Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

4.11.1984 tarih ve 18565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinin değişik 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Tesisi yaptıran kimsenin arazisi ile sınırlı enerji nakil hattı içermeyen, bağımsız alçak gerilimli elektrik tesisleri (bir ev, bağ veya bahçenin yalnızca kendi gereksinimini karşılamak için tahsis edilecek motopomp tesisi ve benzeri tesisler)”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kısaltmalar

MADDE 5

Aşağıdaki maddelerde Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü, ayrıcalıklı (imtiyazlı) şirketler, 3096 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan üretim şirketleri veya görevli şirketler yerine yalnızca (kuruluş) terimi, elektrik dağıtım müessese müdürlüğü, elektrik işletmesi, elektrik şirketi, elektrik idaresi ya da benzeri kuruluşlar yerine yalnızca (işletme) terimi, elektrik iç tesis yapım işini üstlenen ve ilgili idarelere karşı yürürlükteki kanuna, imar planına, yönetmeliklere, ruhsat ve eki projelerine, Türk Standardlarına, teknik şartnamelere, İş Güvenliği Tüzüğüne, ilgili tüm mevzuat hükümlerine, fen sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak tamamlanmasından, tesisatın sağlamlığından, niteliklerinden, usulsüz ve tekniğe aykırı yapılmasından doğacak zararlardan sorumlu olan elektrik yüksek mühendisi, elektrik mühendisi ya da Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik’in 4 üncü maddesinde belirtilen belgeleri olan yetkili elektrik tesisatçıları veya elektrikle ilgili fen adamları yerine yalnızca (elektrik tesisatçısı veya tesisatçı) terimleri, tesis sahibi tarafından tercih edilerek belirlenecek elektrik iç tesisini denetlemekle görevli olan TEDAŞ Elektrik Dağıtım Müessese Müdürlüğü, TEDAŞ Bağlı Ortaklığı, Görevli Şirket veya Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yerine yalnızca (denetim kuruluşu) terimi kullanılmıştır.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin değişik 7 nci maddesinin, birinci ve ikinci fıkraları ile (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, madde sonundaki açıklama bölümüne bir fıkra eklenmiştir.

“Elektrik tesisatçıları Türkiye’nin herhangi bir yerinde bu Yönetmeliğin kapsamına giren işleri yapabilmek için herhangi bir işletmeye başvurarak kayıt yaptırmak zorundadır.

İşyerinin bulunduğu yerin dışında yapılacak tesisler için, tesisin bulunduğu yerdeki işletmeye ayrıca kayıt yaptırılması gerekmez. Bu durumda tesisatçının Elektrik Mühendisleri Odası'ndan alacağı serbest mühendislik yapabileceğini gösterir belge ya da yetkili elektrik tesisatçısının (elektrikle ilgili fen adamı) bağlı bulunduğu meslek odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge ile işyerinin bulunduğu yerdeki işletmeye kayıtlı olduğunu gösterir belgenin bir örneğini vermesi yeterlidir.

Kayıt için tesisatçının;

b) Gerektiğinde kendisine bildiriler gönderilebilmesi için elektrik tesisatçısının iş yapacağı yerdeki işletmeye yasal işyeri adresini, bu yoksa konut adresini (adresi değiştiğinde en geç bir hafta içinde yeni adresini) bildirmesi,

c) Vergi karnesine ya da vergiden muaflık karnesine bağlı olarak elektrik tesisatçısının işletmeye kaydedileceği yıla ait bu karneleri, vergi karnesi almak zorunda olmayan tesisatçının da yaptığı işin cinsine göre bağlı bulunduğu vergi dairesinden tesis veya proje yapma mükellefi olduğuna dair bir belgeyi her yıl işletmeye vermesi,

Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanmış elektrik iç tesis projelerinin başka bir kuruluş tarafından ayrıca onaylanması gerekmez.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin değişik 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Elektrik tesisatçısının işe başlaması

MADDE 11

Elektrik tesisatçısı, işe başlamadan önce; tesis sahibi tarafından tercih edilerek belirlenmiş denetim kuruluşunun adını belirten dilekçeyi, tesisle ilgili olarak doldurduğu işe başlama bildirimini (Örnek-1) ve önceden hazırlanarak işletmeye onaylatılmış elektrik tesis projesini veya proje dosyasından alacağı tesisat planını işletmeye ve sözkonusu denetim kuruluşuna verecektir. İşe başlama bildiriminde tesisin yeri ile ilgili bilgiler (parsel, ada, pafta) elektrik tesis projesinin onay tarihi ve sayısı, tesisin ruhsat tarihi ve sayısı, tesisi yapacak elektrik tesisatçısının adı ve unvanı bulunacaktır.

