ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin (Sürüm: 4)
Kurum: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.01.1987
Son Değişiklik Tarihi: 02.09.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 02.09.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı 6831 Sayılı Orman Kanununun 3373 Sayılı Kanunla değiştirilen 31 ve 32’nci maddeleri ile 2896 Sayılı Kanunla değiştirilen 33’ncü maddesinin uygulanmasına dair esas ve usulleri düzenlenmektir.
Kapsam
6831 Sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33’üncü maddeleri kapsamına giren haksahiplerine verilecek zati ve müşterek yapacak ve yakacak ihtiyaçlar ile nakit ödemelerin tespiti, dağıtımı, takip ve kontrolüne ait iş ve işlemleri kapsar.
Bu yönetmelikte adı geçen,
a) Verimli Devlet ormanı: Amenajman planlarında eta verilmiş olan Devlet ormanıdır.
b) Verimsiz Devlet ormanı: Amenajman planlarında eta verilmemiş olan Devlet ormanıdır.
c) Köy : Köy kanununa göre belediye teşkilatı bulunmayan nüfusu 2000’den aşağı olan yerleşim yerleridir.
d) Kasaba: Nüfusu 2000’den aşağı olup da belediye teşkilatı bulunan yerler ile nüfusu 2000 ile 2500 arası olan yerlerdir.
e) Zati yapacak emval: Tomruk, direk ve sanayi odunudur.
f) Tarife bedeli: Orman Kanununun 29’ncu maddesi gereğince Devlet ormanlarından elde edilecek orman mahsullerinin piyasa icaplarına göre her yıl Orman Genel Müdürlüğünce tespit edilen ve Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca tasdik olunan bedeldir.
g) Maliyet Bedeli : Devlet Orman İşletmesi Döner Sermayesi Yönetmeliğinin 16’ncı maddesine göre hesaplanan bedeldir.
h) Muhammen Satış Bedeli: Devlet Orman İşletmesi Ve Döner Sermayesi Yönetmeliğinin 16’ncı maddesine göre hesaplanan bedeldir.
ı) Açık Artırmalı Satış Fiyatı Ortalaması: Muhammen satış bedeli üzerinden açık artırmalı satışa çıkartılan her türlü orman emvalinin cins, nevi, sınıfı ve ebadı itibariyle son üç aylık satışlarının ağırlıklı ortalamasına göre tespit edilen fiyattır.
j) Rayiç Bedeli: 6831 Sayılı Orman Kanununun 2896 Sayılı Kanunla değiştirilen 113’ncü maddesine göre tanımlanan bedeldir.
k) İstif Yeri : İstihsal edilen emvalin satış depolarına taşınmak üzere toplandığı yerdir.
l) Satış İstif Yeri : Bölmeden ve istif yerlerinden gelen orman emvalinin cins ve sınıfları itibariyle istiflenerek depolandığı ve piyasa icaplarına göre satışa arz edildiği yerdir.
İKİNCİ BÖLÜM
Hak sahipliliğin Tespiti
Hak sahibi Köy ve Kasabaların Tespiti
Orman Kanununun 31’nci maddesi gereğince mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan köyler ile 32’nci madde gereğince mülki hudutları içinde verimsiz Devlet ormanı bulunan köyler ve hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan nüfusu 2500’den aşağı olan kasabalar; mülki hudutları dikkate alınarak amenajman planlarına göre, orman işletme şefliğince mahallen tespit edilerek bir rapora bağlanır. Raporun orman işletme müdürlüğünce onayını müteakip uygulanmasına geçilir.
Zati ihtiyaca hak sahibi olanların tespiti
6831 sayılı Orman Kanununun 31 ve 32 nci maddesi kapsamında;
a) Mülki hudutları içinde Devlet ormanı bulunan bir köy nüfusuna kayıtlı ve köyde devamlı oturan hane reisleri,
b) Orman Kanununun 31 veya 32 nci madde kapsamındaki bir köyde hak sahibi iken, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı madde kapsamındaki bir başka köye adres naklini yaptıran ve bu köyde kesintisiz en az bir yıl oturan ve halen aynı köyde oturmaya devam eden hane reisleri,
c) Nüfusa kayıtlı olduğu yere bakılmaksızın Orman Kanununun 31 inci veya 32 nci maddesi kapsamındaki bir köye adres naklini yaptırıp da aynı köyde kesintisiz en az beş yıl oturan hane reislerinden; zati yapacak ihtiyaçları için muhtaç olanları, zati yakacak ihtiyacı için tamamı,
ç) Orman Kanununun 32 nci maddesi kapsamında, sınırları içinde verimli Devlet ormanı bulunan ve nüfusu 2.500’den aşağı olan kasabalarda o yer nüfusuna kayıtlı ve devamlı oturan hane reislerinden; zati yapacak ihtiyaçları için muhtaç olanları, zati yakacak ihtiyacı için tamamı,
hak sahibidirler.
Birkaç ailenin birlikte oturması halinde yalnız hane sahibi, reşit veya reşit olmayıp da evli olanlardan yeni bir hane açacak olanlar ile ana babaları ölmüş ve reşit olmayan çocukların ihtiyaçlarına sarf edilmek üzere bu çocukları temsil eden vasiler de hane reisi olarak kabul edilirler.