Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

Türk Tabipleri Birliği Kanununun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1

Türkiye sınırları içerisinde meslek ve sanatlarını icraya yetkili olupta sanatını serbest olarak yapan veya meslek diplomasından istifade etmek suretiyle resmi veya özel görev yapan tabip ve diş tabiplerinin katıldığı Türk Tabipleri Birliği; tabip ve diş tabipleri arasında mesleki deontolojiyi ve dayanışmayı korumak, tabiplik ve diş tabipliğinin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesin, sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacı ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluştur.”

MADDE 2

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları, kuruluş amaçları ve kanunda belirtilenler dışında hiçbir faaliyet gösteremezler, kendilerine kanunla verilen görevlerin yerine getirilmesiyle ilgili olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyemezler, siyasetle uğraşamazlar, siyasi partiler, sendikalar ve demeklerle ortak hareket edemezler, bunlara maddi yardım yapamazlar, bunlardan yardım alamazlar, onlarla siyasi ilişki ve işbirliği içinde bulunamazlar, milletvekili ve mahalli idarelerin seçimlerinde herhangi bir aday veya grubu destekleyemezler.

Birlik ve odalar protokol kurallarına göre resmi törenlere katılır, amacına uygun işlerde kullanılmak üzere taşınır ve taşınmaz mal edinebilir, lokal, misafirhane ve benzeri sosyal amaçlı tesisler açabilir.”

MADDE 3

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Özel kurum ve işyeri tabip ve diş tabipleri; çalıştıkları yerlerin sağlık hizmetlerinin, başka bir yerde ikinci bir görev yapmalarına elverişli bulunduğu tabip odaları idare heyetince kabul edilmedikçe, her ne suretle olursa olsun, diğer bir kurum veya işyerinin tabipliğini alamazlar.

Kamu kurum ve kuruluşları ile Kamu İktisadi Teşebbüslerine ait kadrolarda çalışan tabip ve diş tabiplerine kurumlarınca verilecek ikinci görevler bu hükmün dışındadır.

MADDE 4

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6

Hudutları içinde tabip odalarına kayıtlı en az ikiyüz tabip ve diş tabibi bulunan her ilde bir tabip odası kurulur.

Hudutları içinde oda kurmak için yeter sayıda tabip ve diş tabibi bulunmayan illerdeki tabip ve diş tabiplerinin hangi illerdeki tabip ve diş tabipleri ile birleştirilerek yeni bir oda kurulacağı ve merkezinin hangi il olacağı veya bu gibi ilimdeki tabip ve diş tabiplerinin hangi il tabip odalarına bağlanacağı; memleketin coğrafi ve ulaşım durumları ile tabip ve diş tabiplerinin toplu olarak bulundukları iller gözönüne alınarak Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinin önerisi üzerine Büyük Kongrece kararlaştırılır.

Odalar, kuruluşlarını Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi aracılığı ile Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bildirmekle tüzelkişilik kazanırlar. Yeni kurulan odalar en geç üç ay içinde organ seçimini yaparlar. Bu seçim, odanın kurulduğu yılın bu Kanunda yazılı ayında yapılmış sayılır ve kanuni süreler buna göre hesaplanır,”

MADDE 5

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7

Bir tabip odası sınırları içinde sanatını serbest olarak icra eden tabipler ile diş tabipleri bir ay içinde o il veya bölge tabip odasına üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Mesleklerini serbest olarak icra etmeksizin kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalışanlar ile herhangi bir sebeple mesleğini icra etmeyenler tabip odalarına üye olabilirler.

Özel kanunlarında üye olamayacaklarına dair hüküm bulunanlardan mesleklerini serbest olarak da icra edenler; mesleki hak, yetki, disiplin ve sorumluluk bakımından bu Kanun hükümlerine tabidirler.”

MADDE 6

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8

Tabip odalarının gelirleri şunlardır:

1. Miktarları ve ödeneceği tarihleri Büyük Kongrece kararlaştırılan 2400 liradan az 24000 liradan fazla olmayan üye kayıt ücreti ile yıllık aidatlar.

