7129 sayılı Bankalar Kanununun 33 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:
Fevkalâde hallerde vâki olacak mevduat çekilişi dolayısiyle bankaların üçer aylık hesap hulâsalarına mütenazır olarak tanzim edecekleri aylık hesap vazıyetlerine istinaden mevduat azalmasına tekabül eden karşılığın serbest bırakılması Amortisman ve Kredi Sandığından istenebilir.
Bu halde Amortisman ve Kredi Sandığınca tediyenin yapılması, fevkalâde hallerin mevcudiyetinin Maliye Bakanlığınca kabulüne mütevakkıftır.
7129 sayılı Bankalar Kanununun 60 ıncı maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:
Maliye Bakanı tarafından yukardaki fıkrada yazılı salâhiyetin istihsalini mütaakıp bu maddede yazılı hale duçar olmuş bankaların, faaliyetlerine devamları mümkün görülmediği takdirde, tedricen tasfiyelerine zarar verilebilir.
Tedricen tasfiye karar ve muamelâtında Türk Ticaret Kanunu ve Bankalar Kanununun tasfiyeye mütaallik hükümleri tatbik edilmez.
Bu tasfiye, Maliye Bakanının ödenmiş sermaye ve ihtiyatları yerûnu 50 milyon liradan fazla olan bankalar arasından, tâyin edeceği bir bankanın nezaretinde ve malî ve teknik yardımı ile icra edilir.
Tasfiye neticesinde tahassul edecek nihai ve kati açık (Hissedarların sermaye hisseleri hariç olmak üzere bankanın pasifi ile aktifi aracındaki fark) bu kanunun ek birinci maddesi gereğince tesis edilecek ondan, tasfiyeye nezarete memur bankaya ödenir.
7129 sayılı kanuna aşağıdaki maddeler eklenmiştir:
EK MADDE 1
Haklarında bu kanunun 60 ıncı maddesi uyarınca edricı tasfiye kararı verilen bankaların kati ve nihai açıklarının karşılanması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde bir fon tesis edilmiştir.
Bankalar, yıl sonu bilânçolarındaki tasarruf ve ticari mevduat toplamının binde yarımı nispetinde bir meblâğı ertesi yılın beşinci ayı sonuna kadar bu fona yatırırlar. Bu mükellefiyeti yerine getırmiyen bankalar hakkında işbu kanunun 69 uncu maddesi hükmü uygulanır.
Bu fondan tediyeler Banka Kredilerini Tanzim Komitesi kararına müsteniden Maliye Bakanlığınca yaptırılır. Tasfiyeye nezarete memur dilecek bankaya, tesbit olunacak ihtiyaç nispetinde, bahis konusu fonem Maliye Bakanlığınca aynı esas dâhilinde avans verilebilir.
Fonun âzami limiti, toplanan mebalığın limiti tecavüzü veya tedieler dolayısiyle mevcudun limitin dunuma düşmesi halinde yapılacak muamele yukarıdaki esaslar dâhilinde Banka Kredilerini Tanzim Komitesince tesbit edilir.
Fon mevcudu maksadı temine yetmediği zaman; Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından fona, Banka Kredilerini Tanzim Komitesince tesbit olunacak miktarda ve tâyin edilecek tediye ve itfa şekil ve şartları dâhilinde ikrazda bulunulur.
EK MADDE 2
1 inci ek madde gereğince bankalar tarafından fona yapılacak tediyat Kurumlar Vergisi matrahının tesbitinde masraf addolunur.
Bu kanun neşri tarihinde yürürlüğe girer.
Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür,