İşçi ve İşveren Meslekî Teşekkülleri
1. Sendika; birlik, federasyon ve konfederasyonlar, bu kanuna göre işçi sayılanların ve işverenlerin, müşterek iktisadî, sosyal ve kültürel menfaatlerini korumak ve geliştirmek için kurdukları meslekî teşekküllerdir.
2. Yukardaki bentte zikredilen meslekî teşekküllerin kurulması serbest ve ihtiyarîdir.
3. Bu teşekküllerin kuruculuğunda, üyeliğinde, teşekküldeki görevlere seçilmekte veya görevlerde kullanılmakta ve teşekkül hizmetlerinden istifadede cins, aile, ırk, renk, dil, din, mezhep, inanç, siyasî kanaat ve siyasî parti farkı gözetilemez.
İşçi Sendikası Üyeliği
1. Hizmet akdine göre çalışmayı veya nakliye mukavelesine göre esas itibariyle bedenî hizmet arzı suretiyle çalışmayı yahut neşir mukavelesine göre eserini nâşire terketmeyi meslek edinmiş bulunanlar ve âdi şirket mukavelesine göre ortaklık payı olarak esas itibariyle fiziki veya fikrî emek arzı suretiyle bir işyerinde çalışanlar -bu mukavelenin aynı durumdaki herkesi fiilen açık olması kaydiyle- bu kanun bakımından işçi sayılırlar. Bu kanun bakımından işçi sayılan kimseler, işçi sendikası kurmak ve işçi sendikalarına üye olmak hakkına sahiptirler.
İşçi niteliği taşımıyan kamu hizmeti görevlilerinin bu madde gereğince sendika kurmak ve sendikalara üye olmak hakları ve bunların kuracakları sendikalarla bu sendikaların kuracakları birlik, federasyon ve konfederasyonların özellikleri özel kanunla düzenlenir.
Bu maddenin kapsamına girip de kooperatif şirketlerde ortak olanlar ile anonim şirket hissedarlarından herhangibir suretle imtiyazlı hisse sahibi olmıyanların işçi sendikası kurmak ve işçi sendikalarına üye olmak hakları saklıdır.
1 inci fıkra kapsamına giren kimselerden Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi olanlar ile Millî Savunma Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığına bağlı işyerlerinde çalışıp askerlik yükümünü yerine getirmekte olanlar dışında kalanların, işçi sendikası kurmak ve işçi sendikalarına üye olmak hakları saklıdır.
2. Yukardaki bendde sayılan kimseler, çalışma durumu herhangibir sebeple ortadan kalkmış ise, söz konusu benddeki târiflere uygun herhangibir iş veya mesleği, daha önce, -değişik zamanlarda da olsa - en az üç yıl süre ile yapmışlarsa, bu kanuna göre işçi sendikası kurmak ve işçi sendikalarına üye olmak hakkına sahiptirler.
3. İşçi teşekküllerinin yönetim kurullarında, haysiyet divanlarında ve diğer yönetim ve denetim işlerinde görev alanların, 1 inci bendde yazılı vasıfları kaybetmiş olsalar ve 2 nci bendde yazılı şartları haiz olmasalar dahi, o göreve getirildikleri anda üye oldukları sendikalardaki üyelik sıfatları devam eder.
4. Bu maddeye dayanarak sendika kurmak ve bu sendikalara üye olmak hakkına sahip olanlardan mevzuat veya toplu iş sözleşmesi gereğince bir işletmenin yönetim kurullarında veya benzeri kurullarda işçi temsilcisi sıfatiyle bulunanlar, bu kanun bakımından işçi vasfını muhafaza ederler.
İşveren Sendikası Üyeliği
1. 2 nci maddeye göre işçi sendikası kurmak ve bu sendikalara üye olmak hakkına sahip kimseleri çalıştıran gerçek ve tüzel kişilere, bu kanun bakımından işveren denilir. Bu kanun bakımından işveren sayılan gerçek ve tüzel kişiler, işveren sendikası kurmak ve işveren sendikalarına üye olmak hakkına sahiptirler.
2. İşveren sayılan gerçek ve tüzel kişiler adına işletmenin bütününü sevk ve idareye yetkili olanlar, bu kanun bakımından işveren vekilidirler. İşveren vekilleri, bu kanun bakımından işveren sayılırlar.
3. İşveren teşekküllerinin yönetim kurullarında, haysiyet divanlarında ve diğer yönetim ve denetim işlerinde görev alanların, işveren veya işveren vekili sıfatını kaybetmiş olsalar dahi, o göreve getirildikleri anda üye oldukları sendikalardaki üyelik sıfatları devam eder.
4. 2 nci maddenin 1 inci bendinin 1 inci fıkrası ile 3 üncü fıkrasında zikri geçen haller dışında, şirketlerde ortak olanlar, bu kanun bakımından her halde işveren sayılırlar.
Sendikalara Üye Olmak Yasağı ve Üyelikten Doğan Hakların Askıda Kalması
1.
a) Askerî şahıslar;
b) 22 nci maddenin 2 nci bendinde yazılı idare, teşekkül, müessese ve bankalarda çalışan müfettişler ve kontrolörler ile umum müdür yardımcısı veya buna eşit ve üst kademelerdeki görevlerde çalışanlar;
c) Din ve ibadet işlerinde çalışanlar,
2 ve 3 üncü maddelere göre sendika kuramazlar ve sendikalara üye olamazlar.
2. Askerliği meslek edinmemiş bulunan askerî şahısların bu kanuna göre haiz bulundukları hak ve yükümler, silâh altında bulundukları süre içinde askıda kalır. Ancak, bu bend hükmü, bu kimselerin üyesi oldukları sendikalara aidat ödemelerini ve 14 üncü maddenin 1 inci bendinin (g) fıkrasında zikri geçen yardımlaşma sandıklarına ödemede bulunmalarını engellemez.
Üyeliğin Kazanılması
1. Bu kanuna göre kurulan mesleki teşekküllere üye olmak ihtiyaridir. Üye olmak yazılı müracaata bağlıdır.
2. İşçi sendikalarına üye olmak için bu kanuna göre işçi sıfatını taşıyan kimsenin onaltı yaşını doldurması gerekir; onaltı yaşından küçük olanlar, kanuni temsilcilerinin yazılı muvafakatiyle üye olabilirler. Ancak, onaltı yaşından küçük olanlar, sendika genel kurulunda oy kullanamazlar.
Üyelikten Ayrılma
1. Her üye, istediği zaman, üyesi bulunduğu mesleki teşekkülden çekilebilir. Çekilme yazı ile olur.
2. Bir teşekkülden çekilen üyenin aidatını üç aydan fazla ödemeye devam edeceğine dair teşekkül tüzüğüne hüküm konamaz.
İşini eski iş yerinin bulunduğu belediye veya köy sınırları dışında başka bir yere nakleden veya eski işinin dâhil olduğu işkolunun veyahut onunla ilgili işkollarının dışında başka bir işkoluna aktaran yahut kendisine ihtiyarlık veya daimî mâlûliyet aylığı bağlanan üye için bu bent hükmü tatbik olunmaz.
3. İşçi veya işveren teşekkülü üyeliği vasfı kalkan şahıs aidat ödemiş veya topyekûn ödemede bulunmuş olduğu her nevi yardımlaşma veya ihtiyarlık sandıklarındaki üyelik hakkını, o sandığa yapmış olduğu ödemeler nisbetinde muhafaza eder.
Bu haktan istifade edilebilmesi için yapılması lüzumlu ödemelerin yekûnu teşekkül tüzüklerince tesbit edilir. Ancak, bu miktar beşyüz liradan fazla olamaz. Teşekkül tüzükleri, bu hakkın kullanılması için gerekli yazılı talebin, üyelikten çekilme tarihinden itibaren ne kadar müddet içinde yapılması gerektiğini de tesbit eder. Bu müddet onbeş günden az ve iki aydan fazla olamaz.
İşçi Sendikası Üyeliğinin Devam Ettiği Haller
İşçi sendikası üyesi işçinin işsiz kalması veya tüzüğüne göre sendikanın faaliyet sahası içinde kalmak şartiyle başka bir işe geçmesi, sendika üyeliğine halel getirmez.
Üyelikten Çıkarma
1. Kanun ve teşekkül tüzüğü hükümleri gereğince teşekkülden çıkarılan üyenin, çıkarma kararına karşı genel kurula başvurma hakkı vardır. Genel kurul kararına karşı, bu kararın ilgiliye tebliğinden itibaren üç ay içinde, iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkemeye ilgili tarafından itiraz edilebilir; mahkemenin kararı kesindir.
2. Çıkarılan, üye hakkındaki genel kurul kararı, 12 nci maddede gösterilen resmi makamlara yazıyla tebliğ edilir. Genel kurul kararına karşı, bölge çalışma Müdürlüğü, keyfiyetin yetkili resmî makama tebliğinden itibaren üç ay içinde iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkemeye itirazda bulunabilir; mahkemenin kararı kesindir.
Sendika, Birlik, Federasyon ve Konfederasyonların Kuruluş Şartları
1. İşçi sendikaları, aynı işyerinde veya aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan işçileri veyahut birbirleriyle ilgili işkollarında çalışan işçileri içine alır.
İşveren sendikaları, aynı işkolunda veyahut birbirleriyle ilgili işkollarında çalışan işverenleri içine alır.
2.
a) Sendika birlikleri, belirli bir mahal veya bölge sınırları içinde, birbirleriyle ilgili olmıyan çeşitli işkollarında dahi olsa, mevcut sendikaların en az ikisinin;
b) Federasyonlar, aynı işkolunda ve o işkolu ile ilgili işkollarında mevcut sendikalardan en az ikisinin;
c) Konfederasyonlar, mevcut birlik, federasyon ve -Türkiye çapında faaliyette bulunmayı hedef tutmak şartiyle- işkolu esasına göre kurulu sendikalardan en az ikisinin;
Üye sıfatîyle bir araya gelmeleri suretiyle kurulurlar.
3. İşkolları ve bunların birbirleriyle ilgili olanları, Çalışma Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikle tesbit olunur. Bu yönetmelik, milletlerarası normlar dikkate alınarak hazırlanır. Çalışma Bakanlığı, yönetmeliği hazırlarken, Yüksek Hakem Kurulunun, en çok işçi mensubu olan işçi konfederasyonu ile en çok işveren mensubu olan işveren konfederasyonunun -yoksa- Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliğinin istişarî mütalâalarını alır. Bu mütalâaların, talep tarihinden itibaren en geç on gün içinde verilmesi gereklidir.
Bu yönetmeliğe göre, herhangibir işkoluna dâhil olmayıp bu kanuna göre sendika kurmak ve sendikalara üye olmak hakkına sahibolanlar, genel hizmet işkoluna dâhil sayılırlar. Genel hizmet işkolu, ayrı bir işkolu olarak itibar olunup, diğer bütün işkollariyle ilgili sayılır.
Bu Yönetmelik aleyhinde veya bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili işlemler aleyhinde Danıştay’da açılacak iptal dâvaları, iki ay içinde karara bağlanır.
Milletlerarası Teşekküllere Katılmak
Bu kanuna göre kurulan işçi ve işveren teşekkülleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 1 ve 2 nci maddeleri, 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ve 4 üncü maddesi ve 19 uncu maddesinin son fıkrası ile 57 nci maddesinin 1 inci fırasındaki ilkelere aykırı faaliyet sarfetmeyen milletlerarası işçi ve işveren teşekküllerine serbestçe üye olabilirler ve üyelikten çekilebilirler. İlgili teşekkül, katıldığı milletlerarası teşekkülün tüzüğünü, katılma tarihini takibeden onbeş gün içinde Çalışma Bakanlığına gönderir. Üyelikten ayrılma halinde de, durumu, ayrılma tarihini takibeden onbeş gün içinde aynı Bakanlığa bildirir.
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerce alınmış olup kuruluşları yukardaki ilkelere aykırı olan veya bu ilkelere aykırı hareket eden milletlerarası teşekküllere katılma kararları, Bakanlar Kurulu kararı ile iptal olunur. Danıştay, Bakanlar Kurulunun bu konudaki kararları aleyhindeki iptal dâvalarını üç ay içinde sonuçlandırır.
