Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-13805938-010.03[020]-9631937

Konu: Tarım ve Orman Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine Dair Yönetmelik

BAKANLIK MAKAMINA

Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan "Tarım ve Orman Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine Dair Yönetmelik" taslağının yürürlüğe konulmasını takdir ve tensiplerinize arz ederim.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ADAY MEMURLARININ YETİŞTİRİLMELERİNE DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında yer alan kadrolara aday memur olarak atanan Devlet memurlarının yetiştirilmeleri ve aslî memurluğa atanmaları için uygulanacak eğitim programlarını, eğitim sürelerini, eğitimlerde uygulanacak sınavları, sınav ve staj değerlendirme esasları ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik hükümleri, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına aday memur olarak atanan personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aday memur: İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için uygulanacak merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı ve staj eğitimine tabi tutulmak üzere, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatındaki kadrolara atananları,

b) Adaylık süresi: Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatındaki kadrolara aday memur olarak atananların bu görevlerine, aday memur olarak atandıkları tarihten başlamak üzere, bir yıldan az iki yıldan çok olmayan süreyi,

c) Asli memur: Adaylık süresi içinde temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi devrelerinin her birinde başarılı olarak adaylığı kaldırılan kişileri,

ç) Bakan: Tarım ve Orman Bakanını,

d) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

e) Birim: Memurun görevli bulunduğu ve aday memur eğitimi vermekten sorumlu merkez ve taşra teşkilatını,

f) Birim amiri: Aday memurun istihdam edildiği birimde görevli daire başkanını, şube müdürünü, şefi, çalışma grup sorumlusunu/koordinatörünü ve doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı kuruluşlarındaki birim sorumlusunu,

g) Değerlendirme: Temel ve hazırlayıcı eğitim dönemleri sonunda yapılacak sınavlar ile staj eğitimi dönemi sonundaki bilgi seviyesini ölçme işlemini,

ğ) Eğitim ve sınav yürütme komisyonu: Adaylıkla ilgili eğitim ve sınav işlemlerini yürütmek üzere, Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında oluşturulan komisyonları,

h) Genel Müdür: Personel Genel Müdürünü,

ı) Genel Müdürlük: Personel Genel Müdürlüğünü,

i) Hazırlayıcı eğitim: Aday memura atandığı hizmet sınıfı, kadrosu ve göreviyle ilgili olarak verilen eğitimi,

j) Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu: Bakanlık tarafından eğitim ve sınavlarla ilgili işlemleri yürütmek amacıyla oluşturulan kurulu,

k) Salon başkanı: Sınavın usulüne uygun şekilde yürütülmesinden sorumlu personeli,

l) Sınav: Temel ve hazırlayıcı eğitim dönemleri sonunda yapılacak değerlendirmeler için bilgi seviyesini ölçme işlemini,

m) Staj eğitimi: Aday memurun temel ve hazırlayıcı eğitimde tabi tutulduğu eğitim konularında, birim amirinin gözetiminde, beceri ve deneyim kazandırmak için yapılan uygulamalı eğitimi,

n) Staj Değerlendirme Belgesi: Aday memurun staj başarı durumunu gösterir belgeyi,

o) Temel eğitim: Aday memurların, asli memur olabilmeleri için tabi tutuldukları Devlet memurlarının ortak nitelikleri ile ilgili hususları kapsayan eğitimi,

ö) Temel Eğitim Kurulu: Temel eğitim ile ilgili programların ve sınav sorularının hazırlanması amacıyla oluşturulan kurulu,

p) Uzaktan eğitim: Temel ve hazırlayıcı eğitimin çeşitli iletişim araçlarıyla e-öğrenme portalı üzerinden gerçekleşen eğitim şeklini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Aday Memur Eğitimleri ile İlgili İlke ve Esaslar

