Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin g.7 fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"g.7 - Gerilim altında bulunmayan iletken bölümler, akım sisteminin orta noktasına, doğrudan doğruya topraklanmış bir şebeke noktasına yada toprağa iletken olarak bağlı ise, gerilim altında olan tesis bölümlerinden bu bölümlere yalıtkan madde üzerinden işletme gereği geçen akımdır. ”
Yönetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci paragrafı ve (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (e) fıkrasının sonuna aşağıdaki açıklama ilave edilmiştir.
"Elektrik tesisatçılarının işletmeye kaydolması
MADDE 7
Elektrik tesisatçıları, bu yönetmeliğin kapsamına giren işleri yapabilmek için Türkiye Elektrik Kurumu’nun herhangi bir işletmesine buşvurarak kayıt isteğinde bulunacaktır.
Kayıt için tesisatçının:
a) Elektrik mühendisi ise, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan alacağı serbest mühendislik yapabileceğini gösteren belgenin,
- Sicile kayıtlı yetkili elektrik tesisatçısı ise, bağlı bulunduğu Elektrik Teknisyenleri Derneği’ne kayıtlı olduğunu kanıtlayan belgenin aslını yada noterden onaylı bir suretini işletmeye vermesi, ”
"AÇIKLAMA: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca onaylanmış elektrik tesis projelerinin başka bir kuruluş tarafından ayrıca onaylanması gerekmez."
Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ilk paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.
Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“MADDE 10
Yeniden yapılacak tesislerde ve kurulu tesislerin değiştirilmesi ya da genişletilmesi durumunda işletme en geç 3 hafta içinde isteklilere cevap verecektir. ”
Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin 2 nci paragrafı aşağıdaki gibi değiştirilmiştir:
“İş bittikten sonra tesis şebekeye bağlanmadan önce, tesisin esaslarını etkilemeyen değiğişiklikler var ise, yapılan bu değişiklikler ilgili kuruluşun onayından geçmek şartı ile elektrik tesisatçısı tarafından projeye işlenecek ve tesisatçı son durumu gösteren projeyi en az iki takım olarak işletmeye verecektir. Bu projeler onaylanarak birisi işletme tarafından alıkonulacak ve diğerleri tesisatçı ve tesis sahibine verecektir.
Tesis içerisinde kuvvet tesisi de varsa sahibi onaylı projeden birisini kuvvet mtesisinin bulunduğu bölmedeki bir cam çerçeve içine görülecek biçimde asacaktır. Yoklama sırasında tesisin uygun yapılıp yapılmadığı işletme tarafından denetlenecektir. ”
Yönetmeliğin 15 inci maddesinin sonunda yer alan açıklama kaldırılarak bunun yerine aşağıdaki iki açıklama eklenmiştir:
“Açıklama 1: Elektrik tesisatçısı, tesisin yapım işini tamamladıktan sonra en geç 15 gün sonra elektrik verilmesini işletmeden isteyecektir. Tesisatçı 15 gün içinde başvurmadığında, tesis sahipleri de elektrik verilmesi için işletmeye başvurabilirler.
Açıklama 2: Elektrik İç tesis işlerinin yapılmasında yapının tümüne ait proje esas olup, yapı dairelere ya da başka bölümlere ayrılarak projesi çizilemez ve ayrı tesisatçılar tarafından elektrik bağlanması isteğinde bulunulmaz. Bu kural elektrik iç tesisi yeni kurulacak yapılara uygulanır. Elektrik tesisi bulunan yapıların bölümlerinde yapılacak tesis değişikliklerine uygulanmaz. ”
Yönetmeliğin 19 uncu Maddesinin ilk parağrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“İşletme gerekli gördüğünde, iç tesis önceden hazırlanmış bir yoklama (muayene) fişine göre, işletmenin sorumlu mühendisi, bu yoksa bir teknik sorumlusu tarafından denetlenebilir. ”
Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"İzin verilen en büyük yük değeri
MADDE 22
Üç fazlı tesislerde nötr iletkeni bulunanlarda faz - nötr arasına; nötr iletkeni bulunmayanlarda fazlar arasına bağlanacak yükün değeri 5 kW kadar olabilir.
Üç fazlı besleme yükler fazlara olabildiğince eşit olarak dağıtılmalıdır."
Yönetmeliğin 32 nci maddesinin (b. 3) bendinin (i) alt bendinin ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Fişler, prizler ve ara prizler yürürlükteki Türk Standardlarına uygun olmalıdır. ”
Yönetmeliğin 51 nci maddesinin (k) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“k) Sayacın alt kenarının yerden yüksekliği en çok 1,80 m olmalıdır. ”
Yönetmeliğin 52 nci maddesinin (c) fıkrasının (i) bendi ve (ix) alt bendi değiştirilirken, (d) fıkrasının (iv) bendinin sonuna aşağıdaki açıklama ilave edilmiş, aynı fıkranın (vii) alt bendi ve (xi) bendi (xii) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“i) İç tesislerde kullanılacak fiş ve prizler yürürlükteki Türk Standartlarına uygun olmalıdır.