Kuruculuk; İdarecilik
1. Sendika kurmak ve işbu kanuna göre kurulan mesleki teşekküllerin yönetim kurullarında, haysiyet divanlarında ve bu teşekküllerin idaresi, temsili ve denetlenmesi ile ilgili sair işlerde görev alabilmek için, sendika üyeliğinde kanunen aranan şartlardan başka, reşidolmak, medenî hakları kullanmaya ehil olmak, kamu hizmetlerinden mahrum edilmiş olmamak, Türkçe okur-yazar olmak ve Türk vatandaşı olmak, şarttır.
2. Türkiye’de birlik, federasyon ve konfederasyonları kuran veya bunlara katılan meslekî teşekküllerin Türk teşekkülleri olması şarttır.
Kuruluş
1. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerin kurucuları, ilk genel kurul toplantısına kadar sevk ve idare ile görevli kimselerin ad ve soyadlarını, meslek ve sanatlarını, ikametgâhlarını belirtmek suretiyle meslekî teşekkülün tüzüğünü mahallin en büyük mülkî âmirine makbuz karşılığında tevdi etmeye mecburdurlar.
Tevdi ile birlikte, teşekkül tüzel kişilik kazanır.
2. Teşekkül tüzel kişilik kazanır kazanmaz, kurucular teşekkülün tüzüğünü ve teşekkülü genel kurul toplantısına kadar sevk ve idare ile görevli kimselerin ad ve soyadlarını, meslek ve sanatlarını ve ikametgâhlarını o mahalde yayınlanan bir gazetede; o mahalde gazete yayınlanmıyorsa, en yakın yerde yayınlanan bir gazetede ilân ederler. Kurucular, gazetede ilânı, sadece teşekkülün adına ve merkezine inhisar ettirebilirler; bu takdirde, bu bentte zikri geçen vesikaların birer örneği, mahallin en büyük mülkî amirliğinin ve bölge çalışma müdürlüğünün ilân tabelâsına bir ay süre ile asılır ve basılmış nüshaları, masrafı karşılığında, ilgililere tevzi edilir. Bu tevzi resme tabi değildir.
3. Bölge çalışma müdürlükleri, işçi ve işveren teşekülleri için, Çalışma Bakanlığınca tesbit edilecek esaslar dairesinde birer sicil tutarlar. Bu sicillerin birer örneği Çalışma Bakanlığına gönderilir.
4. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller, tüzel kişilik kazanmalarından başlıyarak bir yıl içinde ilk genel kurul toplantısını yapmak zorundadırlar.
5. Genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu ve haysiyet divanı üyelerinin ve denetçilerin ad ve soyadlarının, meslek ve sanatlarının, ikametgâhlarının ve tüzük değişikliklerinin ve tüzüğe göre şubelerin açılmasının resmî makamlara bildirilmesinde ve ilânında da bu madde hükümleri uygulanır.
6. Birlik, federasyon ve konfederasyonlara katılma ve teşekküllerden çekilme kararları da, bu maddenin 1, 2 ve 3 üncü bentleri hükümlerine tabidir.
Oran; Katılma ve Çekilme
1. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerin genel kurullarının ve bu teşekküllerin şubelerinin kongrelerinin toplantı oranı, üye tamsayısının salt çoğunluğudur. Meslekî teşekkül tüzüğünde daha yüksek bir oran tesbit edilebilir. Oran sağlanamazsa, ikinci toplantı, birinci toplantı gününden en. çok onbeş gün sonraya bırakılır; ikinci toplantıda toplantı oranı aranmaz.
2. Belli bir birlik veya federasyona üye olmak, sendika genel kurulunun toplantı oranına göre toplanan genel kurul üyelerinin salt çoğunluğunun oyunun alınmasiyle mümkündür. Belli bir konfederasyona üye olmada da; 9 uncu maddenin 2 nci bendinin (c) fıkrasında zikri geçen sendikaların, birliklerin ve federasyonların genel kurulları için aynı hüküm uygulanır.
3. Birlik, federasyon ve konfederasyonların kurulmasında da, 2 nci bent hükmü uygulanır.
4. Bir sendikanın üyesi olduğu birlik, federasyon veya konfederasyondan; birlik veya federasyonun da üyesi olduğu konfederasyondan çekilmesi hususunda da, 2 nci bent hükmü uygulanır.
5. Milletlerarası teşekküllere katılma ve çekilmede de 2 nci bent hükmü uygulanır.
6. Sendikaların kendi aralarında, birliklerin kendi aralarında, federasyonların kendi aralarında ve konfederasyonların kendi aralarında birleşmesi hususunda da, 2 nci bent hükmü uygulanır.
Birleşme ile ilgili usûl ve merasim konusunda, 12 nci maddenin 1, 2 ve 3 üncü bentleri uygulanır.
9 uncu madde hükümleri saklıdır.