İlkeler

MADDE 5

(1) Aday memurların eğitimlerinde aşağıda belirtilen ilkeler göz önünde bulundurulur:

a) Aday memurların eğitimlerinde; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk ilke ve inkılaplarına, Anayasada ifadesi bulunan Atatürk milliyetçiliğine sadakatle bağlı kalacak, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacak, yurt ve vatandaş sevgisi ile dolu, güler yüzlü, yol gösterici, vatandaşlara daima yardımcı, disiplinli ve bilgili memur olarak yetişmeleri amaçlanır.

b) Aday memurların Bakanlık hizmetlerinin gerektirdiği bilgi ve beceriler kazandırılarak zaman ve kaynak israfına meydan vermeden, hizmetlerin verimli ve etkili bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacak halde yetiştirilmeleri esastır.

c) Eğitimler, Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunun sorumluluğunda yürütülür.

ç) Adaylık eğitimleri temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimi şeklinde birbirini takip eden bir sıra içinde yürütülür. Bu eğitimler, hiçbir nedenle adaylık süresini aşamaz.

d) Aday memurların aslî memurluğa atanabilmeleri için sırasıyla adaylık eğitimlerinin her devresini başarı ile tamamlamış olmaları gerekir.

e) Temel ve hazırlayıcı eğitimler; Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca belirlenecek eğitim merkezlerinde, staj eğitimleri ise atandıkları/görev yaptıkları birim ve gerek görülmesi hâlinde Bakanlıkça uygun görülecek birim/kurum/kuruluşta yapılır.

f) Eğitimler, aday memurların tahsil derecelerine göre düzenlenir ve yürütülür.

Temel eğitim programının temini ve dağıtımı

MADDE 6

(1) Temel Eğitim Kurulu tarafından hazırlanan temel eğitim programları, Personel Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurumdan, temin edilir ve birimlere dağıtılır.

Temel eğitim konuları

MADDE 7

(1) Temel eğitim konuları, aday memurların atandıkları görev ve öğrenim durumları dikkate alınarak aşağıdaki konular çerçevesinde hazırlanır:

a) Atatürk ilkeleri.

b) T.C. Anayasası.

c) Genel esaslar.

ç) Temel hak ve ödevler.

d) Cumhuriyetin temel organları.

e) Yürütme.

f) Genel olarak Devlet teşkilatı.

g) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu.

ğ) Ödev ve sorumluluklar.

h) Genel haklar.

ı) Yasalar.

i) Disiplin işleri.

j) Sosyal ve mali haklar, kişisel verilerin korunması süreci.

k) Amir-memur ilişkileri.

l) Müracaat ve şikâyetler, dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu.

m) Kılık kıyafet.

n) Yer değiştirme.

o) Beşeri ilişkiler.

ö) Resmi yazışma ve dosyalama usulleri.

p) Devlet malını koruma ve tasarruf tedbirleri, enerji verimliliği ve sıfır atık.

r) Halkla ilişkiler.

s) Gizlilik ve gizliliğin önemi.

ş) İnkılap tarihi.

t) Millî güvenlik bilgileri.

u) Haberleşme ve sosyal medyanın doğru kullanımı.

ü) Türkçe dilbilgisi kuralları.

v) İnsan hakları.

Temel eğitim programının uygulanması

MADDE 8

(1) Temel eğitim, Merkezî Eğitim Yönetme Kurulunca belirtilen tarihte başlar.

(2) Eğitim ve sınav yürütme komisyonları sorumluluğunda uygulanacak eğitimin süresi on günden az, iki aydan çok olamaz.

(3) Aday memurlara, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirlenmiş olan konuları kapsayacak şekilde eğitim programları uygulanır ve eğitim sürecinin sonunda bu Yönetmelikte belirtilen ilke ve yöntemler çerçevesinde Temel Eğitim Sınavı uygulanır.

(4) Temel eğitim yüz yüze veya çeşitli iletişim araçları ile uzaktan eğitim üzerinden gerçekleştirilir.

