Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, ülkemizin eğitim ve kültür zenginliğini tanıtmak, Türk kültürü ile birlikte Türkiye Türkçesinin öğretilmesine katkıda bulunmak, milli, manevi ve tarihi bağları güçlendirmek amacıyla açılan Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezlerinin çalışma esaslarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, ülkemiz ile eğitim ve kültür alanında işbirliği bulunan ülkelerdeki Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezlerinin çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 314 üncü maddesi, 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 36 ncı maddesi ve ülkemizle ilgili ülkeler arasında imzalanan anlaşma, protokol ve mutabakat zabıtları esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Eğitim Ataşeliği: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Ataşeliğini,
ç) Eğitim Ataşesi: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Ataşesini,
d) Eğitim Müşaviri: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müşavirini,
e) Eğitim Müşavirliği: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müşavirliğini,
f) Genel Müdür: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürünü,
g) Genel Müdürlük: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünü,
ğ) Merkez: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezini,
h) Merkez Müdürü: Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi Müdürünü,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Açılış ve işleyiş
Açılış
(1) Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezleri, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilgili ülkelerde eğitim ve öğretime uygun bir mekânda açılır ve faaliyetlerine devam eder.
Personel
(1) Merkez yöneticileri ile öğretmen ve uzmanlar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından görevlendirilir, gerekli görülmesi halinde ilgili ülke vatandaşlarından personel temin edilebilir.
Donatım
(1) Merkezin donatımı, eğitim araçları ve malzemeleri, baskı, kırtasiye gibi her türlü ihtiyaçları Bakanlık tarafından karşılanır.
Öğretim Süresi
(1) Öğretim takvimi hazırlanırken Bakanlıkça hazırlanan yıllık çalışma takvimi dikkate alınır.
Hizmet alanları
(1) Merkezlerde, Türkiye Türkçesi öğretiminin dışında, imkânlar ölçüsünde yaygın eğitim faaliyetleri ile sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de düzenlenebilir.
Sertifika geçerliliği
(1) Bu merkezlerde öğrenim görerek temel, orta ve ileri düzey kurlarını başarıyla tamamlayanlara, aldıkları puan doğrultusunda Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre dil seviyesini gösteren bir sertifika verilir.
Kayıt-kabul
(1) Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezine kayıt ve kabul şartları Merkezce belirlenir. En az 10 kursiyerin talep etmesi halinde de Merkez Müdürünün önerisi ve Eğitim Müşavirinin/ Ataşesinin onayı ile kurlar açılabilir. Eğitim Müşavirinin/ Ataşesinin bulunmadığı yerlerde gerekli işlemler ilgili Misyon Şefliği tarafından tesis edilir.
Seviye tespit sınavı ve sınıflar
(1) Dil kurslarına katılacak olanlar kursların başlangıcından önce seviye tespit sınavına alınırlar. Sınav sonucuna göre;
0-40 puana sahip olanlar A1 kuruna,
41-54 puana sahip olanlar A2 kuruna,
55-69 puana sahip olanlar B1 kuruna,
70-84 puana sahip olanlar B2 kuruna,
85 ve üzeri puan alanlar ise C1 kuruna yerleştirilirler.
Sınıflar en fazla yirmişer kişilik gruplar halinde oluşturulur. Kurlar, 175 (Yüz yetmiş beş) ders saatinden az olamaz. Kur sonunda başarılı olanlar bir üst kura alınırlar.
Kurs ücretleri
(1) Kurs ücreti Merkez Müdürlüğünce kurs giderleri göz önünde bulundurularak her kur için ayrı ayrı olmak üzere ilgili ülkenin ücret standartlarına göre Merkez Müdürünün teklifi ve Eğitim Müşavirinin/Ataşesinin onayı ile belirlenir. Eğitim Müşavirinin/Ataşesinin bulunmadığı yerlerde gerekli işlemler ilgili Misyon Şefliği tarafından tesis edilir. Maddi durumu yetersiz olan kursiyerlerin kayıtları Merkez Müdürünün uygun görmesi halinde ücretsiz yapılabilir. Merkez giderlerinin kurslardan elde edilecek gelirlerle karşılanması esastır.
Öğretim programı
(1) Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezlerinin öğretim programı, ilgili ülkenin özelliğine göre Merkez Müdürlüğünce hazırlanır ve uygulanır. Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezlerinde uygulanacak program Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünce onaylanır.