Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4

Bir birimde yardımcı doçentlik kadrosunun açık bulunduğu en yüksek tirajlı beş gazeteden birinde, Türkiye ölçüsünde rektörlükçe ilân edilerek duyurulur. Bu durum, ayrıca rektörlerce bütün üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine ilgili birimlerinde ilân edilmek üzere duyurulur. Bu ilanda adaylara en az onbeş günlük başvurma süresi tanınır ve son başvurma tarihi belirtilir. "

MADDE 2

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yardımcı doçentlik için yabancı dil sınavı, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere, fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurulunca öğretim üyeleri arasından seçilmiş üç kişilik bir jüri tarafından yapılır. Jüri üyeleri, o fakülte, enstitü veya yüksekokul içinde bulunamadığı takdirde, üniversitenin veya yüksek teknoloji enstitüsnün başka kuruluşlarından veya başka yükseköğretim kurumlarından üye seçilmek suretiyle jüri oluşturulur. Jüri; yabancı dil sınavını son başvurma tarihinden itibaren onbeş gün içinde yapar. Sınav; Türkçe’den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye adayın kendi bilim alanında 150 ile 200 kelime arasında, bir çeviriyi kapsar. Sınav, dört saat sureli olup, sınav sırasında aday sözlük kullanabilir. Bu sözlük, aynı dilde olabileceği gibi Türkçe dahil, iki ayrı dilde de olabilir. Sınav sonucunda başarı veya başarısızlığı belirten bir tutanak, sınav belgeleri ile birlikte dekanlığa, ilgili enstitü veya yüksekokul müdürlüğüne teslim edilir. Sınav sonucu adaya aynı gün tebliğ olunur. "

MADDE 3

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Adayların durumlarını incelemek üzere ilan edilen kadrolar için, fakültelerde veya fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürler, biri o birimin yöneticisi, diğeri o üniversitenin veya yüksek teknoloji enstitüsünün dışından olmak üzere, adayın başvurduğu bilim alanı ile ilgili olan üç profesör veya doçenti-onbeş gün içinde tespit eder. Dekan veya ilgili müdür her aday için bu öğretim üyelerine adaylarla ilgili dokümanları göndererek, bir ay içerisinde yazılı görüşlerini bildirmelerini ister. ”

MADDE 4

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9

Yardımcı doçentler, fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda ilgili dekanın, rektötlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda ilgili müdürün, bölüm başkanının görüşüne dayanan önerisi ile, bir üniversitede veya yüksek teknoloji enstitüsünde her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar rektör tarafından atanabilir. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer. ”

MADDE 5

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bir üniversite’de veya yüksek teknoloji enstitüsünde açık doçentlik kadroları en yüksek tirajlı beş gazete’den birinde Türkiye ölçüsünde ve Resmi Gazete’de rektörlükçe ilân edilir. İlgili kurum, gerekli görürse yurtdışında da aday aranması için girişimlerde bulunabilir. Bu ilanda adaylara en az onbeş gün başvurma süresi tanınır ve son başvurma tarihi belirtiler. Açılan doçentlik kadroları ve dallarına ilişkin ilân, duyurulmak üzere diğer üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitülerinin ilgili fakültelerine, enstitü veya yüksekokullarına gönderilir. "

MADDE 6

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 16

Rektör, ilân edilen doçentlik kadrosuna başvuran adayların durumlarının incelenmesi için onbeş gün içinde, varsa biri ilgili birim yöneticisi olmak üzere, adayın başvurduğu bilim alanından yoksa en yakın bilim alanından en az biri o üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü dışından olmak kaydıyla üç profesör tespit eder. Aday veya adayların özgeçmişlerini, bilimsel çalışma ve yayınlarını kapsayan dosyaları bu profesörlere yollayarak, kişisel raporlarını bir ay içinde göndermelerini ister. Bu profesörler aday veya adaylar hakkında ayrı ayrı tercih ve görüşlerini rektöre bildirirler. Rektör bu görüşlere dayanarak, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun gerekçeli görüşünü de aldıktan sonra atama kararını verir. "

MADDE 7

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"III. Profesörlüğe Yükseltilme ve Atanma:

MADDE 17

Rektörler, üniversitede veya yüksek teknoloji enstitüsünde profesörlük kadroları boşaldığında, boş kadroları, bilim dallarını ve aranan nitelikleri, kadronun devamlı veya kısmi statüde olduğunu da belirterek, en yüksek tirajlı beş gazete’den birinde Türkiye ölçüsünde ve Resmi Gazete'de ilân eder. İlânda en az onbeş gün olmak üzere başvuru suresi ve bitiş tarihi belirtilir. Bu durum, ayrıca, rektörlerce bütün üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine duyurulur. Adaylar, özgeçmişlerini, bilimsel yayınlarını, kongre ve konferans tebliğleri ile bunlara yapılan atıfları, sanat eserlerini, icralarını ve bunlara ilişkin dokumanı, eğitim-öğretim faaliyetlerini, yönetimlerinde devam eden ve biten doktora, sanatta yeterlik veya yüksek lisans (bilim uzmanlığı) çalışmalarını, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne katkılarını kapsayan ve belgeleyen bir dosya ile birlikte bir dilekçeyi ilgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü rektörlüğüne ilanda gösterilen sayıda en az beş nüsha olarak teslim ederler. Adaylar, bu başvurularında yayınlarından birini başlıca araştırma eseri olarak gösterirler. ”

MADDE 8

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 19

Rektörlükçe ilân edilen açık profesörlük kadrosuna;

a) 18 inci maddedeki şartlan taşıyan doçentler,

b) Başka bir üniversite veya yüksek toknoloji enstitüsünde en az iki yıl hizmet etmiş olan profesörler,

c) 2547 sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereğince doçentlik sınavını başarmış sayılarak yabancı ülkelerde aldığı ünvanın eşdeğerliliği kabul edilen adaylardan, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesindeki şartları yerine getirmiş bulunanlar, (Bunların doçentlikteki hizmet süreleri, ünvanı yabancı ülkede aldıkları tarihten başlar)

d) 2547 sayılı Kanunun 28 inci maddesi gereğince profesörlüklerinin Türkiye’de geçerli sayılması Üniversitelerarası Kurul kararıyla kabul edilenler,

atanabilirler. ”

MADDE 9

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği'nin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 20

Profesörlük kadrosuna başvuran adayların durumlarını ve bilimsel veya sanatsal niteliklerini tespit etmek için bir ay içinde üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunca en az üçü başka üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinden olmak üzere ilân edilen kadronun bilim veya sanat alanı ile ilgili en az beş profesör seçilir. Bu profesörler belgelerin kendilerine verildiği tarihi izleyen iki ay içinde her aday için ayrı ayrı olmak üzere birer rapor yazarlar ve kadroya atanmak üzere müracaat eden birden fazla aday varsa tercihlerini bildirirler. Bu raporlarda adayların bilimsel veya sanatsal nitelikleri ve çalışmaları değerlendirilir, yöneticilik, yapıcılık ve geliştiricilik özellikleri ile bilim ve sanat adamı yetiştirme konusundaki çabaları ayrıntılı olarak belirtilir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulu bu raporları gözönünde tutarak başvuran doçentin profesörlüğe yükseltilerek atanmasına veya profesörün atanmasına karar verir. Atama işlemleri rektörce yapılır. "

MADDE 10

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin 21 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12

Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.