Meslekî Teşekküllerin Faaliyetleri
1. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller, tüzel kişi olarak genel hükümlere göre sahip oldukları yetkilerden başka, aşağıda zikredilen faaliyetlerde bulunabilirler:
a) Toplulukla iş uyuşmazlığı çıkarmak;
b) Toplu iş sözleşmesi ve umumi mukavele akdetmek;
c) İş anlaşmazlıklarında ilgili makam ve mercilere, uzlaştırma ve hakem kurullarına, iş mahkemelerine ve sair yargı mercilerine, kanun hükümlerine göre başvurmak veya mütalâa bildirmek ve onlardan talepte bulunmak;
d) Çalıştırmayı doğuran hukuki münasebetle ilgili hususlarda sosyal sigortalar, emeklilik ve benzeri hakların kullanılmasiyle ilgili olarak üyelerine ve mirasçılarına adlî müzaherette bulunmak;
e) Mevzuattan, örf ve âdetten, toplu iş sözleşmesinden veya mesleğin müşterek menfaatlerinden doğan hususlarda veyahut -yazılı müracaatları üzerine- 2 nci maddenin 1 inci bendinde zikredilen akitlerden doğan haklariyle sigorta haklarında üyelerini ve mirasçılarını temsilen dâvaya ve bu münasebetle açtığı dâvadan ötürü husumete ehil olmak;
f) Kanun veya milletlerarası andlaşma hükümlerine göre toplanan kurullara temsilci göndermek;
g) Evlenme, doğum, hastalık, sakatlık, ihtiyarlık, ölüm, işsizlik, grev, eğitim vesair sosyal ve kültürel maksatlar için tesis veya demek şeklinde yahut meslekî teşekülün bir kolu halinde yardımlaşma sandıkları kurmak; üyeleri yararına sigorta mukaveleleri akdetmek;
h) Grev veya lokavta karar vermek ve idare etmek;
i) İşçilerin veya işverenlerin meslekî bilgilerini artıracak, millî tasarruf ve yatırımın gelişmesine ve reel verimliliğin çoğalmasına hizmet edecek veya genel kültürlerini genişletecek kurs ve konferanslar tertiplemek; sağlık ve spor tesisleri, kütüphane, basımevi ve benzeri kültürel tesisler kurmak; işçilerin boş zamanlarını iyi ve nezih şekilde geçirmeleri için imkânlar sağlamak;
j) Üyeleri için kooperatifler kurulmasına çalışmak veya bu gibi teşebbüslere yardım etmek veyahut bizzat kooperatifler kurmak;
k) Mesleklerinin icrası için gerekli her türlü ham veya yarı mamul madde, eşya, âlet, edevat ve makinaları üyelerine kiralamak, ödünç vermek veya hibe etmek;
l) Üyelerinin refah ve meslekî menfaatlerini herhangi bir şekilde ilgilendirebilecek her konu hakkında inceleme ve araştırmalar yapmak ve gaye ve fikirlerinin gerçekleştirilmesi için her türlü kanuni yollardan faaliyet sarfetmek.
2. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküler, hizmetlerinde, üyeleri arasında tam eşitliğe uymak zorundadırlar.
3. Bu kanuna göre kurulan işçi teşekkülleri, gelirlerinin en az yüzde beşini, üyelerinin bilgi ve kültür seviyelerini yükseltmek için kullanmak zorundadırlar.
4. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu hükümleri saklıdır.
Ticaret Yapma Yasağı
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller ticaretle uğraşamazlar.
14 üncü maddenin 1 inci bendinin (i) ve (1) fıkraları gereğince bu meslekî teşekküllerin kurdukları tesislerin işletilmesinde, -üyelerinin bu tesislerden istifadesi hali hariç- kâr amacı gütmeleri caizdir; ancak, bu şekilde elde edilen kâr, bu teşekküllerin üyeleri ve mensupları arasında risturn şeklinde de olsa dağıtılamaz. 14 üncü maddenin 1 inci bendinin (j) fıkrası gereğince dağıtılacak risturn bu hükme tabi değildir.
Yasak Siyasi Faaliyetler
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller:
Siyasi partilerden veya onlara bağlı teşekküllerden herhangi bir suretle maddi yardım kabul edemez ve onlara maddi yardımda bulunamaz ve onların teşkilâtı içerisinde yer alamazlar; bir siyasi partinin adı altında meslekî teşekkül kurulamaz.
İşçi ve İşveren Münasebetleri
1. 2 nci maddenin 1 inci bendinde sayılan kimselerle işçi teşekkülleri, bu kanun veya sair kanunlar gereğince kurulu işveren teşekküllerine; ve, işverenlerle yukarda bahse konu işveren teşekkülleri de, işçi teşekküllerine üye olamazlar;
Gerek doğrudan doğruya, gerek temsilcileri veya mensupları veyahut araya koyacakları sair kimseler vasıtasiyle birbirlerinin kuruluşları, idare ve faaliyetlerine, nüfuz tesis etmek maksadiyle müdahalede bulunamazlar;
2. Bir işçi teşekülünü bir işverenin veya bu kanun veya sair kanunlar gereğince kurulu bir işveren teşekülünün kontroluna tabi kılmak veyahut bunların nüfuzu altında işçi teşekkülü kurulmasını tahrik etmek;
3. Bir işçi teşekkülünün bir işveren veya bu kanun veya Cemiyetler Kanunu veya özel kanunlar gereğince kurulu bir işveren teşekkülü veya 25 Nisan 1949 tarihli ve 5373 sayılı kanun gereğince kurulu bir teşekkül tarafından malî yollarla desteklenmesi gayesiyle faaliyette bulunmak;
Yasaktır.
4. Bu madde hükümleri, esnaflık ve küçük sanatkârlık kollarında işçi ve işveren durumunda olanların, 25 Nisan 1949 tarihli ve 5373 sayılı kanun gereğince kurulu teşekküllerle işbu kanuna göre kurulan teşeküllerde aynı zamanda üye olmalarını önlemez.
Fesih veya İnfisah Halinde Malların Devri
Feshedilen veya infisah eden sendika, birlik, federasyon ve konfederasyon bir işveren teşekkülü ise malları, bu kanun veya sair kanunlar gereğince kurulmuş başka, bir işveren teşekkülüne; bir işçi teşekkülü ise, bu kanuna göre kurulmuş diğer bir işçi teşekkülüne devredilir.
Malların, bunlardan gayri gerçek veya tüzel herhangi bir şahsa veya teşeküle veya müesseseye devri veyahut feshedilen teşekkülün üyeleri arasında paylaşılması yasaktır.
İşçi Sendikası Üyeliğinin Teminatı
1. İşçilerin işe alınmaları; sendikalara girmemeleri, muayyen bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri veyahut belli bir sendikadaki üyeliği muhafaza veya üyelikten istifa etmeleri şartına bağlı tutulamaz.
Hizmet akitlerine bu hükme aykırı şartlar konulamaz.
Bunun gibi, işveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında; işçi alınmasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin meslekî ilerlemesi, ücreti, ikramiyesi ve primleri, sosyal yardım hakları ve disiplin hükümlerinin uygulanması ve sair hususlara ilişkin hükümlerin tatbiki veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz.
