Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

132 Sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununun 4 ncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Kurul

MADDE 4

Genel Kurul, Türk Standartları Enstitüsünün genel karar organıdır.

Genel Kurul aşağıdaki üyelerden oluşur.

1. Başbakanlık, Genel-kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı. Bayındırlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İmar ve İskân Bakanlığı tarafından görevlendirilecek birer temsilci;

2. Sayıştay, Yüksek Denetleme Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Malzeme Ofisi, Türkiye ve Orta - Doğu Amme idaresi Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ve Milli Prodüktivite Merkezi tarafından görevlendirilecek ikişer temsilci;

3. Üniversitelerden, Üniversitelerarası Kurulca seçilecek 9 temsilci;

4. Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliğince görevlendirilecek oniki temsilci.

Genel Kurul, üyeleri arasından seçilecek bir Başkan ve iki kâtipten oluşan Başkanlık Divanı tarafından yönetilir.

Genel Kurul, Enstitü Yönetim Kurulunun çağırışı üzerine her yıl Mayıs ayı içinde olağan toplantısını yapar. Ayrıca, Yönetim Kurulunun, ya da Genel Kurulun kararlaştırdığı tarihte veya Genel Kurul üyelerinin üçte birinin isteği üzerine olağanüstü toplantıya çağırılır.

Genel Kurul üye tamsayısının çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır; seçimlerde de aynı usul uygulanır.

Genel Kurulun başlıca görevleri şunlardır:

a) Enstitü Başkanını ve Yönetim Kurulu üyelerini seçmek,

b) Enstitünün yıllık çalışma programını kabul etmek,

c) Bütçe ve kesinhesabı kabul etmek,

d) Denetleme Kurulunun raporunu incelemek ve Yönetim Kurulunu ibra etmek,

e) Tüzük tasarılarını ve yönetmelikleri kabul etmek,

f) Enstitüce yapılan hizmetlerden alınacak tarifeleri tespit etmek,

g) Enstitüde çalışan devamlı ve geçici personelin kadrolarını ve bunlara verilecek ücretleri tespit etmek,

h) Kanunda gösterilen, Genel Kurula verilen başka görevleri yerine getirmek.”

MADDE 2

Aynı Kanunun 6ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik Kurul

MADDE 6

Teknik Kurul, Enstitüce hazırlanan standartları kabul eden ve bunlardan zorunlu olarak yürürlüğe konmaları gerekenleri belirleyen teknik bir organdır.

Teknik Kurul aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri,

b) İhtisas Kurulu Başkanları,

c) Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İmar ve İskân Bakanlığı ve konu ile ilgili bakanlıkların Genel Kurulda bulunan temsilcileri,

d) Üniversitelerin Genel Kurulda bulunan temsilcilerinden Genel Kurulca seçilecek üç temsilci,

e) Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Borsaları Birliği Temsilcilerinden Genel Kurulca seçilecek üç temsilci.

Teknik Kurul, Enstitü Başkanının bulunmaması halinde Başkan Yardımcısının Bakanlığında toplanır.

Teknik Kurul üye tamsayısının çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların üçte iki çoğunluğu ile karar alır.

Kurul yılda en az iki kez toplanır. Kurulu, Enstitü Başkanı bulunmaması halinde Başkan Yardımcısı toplantıya çağırır.”

MADDE 3

Aynı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yönetim Kurulu

MADDE 7

Yönetim Kurulu, Türk Standartları Enstitüsünün yürütme organıdır.

Yönetim Kurulu bir Başkan ve dört üyeden oluşur. Enstitü Başkanı Yönetim Kurulunun da Başkanıdır. Enstitüyü Enstitü Başkanı temsil eder ve Enstitünün ita amiridir.

Başkan ve üyeler ile üç yedek üye, Genel Kurul tarafından, kendi üyeleri arasından gizli oyla üç yıl için seçilir. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilir. Başkanın belirleyeceği üye Başkan Yardımcılığı görevini yapar. Yönetim Kurulu Üyelerinden birini muhasip üye olarak görevlendirir.