İşe başlama bildiriminin işletmece kabul edilmesinden sonra işe başlanacaktır.

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tesisin yapımına başlanıldığının işletmeye ve denetim kuruluşuna bildirilmesi

MADDE 12

Elektrik Tesisatçıları tesisin yapımına başladıkları zamanı işletmeye ve denetim kuruluşuna yazılı olarak bildireceklerdir.

Teknik gerekler ya da idari zorunluluklar nedeniyle işletmece istenecek değişiklikler yazılı olarak bildirilmek şartı ile tesisatçılar tarafından yapılır.

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin değişik 13 üncü maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tesiste yapılabilecek değişiklikler, yetki sınırları içinde kalmak koşulu ile kurulu gücün % 20 sini geçmeyecektir. % 20’yi geçmeyecek değişikliklerle ilgili olarak mevcut proje üzerinde proje müellifi tarafından yapılacak değişiklikler işletmece onaylanıp tesisatçı tarafından denetim kuruluşuna bildirildikten sonra bu bölümlerin yapılmasına başlanacaktır,

İş bittikten sonra tesis şebekeye bağlanmadan önce tesisin esaslarını etkilemeyen değişiklikler varsa yapılan bu değişiklikler ilgili kuruluşun onayından geçmek şartı ile son durumu gösterir proje 4 takım olarak işletmeye verilecektir. Bu proje onaylandıktan sonra birisi işletmece alıkonulacak, diğerleri ise denetim kuruluşu ve tesis sahibine de verilmek üzere tesisatçıya teslim edilecektir.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin değişik 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletmeden elektrik bağlantısı yapılmasının istenmesi

MADDE 15

Tesisin yapımı tamamlandıktan sonra 30 gün içinde tesisatçı işletmeden elektrik bağlantısının yapılmasını isteyecektir. Bu konuda aşağıda yazılı şartların tümünün yerine getirilmesi gereklidir.

Tesisatçı düzenlediği iş bitirme bildirimini (Örnek 2) ve denetim kuruluşu tarafından düzenlenen elektrik iç tesisi uygunluk belgesini işletmeye verecektir. İş bitirme bildirimini tesis sahibi ve tesisatçı imzalayacaktır.

Tesisatçı kendisinden istenilen proje, plan, yazı ve bilgileri işletmeye verecektir.

30 gün içerisinde tesisatçının elektrik bağlanmasını istememesi durumunda tesis sahibi de denetim kuruluşunun verdiği uygunluk belgesi ile elektrik verilmesi için işletmeye başvurabilir.

Elektrik iç tesis işlerinin yapılmasında yapının veya birden fazla bloktan oluşması halinde yapı grubunun tümüne ilişkin proje esas olup, yapı/yapı grubu bloklara veya dairelere ya da başka bölümlere ayrılarak projesi hazırlanamaz, ayrı tesisatçılar tarafından elektrik bağlanması isteğinde bulunulamaz.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin değişik 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Sayaç, kofre ve koruma elemanlarının büyüklüğü ve yerlerinin belirlenmesi

MADDE 18

Sayaç, kofre ve besleme hattı koruma elemanlarının türü, büyüklüğü, nereye ve nasıl konulacağı, besleme hattının yapıya nereden gireceği proje onayı sırasında işletmece belirlenerek projeye işlenir. Konut dışı tesislerde (hastane, iş merkezi, okul vb.) bunların yeri işletmenin onayı alınmak kaydıyla değiştirilebilir.

Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna (ana buat veya kofre) yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, anma akımı yeterli büyüklükte olan hata akımı koruma düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır.

Yapıda tek sayaç varsa, kofre tesis edilmez.

Bu maddeye aykırı olarak yapılan tesise, işletme kesinlikle elektrik vermez.”

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin değişik 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İç tesislerin denetlenmesi ve muayenesi

MADDE 19

İç tesis, denetim kuruluşu tarafından, tesisin yapım işinin her aşamasında denetlenecektir. Denetim, Örnek-3’de belirtilen teknik hususları da içeren ve denetim kuruluşu tarafından detaylandırılarak standardize edilecek bir muayene formuna göre yapılacak ve uygun bulunması halinde bir asıl iki adet suret olmak üzere belgelendirilecektir. Uygunluk belgesinin aslı tesis sahibine, bir sureti işletmeye verilmek üzere tesisatçıya verilir. Bir suret denetim kuruluşu tarafından arşivlenir.

İç tesise ait bu uygunluk belgesi elektrik bağlantı bildirimi (iş bitimi) ile birlikte işletmeye verilecektir. Ahır, kümes gibi basit tarım binaları, barakalar ve basit köy evleri için denetim kuruluşu tarafından verilecek iç tesise ait uygunluk belgesi aranmayacak, bu tür tesislerde işletme tarafından yapılacak muayene yeterli olacaktır.

