Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Usul ve Esasların amacı, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin kalkınma ajansları tarafından desteklenen projelerinin uygulanmasını sağlamak üzere, yararlanıcı kamu idaresi ve kalkınma ajansı tarafından tahsis edilen kaynakların proje özel hesabına aktarılması, kullanılması ve muhasebeleştirilmesi ile bunlara ilişkin diğer hususları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Usul ve Esaslar, 22/12/2014 tarihli ve 6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (E) işaretli cetvelin 78 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Ajans: Kalkınma Ajansını,

b) Ajans desteği: Kalkınma ajanslarının 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat hükümleri uyarınca proje teklif çağrısı ve doğrudan faaliyet desteği ile güdümlü proje desteği olarak uyguladığı finansman desteklerini,

c) Eş finansman: Ajans tarafından desteklenen proje veya faaliyetlerde harcanmak üzere, yararlanıcı tarafından taahhüt edilen nakdi katkıyı,

ç) Genel sekreter: Kalkınma Ajansı Genel Sekreterini,

d) Gerçekleştirme görevlisi: Proje özel hesabı kapsamında yapılacak harcamalarda işin yaptırılması, mal veya hizmet alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerine yönelik olarak harcama yetkilisi tarafından görevlendirilen personeli,

e) Harcama yetkilisi: Özel hesaptan harcama yetki ve sorumluluğuna sahip proje koordinatörü olarak görevlendirilen kişiyi,

f) Kanun: 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunu,

g) Proje: Destekten yararlanmak üzere Ajansa sunulan belli bir amaca odaklanmış, bütçesi ile bütünlük arz eden, belirli süreli ve düzenli faaliyetler bütününü,

ğ) Proje özel hesabı: Yararlanıcı bütçelerinde ajans desteklerinden faydalanan projelerin gerçekleştirilmesi için eş finansman katkısını bütçe dışı kaynaklarla, bütçe dışı kaynaklardan karşılanamaması durumunda ilgisine göre (06) ve (07) ekonomik kodlarından tahakkuka bağlanmak suretiyle ödediği, ajans katkısı dahil harcamaların tamamının karşılandığı ve yararlanıcı kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe birimi adına genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya muhabiri olan bankada, özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlarda kamu sermayeli bankaların birinde açtırılan hesabı,

h) Sözleşme: Ajans ile yararlanıcı arasında imzalanan, destekten yararlanma ilke ve kurallarını, ödeme usul ve esaslarını, tarafların hak ve yükümlülüklerini ve bu yükümlülüklerin ihlalinin sonuç ve müeyyidelerini düzenleyen anlaşma ve eklerini,

ı) Yararlanıcı: Proje başvurusu kabul edilen merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerini

ifade eder.

Eş finansmanın kaynağı ve aktarılması

MADDE 4

(1) Yararlanıcının, eş finansman yükümlülüğünü mümkün olduğu ölçüde bütçe dışı kaynaklar ile karşılaması esastır. Yararlanıcı bu yükümlülüklerini bütçe dışı kaynaklar ile karşılayamaması durumunda bütçesinin (06) ve (07) ekonomik kodlarını içeren tertiplerinde yer alan ödeneklerden tahakkuka bağlamak suretiyle proje özel hesabına öder.

(2) Proje kapsamında görevlendirilen yararlanıcı personeline proje özel hesabından yahut yararlanıcının diğer banka hesaplarından yapılan maaş ödemeleri proje süresiyle sınırlı olarak eş finansman kabul edilebilir.

Proje özel hesabının işleyişi ve yapılacak harcamalar

MADDE 5

(1) Proje kapsamındaki harcamalar, gerçekleştirme görevlisinin imzasını müteakip harcama yetkilisinin muhasebe birimine; muhasebe yetkilisinin de bankaya vereceği talimat üzerine proje özel hesabından yapılır.

(2) Proje özel hesabına aktarılan tutarlar proje kapsamı dışında kullanılamaz.

(3) Yararlanıcılar 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri çerçevesinde proje kapsamında ve proje süresiyle sınırlı olmak üzere personel çalıştırabilir.

(4) Proje özel hesabındaki tutarlar projeler için gerekli, proje süresi ile sınırlı olmak üzere çalıştırılacak proje personelinin ücretleri, yolluk, hizmet alımları, tüketim malları ve malzeme alımları, demirbaş alımları ile makine ve teçhizat alımları ve projeye ilişkin diğer giderler için kullanılır.

(5) Proje için açılan özel hesap, Ajansın yetkilendirilmiş personeli tarafından takip edilir.

(6) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde projede görevlendirilen kamu personeline, bu görevlendirilmeleri nedeniyle kanunlarında projede görev yapanlara ödenmesi öngörülen ödemeler, proje bütçesinde Ajansın sağladığı mali destekten de karşılanabilir. Bu durumda, Ajans ilgili kamu personelinin bu ödemelerden yararlanabileceğine dair ispatlayıcı belgeleri isteme hakkını haizdir.