21 inci madde hükmü ile kanunun cevaz verdiği toplu iş sözleşmesi hükümleri saklıdır.
2. İşçiler, iş saatleri dışında veyahut işverenin rızasiyle iş saatleri içinde, işçi teşekküllerinin faaliyetlerine iştiraklerinden dolayı işlerinden çıkarılamaz veya herhangi bir sebeple farklı muameleye tabi tutulamazlar.
3. İşverenin bu madde hükümlerine aykırı hareket etmesi halinde, işçinin İş Kanunu ve sair kanunlara göre haiz olduğu bütün haklar saklıdır.
Bu bent gereğince hükmedilecek tazminat, işçinin ücretinin bir yıllık tutarından az olamaz.
İşçi Teşekülü İdareciliği ve Temsilciliğinin Teminatı
1. İşçi teşekküllerinin yönetim kurullarında veya başkanlığında görev almaları dolayısiyle kendi rızalariyle işlerinden ayrılan işçiler; bu teşekküllerdeki görevlerinin seçime girmemek, seçilmemek veya çekilmek suretiyle son bulması üzerine işe alınmalarını istedikleri takdirde; işveren, bunları, boş yer varsa derhal; yoksa, yer boşaldığında, o andaki şartlarla, eski işlerine veyahut eski işlerine uygun diğer bir işe, sair isteklilere tercih ederek almaya mecburdur. Bu takdirde, ücrette ve işten çıkarılmada işçinin eski kıdem hakları saklıdır.
Bu hakkın kullanılması, teşekküldeki görevin sona ermesinden başlıyarak üç ay içinde başvurulursa mümkündür. Özel nitelikteki mevzuatla toplu iş sözleşmesi hükümleri saklı kalmak şartiyle, işten ayrılma tarihinden başlıyarak beş yıl geçmişse, bu hak düşer.
Yönetim kurulundaki veya başkanlıktaki görevleriyle ilgili cürümlerinden dolayı hüküm giymiş olanlar, bu haktan istifade edemezler.
2. İşçi teşekküllerinin yönetim kurullarında veya başkanlığında görev almaları dolayısiyle kendi rızalariyle işlerinden ayrılan işçiler, sosyal sigorta primlerini veya aidatlarını işverene düşen primlerle veya aidatla birlikte ödemeye devam etmek şartiyle, eski işyerlerindeki sigortalılık haklarını devam ettirebilirler.
3. 1 ve 2 nci bentlerde yazılı olan haklardan teşekkül şubelerinin yönetim kurulu üyeleriyle başkanları da istifade ederler.
4.
a) Bir işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinde taraf işçi federasyonunun mensubu olan veya o toplu iş sözleşmesinde taraf bulunan işçi sendikalarından o işyerinde on fazla üyeye sahip olan sendika; o işyerindeki işçilerin salt çoğunluğunu temsil etmese dahi, söz konusu işyerinde, toplu iş sözleşmesinde başkaca hüküm yoksa:
i) İşyerindeki işçi sayısı elliyi aşmıyorsa, en çok iki;
ii) İşyerindeki işçi sayısı elli ilâ ikiyüz arasında ise, en çok dört;
iii) İşyerindeki işçi sayısı ikiyüz ilâ bin arasında ise, en çok altı;
iv) İşyerindeki işçi sayısı binden fazla ise, en çok sekiz temsilci gösterebilir.
Bu sayılar, toplu iş sözleşmesi ile yarıdan aşağı olarak tesbit edilemez.
Bu temsilcilerden biri baştemsilci olarak atanır.
b) (a) fıkrasında yazılı vasfı haiz olmamakla beraber, işyerindeki işçiler arasında en çok üyesi bulunan sendika, (a) fıkrasında gösterilen sayıların yarısını aşmamak şartiyle, işyeri temsilcisi gösterebilir. Bunlardan biri baştemsilci olarak atanır.
c) (a) ve (b) fıkralarında söz konusu temsilci ve baştemsilcilerin ve bu kanuna göre kurulu işçi teşekküllerinin işyerinde çalışan başkanı, yönetim kurulu üyesi, haysiyet divanı üyesi veya denetçilerinin hizmet akitlerinin işveren tarafından 19 uncu madde hükümlerine aykırı olarak feshedildiği, 31 inci maddenin 3 üncü bendi gereğince verilen hükmün kesinleşmesi suretiyle sâbit olursa, 19 uncu maddenin 3 üncü bendi hükümleri saklı kalmak kaydiyle, feshedilmiş olan hizmet akdi, işçinin, yukarda söz konusu hükmün kesinleştiği tarihten başlıyarak bir ay içinde yaziyle işverenden istemesi takdirinde, yürürlükten kalmış olduğu tarihe kadar geriye yürümek şartiyle yeniden ve kendiliğinden yürürlüğe girer.
Meslekî Teşekküllerin Sağladıkları Haklardan İstifade
Bu kanuna göre kurulan işçi veya işveren teşekkülünün kendi faaliyetleri sayesinde mensuplarına sağladığı hakların, o teşekülün mensubu olmıyanlara teşmili, bahse konu teşekkülün yazılı muvafakatine bağlıdır.
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun bir toplu iş sözleşmesini teşmil etmesi halinde, yukardaki fıkra hükmü uygulanmaz.
Mamelek ve Gelirler
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerin gelirleri:
a) Üyelerinden alacakları aidat;
b) Kanuna göre yapabilecekleri faaliyetler ile eğlence, müsamere ve konser gibi faaliyetlerden sağlanacak gelirler;
c) Bağışlar;
d) Mameleklerinin gelirlerinden ibarettir.
2. Genel ve katma bütçeli idarelerle mahallî idareler ve bunlara bağlı sâbit ve döner sermayeli müesseseler, sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi teşekkül ve müesseselerle sermayelerinde Devletin iştiraki bulunan bankalar, kamu kurumu niteliğindeki meslekî teşekküller dâhil olmak üzere özel kanunlarla kurulan bankalar ve teşekküller, bu bentte zikredilen idare, teşekkül ve bankalar tarafından ödenmiş sermayesinin en az yarısına katılmak suretiyle kurulan teşekküllerle bunların aynı nispette katılması ile kurulan müesseseler, işbu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllere herhangi bir şekilde malî yardım ve teberruda bulunamazlar.