Yönetim Kurulu Başkanı, 4 ncü Maddenin 1, 2 ve 3 ncü fıkralarında sayılan Genel Kurul Üyeleri arasından seçildiği takdirde, kurumundan bu süre için maaşsız izinli sayılır. İzinli sayıldığı süreler terfiinde, keseneklerinin kendisi ve karşılıklarının Türk Standartları Enstitüsünce ödenmesi kaydıyla emekliliğinde fiili hizmet olarak hesaba katılır. Bu kişinin TC Emekli Sandığı ile ilgisi 5434 Sayılı Kanuna 8 Temmuz 1971 tarihli ve 1425 Sayılı Kanunla eklenen Ek-2 nci madde esaslarına göre sürdürülür.

Yönetim Kurulunu Başkan, bulunmaması halinde Başkan Yardımcısı toplantıya çağırır. Yönetim Kurulu çoğunlukla toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu istikametinde karar verilir.

Yönetim Kurulunun başlıca görevleri şunlardır:

a) Enstitü Bütçesini, çalışma, programını, tüzük tasarılarını, yönetmelikleri, personel kadrolarını hazırlamak ve Genel Kurulun onayına sunmak;

b) Genel Kurulun aldığı kararları, çalışma programını ve bütçeyi uygulamak;

c) Genel Sekreteri, yardımcılarını ve diğer personeli atamak;

d) İhtisas Kurulları başkanlarını ve üyelerini tespit etmek;

e) Kanunun bu Kurula verdiği diğer görevleri yerine getirmek.”

MADDE 4

Aynı Kanunun 8 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Denetleme Kurulu

MADDE 8

Türk Standartları Enstitüsünün hesapları ve bunlarla ilgili işlemleri, Genel Kurulda üye bulunan Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve Yüksek Denetleme Kurulu temsilcilerinden oluşan üç kişilik bir kurul tarafından denetlenir.

Denetleme Kuruluna, üyelerden her biri birer yıl süre ile başkanlık eder. Denetleme Kurulu üye tamsayısıyla toplanır ve çoğunlukla karar alır. Denetleme Kurulu yıl içinde de gerekli gördüğü zaman denetleme yapabilir; yıllık raporunu en geç Nisan ayının birinci yansına kadar hazırlar ve Genel Kurula sunmak üzere Enstitü Başkanına verir.

Denetleme Kurulu, Denetimi sırasında, suç işlendiği kanısına varırsa, durumu Enstitü Başkanına ve gerek gördüğünde adli makamlara da bildirir.”

MADDE 5

Aynı Kanunun 9 ncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İhtîsas Kurulları

MADDE 9

İhtisas Kurulları, Türk Standartları Enstitüsünün ilmi inceleme ve standartları hazırlama kurullarıdır. Bunlar, Genel Kurul kararıyla kurulurlar ve yönetmeliğinde belirtilen esaslar içinde görevlerini yürütürler.

İhtisas kurullarına bağlı olarak teknik komiteler de kurulabilir. Bunların görev ve yetkileri de yönetmelikte belirlenir.”

MADDE 6

Aynı Kanunun 10 ncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Sekreter

MADDE 10

Yönetim Kurulunca, Enstitünün İdari ve sekreterya işlerini yürütmek üzere, bu Kurula karşı sorumlu, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul üyeleri dışından bir Genel Sekreter ve iki yardımcı atanır.

Genel Sekreter oylamalara katılmaksızın Genel Kurula ve Yönetim Kurulu toplantılarına katılır. Genel Sekreter Enstitü harcamalarında tahakkuk memurudur.

Genel Sekreterin bulunmaması halinde Genel Sekreterlik görevini yardımcılarından biri yapar.”

MADDE 7

Aynı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE

Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, Genel Kurulun ve Yönetim Kurulu üyelerinin ve denetçilerin görevleri sona erer. Yönetim Kurulu görevini Bakanlar Kurulunca atanacak beş kişilik Geçici Yönetim Kurulu yürütür. Geçici Yönetim Kurulu, bu Kanuna göre Genel Kurulun oluşmasına ve Yönetim Kurulunu seçmesine kadar görevine devam eder.

Eski Yönetim Kurulu ile Geçici Yönetim Kurulunun ibrası, hesaplarının incelenmesi bu Kanuna göre teşekkül eden Denetim Kurulu ve Genel Kurul tarafından yapılır.”

MADDE 8

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.