Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

991 sayılı Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı ile Askerî Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığının Sosyal Sigortalar Kurumuna devri hakkındaki Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir:

“EK MADDE 1

991 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre bağlanacak emekli aylıklarının tespitinde fiili ve itibarî hizmet sürelerinin toplamı 25 yıl olarak değiştirilmiştir. Fiili ve itibari hizmet sürelerinin toplamı 25 yıl olanlar için Emekli aylığının nispeti emekli aylığı bağlanmasına esas tutulan aylık veya ücretin % 70 i olarak uygulanır. Yaşlılık aylığı bağlanmasında 1 ay 30 gün üzerinden hesaplanır.

Fiili ve itibarî hizmet süreleri toplamı 25 yıldan az olanlara her tam yıl için % 1 eksiği, fazla olanlara da her tam yıl için % 1 fazlası üzerinden emekli aylığı bağlanır.

Fiilî ve itibarî hizmet süreleri toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır. Yıl kesirlerinin her ayı için emekli aylığı bağlanmasına esas tutulan aylık veya ücret tutarının % 1 inin onikide biri emekli aylığına ayrıca eklenir.

Ancak, bağlanacak aylığın toplamı emekliliğe esas aylığın % 80 ini geçemez.

991 sayılı Kanun hükümlerine göre işçilere verilecek emekli ikramiyesinde de fiilî hizmet süresi 25 yıl olarak değiştirilmiştir.

EK MADDE 2

1/8/1968 tarihinden önce Demiryolları Emekli Sandığı ile Askerî Fabrikalar Tekaüt Sandığınca aylık bağlanmış olan emeklilerle, 991 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince aylık bağlanan emeklilerin ve T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı bağlanmış olanların, T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabî daire, kurum ve ortaklıklar ile Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işyerlerinde çalışmaları halinde, buralarda çalıştıkları sürece, emekli aylıkları kesilir. Bu durumda olanlar hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 63 üncü maddesine göre işlem yapılır.

Yukarıdaki fıkralarda yazılı kimseleri çalıştıranlar, bunları, vazifeye başladıkları tarihlerden itibaren bir ay içinde yazı ile Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirirler.”

MADDE 2

991 sayılı Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı ile Askerî Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığının Sosyal Sigortalar Kurumuna devri hakkındaki Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 1

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Demiryolları Emekli Sandığı ile Askerî Fabrikalar Tekaüt Sandığı kanunlarına göre bağlanmış olan emekli, adi malullük, vazife malullüğü, dul ve yetim aylıkları ile 991 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre bağlanmış olan emekli aylıkları hakkında da bu kanunun ek 1 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Ancak, vazife malullüğü aylıklarında, aylığın toplamı emekliliğe esas aylığın % 100 ünü geçemez.

GEÇİCİ MADDE 2

Geçici 1 inci madde hükmüne göre tespit edilecek emekli, adi malullük, vazife malullüğü, dul ve yetim aylıkları tutarı emekli aylığının bağlanmasına esas tutulan aylık veya ücret tutarları, bu aylıkların bağlandığı tarihten beri ücret seviyelerinde vukua gelen yükselmeler de nazara alınmak suretiyle hesaplanır.

Ücret seviyelerinde vukua gelen yükselmeler kurumca hazırlanıp Çalışma Bakanlığınca onaylanacak ve en geç üç ay içinde yürürlüğe konacak bir yönetmelikle tespit edilir.

Artırmalar sonuçlanıncaya kadar ödenmekte olan aylıklar, sonradan mahsubu yapılmak üzere % 20 zamlı olarak ödenebilir. Ancak, 15/7/1965 tarihli ve 669 sayılı Kanun gereğince yükseltmeye tabi tutulan emekli, âdi malullük, vazife malullüğü veya dul ve yetim aylıkları hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.

GEÇİCİ MADDE 3

a) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Demir Yolları Emekli ve Askeri Fabrikalar Tekaüt Sandıkları Kanunlarına göre emekli, adi malûllük, vazife malûllüğü, dul ve yetim aylığı almakta olanlar ile 991 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre emekli aylığı bağlanmış olanlar veya aylık bağlanmasına hak kazanmış durumda olup henüz işlemi tamamlanmamış bulunanların aylık tutarları yürürlük tarihinden,

b) (a) fıkrasında belirtilen aylığı bu kanunun yürürlük tarihinden önce kesilmiş bulunanlardan, aylık kesiliş sebebinin ortadan kalkması ile aylık ödenmesine tekrar hak kazananların, aylık tutarları, bu hakları kazandıkları tarihten,

İtibaren bu kanun hükümlerine göre yeniden tespit edilir.

GEÇİCİ MADDE 4

Halen ek 2 nci maddenin birinci fıkrası şümulüne giren emekliler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde, görevlerine devam edip etmiyeceklerini, Sosyal Sigortalar Kurumuna yazılı olarak bildirmeye mecburdurlar. Bu yazılı bildirmeyi yapmıyanların emekli aylıkları, bu sürenin bitimini takibeden ilk üç aylık ödeme dönemi başlangıcından itibaren kesilir.

Yukardaki fıkrada yazılı kimseleri çalıştıranlar, bunları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yazı ile Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirirler.

GEÇİCİ MADDE 5

Bu kanunun uygulanmasına ait işlemlerin zamanında yapılmasını sağlamak maksadiyle, çalışma saatleri dışında görevlendirilecek personele, Sosyal Sigortalar Kurumu Müdürler Kurulunca tespit edilecek esas ve miktarlar dahilinde bir ücret ödenir.

Bu ücretler, 7244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne tabi değildir.

GEÇİCİ MADDE 6

Demiryolları Emekli ve Askeri fabrikalar tekaüt sandıklarına ödedikleri aidatı geri alan sandık üyelerinden bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde ilgili sandığa yazılı olarak müracaat eden ve geri aldıkları aidatları, en geç bu kanunun hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihi takibeden birinci yılın sonuna kadar ve yüzde beş faizi ile, ilgili Sandığa veya Kuruma yatıranların bu hizmetleri hakkında 2 nci madde hükmü uygulanır.”

MADDE 3

Bu kanunun uygulanması dolayısiyle aylıklarda yapılacak artırmalar, 991 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen matematik karşılıkların hesabına dahil edilir.

MADDE 4

23/1/1968 tarihli, 991 sayılı Kanunun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

“Hizmetleri aynı müessesede devam etmekte iken, sonradan memur statüsüne tabi bir vazifeye geçirilmeleri sebebiyle, evvelce tabi bulundukları sandıklardan veya sandıkların devri dolayısiyle ilk defa 1/8/1968 tarihinde tabi oldukları Sosyal Sigortalar Kurumundan T.C. Emekli Sandığına tabi duruma geçmek suretiyle 15/7/1965 tarihli, 668 sayılı Kanun ile ilgilendirilmiş olanların, 5/1/1961 tarihli, 228 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre, emekli aylığı bağlanması ve 15 inci maddesine göre ikramiye verilmesi, hakları saklıdır.”

MADDE 5

Ek 2 nci ve geçici 4 üncü maddelerde belirtilen yükümlülükleri süresi içinde yerine getirmiyenler hakkında 100 liradan 1 000 liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

MADDE 6

Bu kanunun 4 üncü maddesi 1/8/1968 tarihinden, diğer maddeleri 1/3/1969 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

MADDE 7

Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.