(5) Temel eğitim programına devam zorunluluğu olup toplam eğitim süresinin sekizde birinden daha fazla süreyle devamsızlık yapılamaz.

Hazırlayıcı eğitim konuları

MADDE 9

(1) Hazırlayıcı eğitim konuları, Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu tarafından aşağıdaki konular çerçevesinde hazırlanır:

a) Bakanlığın tanıtılması, görevleri, teşkilatı, ilgili mevzuatı, diğer kurumlarla ilişkileri.

b) Aday memurun atandığı sınıftaki kadro ve görevleriyle ilgili konular.

c) Belirtilen eğitim konularının yanında Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu tarafından uygun görülecek diğer konular da eğitime dâhil edilir.

Hazırlayıcı eğitim programının uygulanması

MADDE 10

(1) Hazırlayıcı eğitim, temel eğitimin bitiminden sonra başlar.

(2) Hazırlayıcı eğitimin süresi bir aydan az, üç aydan çok olamaz.

(3) Hazırlayıcı eğitim için ayrılan süreye program sonunda yapılan sınav süreleri dâhildir.

(4) Eğitim ve sınav yürütme komisyonlarının sorumluluğunda, Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu tarafından hazırlanan veya hazırlatılan, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirlenmiş olan konuları kapsayan eğitim programları uygulanır.

(5) Bu Yönetmelikte belirtilen ilke ve yöntemler çerçevesinde eğitim sürecinin sonunda hazırlayıcı eğitim sınavı yapılır.

(6) Hazırlayıcı eğitim yüz yüze veya çeşitli iletişim araçları ile uzaktan eğitim üzerinden gerçekleştirilir.

(7) Hazırlayıcı eğitim programına devam zorunluluğu olup toplam eğitim süresinin sekizde birinden daha fazla süreyle devamsızlık yapılamaz.

Staj eğitiminin hedefi

MADDE 11

(1) Staj eğitiminin hedefi, aday memurlara hazırlayıcı eğitim döneminde verilen teorik bilgiler ile atandıkları kadro ve görevleri ile ilgili, uygulama yaptırmak suretiyle beceri ve tecrübe kazandırmaktır.

Staj eğitimi konuları

MADDE 12

(1) Staj eğitimi konuları; Merkezî Eğitim Yönetme Kurulu tarafından, eğitim ve sınav yürütme komisyonlarının sorumluluğunda, adayın görevlendirileceği birimin özelliği dikkate alınarak aşağıda belirtilen konularda hazırlanır:

a) Yazışma ve dosyalama kuralları.

b) Sorumluluğuna verilen araç ve gereçleri kullanma ve bakımını yapma.

c) Görevi ile ilgili mevzuatı bilme ve kurallarına uyma.

ç) Çevre ilişkileri.

d) Ast-üst ilişkileri.

e) İnsan ilişkileri.

f) Gizlilik dereceleri, yazışma ve gizlilik dereceli evrakın saklanması.

g) Görevi ile ilgili gözlem, araştırma ve incelemeler.

ğ) Güvenlik ve koruma tedbirleri.

h) Uygulamada tarafsızlık.

ı) Zamanın ve kaynakların verimli şekilde kullanılması.

i) Hazırlayıcı eğitimde görülen diğer konular.

Staj eğitimi programının uygulanması

MADDE 13

(1) Aday memurlara, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirlenmiş olan konulan kapsayacak şekilde Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu tarafından hazırlanan veya hazırlatılan staj eğitimi programları eğitim ve sınav yürütme komisyonlarının sorumluluğunda uygulanır.

a) Staj eğitimi iki aydan az olmamak kaydıyla adaylık süresi içinde tamamlanır.

b) Staj eğitimi, aday memurun görevi ile ilgili olmak üzere diğer bir kurum veya kuruluşa yaptırılabilir.

c) Staj eğitimi programı, belirlenen staj programları doğrultusunda aday memurun görevlendirileceği birim amirinin sorumluluğunda yaptırılır.

ç) Staj eğitimleri yüz yüze olarak gerçekleştirilir.

(2) Staj eğitimlerinde yüzde yüz devam zorunluluğu vardır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınav ve Değerlendirmelere İlişkin İlke ve Esaslar

Sınavlarla ilgili ilkeler

MADDE 14

(1) Temel ve hazırlayıcı eğitim programları sonunda yapılacak sınavlarla ilgili ilkeler şunlardır:

a) Sınavlar; test, yazılı ya da uygulamalı şekilde yapılır. Bunlardan biri veya birkaçı birlikte uygulanır.

b) Sınavlar önceden duyurulan yer, gün ve saatte yapılır.

c) Sınav soruları; salon başkanı tarafından yoklama yapılıp, sınava katılmayanların tutanakla tespit edilmesinden ve sınav kurallarının adaylara açıklanmasından sonra dağıtılır.

ç) Sınavlarda köşesi kapalı kâğıt kullanılması zorunludur.

d) Sınavlarda sınavın başlayışını, akışını ve bitimini, kullanılan kâğıtların ve sınava giren adayların sayısını ve her adayın kullandığı kâğıt adedini gösteren bir tutanak düzenlenir. Bu tutanaklar salon başkanı ve en az iki gözetmen tarafından imzalanır.

e) Eğitim dönemlerinin süreleri dikkate alınarak eğitim sonunda yapılacak sınavlara, hazırlamak amacıyla gerekli görüldüğünde temel ve hazırlayıcı eğitim süreleri içinde ara sınavlar yapılır.

Sınav sorularının hazırlanması ve uygulanması

MADDE 15

(1) Temel eğitim sınav soruları; Temel Eğitim Kurulu tarafından hazırlanan sorular arasından eğitim konularının eğitim programındaki ağırlıkları dikkate alınarak her konu için ayrı ayrı belirlenen adetlerde, toplam yüz adet olmak üzere iki grup olarak hazırlanır ve kapalı zarflara konularak mühürlenip imzalanır. Sınav salonunda aday memurlardan birinin soru zarflarından birini seçmesi ile sınav soruları tespit edilmiş olur. Temel Eğitim Kurulu tarafından belirlenen sorular ilgili kurumdan temin edilir ve eğitime tabi tutulacak aday memurlara da verilir.

(2) Hazırlayıcı eğitim sınav soruları; Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca, aday memurların kadro ve görevleri dikkate alınarak eğitim programlarındaki her konu için ayrı ayrı en az ellişer adet olmak üzere belirlenen adetlerde birimlere hazırlatılan sorular, eğitim ve sınav yürütme komisyonlarına iletilir.

Temel ve hazırlayıcı eğitim sınavları ile staj eğitiminin değerlendirilmesi

MADDE 16

(1) Temel ve hazırlayıcı eğitim sonunda yapılan sınavlarda sınav kâğıtları yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirmede altmış ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır. Başarısız sayıları aday memurların sınav kâğıtları komisyonca en geç bir gün sonra bir defa daha okunarak değerlendirmeye alınır. Buçuklu puanlar bir üst tam puana tamamlanır. Uzun cevaplı, yazılı ve uygulamalı sınavların kesin puanı sınavları yapmakla görevli komisyon üyelerinin verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınarak bulunur.

(2) Aday memur, staj eğitimi sonunda her amir tarafından bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Staj Değerlendirme Belgesinde belirtilen soru başlıkları ve puan değerleri dikkate alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonucu her amir tarafından verilen puanların toplamının aritmetik ortalaması alınarak adayın başarı durumu belirlenir. Bu değerlendirme sonucunda altmış ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır.