ix) Konutlarda en az salonlar ve odalar için birer, mutfak ve banyolar için topraklama kontaklı olmak üzere birer adet priz tesis edilmelidir. ”
“Açıklama: Bu madde bölümünün uygulanması zorunlu değildir. ”
“vii) Yapı bağlantı hatları ve kullanılacak iletkenlerin kesiti bakır gereç için en az 6 mm2, alüminyum gereç için en az 10 mm2 olmalıdır.
xi) Bir priz linyesine bağlanacak sorti sayısının belirlenmesinde priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 W, üç fazlı priz için en az 600 W olmak üzere ihtiyaca göre belirlenecektir. Ancak şantiye elektrik tesislerinde kullanılan bir yedek priz güç hesabına katılmaz. Prizlere bağlanacak aygıtlar belli ise, priz sayısı bunların sayısına göre belirlenecektir.
xii) Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak güç, bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 6 sortiden fazla olmayacaktır. Flüorasan lambaların görünen güçlerinin belirlenmesinde ilgili Türk Standardı esas alınmalıdır.
Aydınlatma hesabı yapılmayan yerler için aydınlatma linyesine bağlanacak sorti sayısının belirlenmesinde aydınlatma gücü en az 12 W/m2 alınmalıdır”.
Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin (a) fıkrasının sonuna aşağıdaki a. 19 bendi eklenilmiştir.
“a. 19 - Sıva altı, sıva üstü ve etanş tesislerde zorunlu olmadıkça lambadan lambaya geçiş yapılmamalıdır.
Dekoratif amaçla ve zorunlu durumlarda (mimari gereği vb) lüstr klemens vb. gibi uygun düzenler kullanılarak lambadan lambaya geçiş yapılabilir.
Kazan dairesi, banyo, hamam gibi nemli ve ıslak yerlerde lüstr klemens vb. düzenler kullanılarak lambadan lambaya geçiş yapılması tavsiye edilir. ”
Yönetmeliğin 56 ncı madde başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Haberleşme, radyo ve televizyon aygıtları
MADDE 56"
Yönetmeliğin 57 nci maddesinin 1. ve 2. paragrafları ile (a. 2) bendinin (i) ve (ii) alt bendleri, (b. 2) fıkrasının (iii. 2) alt bendinin 2. paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Elektrik iç tesislerinde ilgili Türk Standartlarına uygun bakır tellerden yapılan yalıtılmış iletkenler ya da kablolar kullanılır.
Yapı bağlantı hatlarında çıplak yada yalıtılmış alüminyum iletkenler kullanılabilir. Bu iletkenlerin kesiti bakır için en az 6 mm2 alüminyum için en az 10 mm2 olmalıdır.
Atölye, iş yerleri, sanayi tesisleri vb. yerlerdeki kuvvet hatlarında, en küçük iletken kesiti 6 mm2 olmak ve bağlantılar alüminyum kablo pabuçları ile yapılmak şartı ile Türk Standartları ya da tanınan öteki Standartlara uygun alüminyum iletkenli kablolar kullanılabilir. ”
“a. 2 - i) İç tesis hatlarında sürekli en büyük işletme akımı ile işletme gerilimine göre yüzde gerilim düşümü,
Yapı bağlantı kutusu ile tüketim araçları arasında:
-Aydınlatma ve priz devreleri için 1, 5’i,
-Motor devreleri için 3’ü,
geçmemelidir. Bu durumda yapı besleme hatları ile ana ve ikindi (tali) kolon hatlarında % 60’dan az olmamak üzere bir istek katsayısı (talep faktörü) göz önüne alınarak gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır.
a. 2 - ii) Yapının ya da yapı kümesinin beslenmesi için bir transformatör kullanılmışsa, bu transformatörün çıkış uçlan ile yapı bağlantı kutusu arasındaki gerilim düşümü % 5’i geçmemelidir. Bu durumda % 40’dan az olmamak üzere bir istek katsayısı (talep faktörü) göz önüne alınarak gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır. ”
b. 2 - iii) “Fabrika, atölye, imalathane, büyük ticarethane, hastane, büyük okul vb. gibi büyük güçlü alçak gerilim iç tesislerinin projelendirilmesinde, projeyi yapanın gerekli görmesi durumunda kısa devre hesabı yapılacaktır. ”
Yönetmeliğin 58 inci maddesinin c. 2 fıkrasının 2 nci paragrafı aşağıdaki gibi değiştirilmiştir:
“Yürürlükte bulunan ilgili Türk Standardlarına uygun plastik elektrik tesisat boruları, yalnızca sıva altında kullanılabilir. ”
Yönetmelikte yer alan 1 inci Geçici Madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"GEÇİCİ MADDE 1
Konutların ve konut biçimindeki iş yerlerinin içerisine konulmuş olan sayaçlar, 1986 yılının sonuna kadar 51 inci Maddenin (i) fıkrasında belirtilen yerlere taşınmalıdır.
Dükkan, tek odalı büro, pasaj gibi iş yerlerinde ve bir katlı konutlarda sayaçlar konutun içerisinde ilk girişe konulabilir."
Değiştirilen yönetmelikte bulunan işaret listeleri yerine bu yönetmelikteki işaret listeleri kullanılacaktır.
Bu yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.