8 Ağustos 1961 tarihli ve 344 sayılı kanunun geçici 1 inci maddesi hükmü saklıdır.
3. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller, üyesi bulundukları milletlerarası teşekküllerden ve Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletlerarası teşekküllerden gayrı dış kaynaklardan Bakanlar Kurulundan izin alınmadıkça yardım kabul edemezler.
4. Bu teşekküllerin eğitim, kütüphane ve spor tesisleri ile meslekî öğretimleri ve toplantıları için lüzumlu menkul ve gayrimenkul malları, bu mallarla ilgili alacaklar hariç, haczedilemez; bu mallar vergiye tabi tutulamaz.
Aidat
1. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller, üyelerince ödenecek aidat miktarını, Cemiyetler Kanunundaki kayıtlara bağlı kalmaksızın tesbit edebilirler.
2. Aidatın tesbiti, azaltılması veya çoğaltılması genel kurul kararı ile olur.
3. Belli bir işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte birinin belli bir sendikaya veya bir arada hareket eden muhtelif sendikalara mensup olması halinde, bu işçileri temsil ettiğini tevsik eden sendika veya sendikaların yazılı müracaatı ve aidatı kesilecek sendika üyesi işçilerin listesini vermesi üzerine, işveren, üyelik aidatını ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu gereğince o sendikaya veya onun mensubu olduğu federasyona ödenmesi gerekli dayanışma aidatını, işçilere yapacağı ücret tediyatından kesmeye ve hangi işçilerin üyelik veya dayanışma aidatını kestiğini bir liste halinde ilgili sendikaya bildirmeye mecburdur. Bu hükme göre üyelik veya dayanışma aidatını kesmiyen işveren, ilgili sendika veya sendikalara karşı, kesmediği aidat tutarınca sorumludur.
Sendika, bu hizmeti karşılığında işverenin masraflarını, işverenin talebi üzerine, ödemeye mecburdur.
4. İşverene başvuran işçi sendikası veya sendikalarının 3 üncü bentte gösterilen vasıfta olup olmadıkları konusunda işverenle sendika veya sendikalar arasında anlaşmazlık çıkması takdirinde, işverenin veyahut sendika veya sendikaların yazılı müracaatı üzerine, anlaşmazlık, müracaat tarihinden itibaren üç iş günü içinde Bölge Çalışma Müdürlüğünce çözülür. Bölge Çalışma Müdürlüğünün bu konudaki kararlarına karşı ilgililer, kendilerine yapılacak yazılı bildiri tarihinden başlıyarak üç iş günü içinde iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkemeye itiraz edebilirler. Bu itiraz, üç iş günü içinde kesin olarak karara bağlanır.
Mülk İktisabı
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller, kanun ve milletlerarası andlaşmalarda gösterilen gaye ve görevlerinin gerektirdiği her nevi mülk iktisabına ehildirler.
Genel kurul ve Şube Kongreleri
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller genel kurullarının ve şube kongrelerinin en geç iki yılda bir toplanması;
2. Genel kurullarda ve şube kongrelerinde, başkanlık divanı ve komisyon seçimleri hariç, bütün seçimlerin gizli oyla yapılması;
3. İki genel kurul toplantısı ve şube kongresi arasındaki devreye ait hesap raporu ile denetçi raporunun ve gelecek devreye ait bütçe teklifinin genel kurul ve şube kongresi üyelerine toplantıdan önce dağıtılması;
Mecburidir.
Görevlilerin Ücretleri
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerin idarecileri ve temsilcilerine verilecek ücretlerle her türlü ödenek ve yolluklar Genel Kurul tarafından tesbit olunur.
Bu kimselerin her türlü ücret, ödenek ve yollukları, idare kurulunca Genel Kurula sunulan faaliyet raporunda gösterilir.
Bu kimselerin, sendika üyesi olmak sıfatiyle esasen hakları olan tediyeler, bu madde hükmünün dışındadır.
Mal Bildirimi
Sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri, bu göreve seçildikten sonra üç ay içinde, kendilerinin, eşlerinin ve velâyetleri altındaki çocuklarının mâlik bulundukları malları ve gelirlerini gösteren bir bildirimi noterliğe tevdi etmek zorundadırlar. Bildirimin verildiğine dair noterlikten alınacak belgeler denetçilere verilir. Bu belgenin hangi noterlikçe verildiği, tarih ve numarası yönetim kurulu karar defterinin özel bir sayfasına kaydolunur.
Bu şahıslar, tekrar seçilsinler veya seçilmesinler, görev sürelerinin sonunda mal ve gelir durumunu gösteren bir bildirimi yine bu hükme uyarak vermek zorundadırlar.
Bu mecburiyete uymıyanların başkanlık veya yönetim kurulu üyeliği sıfatları bir aylık müddetin bitiminde kendiliğinden düşer.
Bu bildirimlerde yazılı olanlar açıklanamaz.
Ancak, talep üzerine, yargı mercilerine veya denetleme ve inceleme yetkisine sahip diğer makam ve mercilere tevdi olunur.
Sendikaların Defter ve Kayıtları
Bu kanuna göre kurulan mesleki teşekküller aşağıda yazılı defterleri ve kayıtları tutarlar:
a) «Üye kayıt defteri»; Bu deftere üyelerin kimlik ve adresleri, çalıştıkları işyeri, sendikaya giriş tarihleri ve yükümlü oldukları aidat miktarı kaydedilir ve imzaları bulunur;
b) Yönetim kurulunun tarih sırasiyle ve müteselsil numaralarla kayıtlanmış ve altı imza edilmiş kararlarının yazılmasına mahsus «Karar defteri»;
c) Gelen ve giden evrakın tarih ve numara sırasiyle kaydedileceği «Gelen ve giden evrak kayıt defterleri»;
d) Gelen evrakın aslının, giden evrakın suretinin saklanacağı «Gelen ve giden evrak dosyaları»;
e) Zimmet defteri»;
f) «Aidat», «Gelir» ve «Gider defterleri»;
g) Yönetim kurulunun bir zabıtla tesbit edeceği ve numaralanmış ve idare heyetince mühürlenmiş varidata ait kopyalı makbuzlarla sarfiyatın fatura, evrak ve kaydiyesini muhafazaya mahsus dosyalar;
h) «Bilanço, envanter ve kesinhesap defteri» ile, üye kayıt, karar, aidat, kongre divan başkan ve katiplerinin yönetim kurulu ile beraber imza edecekleri «Genel kurul kararlarının yazılmasına mahsus defterler» in kullanılmasından önce noterlikçe tasdikli olması mecburidir.