(7) Kamu görevlilerinin proje nedeniyle oluşan harcırah giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre ödenir. Bu giderler, Kalkınma Ajansları Destek Yönetimi Kılavuzunda belirtilen şartlara göre uygun maliyet olarak kabul edilebilir.

Proje özel hesabının nemalandırılması

MADDE 6

(1) Proje özel hesabındaki tutarlar, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde yer alan esaslar çerçevesinde değerlendirilir. Bu şekilde elde edilen nemalar, proje özel hesabına gelir olarak kaydedilir ve proje süresince bu Usul ve Esaslar çerçevesinde kullanılabilir.

(2) Proje özel hesabı üzerinden elde edilen gelirler, proje tamamlanıncaya kadar proje hesabında kalır. Projenin tamamlanmasından sonra proje özel hesabının nemalandırılmasından elde getiri nakdi katkı nispetinde ajans ve yararlanıcı arasında paylaşılır. Ancak Ajansın yaptığı ödemenin nemalandırılmasından elde edilen bütün getiri ve haklar ajansa aittir. Bu durum sözleşmede de açıkça belirtilir. Proje özel hesabına bağlı hesaplarda biriken bu getiri ve hakların ajansa düşen kısmının, proje dönemi sonunda ajansın kendi hesaplarına iadesi talep edilebileceği gibi söz konusu tutar yararlanıcıya yapılacak ödemeden mahsup da edilebilir. Yararlanıcının genel bütçeli bir idare olması halinde proje özel hesabında arta kalan tutardan payına düşen kısmı genel bütçe geliri olarak kaydedilir.

Özel hesap dönemi ve devir

MADDE 7

(1) Özel hesabın dönemi takvim yılıdır.

(2) Dönem sonu itibarıyla özel hesapta kalan tutarlar, proje süresince Ajans ve yararlanıcı kamu idaresi bütçeleriyle ilişkilendirilmeksizin ertesi yıla devreder.

Muhasebe işlemleri

MADDE 8

(1) Proje özel hesabına Ajans ya da eş finansman kaynağı olarak yararlanıcı tarafından aktarılan tutarlar emanet hesaplara alınır, harcamalar bu hesaptan yapılır.

(2) Özel hesaptan yapılan harcamalarda muhasebeleştirme belgesi olarak Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği eki Muhasebe İşlem Fişi kullanılır.

(3) Özel hesabın muhasebe işlemleri, ilgili kamu idaresinin muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe yetkilisi tarafından yerine getirilir.

(4) Muhasebe yetkilisinin imza sirküleri özel hesabın açıldığı bankaya bildirilir.

(5) Proje kapsamında mal varlığında artış meydana getirecek bir varlığın ortaya çıkması durumunda bu artışların Taşınır Mal Yönetmeliği ve Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre yararlanıcı idare envanterine bağış olarak kaydı yapılır. Söz konusu varlıklar, proje koordinatörünün belirlediği, projede görev alan yararlanıcı personeline zimmetlenerek kullanıma verilir.

Belgelerin saklanması

MADDE 9

(1) Proje ile ilgili tüm belgelerin aslı yararlanıcı tarafından; "aslı gibidir" ibareli ve yararlanıcının yetkili personeli tarafından imzalanmış suretleri ise Ajans tarafından saklanır.

(2) Proje ile ilgili belgelerin asıllarının Ajans tarafından görülmesi talep edildiğinde yararlanıcı belgelerin asıllarını ibraz etmekle mükelleftir.

(3) Proje hesabına ilişkin kayıtlar, yararlanıcının muhasebe birimi tarafından tutulur ve kanıtlayıcı belgeler muhasebe birimlerince kamu idarelerine teslim edilmesinden sonra on yıl süreyle saklanır.

Denetim

MADDE 10

(1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yapılan harcamalar Sayıştay denetimine tabidir.

Diğer hükümler

MADDE 11

(1) Yararlanıcı üst yöneticisi, bu Usul ve Esaslar çerçevesinde özel hesabın işleyişinden, kaynakların verimli ve etkin kullanılması hususunda gerekli tedbirlerin alınmasından sorumludur.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 12

(1) Bu Usul ve Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde Kanun ve ikincil mevzuatı hükümleri uygulanır. Usul ve Esaslara ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kalkınma Bakanlığı yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Bu Usul ve Esaslar, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, yürürlüğe girdiği tarihten önce sözleşmeye bağlanan projeler bakımından uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 13

(1) Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanan bu Usul ve Esaslar 1/1/2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere imzalandığı tarihte yürürlüğe girer ve 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun uygulanma süresince yürürlükte kalır.

Yürütme

MADDE 14

(1) Bu Usul ve Esasları Kalkınma Bakanı yürütür.