Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

3/8/1990 tarih ve 20594 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin, 30/3/1994 tarih ve 21890 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 4 üncü maddesine aşağıdaki on tanım eklenmiş ve “Su Ürünlerini Üretim ve Yetiştirme Tesisi” tanımı ile, “Günübirlik Turizm Tesisleri” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Liman: Gemilerin yolcu indirip-bindirme, yükleme-boşaltma, bağlama ve beklemelerine elverişli yeterli su derinliğine sahip, teknik ve sosyal altyapı tesisleri, yönetim, destek, bakım-onarım ve depolama birimleri bulunan tabii veya suni olarak rüzgâr ve deniz tesirlerinden korunmuş kıyı yapılarıdır.

Tersane: Yük ve yolcu (ticari veya turistik amaçlı) gemileri ile teknelerin (ahşap, polyester, fiberglas, çelik) inşa, tadil, bakım ve onarımı için dalgakıranla durgun su temin edil- “miş, yüzer havuzlu, teknik ve sosyal altyapısı, yönetim, bakım, onarım ve depolama birimleri de bulunan kıyı yapılarıdır.

Yat limanı: Yallara güvenli bir bağlama, her yata doğrudan yürüyerek çıkılmasına olanak sağlayan, yeterli derinlikte su bulunan ve yatlara teknik ve sosyal altyapı, yönelim, destek, bakım ve onarım hizmetleri sunan, rüzgâr ve deniz tesirlerinden koronmuş Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığından “işletme belgesi” almış, turizm belgeli kıyı yapılarıdır.

Balıkçı barınağı; Balıkçı teknelerine hizmet vermek amacı ile dalgakıranla korunmuş, yöre balıkçılarının ihtiyacına yetebilecek kadar havuz ve geri sahaya sahip, bağlama rıhtımları ile suyu, elektriği, ağ kurutma sahası, çekek yeri, deniz ürünlerini geçici depolama ve satış üniteleri bulunan kıyı yapılandır.

Yat çekek yeri: Yatlara: kışlama, güvenli bir şekilde karaya çekme, denize indirme, karada muhafaza, bakım-onarım (tersane ve büyük onarım tesisleri hariç) teknik altyapı ve yönetim hizmetleri sunan kıyı yapılarıdır.

Çekek Yeri: Balıkçı tekneleri, küçük tonajlı tekneler veya yatların bakım ve onarımlarının yapılması için karaya alınmalarına imkân sağlayacak donanıma ve bakım ve onarım çalışmalarına yetecek kadar kumsal veya sıkıştırılmış toprak zemin veya katı sıcak asfalt veya betonlanmış meyilli alana sahip olan kıyı düzenlemeleridir.

Yönetim Birimleri: Kıyıda yapılması zorunlu olan ve üst yapı gerektiren yapıların ihtiyacı olan idare binası ile personele hizmet veren yemekhane, WC, duş birimleridir.

Destek Birimleri: Telekomünikasyon merkezi, meteoroloji servisi, sağlık ünitesi, kiralama ve gümrük hizmeti sunan birimler, helikopter pisti, yeme-içme ve satış üniteleridir.

Bakım-Onarım Birimleri: Hangar, atölyeler, çekek alanı ve drenajlı alt yıkama mahallidir.

Teknik ve Sosyal Altyapı: Kıyıda yapılması zorunlu olan yapı ve tesislere hizmet veren ve kıyının kamu yararına kullanılmasını sağlayan, dalgakıran, kontrol kulesi, trafo, su deposu, çekek rampası, biyolojik ve kimyasal arıtma sistemi, pis su ve sintine boşaltma istasyonu, elektrik, su, PTT, Fax, TV teçhizatı, yağ ve çöp toplama konteynerleri, yangın şebekesi, lift sistemi, saniter üniteleri, otopark, yaya yolları, meydan, yeşil alan, çocuk bahçesi ve parktır.

Su Ürünlerini Üretim ve Yetiştirme Tesisi: Su ürünleri kaynaklarının ekonomik olarak kullanımı ve üretiminin arttırılması amacıyla deniz ve iç sularda, deniz, göl yüzeyi ile karada, kuluçkahaneli ve kuluçkahanesiz oluşuna göre alan büyüklüğü değişen üretim ve yetiştirme faaliyetine yönelik üst yapılara sahip kıyı yapılarıdır.

Günübirlik Turizm Tesisleri: Kamping ve konaklama ünitelerini içermeyen duş, gölgelik, soyunma kabini, WC, kafe-bar, pastane, lokanta, çayhane, açık spor alanları, spor tesisleri, golf alanları, açık gösteri ve eğlence alanları, lunapark, fuar, su oyunları parkı ve 20 m2 yi geçmeyen sergi ve satış ünitelerini içeren yapı ve tesislerdir. ”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Faaliyetlerinin özelliği gereği kıyıdan başka bİr yerde yapılmaları mümkün olmayan yapı ve tesisler; Tersane, gemi söküm yeri, su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri, yat limanı, batıkçı barınağı ve yat çekek yeri. ”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin, 13/10/1992 tarih ve 21374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Maliye Bakanlığı’nca bu iznin verilebilmesi için yatırımcı kişi veya kuruluşça yatırıma ilişkin,

- Onaylı uygulama imar plânının,

- Dolgu veya kurutmanın plân ve projesine uygun olarak gerçekleştiğine ilişkin plân ve projeyi onaylayan ilgili idare yazısının,

- Turizm alan ve merkezlerinde yer alan yapılar için Turizm Bakanlığı’ndan alınacak yatırım belgesinin,

bu Bakanlığa verilmesi şarttır. ”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin, 13/10/1992 tarih ve 21374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 17 nci maddesinin sonuna aşağıdaki dört fıkra eklenmiştir,

“Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde sayılan ve üst yapı gerektiren yapı ve tesisler; gerek arazinin coğrafi durumu ve topoğrafik yapısı, gerekse sahil şeridi gerisindeki yerleşme dokusunun elverişsizliği nedeniyle, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile diğer ilgili Bakanlık ve kuruluşların uygun görüşü alındıktan sonra uygulama imar plânı karan ile sahil şeridinde de yapılabilir.

Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (b) bendine göre sahil şeridi belirlenen alanlarda, yat limanlarının ihtiyacı olan üst yapı tesisleri için toplam emsal, kara alanının % 20 sini, yükseklik (1) katı, H = 4. 50 m. yi, asma katlı yapılması halinde H = 5. 50 m. yi aşamaz. Satış üniteleri için emsal, kara alanının % 5’ini geçemez.

Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (a) ve (c) bendlerine göre sahil şeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlarda, yat limanlarının ihtiyacı olan üst yapı tesisleri için toplam emsal, kara alanının % 5 ini, yükseklik (1) katı, H = 4. 50 m. yi asma katlı yapılması halinde H = 5. 50 m. yi, aşamaz. Satış üniteleri için emsal, kara alanının % 1’ini geçmez.

Kara alanı ise; dalgakıranlar da dahil olmak üzere, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler ile kıyıda ve sahil şeritlerinde yat limanlarının kullandığı toplam alanı ifade eder. ”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin, 13/10/1992 tarih ve 21374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 18 inci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde sayılan nedenlerle, sahil şeridinde, 13 üncü maddede sayılan ve üst yapı gerektiren yapı ve tesisler yapılabilir. ”

Yürürlük

MADDE 6

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7

Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.