7126 sayılı Kanunun 85 sayılı kanunla değiştirilen 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
MADDE 37
Bu fon aşağıdaki a, b, c, ç, ve d fıkraları gereğince kesilecek paralarla kurulur.
a) Devlet gelir bütçesi âdi gelirlerinin binde biri,
b) Giderlerini özel gelirleriyle karşılıyan ve Devletten yardım görmiyen katma bütçeli İdareler gelir bütçelerinin binde biri,
c) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilen ve sermayesinde Devletin iştiraki olan teşekkül, müessese ve şirketlerle resmî ve hususi bankalar ve özel kanunlarla kurulan kurum ve teşekküller ile sermayesinin yarısından fazlasına bunların iştiraki suretiyle tesis edilen ortaklıkların bütçelerinin veya bilançolarındaki sâfi kârlarının % yarımı,
ç) Özel idarelerle belediyelerin bütçelerindeki gelirlerinin % yarımı (Özel idarelerle belediyelere genel bütçeden yapılan yardımlar, asker ailelerine yapılan yardım zammı ödeneği ile her türlü borçlanmalar, bağışlar ve mülk satışları hariç)
Bilanço ve gider bütçelerine (Sivil Savunma yardım ödeneği) olarak konulur.
Bu ödenekler. Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere eşit iki taksitte Sivil Savunma Fonu hesabına yatırılır.
c ve ç fıkralarında yazılı ödeneklerin konulmaması halinde bilanço ve. bütçeyi tasdika yetkili makam tarafından re’sen. konulur veya tasdik edilmiyerek iade olunur,
d) Banka faizleri, her çeşit bağışlar ve yardımlar ile 7126 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca alınan gecikme cezalan ve fondan satın alınanlardan işe yaramıyan eşya ve malzeme satış bedelleri.
Bu paralar Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasında açılacak (Sivil Savunma Fonu) hesabına yatırılır. Banka, bu hesaba ait her türlü işlemlerden dolayı her hangi bir ücret ve masraf istiyemez.
7126 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
MADDE 39
Sivil Savunma Fonundan yapılacak her türlü masraflar 2490 sayılı Artırma, Eksiltme ve İhale, 1050 3ayılı Muhasebei Umumiye Kanunları ile Sayıştay vizesine tabi değildirler.
Ancak, fon hesaplarının toplanma, idare ve sarf şekilleri bütçe yılının hitamından itibaren (3) ay içerisinde Sayıştayca tetkik ve murakabe olunarak hazırlanacak rapor Teşrii Organ Başkanlığına sunulur.
85 sayılı kanunun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
EK MADDE 2
a) Bu kanuna bağlı cetvelde gösterilen Genel bütçeye dâhil dairelerle katma bütçeli idarelere ait Sivil Savunma personel kadroları bu idarelerin teşkilât kadrolarına eklenmiştir.
b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilen ve sermayesinin yansından fazlasına Devletin iştiraki olan teşekkül, müessese ve şirketlerle bankalar ve özel kanunlarla kurulan kurum ve teşekküllerle sermayesinin yarısından fazlasına bunların iştirakleri suretiyle tesis edilen ortaklıklar ve özel idare ve belediyeler'e bu idarelere bağlı teşekkül ve müesseselere ait Sivil Savunma personel kadroları, teadül ve hizmetin mahiyeti gözönünde tutularak, içişleri Bakanlığının isteği üzerine bu idare ve teşekküllerin yetkili mercileri tarafından usulü dairesinde teşkilât kadrolarına eklenir.
c) Bu kanuna bağlı cetvelde gösterilen kadrolardan özel teşekkül ve müesseselere ayrılan Sivil Savunma personelinin dağıtımı İçişleri Bakanlığınca yapılır.
Bu dağıtıma göre kendisine kadro tahsis edilen her teşekkül ve müessese, bu kadrolara tâyin olunacakların işe başladıkları tarihi takibeden ay başından itibaren 3656 sayılı Kanun hükümleri dairesinde tahakkuk edecek her türlü özlük hakları ve emekli keseneği karşılıklarını her ay mal sandıkları tarafından kendilerine yapılacak tebligat üzerine 15 gün zarfında makbuz mukabili mal sandığına tamamen öderler.
Bu ödemeleri vaktinde yapmıyan teşekkül ve müesseselerden Amme Alacaklarının Tahsil Usulüne dair Kanuna göre % 10 fazlası ile tahsil olunur.
85 sayılı kanunun 4 üncü maddesi, ek 3 üncü maddesi, ek 4 üncü maddesinin son fıkrası, ek 5 inci maddesi ile geçici 1 ve 2 nci maddeleri kaldırılmıştır.
Bu kanun hükümlerine göre ihdas edilen Sivil Savunma kadrolarına personel tâyinleri İçişleri Bakanlığınca yapılır. 3656 sayılı kanun gereğince muayyen terfi müddetlerini dolduran ve liyakat ve ehliyetleri sabit olanların üst dereceye terfileri yapılır.
Bunların terfi, nakil, tecziye ve denetlemeleri İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak bir tüzükle tesbit edilir.
Bu kanunla alınan Sivil Savunma personelinin görev, yetki ve sorumlulukları ile iş bölümüne göre unvanları ve bunlara ilişkin diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikte belirtilir.
85 sayılı kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir:
GEÇİCİ MADDE 1
1624 sayılı kanuna ek 4445 sayılı kanunun 6 nci maddesi ile bakanlık seferberlik müdürlüğüne mevdu (Milli Seferberlik ve ordu seferberliğine yardım işleri) İçişleri Bakanlığınca Sivil Savunma idaresi merkez ve taşra teşkilâtında kurulacak birer büro tarafından idare olunur.
GEÇİCİ MADDE 2
3502 sayılı Hava Taarruzlarına Karşı Korunma Kanunu uyarınca özel idareler ve belediyeler bütçelerine konulmuş ve sarf edilmemiş pasif korunma ödenekleri Sivil Savunma Fonuna aktarılır.
GEÇİCİ MADDE 3
3502 sayılı Hava Taarruzlarına Karşı Korunma kanununun yayımından 7126 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar pasif korunma Ödenekleriyle satın alınmış olan veya sair suretlerle temin ve tedarik edilmiş bulunan bilcüm'e teçhizat, alât, edevat, ekiplere ait malzeme ve teçhizat ve sair eşya Sivil Savunma İdaresine devrolunur.
GEÇİCİ MADDE 4
85 sayılı kanuna bağlı (1) sayılı cetvel ile bu Kanuna bağlı cetveldeki Sivil Savunma kadrolarının gerektirdiği giderleri karşılamak üzere 1960 mali yılı İçişleri Bakanlığı bütçesinin sonunda «Sivil Savunma hizmetlerinin gerektirdiği her çeşit giderler» adiyle açılan 229 uncu bölümüne (6) milyon lira, olağanüstü ödenek verilmiştir.
Bu bölümden ilgili tertiplere aktarma yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.