Denetim kuruluşu, iç tesisin denetim ve belgelendirme hizmeti için tesis sahibinden peşin olarak bir ücret alır. Bu ücret her yıl Bakanlığın uygun mütalaası alınarak denetim kuruluşu tarafından belirlenir.

Denetim kuruluşunun vereceği uygunluk belgesine sahip olan iç tesis, işletmenin sorumlu mühendisi tarafından muayene edilir. Zorunlu durumlarda muayene işi, işletmenin bir teknik sorumlusu tarafından da yapılabilir. Bu iş için işletme ayrıca bir ücret almaz.

Denetim kuruluşu tarafından denetimi ve uygunluk belgesi gerekmeyen yukarıda belirtilen yapılara ait iç tesisin işletme tarafından muayenesi durumunda işletme tesis sahibinden kuruluş yönetim kurulu tarafından her yıl belirlenen ve Bakanlığın uygun mütalaasını haiz bir tarife üzerinden “muayene ücreti” adıyla bir ücret alır.

Muayene sonunda bu yönetmeliğe uygun olmayan uygulamalar görülürse tesise elektrik verilmeyerek durum yazılı olarak denetim kuruluşuna, tesisatçıya ve tesis sahibine bildirilir. Muayene sırasında tesisatçının bulunması istenir. Tesisatçının muayene sırasında bulunmaması durumu muayene hizmetinin sonuçlandırılmasına engel olamaz.

Denetim işlemleri ve muayene sırasında, istenildiğinde işçi, merdiven, ölçü aletleri v.b. araçlar tesisatçı tarafından ücretsiz olarak denetim kuruluşuna veya işletmenin emrine verilir.

Tesisatçının muayene sırasında bulunmaması durumunda, söz konusu imkanlar işletmece sağlanır.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin değişik 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yönetmeliğe uygun olmayan tesisler

MADDE 21

Bu yönetmeliğe uygun olarak tesis edilmeyen ve uygunluk belgesine sahip olmayan iç tesislere işletmece elektrik verilmez.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin değişik 22 nci maddesine aşağıdaki fıkra ilave edilmiştir.

"Bu hükmün uygulanmasında bazı yörelerde teknik zorunluluklardan dolayı değişiklik yapılması, gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla, kuruluş yönetim kurulu veya karar organının yetkisindedir.”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesi (c) bendinin (i) ve (viii) altbendleri ile (d) bendinin (xii) altbendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"i) İç tesislerde kullanılacak fış ve prizler Türk Standardlarına uygun olmalı ve bunların topraklama kontağı (koruyucu kontak) bulunmalıdır.

İç tesislerde kullanılacak fiş ve prizlerin anma değerleri 10 A’in altında olamaz. Belirli bir cihaz için öngörülen prizlerin anma akımları cihaz gücü ile uygun olacak ve bu prizlerin anma akımları 16 A’in altında olamayacaktır.

viii) Konutlarda salonlar (20 nf'den büyük alanlı) ve mutfak için en az ikişer odalar ve banyo için en az birer priz tesis edilmelidir Barakalar, basit köy evleri hariç olmak üzere ayrıca; Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli fırın/ocak için üç adet ayrı linye tesis edilmelidir.

Müstakil linyeden beslenen bu prizlerin güçleri, sözkonusu elektrikli cihazların aşağıda verilen güçlerinden az olamaz.

(Gücü kW)
Çamaşır Makinesi 2,5
Bulaşık Makinesi 2,5
Elektrikli Fırın/Ocak 2,0

Ancak yukarıda belirtilen güç değerleri, kesit hesaplarının tesbiti amacıyla tanımlanmış olup, Fen adamlarının yetki gücünün hesabında dikkate alınmayacaktır.

xii) Bir priz linyesine bağlanacak sorti sayısı, priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 W (konutlarda müstakil linyeden beslenen priz güçleri hariç), üç fazlı priz için en az 600 W olmak üzere ihtiyaca göre belirlenecektir. Belirlemede linye yükü ve gerilim düşümü de gözönünde bulundurulacaktır. (Şantiye elektrik tesislerinde kullanılan bir yedek priz güç hesabına katılmaz.)

Prizlere bağlanacak aygıtlar belli ise sorti sayısı bunların miktarına göre belirlenecektir."

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin değişik 57 nci maddesi (a.2) bendinin 5 inci paragrafının sonundaki 2 kW’dan az olamaz hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bütün konutlarda eşzamanlı yük 3 kW’dan az olamaz.”

MADDE 14

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15

Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.