(3) Staj değerlendirme belgesi, aday memurun staj eğitimini yaptığı yerdeki birim amiri ve birim amirinin bağlı olduğu amir tarafından doldurulur. Aday memur başka bir kurum ve kuruluşta staj yapıyorsa, staj değerlendirme belgesinin doldurulmasına esas olarak bilgiler, aday memurun görevli olduğu kurum ve kuruluşa gönderilir. Bu bilgilere dayanılarak staj değerlendirme belgesi aday memurun görevli olduğu yerdeki birim amiri ve birim amirinin bağlı olduğu amir tarafından düzenlenir.

Sınav sonuçlarının bildirilmesi

MADDE 17

(1) Temel ve hazırlayıcı eğitim sonunda yapılan sınav sonuçları, sınavların yapıldığı günü takiben iki iş günü içinde ilan edilir. Başarısız adaylara sonuçlar ayrıca yazılı olarak tebliğ edilir.

(2) Staj eğitimine katılanlar Ek-1 Staj Değerlendirme Belgesi ile değerlendirilir. Bu belge iki nüsha olarak tanzim edilir. Bir nüshası memurun özlük dosyasına konur. Diğer nüsha ise aday memura verilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 18

(1) Aday memurlar, sınav sonuçlarının kendilerine tebliğini takip eden iki iş günü içinde, ilgili eğitim ve sınav yürütme komisyonu başkanlığına dilekçe ile itiraz ederler.

(2) Eğitim ve sınav yürütme komisyonu bu şekilde yapılan itirazları on gün içinde inceler ve kesin karara bağlar. Komisyon kararı, itirazı yapana yazı ile bildirilir. Yapılan bu inceleme sonucu verilen karar kesindir.

(3) Sınavlara itiraz edenler, itirazları karara bağlanana kadar bir sonraki adaylık eğitimine devam ettirilirler.

Sınavlara katılmama hali

MADDE 19

(1) Belgelendirilen sağlık ve mücbir sebepler dışında sınavlara katılmayan adaylar başarısız sayılır.

(2) Soruların açılması ve yazdırılmasından veya dağıtılmasından sonra sınav salonuna gelenler de sınava katılmamış sayılır ve başarısız olarak değerlendirilir.

(3) Belgelendirilen sağlık ve mücbir sebepler ile sınava katılamayan aday memur için eğitim ve sınav yürütme komisyonu tarafından adaylık süresi içinde uygun bir zamanda mazeret sınavı yapılır.

Sınavları geçersiz sayılacaklar

MADDE 20

(1) Adaylardan;

a) Kopya girişiminde bulunanlar veya kopya çekenler, kopya verenler,

b) Sınav düzenine aykırı davranışlarda bulunanlar,

c) Kendi yerine başkasını sınava sokanlar,

hakkında bir tutanak düzenlenerek sınavları geçersiz sayılır ve haklarında gereken kanuni işlem yapılır.

Sınavların iptalini gerektiren haller

MADDE 21

(1) Sınavlar, aşağıda belirtilenlerden birinin gerçekleşmesi halinde Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca iptal edilir:

a) Sınav sorularının çalınmış olduğunun tespiti.

b) Soru zarflarının sınav zamanından önce açıldığının tespiti.

c) Soruların yetkili olmayan kişilerce sınavlardan önce görülmüş olması.

(2) Sınavların iptal olmasına neden olanlar hakkında kanuni işlem yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim ve Sınavlarla İlgili İşlemleri Yürütecek Kurul ve Komisyonlar ile Görevleri

Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu

MADDE 22

(1) Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu, Genel Müdür veya görevlendireceği eğitimden sorumlu genel müdür yardımcısı başkanlığında, Personel Genel Müdürlüğünde eğitim ile sınavlardan sorumlu iki daire başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanlığından bütçeden sorumlu bir daire başkanı, olmak üzere daimi üyelerden oluşur. Üyelerin özürleri halinde kurul toplantılarına bunlara vekâlet edenler katılır.

(2) Kurulun sekretarya görevi Personel Genel Müdürlüğü eğitimden sorumlu daire başkanlığı tarafından yürütülür.

