Köy Muhtarlarına 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 19 ncu maddesine göre köy derneğince muhtarlık temsil ödeneği olarak takdir edilecek ücret; ayda (100) göstergenin her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek katsayının çarpımı ile bulunacak miktardan az olamaz.
Bu asgari ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı Bütçesine konularak köy bütçelerine aktarılacak paralardan sağlanır.
Şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, karşılığı İçişleri Bakanlığı Bütçesinden, il özel idareleri bütçelerine aktarılacak ödenekten sağlanmak suretiyle ayda (100) göstergenin her yıl Bütçe Kanununda tespit edilecek kat sayının çarpımı ile bulunacak miktar üzerinden muhtarlık ödeneği verilir.
Şehir ve kasaba mahalle muhtarları 15/4/1944 tarihli ve 4541 sayılı Kanuna göre ve Harç Pulu karşılığında tahsil edecekleri harçları mal sandıklarına yatırırlar ve bunun % 25'i kendilerine prim olarak ödenir.
Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayanlar 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamına alınmıştır.
Bunlardan yeniden bu görevlere seçilmeyenler veya ayrılanların Bağ-Kur'la ilişkileri, kanunî primlerini ödedikleri sürece devam eder.
Köy ve mahalle muhtarları ile daha önce muhtarlık yapmış olanların, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önceki muhtarlık hizmetleri, istekleri halinde 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu hükümlerine göre borçlandırılmak suretiyle değerlendirilir.
Bu hizmetlerin Bağ-Kur’ca değerlendirilebilmesi için daha önce muhtarlık yapmış olanlarla, halen muhtar bulunanların bu Kanunun yürürlüğe girişinden itibaren; sonradan seçileceklerin seçim tarihinden itibaren bir yıl içinde Bağ-Kur’a başvurmaları gerekir.
Köy ve mahalle muhtarlarına verilecek ödeneğin özel idare ve köy bütçelerine aktarılması, köy ve mahalle muhtarlarına ödenmesinin esas ve usulleri; mahalle muhtarlarının harç tahsilatının, primlerin ve federasyon hissesinin ödenme biçimi, İçişleri ve Maliye Bakanlığının birlikte düzenleyecekleri yönetmelikle tespit olunur.
Köy ve mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri tarafından verilecek resmi evraka ait basılı kağıtlar, Türkiye Muhtarlar Federasyonu tarafından bastırılıp dağıtılır. Bu kağıtların tipi, örneği ve fiyatı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca en geç 3 ay içinde müştereken tespit olunur.
18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu ile 15/4/1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline dair Kanunun bu Kanuna aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
15/4/1944 gün ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyeti Teşkiline Dair Yasanın 20 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir:
Yoksullukları mahalle muhtarı tarafından kabul edilenlerden ve üçüncü maddenin ikinci bendinde yazılı işlerden harç alınmaz.
Muhtarlıkların kullanacağı basılı belgelerin standart örnekleri ile fiyatları İçişleri ve Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu belgelerin muhtarlıklara ulaştırılmasını muhtarlık örgütlerinin üst kuruluşları sağlar.
6 ncı maddenin 2 nci fıkrasında sözü edilen Türkiye Muhtarlar Federasyonu hakkındaki hüküm, bu Federasyonun özel bir yasa ile kurulmasına kadar uygulanmaz.
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.