Ancak bu miktarlar Bakanlar Kurulu kararı ile üç katma kadar artırılabilir.

2. Bağışlar, yayın gelirleri, sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler.

3. Haysiyet Divanınca verilenler ile 13 üncü madde gereğince alınacak para cezaları

4. Gerektiğinde Merkez Konseyince yapılacak yardımlar.

5. Diğer çeşitli gelirler.

Üyenin bir odadan diğer bir odaya naklinde (l) inci bentteki üye kayıt ücreti ve yıllık aidat yeniden alınmaz.”

MADDE 7

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13

Genel Kurul yılda bir defa Nisan ayında toplanır. Bu toplantılar üye tamsayısının salt çoğunluğunun katılmasıyla yapılır. Seçimle ilgili Genel Kurul toplantılarına oda üyelerinin katılmaları zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksızın katılmayanlar ile oy kullanmayanlar o yılki en yüksek yıllık üye aidatı kadar para cezası ile cezalandırılırlar.”

MADDE 8

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14

Oda idare heyetince üyeler; seçim yapılacak genel kurul toplantısına bir günlük gazetede onbeş gün önce ilan verilmek suretiyle ve ayrıca yazı İle çağrılırlar. Çağrı mektubunun, toplantı gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmiş veya üyeye tevdi edilmiş olması gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olağan ve olağanüstü toplantılarda gazete ilanı yeterlidir. İlanda toplantının yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü ve saati de yazılır.”

MADDE 9

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 42

Yüksek Haysiyet Divanı Büyük Kongrece ikisi diş tabibi olmak üzere dokuz asıl ve dokuz yedek üyeden oluşturulur. Yüksek Haysiyet Divanına seçilebilmek için Türkiye'de en az onbeş yıl tabiplik veya diş tabipliği yapmış olmak ve bu Kanunun 39 uncu maddesinde yazılı cezalardan herhangi birini almamış olmak gerekir.

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakan lığının Müsteşar veya yardımcısı Teftiş Kurulu Başkam veya yardımcısı ile Birinci Hukuk Müşaviri müşahit olarak Yüksek Haysiyet Divanı toplantılarına katılabilirler fakat oy kullanamazlar.

Divan Ankara'da Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinde olağan olarak Haziran ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa toplanır. Merkez Konseyi ya da son toplantının başkanın daveti üzerine divan daha sık toplanabilir.

Divan her toplantıda gizli oyla bir başkan ve bir raportör seçer. Toplantıyı bir önceki toplantının başkanı, o yoksa en yaşlı üye açar.

Yüksek Haysiyet Divanının verdiği kararlar ilgili haysiyet divanına bildirilir ve keyfiyet, hakkında disiplin işlemi yapılan kimseye tebliğ edilir. Kesinleşen kararlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca uygulanır.”

MADDE 10

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 55 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinin çalışma yeri Ankara'dır.

MADDE 11

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 57 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 57

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyine seçilen üyelerin Ankara'da oturmaları şarttır. Seçimde ekseriyet kazandığı halde Ankara’da oturmak istemeyen veya Ankara’dan ayrılan üyelerin yerine yedeklerinden, oy ve meslek sırası gözetilmek üzere, Ankara'da oturmayı kabul eden üyeler getirilir.”

MADDE 12

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 61

Merkez Konseyince temsilciler seçim yapılacak Büyük Kongre toplantısına en az bir günlük gazetede onbeş gün önce ilan vermek suretiyle ve ayrıca yazı ile çağrılır. Çağrı mektubunun toplantı gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmiş veya üyeye tevdi edilmiş olması gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olağan ve olağanüstü toplantılarda gazete ilanı yeterlidir, ilanda toplantımın yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü ve saati de yazılır.

Büyük Kongre temsilcilerin salt çoğunluğu ile toplanır. Toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa bir gün sonra mevcut temsilcilerin katılması ile toplantı yapılır. Büyük Kongre Konsey Başkanınca açıldıktan sonra bir kongre başkanı, bir başkan vekili ve iki kâtip seçer.

Kararlar mevcut temsilcilerin oy çokluğu ile alınır.

Seçimle ilgili Büyük Kongre toplantılarına temsilcilerin katılmaları ve oy kullanmaları zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksızın katılmayanlar ile oy kullanmayanlar beş sene müddetle Büyük Kongre temsilciliğine seçilemezler.”

MADDE 13

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununa 6909 sayılı Kanunla eklenen ek maddeye (1) numara verilmiş ve Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“EK MADDE 2

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ile Birliğin mahalli organları olan odalar üzerinde idari ve mali yönden denetim ve gözetim hakkına sahiptir.

Bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen yasaklara uymayan Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine Adalet Bakanlığının, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının teklifine dayanarak veya doğrudan doğruya isteği uyarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılığının açacağı dava üzerine o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.

Mahkemece ikinci fıkrada yazılı organların görevlerine son verilmesi halinde kararda ayrıca, görevlerine son verilen organları bu Kanunda yazılı usullere göre seçecek organları toplamak üzere Merkez Konseyi için Büyük Kongre temsilcileri arasından, oda idare heyeti için umumi heyet azaları arasından beş kişiyi de görevlendirir. Seçim, görevlendirilen bu beş kişi tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır ve görevlendirilen bu üyeler bu fıkrada yazılı süre içinde görevlerine son verilen organlar gibi görevli ve yetkili olup aynı şekilde sorumludurlar. Bu fıkra hükmüne göre seçilecek yeni organlar eski organların sürelerini tamamlarlar.

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının bu Kanun uyarınca Birlik organlarının karar ve işlemleri hakkındaki tasarruflarına Birliğin görevli organları tarafından uyulması zorunludur. Bakanlık tasarruflarını kanuni bir sebep olmaksızın yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliğinde yeni bir karar veren ya da Kanunun zorunlu kıldığı işlemleri Bakanlığın uyarısına rağmen yerine getirmeyen Birlik organları hakkında da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır.

Görevlerine son verilen organ üyelerinin Kanunda yazılı ceza sorumlulukları saklıdır. Bu organların yukarıdaki fıkra gereğince görevlerine son verilmesine neden olan tasarrufları hükümsüzdür.

Türk Devletinin varlık ve bağımsızlığının, ülkenin ve mîlletin bölünmez bütünlüğünün, toplumun huzurunun korunması ve Devletin Anayasada belirtilen temel niteliklerini tehdit edici faaliyetlerin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mahallin en büyük mülkiye amiri, Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarını geçici olarak görevden uzaklaştırabilir.

Görevden uzaklaştırma karan, dayanaktan ile birlikte üç gün içinde ikinci fıkrada sözü edilen mahkemeye bildirilir. Mahkeme, görevden uzaklaştırma kararının yerinde olup olmadığını dosya üzerinde inceleyerek bu konudaki kesin kararını en geç on gün içinde verir. Görevden uzaklaştırmanın yerinde olduğuna mahkemece karar verilmesi halinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanır,”

“EK MADDE 3

Türk Tabipleri Birliğinin merkez organları ile tabip odaları organlarının bu Kanunda belirtilen seçimleri gizli oyla yapılır ve seçimlere ilişkin işlemler aşağıdaki esaslara göre yargı gözetimi altında gerçekleştirilir.

Seçim yapılacak kongre ve genel kurul toplantısından en az onbeş gün önce seçime katılacak üyeleri belirleyen listeler iki nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanı olan hâkime tevdi edilir. Ayrıca toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususlar da belirtilir, Toplantı tarihlerinin, gündemde yer alan diğer konular gözönünde bulundurularak görüşmelerin bir cumartesi günü akşamına kadar sonuçlanması ve müteakip pazar gününün dokuz - onyedi saatleri arasında seçimlerin yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur. Bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hâkim Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.

Hâkim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak üyeleri belirleyen liste ile yukarıdaki belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar Adalet Dairesi ile Türk Tabipleri Birliği ve ilgili odanın ilan yerinde asılmak suretiyle üç gün süre ile ilan edilir.

İlan süresi İçinde listeye yapılacak itirazlar hâkim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin karara bağlanır.

Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak Türk Tabipleri Birliğine veya tabip odasına gönderilir.

Hâkim, kamu görevlileri veya aday olmayan üyeler arasından bir başkan, ve iki üyeden oluşan bir seçim sandık kurulu atar. Aynı şekilde ayrıca üç yedek üye de belirler. Seçim sandık kurulu başkanının yokluğunda kurula yaşlı üye başkanlık eder.

Seçim sandık kurulu, seçimlerin kanunun öngördüğü esaslara göre yürütülmesi, yönetimi ve oyların tasnifi ile görevli olup, bu görevleri seçim ve tasnif işleri bitinceye kadar aralıksız olarak devam eder.

Dörtyüz kişiden fazla üyesi bulunan birlik ve odalarda her dörtyüz kişi için bir oy sandığı bulunur ve her seçim sandığı için ayrı bir kurul oluşturulur. Yüze kadar olan üye fazlalığı sandık sayısında nazara alınmaz.

Seçimlerde kullanılacak araç ve gereçler, ilçe seçim kurulundan sağlanır ve sandıkların konacağı yerler hâkim tarafından belirlenir.

Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, seçim sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Tutanakların bir örneği seçim yerinde asılmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süre ile saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına tevdi edilir.

Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar, hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder ve ilgili tabip odasına ve Türk Tabipleri Birliğine bildirir.

Oy verme işlemi, gizli oy, açık tasnif esaslarına göre yapılır. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin tabip odası, Türk Tabipleri Birliği veya resmî kuruluşça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, üzerinde ilçe seçim kurulu mühürü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkam tarafından her seçim için ayrı ayrı verilecek kağıtlara yazılmak ve mühürlü zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki kağıtlara yazılan veya mühürsüz zarflara konulan oylar geçersiz sayılır.

Hâkim, seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenileneceği pazar gününü tespit ederek ilgili odaya veya Türk Tabipleri Birliğine bildirir. Belirlenen günde yalnız seçim yapılır ve seçim işlemleri bu madde ile kanunun öngördüğü diğer hükümlere uygun olarak yürütülür.

İlçe seçim kurulu başkam hâkime ve seçim sandık kurulu başkanı ile üyelerine, «Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun»da belirtilen esaslara göre ücret ödenir. Bu ücret ve diğer seçim giderleri, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili tabip odalarının bütçesinden karşılanır.

Seçimler sırasında sandık kurulu başkan ve üyelerine karşı işlenen suçlar, Devlet memurlarına karşı işlenmiş gibi cezalandırılır.

Seçimlerin düzen içerisinde ve sağlıklı biçimde yürütülmesi amacıyla hâkimin ve sandık kurulunun aldığı tedbirlere uymayanlara, eylemin ağırlığına göre bu Kanunda yazılı disiplin cezaları verilir,”

“EK MADDE 4

Türk Tabipleri Birliği ve onun yerel organlarım temsil etmek üzere uluslararası kongre, konferans gibi toplantılara katılma, birliğin teklifi üzerine Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının iznine bağlıdır.”

MADDE 14

Türk Tabipleri Birliği Kanununun 18 inci maddesinin dört, beş ve altıncı fıkra hükümleri, 47 nci maddenin üçüncü fıkrası ile 48 inci madde yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE

Seçim dönemleri ve görev sürelerinin sona ermiş olup olmadığına bakılmaksızın Türk Tabipler Birliğinin merkez organları ile delegelerin ve tabip odalarının organlarının seçimi 1 Aralık 1983 tarihinden itibaren üç ay içerisinde tamamlanır.

Birinci fıkraya göre , yapılan seçimler 1984 yılının kanunda öngörülen aylarında yapılmış sayılır ve kanuni süreleri buna göre hesaplanır.Yapılacak bu seçimlerde 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 24/5/1983 tarihli ve 65 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan odaların ,tüzelkişilik kazanmasında Büyük Kongre kararına ilişkin şart aranmaz. Merkez Konseyinin onayı yeterli sayılır.

MADDE 15

Bu kanun yaımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16

Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.