Bilânço ve Çalışma Raporu
Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküller her hesap veya bütçe devresine ait bilânço ve hesaplarını ve çalışma raporlarım ait olduğu devreyi takibeden üç ay içinde Çalışma Bakanlığına gönderirler. Bu bilânço ve hesaplar meyanında teşekkülün o devre içindeki:
1. Gelirleri ve gelir menbaları;
2. Giderleri ve sarf yerleri;
3. Başkana ve idarecilere verilen ücretlerle memur ve müstahdemlere ödenen meblâğlar;
4. Para mevcudu;
5. Demirbaş mevcudu;
6. Gayrimenkul mevcudu;
7. Çalışma Bakanlığınca teşekkülün malî durumu ile ilgili olarak istenecek sair bilgiler bulunur.
Faaliyetten Men; Kapatma; Yönetim Kuruluna İşten El Çektirme ve Seçimlerin İptali
1. Bu kanuna göre kurulan bir meslekî teşekkülün tüzüğü kanuna aykırı ise, iş dâvalarına bakmakla görevli mahalli mahkeme;
a) Bu teşekkülün faaliyetten men’ini; veya
b) Tüzüğünü kanuna uygun hale getirmesi için, teşekküle altmış günü geçmiyen bir mehil verilmesini kararlaştırır.
c) (b) fıkrasının uygulanması takdirinde, verilmiş olan mehil sonunda, tüzük, mahkeme kararına uyularak değiştirilmemişse, teşekkülün mahkemece faaliyetten men'ine karar verilir.
d) Meslekî teşekkül, tüzüğünü mahkeme kararma uyarak değiştirdiğini 12 nci maddeye göre yetkili makama bildirir bildirmez, faaliyetine tekrar başlayabilir.
2. Bu kanuna göre kurulan bir meslekî teşekkül, 16 ncı madde ve 1 inci maddenin 3 üncü bendi hükümlerini ihlâl ettiği takdirde, iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkeme karariyle üç aydan altı aya kadar faaliyetten menedilir.
3. Bu kanuna göre kurulan bir meslekî teşekkül, 22 nci maddenin 3 üncü bendinde yazılı yasağa aykırı hareket ettiği takdirde, iş dâvalarına bakmakla görevli mahalli mahkeme karariyle üç aydan altı aya kadar faaliyetten menedilir.
4. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 1 ve 2 nci maddeleri ile 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ve 4 üncü maddesi, 19 uncu maddesinin 5 inci fıkrası ve 57 nci maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan ilkelere aykırı amaçlar güden veya faaliyette bulunan meslekî teşekkül, iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkeme kararı ile kapatılır.
5. Yargılamanın her safhasında, hükümden önce dahi, işbu kanuna göre kapatmayı veya faaliyetten men’i gerektiren fiilin işlendiğine dair kuvvetli emareler bulunmak şartiyle, bu gibi teşekküller, Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine, mahkeme karariyle faaliyetten menedilebilir.
6. Faaliyetten menedilen teşekkülün mallarının idaresi ve menfaatlerinin korunması, Medeni Kanun hükümleri gereğince tâyin olunacak bir veya üç kayyum tarafından ifa edilir.
Kapatma halinde fesih hükümleri uygulanır.
7. Bu maddede zikri geçen haller dışında, bu kanuna göre kurulmuş mesleki teşekküller faaliyetten men’edilemez ve kapatılamaz.
8. 12 nci maddenin 4 üncü bendi hükmü ile 25 inci maddenin 1 inci bendi hükmüne aykırı hareket eden meslekî teşekkülün yönetim kuruluna, meslekî teşekkül mensuplarından birinin başvurması üzerine, iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkeme karariyle işten el çektirilir; bu takdirde, görevli mahkeme, teşekkülün genel kurulunu kanun ve tüzük hükümleri gereğince en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işleri yürütmekle görevli olmak üzere, Medeni Kanun hükümleri gereğince bir veya üç kayyum tâyin eder.
9. 25 inci maddenin 2 nci bendi hükmüne aykırı olarak seçim yapılması halinde, mesleki teşekkül mensuplarından birinin başvurması üzerine, iş dâvalarına bakmakla görevli mahallî mahkeme, bu seçimleri iptal eder.
iptal edilen seçim başkanlık seçimi ise, yönetim kurulu, kendi üyeleri arasından, yenisi seçilinceye kadar geçecek süre için bir geçici başkan seçer.
İptal edilen seçim yönetim kurulu seçimi ise, 8 inci bent hükmü uygulanır.
İptal edilen seçim denetçi seçimi ise, mahkeme, yenileri seçilinceye kadar denetçilik yapmak üzere yeter sayıda denetçi tâyin eder.
İptal edilen seçim haysiyet divanı seçimi ise, genel kurul yenisini seçmek üzere derhal toplantıya çağrılır.
Ceza Hükümleri
1. 17 nci maddenin 1 ve 2 nci bentlerinde yazılı yasaklara aykırı hareket edenlere, beşyüz liradan ikibin liraya kadar ağır para cezası hükmedilir.
2. 17 nci maddenin 3 üncü bendinde yazılı yasağa aykırı hareket edenler, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilirler. Söz konusu yasağa aykırı olarak yapılan malî yardıma el konulur ve İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca Çalışma Bakanlığının tasarrufuna verilir.
3. 19 uncu madde hükümlerine aykırı hareket eden işverenlere, beşyüz liradan ikibin liraya kadar ağır para cezası hükmedilir.
