Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketinin kuruluşu hakkındaki 28/2/1960 tarih ve 7462 sayılı kanunun 2 nci maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Şirketin teşekkülünde sermayesi 1.000.000 Türk lirası olacak ve esas mukavelename ile tesbit olunacak usul ve esas dairesinde peyderpey ihraç edilecek hisse senetleri ile nihai sermayesi 600.000.000 Türk lirasına bağlı olacaktır.

MADDE 2

Aynı kanunun 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

Hisse senedi iktisap hakkı, tahvil sahipleri tarafından müştakken başkalarına devredilebilir.

MADDE 3

Aynı kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“MADDE 7

6830 sayılı kanuna istinaden Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Umum Müdürlüğü tarafından yapılacak istimlâklerle iktisap edilmiş olan gayrimenkullerin bu şirkete devri halinde istimlâk gayesi sâkıt olmıyacağı gibi, gerek istimlâk yoluyle gerek sair suretle edinilen gayrimenkullerin şirkete devir muamelesi de her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

Demir ve Çelik tesisleriyle bunların müştemilâtının, tamamlayıcı tesisler ve teferruatının ihtiyacı için gereken gayrimenkuller veya irtifak hakları, şirketin müracaatı üzerine Sanayi Bakanlığınca verilecek karara müsteniden umumi hükümler dairesinde istimlâk veya tesis olunur.

Bu madde hükümleri, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketinin sermayesinin yarıdan fazlasının Devlete ve diğer kamu tüzel kişilerine veya kamu iktisadi teşebbüslerine ait bulunduğu süre içinde uygulanır.”

MADDE 4

Aynı kanunun 8 inci maddesine aşağıdaki (d) fıkrası eklenmiştir:

d) Demir ve Çelik Fabrikalarının projesinde beyan olunan birine tesis kapasitesi kademesinin finansmanına ve kuruluşuna mütaallik olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri Kalkınma ikraz Fonu, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi, Koppers Associates S. A. Koppers International C. A. ve bunların kurucuları olan şirketler arasında akdedilmiş ve bundan böyle aynı birinci tesis kapasitesi kademesinin finansmanı ve kuruluşuna mütaallik olarak sair yabancı müessese ve firmalarla akdolunacak mukavele ve anlaşmalar, sair mutabakat ve bağlantılar ile bunlara müsteniden tanzim olunacak bonolar, senetler, diğer kıymetli evrak ve sair bilcümle vesaik her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

MADDE 5

Aynı kanuna aşağıdaki maddeler eklenmiştir:

“EK MADDE 1

8 inci maddenin (b) fıkrasında bahis konusu edilen makina, teçhizat ve malzeme ile bunların aksam ve teferruatı, nakliyelerinde olduğu gibi, ithal limanına varışından tesisatın tamamının montajının ikmaline ve ticari işletmeye açılmasına kadar geçecek sure içindi her türlü rizikoya karşı yabancı sigorta şirketlerine de sigorta ettirilebilir. Hasar halinde tazminat olarak tahassul edecek dövizler, memlekete getirilmeksizin şirket tarafından ikame olunacak malzemenin bedeli karşılığında kullanılabilir.”

“EK MADDE 2

Şirketin Ereğli'deki fabrika sahasında kendi faali yetine tahsis etmek üzere Bayındırlık Bakanlığınca tasdik olunacak projesine uygun surette inşa edeceği liman, bu bölgede müesses her hangi bir inhisarla mukayyet olmaksızın hizmet ve nakliyatını yapmaya mezundur.”

“EK MADDE 3

Şirket merkeziyle tesisler arasında sürekli haberleşmeyi sağlamak için şirkette 3222 sayılı Telsiz Kanununun 7035 sayılı kanunla değişen 5 nci maddesinin (a) fıkrasına göre verici telsiz kurma ve kullanma müsaadesi verilebilir.”

MADDE 6

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7

Bu kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.