Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, yetkili merciler tarafından bildirilecek alarm haberlerinin sürat ve emniyetle ilgililere ulaştırılmasını sağlamak, yangın, sabotaj, doğal afet ve iç emniyet ile ilgili olarak alınan önlemleri kontrol etmek ve konuya ilişkin tüm işlemleri bir esasa bağlamak amacıyla yürütülen Nöbetçi Memurluğu hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge hükümleri, Teşekkül Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında düzenlenecek Nöbetçi Memurluğu hizmetinde uyulacak esas ve kuralları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge,
a) 18.01.1966 tarih ve 711 Sayılı Nöbetçi Memurluğu Kurulması ve Olağanüstü Hal Tatbikatlarında Mesainin 24 saat Devamını Sağlayan Kanuna,
b) 18.11.1966 tarih 6/7337 Karar Sayılı Nöbetçi Memurların Görev ve Sorumlulukları ile Çalışma Şekillerini Gösterir Yönetmeliğe,
c) 10.06.2004 tarih ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe,
ç) 02.08.2005 tarihli MKE Kurumu Genel Müdürlüğü Koruma Planına,
d) 12.06.2002 tarih ve 2002/4390 Karar Sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve MKE Kurumu Genel Müdürlüğü Özel Yangın Yönergesine,
e) Milli Savunma Bakanlığı Milli Alarm Yönergesine, (MKE Kurumu Genel Müdürlüğü Alarm Tedbirleri İlanında Yapılacak Faaliyetler Formu)
dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen kavramlardan;
a) MKE/Kurum/Teşekkül/Genel Müdürlük: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünü,
b) Yönetim Kurulu : Teşekkül Yönetim Kurulunu,
c) Genel Müdür : Teşekkül Genel Müdürünü.
ç) Merkez Teşkilatı: Teşekkül merkezindeki birimleri,
d) Taşra Teşkilatı : Teşekkül merkezi dışındaki işletme/fabrika müdürlüklerini ifade eder
İkeler
(1) Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında yürütülecek olan Nöbetçi Memurluğu hizmetini bir esasa bağlamaktır.
Sorumluluk, kontrol ve rapor verme esasları
(1) Bu Yönergenin uygulanmasından ve uygulanmanın izlenmesinden Savunma Sekreterliği ve tüm yöneticiler sorumludur. Bu Yönergenin uygulanmasını Teftiş Kurulu Başkanlığı denetler ve gerektiğinde rapor verir.
Değişiklik esasları
(1) Bu Yönerge gerektiğinde değişikliğe tabi tutulabilir. Tümü veya bazı maddeleri değiştirilebilir.
Dağıtım ve kullanma esasları
(1) Bu Yönerge gizli olmayıp, Teşekkül birimlerine dağıtılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Nöbet tutacak personelde aranacak nitelikler
(1) Genel Müdürlükte nöbet tutacak personelin tespit işlemi, Savunma Sekreterliği ve İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığınca, bu yönergenin 3.b maddesi ile 11 nci maddesinde belirtilen aşağıdaki nitelikler göz önünde bulundurulmak suretiyle müştereken yapılır.
a) Asgari ortaokul mezunu olmak ,
b) Görevin gerektirdiği bilgi, görgü ve çabuk kavrama sahibi olmak,
c) İtimada şayan olmak,
ç) Sağlam karakterli olmak,
d) En az iki yıl hizmeti bulunmak.
Nöbetçi memurluğu genel hükümleri
(1) Nöbetçi memurluğu genel hükümleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Nöbetçi Memurluğunda Ana Teşekkülde görev alacakların isim listeleri, izin, rapor ve benzeri durumlar dikkate alınarak İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından, her ayın 20 nci gününe kadar Savunma Sekreterliğine bildirilir.
Savunma Sekreterliğince hazırlanacak aylık nöbet listesi onaylandıktan sonra Merkez Teşkilatı birimlerine duyurulur. Birimler tarafından aylık listede ismi yazılı personele tebliğ ettirilen listeler, birimlerde açılacak Nöbetçi Memurluğu dosyasında muhafaza edilir. İlgili birim amirlerinin nöbet listesinde yer alan personelin izin kullanımına (yıllık ve mazeret) azami ölçüde dikkat etmesi, acil olarak izin verilmesi durumunda ise gecikmeksizin (nöbet öncesi) Savunma Sekreterliğine bildirmesi gerekmektedir.
b) Nöbetçi Memurlarının görevlerini gereği gibi yapabilmeleri için gerekli oda, yatak takımı, telefon v.b. hizmetler İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığınca sağlanır.
c) Mesai saatleri dışında gelen alarm haberlerinin ilgililere (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Savunma Sekreteri) ulaştırılması ile Genel Müdürlük Merkez Teşkilatında doğabilecek arızaların tamir ve ıslahı ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığınca tanzim edilen nöbetçi şoför listesi Savunma Sekreterliğine verilir. Araç temini mümkün olmadığı durumlarda, Nöbetçi Memuru serbest çalışan taksilerden faydalanarak görevini ifa eder.
ç) Mesai saatleri dışında Alarm Haberlerinin alınması ile ilgili olarak Genel Müdürlüğe gelen araçlar, görev belgelerini ibraz etmeden içeri alınmaz, aynı şekilde alarm haberlerinin kurum dışına ulaştırılması ile ilgili olarak İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığınca tanzim edilen araç görev belgeleri olmayan araçlar, Genel Müdürlük dışına çıkarılmaz.