4. 20 nci maddenin 1 inci bendi hükmüne aykırı hareket eden işveren veya işveren vekili, beşyüz liradan ikibin liraya, kadar ağır para cezasına mahkûm edilir. İşverenin veya işveren vekilinin 20 nci maddenin 1 inci bendi hükmünü aynı maddenin 3 üncü bendine aykırı hareket etmek suletiyle ihlâl etmesi halinde de aynı ceza verilir.
5. 22 nci maddenin 2 nci bendinde yazılı yasağa uymıyanlar ile bunların şerikleri hakkında Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesi uygulanmakla beraber, yapılan malî yardım veya bağış kendilerine ödettirilir. Söz konusu yasağa aykırı olarak bu kanuna göre kurulmuş bir meslekî teşekküle yapılmış olan malî yardım veya bağışa el konulur ve İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca Çalışma Bakanlığının tasarrufuna verilir.
6. 27 nci maddede söz konusu mal bildiriminin gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi halinde, suçlu hakkında yüz liradan beşyüz liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.
7. 28 inci maddede yazılı defterleri tutmıyan -teşekkül tüzüğüne göre- sorumlu kişiler hakkında, beşyüz liradan ikibin liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur. Tekerrür halinde ağır para cezasının âzami haddi verilir.
8. 29 uncu maddede yazılı bilgi ve belgeleri süresi içinde Çalışma Bakanlığına göndermiyen -teşekkülün tüzüğüne göre- sorumlu kişiler hakkında, beşyüz liradan ikibin liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.
Bu bilgi ve belgeleri gerçeğe aykırı olarak verenler hakkında, ikiyüz liradan ikibin liraya kadar ağır para cezası ile birlikte üç aydan eksik olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.
9. 30 uncu maddenin 1 inci bendi gereğince faaliyetten men’ine karar verilen teşekkülün sorumluları hakkında ellişer liradan beşyüzer liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.
10. 30 uncu maddenin 2 nci bendi gereğince bir teşekkülün faaliyetten men'ine karar verilmesi halinde, 16 ncı madde ile 1 inci maddenin 3 üncü bendi hükümlerini ihlâl etmiş olanlar hakkında, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. 30 uncu maddenin 2 nci bendi gereğince bir teşekkülün faaliyetten men'ine karar verilmiş olması halinde, eğer 16 nci madde hükmüne aykırı olarak teşekkül tarafından bir siyasî partiye veya bir siyasi parti tarafından teşekküle ödenmiş olan bir meblâğ varsa, bu meblâğa el konulur ve İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca Çalışma Bakanlığının tasarrufuna verilir.
11. 30 uncu maddenin 3 üncü bendi gereğince teşekkülün faaliyetten men’ine karar verilmiş olması halinde, 22 nci maddenin 3 üncü bendinde yazılı yasağa uymıyanlarla bunların şerikleri hakkında, eğer fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına ve malî yardım veya bağışın bir mislinden aşağı olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunur.
Söz konusu yasağa aykırı olarak alınmış malî yardım veya bağışa el konulur ve İş Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca Çalışma Bakanlığının tasarrufuna verilir.
12. Bu kanuna göre kurulan meslekî teşekküllerin faaliyetleriyle ilgili olarak, ağır hapis cezasını gerektiren bir suçtan veya -taksirli suçlar hariç olmak üzere- altı ay veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanlar ve alelıtlak zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyle hüküm giymiş teşekkül yöneticileri veya mensupları, kanun hükümlerine göre haklarında uygulanacak diğer cezalar saklı kalmak kaydıyle, hükmün kesinleşmesinden itibaren bu kanuna göre kurulan teşekküllerde idare, haysiyet divanı üyeliği, denetleme veya temsil görevi almak hakkını kaybederler.
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 55, 56, 57, 58, 59, 60 ve 61 inci maddelerine göre hüküm giymiş olanlar, kanun hükümlerine göre haklarında uygulanacak diğer cezalar saklı kalmak kaydiyle, hükmün kesinleşmesinden itibaren üç yıl süreyle, bu kanuna göre kurulan teşekküllerde idare, haysiyet divanı üyeliği, denetleme veya temsil görevi almak hakkını kaybederler.
Cezanın tecili veya af ile düşmüş olması, bu bend hükümlerinin uygulanmasına engel değildir.
Diğer Kanunların Uygulanması
İşçi ve işveren sendikaları, birlikleri, federasyonları ve konfederasyonları, Medeni Kanun ve Cemiyetler Kanununun işbu kanuna aykırı olmıyan hükümlerine tabidirler.
Kaldırılan Hükümler
20 Şubat 1947 tarihli ve 5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendika ve Sendika Birlikleri hakkındaki Kanun ve 25 Mayıs 1959 tarihli ve 7286 sayılı 5018 sayılı kanuna ek kanun ile 13 Haziran 1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Meslekinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki Kanunun 22 nci maddesiyle 10 Mart 1954 tarihli ve 6379 sayılı Deniz İş Kanununun 40 inci maddesi hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Hüküm; Mal Bildirimi
Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş olan meslekî teşekküllerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri, 27 nci maddede söz konusu mal bildirimi yükümünü, bu kanunun yayımı tarihinden bağlıyarak üç ay içinde yerine getirmeye mecburdurlar.
Seçilmiş İşçi Temsilcileri
Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce İş Kanunu gereğince seçilmiş olan işyeri işçi temsilcilerinin görevleri, 20 nci maddenin 3 üncü bendi uyarınca temsilciler seçilinceye kadar devam eder.
Bu kanunda sözü geçen yönetmelik, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en çok otuz gün içinde yürürlüğe girecek şekilde hazırlanır.
20 Şubat 1947 tarihli ve 5018 sayılı kanun hükümlerine göre kurulmuş olan işçi ve işveren sendika, birlik, federasyon ve konfederasyonları, tüzüklerini, geçici 3 üncü maddede bahse konu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde kanun ve mevzuat hükümlerine uydurmak zorundadırlar.
Yürürlüğe giriş
Bu kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.