(3) Kurul, Başkanın daveti üzerine üye tamsayısı ile toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Kararlar Kurul Başkanı'nın onayı ile yürürlüğe girer.

Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunun görevleri

MADDE 23

(1) Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Eğitimlerin program dâhilinde yürütülmesini sağlamak.

b) Temel eğitim programlarını ve sorularını ilgili kurumdan temin etmek ve eğitim ve sınav yürütme komisyonuna iletmek.

c) Hazırlayıcı eğitim ile sınav sorularının hazırlanmasını ve eğitim yerlerine dağıtılmasını sağlamak.

ç) Eğitim programlarının uygulanması ile ilgili araç ve gereçleri sağlamak, teknolojinin sağladığı çoklu ve etkileşimli ortam imkânları ile eğitimin etkinliğini artırmak.

d) Eğitici personeli belirleyerek eğitim için görevlendirilmesini sağlamak.

e) Eğitimlerin ve sınavların belirtilen sürelerde yapılması için gerekli tedbirleri almak.

f) Eğitim yapılacak yerleri belirlemek.

g) Diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliğini sağlamak.

ğ) Eğitimleri denetlemek veya denetlenmesini sağlamak.

h) Eğitim ve sınav yürütme komisyonlarını kurmak.

Eğitim ve sınav yürütme komisyonunun kuruluşu

MADDE 24

(1) Eğitim ve sınav faaliyetlerini yürütmek üzere merkez ve taşra teşkilatında, eğitim ve sınav yürütme komisyonları kurulur. Bu komisyonlar en az üç kişiden oluşur.

a) Merkez teşkilatında; personel eğitimi biriminden sorumlu Personel Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında iki daire başkanından oluşur.

b) Taşra Teşkilatında;

1) İl müdürlüklerinde; il müdürü veya il müdürünün görevlendireceği bir il müdür yardımcısının başkanlığında en az şube müdürü seviyesindeki iki personelden oluşur.

2) Yeterli sayıda şube müdürünün bulunmaması halinde en az lisans mezunu personel arasından seçilir.

3) İdari yönden merkeze bağlı taşra teşkilatı birimlerinde; müdürün başkanlığında müdürün görevlendireceği en az lisans mezunu, iki personelden oluşur.

Eğitim ve sınav yürütme komisyonunun görevleri

MADDE 25

(1) Eğitim ve sınav yürütme komisyonunun görevleri şunlardır:

a) Sınavları yapmak ve değerlendirmek.

b) Adaylara yetecek kadar salon temin etmek.

c) Eğitimleri, hazırlanan programlar ve esaslar dâhilinde yürütmek.

ç) Yeteri kadar gözetmen, sınav uygulayıcısı ve salon başkanı belirlemek.

d) Sınavlar için gerekli güvenlik tedbirlerini almak.

e) Sınav sonuçlarını aday memurlara tebliğ etmek.

f) Sınav sonuçlarına yapılacak itirazları inceleyerek sonuca bağlamak.

g) Eğitim ve sınavları belirtilen süre içinde tamamlamak.

ğ) Uzaktan eğitim programları için gereken akademik ve teknik desteği sağlamak.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Askerlik hali

MADDE 26

(1) Aday memurların adaylık süresi içinde silahaltına alınmaları durumunda; eğitimleri, terhislerinden sonra müracaatlarını takip eden, durumlarına uygun ilk eğitim grubuna dâhil edilmeleri suretiyle tamamlattırılır.

Adaylığın kaldırılmasının teklif edilmesi

MADDE 27

(1) Temel, hazırlayıcı ve staj eğitimlerinin sonunda başarılı olan aday memurların adaylığının kaldırılması ile ilgili teklif, staj değerlendirme belgesiyle birlikte Bakanlık birimleri tarafından Personel Genel Müdürlüğüne gönderilir. İlgili birimlere intikal eden belgeler incelenerek usul ve işlem eksikliği bulunmayanların adaylığı, atamaya yetkili amirin onayı ile kaldırılır. Eksikliği bulunanların ise bu eksiklikleri en kısa sürede tamamlattırılır.

Memuriyete alınmama

MADDE 28

(1) Temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi devrelerinin her birinde başarısız olan aday memurların memuriyetlerine son verilir. Başarısız olan ve bu sebeple görevlerine son verilen aday memurlar üç yıl süre ile devlet memurluğuna alınmazlar. Sağlık sebebi ile ilişikleri kesilenler için bu şart aranmaz. Üç yıllık sürenin tespitinde, ilgili kurumca tutulan kayıtlar esas alınır.

Bildirme

MADDE 29

(1) Görevlerine son verilen aday memurlar, en geç bir ay içinde ilgili kurumlara bildirilir.

Ders ücretleri

MADDE 30

(1) Eğitim faaliyetlerinde, eğitim-öğretim elemanı olarak görev alanlara verilecek ücretler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mali yılın Bütçe Kanunu hükümleri gereğince belirlenerek ödenir.

Denetim

MADDE 31

(1) Temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi faaliyetleri; gerekli görüldüğünde Merkezi Eğitim Yönetme Kurulu ile denetime yetkili kurum tarafından yerinde denetlenir.

Sınav belgelerinin saklanması

MADDE 32

(1) Sınav belgeleri aşağıda belirtilen süre zarfında saklanır:

a) Soruların cevap anahtarları ve cevap kâğıtları aday memurun çalıştırıldığı birim tarafından bir yıl saklanır.

b) Tutanaklar ve değerlendirme belgeleri iki yıl saklanır.

c) Kanuni süresi içinde yargı yoluna başvuranların evrakı ise dava sonuçlanıncaya kadar saklanır. Bu şekilde yargı yoluna başvuran aday memurlar durumlarını yazılı ve usulüne uygun olarak Bakanlığa bildirirler.

İşbirliği ve ortak eğitim

MADDE 33

(1) Bakanlık birimleri; temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi programlarının uygulanmasında, gerekli olduğu durumlarda diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ortak eğitim imkânlarından yararlanır.

Eğitim ve öğretim elemanları

MADDE 34

(1) Aday memurların eğitimlerinde; eğitim programlarında yer alan konularda gerekli bilgi, deneyim ve öğretme yeteneğine sahip Bakanlık personelinden, diğer kurum ve kuruluşlardaki uzman kişilerden, üniversite öğretim üye ve öğretim görevlilerinden yararlanılır.

Engelli aday memurların eğitimi

MADDE 35

(1) Engelli aday memurların temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi devreleri, diğer aday memurlarla birlikte yapılır ya da imkânlar dâhilinde engellilik durumu dikkate alınmak suretiyle ayrı eğitim programları düzenlenir. Ancak bu eğitimler Bakanlık birimlerinin imkânları dâhilinde gerçekleştirilir.

(2) Bakanlık birimleri, eğitimler ve sınavlar esnasında gerekli tedbirleri almaktan sorumludurlar.

Mecburi hizmetle yükümlü olan aday memurların eğitimleri

MADDE 36

(1) Mecburi hizmetle yükümlü olup da aday memur olarak atanmış olanlar da bu Yönetmelik hükümlerine göre eğitime tabi tutulurlar.

(2) Temel, hazırlayıcı ve staj eğitimi devrelerinin her birinde başarısız olanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 225 inci maddesinin (c) fıkrası hükmü uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 37

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan konularda, 83/6854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik hükümleri ve Devlet memurları ile ilgili genel mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler

MADDE 38

(1) 12/11/2014 tarihli ve 33735898-020/770 sayılı Bakanlık Makamı Onayı ile yürürlüğe giren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmesine Dair Yönetmelik ile 10/4/2012 tarihli ve 91 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile yürürlüğe giren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmesine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 39

(1) Bu Yönetmelik onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 40

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

EKLER