarda kadın özel güvenlik görevlisi istihdam edilir. Ancak gerektiği takdirde kuruluş dışında erkek güvenlik görevlisi çalıştırılabilir.
5- 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 16 ncı maddesi gereğince özel güvenlik personeli, Kanun’da belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz. Kuruluşlarda görev alan diğer personele (temizlik elemanı, bakım elemanı, kaloriferci vb,) özel güvenlik görevlilerinin yürüteceği İş ve işlemlerle ilgili yetki ve sorumluluk verilemez.
6- Özel hizmet alımı ile çalışanlar, kuruluş hizmetlerinden yararlanan kadınlara özel hayatlarına yönelik soru soramaz, görüş bildiremez, yönlendirmede bulunamaz. Özel güvenlik görevlileri sadece görev alanları kapsamında soru sorabilirler.
7- Kuruluşta görevli özel güvenlik görevlileri kuruluş içerisinde görev tanımlarını aşacak ve kadınların özel hayatlarına müdahale edecek şekilde dolaşamaz.
8- Özel güvenlik görevlileri yetkilerini, mevzuat hükümlerine uygun olarak kullanmak zorundadırlar. Özel güvenlik görevlilerince kimlik sorma, kişinin veya aracın durdurulması işlemleri, kontrolün konusu ve sebepleri de açıklanarak yerine getirilir. Kuruluşa girişte ilgilinin kimlik göstermeyi kabul etmemesi halinde, kuruluşa giremeyeceği anlayacağı bir şekilde açıklanır.
9- 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 7 inci maddesi "a" bendine göre özel güvenlik görevlilerine arama konusunda verilen yetki, kişileri, eşyalarını ve çantalarını x-ray cihazı, el detektörü veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme ile sınırlıdır. Bu kapsamda elle arama yapılamaz.
10- Kuruluşun girişinde, suç teşkil etmemekle birlikte kuruluşta kalan kişilerin güvenlik ve gizliliği açısından tehlike oluşturabilecek eşyalar ile değerli eşyaların saklanacağı kilitli dolap veya güvenli kasa ve benzeri araçlar bulundurulur. Bu eşyalar kuruluşa giriş aşamasında güvenlik görevlisince ilgiliye nedeni ve şekli konusunda gerekli bilgilendirme yapılmasının ardından emanete alınır. Eşyalar ve niteliklerini içeren bir liste de eklenerek “Emanet Formu” (Ek-1) iki nüsha halinde hazırlanır, imza altına alınan formun bir nüshası muhafaza edilirken diğer nüsha eşya sahibine verilir. Bu eşyaların kuruluştan ayrılırken veya kuruluşta kalma sürecinde ihtiyaç duyulması halinde tutanak(Ek-2) ile ilgiliye teslim edilmesi sağlanır.
11- Kuruluşun kamera kayıtlarının takip edilmesinden özel güvenlik görevlisi sorumludur. Ancak, bu kayıtlar kuruluş müdürü ve il müdürünün onayı olmadıkça hiçbir kişi, kurum veya kuruluşla paylaşılmaz.