Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

6219 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3

Bankanın merkezi Ankara’dadır. Banka yurt içi ve yurt dışında lüzum gördüğü yerlerde, Bankalar Kanunu hükümlerine göre şube açabilir. Her türlü bankacılık işlemlerinin yapıldığı bu şubeler, kamu bankası şubeleri niteliğinde olup, kamu kuruluşlarına ait paralar da yatırılabilir.

MADDE 2

6219 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bankanın İtibari sermayesi, her biri onbin TL. kıymetinde bir milyon yediyüzbin hisseye ayrılmış olarak onyedi milyar Türk Lirasıdır.

MADDE 3

6219 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Hisse senetleri nama muharrer olup, bunlardan (A) grubuna dahil olanlar satılamaz. (B) grubu hisse senetleri, ancak Vakıflar Umum Müdürlüğünün müsaadesiyle aynı gruba dahil hissedarlar arasında alınıp satılabileceği gibi, yine bu gruptan istekli çıktığında satılmak üzere Vakıflar Umum Müdürlüğünce de satın alınabilir.

MADDE 4

6219 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9

Bankanın yıllık safi kârından:

A) Yüzde beş’i ödenmiş sermayenin tutarına varıncaya kadar adi yedek akçesine,

B) Yüzde beş’i Bankalar Kanununun 32 nci maddesi gereğince ayrılacak karşılığa,

C) Yüzde beş’i birinci fevkalade yedek akçesine,

D) Binde 4,5’u İdare Meclisi Üyelerine mütesaviyen,

Yüzde dokuz’u personelin brüt üç aylık ücreti ile sınırlı olarak İdare Meclisinin tespit edeceği esaslar dahilinde tevzi edilmek üzere temettü ikramiyesi olarak memur ve müstahdemlere,

E) Bakiyeden, Türk Ticaret Kanununun 469/2 maddesine göre. Bankanın devamlı gelişmesi ve istikrarlı kâr payı dağıtılmasını teminen gerekli görüldüğü takdirde. Umumî Heyetçe belirlenecek oran ve miktarda ikinci fevkalade yedek akçesine,

Ayrıldıktan sonra, bakiyesi hisse senetlerinin ödenmiş kıymetleri üzerinden hissedarlara tevzi olunur.

MADDE 5

6219 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 10

9 uncu maddenin (A), (B), (C) bentlerinde gösterilen akçeler 3182 sayılı Bankalar Kanununun ilgili hükümlerine göre kullanılır. Aynı maddenin, (E) bendinde belirtilen ikinci fevkalade yedek akçe, istikrarlı kâr dağıtımını teminen, Genel Kurulca hissedarlara kâr payı olarak dağıtılabilir.

MADDE 6

6219 sayılı Kanunun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 11

Şubeler, Banka Genel Müdürlüğünün bir organı olarak şube ile ilgili dava ve takiplerde Genel Müdürlüğü temsile ehil olup, vekil tayinine ve vekâletname vermeye de yetkilidirler,

MADDE 7

6219 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 15

Bankanın İdare Meclisi; dördü (A), ikisi (B), ikisi (C) grubu hisse senedi sahiplerini temsil etmek üzere sekiz üyeden terekküp eder.

(A) grubu üyelerden biri Vakıflar Umum Müdürlüğü teşkilatından olmak üzere Başbakan tarafından, diğer üçü ile (B) ve (C) grubu üyeleri Umumî Heyetçe seçilir.

Bankanın Genel Müdürü idare Meclisinin tabiî ve murahhas üyesidir.

İdare Meclisi üyelerinin hizmet müddetleri, selahiyet ve mesuliyetleri Anasözleşmede gösterilir. Bunlara verilecek ücret miktarları Umumî Heyetçe tayin ve tespit edilir.

GEÇİCİ MADDE

Kanunun yürürlük tarihinden itibaren İdare Meclisi Üye sayısı sekize çıkarılır ve bir ay içinde üç üyelik için, Anasözleşme tadiline gerek kalmadan İdare Meclisi tarafından atama yapılır. Atamalar ilk Genel Kurul toplantısında Genel Kurulun tasvibine sunulur.

MADDE 8

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.