Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

17/3/1989 tarihli ve 20111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeline Görevlerinde Kullanılmak Üzere Bedeli Mukabili Zati Demirbaş Tabanca Satışına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 14/3/1995 tarihli ve 22227 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yönetmelikle değişik son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Satılan tabanca personelin çalıştığı yerin ve yaptığı görevin özelliği gözönünde bulundurularak hizmetin gerekli kıldığı hallerde Emniyet Genel Müdürünün onayı ile değiştirilebilir veya personele yeniden silah satışı yapılabilir. Yeniden silah satılabilmesi için silahın, en az 10 yıl hizmette kullanılmış olması şartı aranır. Silahın değiştirilmesi halinde aradaki fiyat farkı defaten veya peşin olarak tahsil edilir. Yeniden silah satışının yapılmasının uygun görülmesi halinde ise yeni silah satışı iki kat fiyat üzerinden yapılır. Ödemenin, taksitlendirilmesi halinde, süre 12 ayı geçemez. Önceden satışı yapılmış olan ve hizmette kullanılırlığı kalmayan silah personelin zati silahı olur, bu silah genel hükümler çerçevesinde ruhsata bağlanır, müteakiben kuvve kayıtlarından düşülür. ”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Satışı yapan idarece 3 nüsha olarak düzenlenen kesinti listesinin bir nüshası kesintiyi yapacak olan saymanlığa, bir nüshası düzenleyen birime, bir nüshası da Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Daire Başkanlığına gönderilir. Tabanca ve mermi bedellerinin tahsili; teslimi takip eden aydan başlamak üzere ve ilk ay mermi bedelinin tamamı ile silah ve mermi bedelinin hesap edilen katma değer vergisi, müteakip iki ayda silah bedelinin 1/8 ve 1/8 i olmak üzere toplam 1/4 ü, kalan miktar 9 ayda eşit taksitler halinde silah edinen personelin aylık bordrosundan kesilmek sureti ile 12 ay içerisinde yapılır. Taksitlerin tamamını veya bir bölümünü zuhulen veya herhangi bir nedenle ödemediği tesbit edilenlerden, kalan bakiye borcun tahsil edileceği tarihteki silahın satış fiyatı esas alınıp, ödenmeyen bölüme tekabül edecek miktar hesaplanarak ödenmeyen taksitler defaten tahsil edilir.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Personelin kusuru olmadan arızalanan tabancaların tamiri Genel Müdürlükçe bedelsiz olarak yapılır. Tamirinin mümkün olmadığı anlaşılan tabancalar, Genel Müdürlükçe teslim alınır ve yerine yeniden tabanca verilir. Ancak silahın tamiri mümkün olmayacak hale gelmesinde personelin şahsi kusurunun veya ihmalinin bulunduğu tespit edildiği takdirde, personele yeni tabanca satışı iki kat fiyat üzerinden yapılır. Bu personel hakkında uygulanacak 23/3/1979 tarihli ve 7/17339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü hükümleri saklıdır. Personelin şahsi kusuru veya ihmali bulunmaması halinde, yeniden verilen tabancanın fiyat farkı defaten ve peşin olarak tahsil edilir. Fiyat farkının tesbitinde o yıl içinde belirlenmiş fiyatlar esas alınır.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11

Meslekten çıkarılan veya memuriyetten ihraç edilen personel ile asaleti tasdik olmadan herhangi bir nedenle meslekten veya memuriyetten ayrılan personelden satışı yapılan zati demirbaş tabanca geri alınır.

İhraç hali hariç, 20 hizmet yılını tamamladıktan sonra görevden veya memuriyetten ayrılanlardan, görev esnasında veya görevden doğan sakatlanma halleri ile sağlık açısından emniyet hizmetleri sınıfı veya çarşı ve mahalle bekçisi vasfını kaybettiği için memuriyetten ayrılan veya kadrosu başka hizmet sınıflarına aktarılanlardan silahı geri alınmaz

10 hizmet yılını tamamladıktan sonra meslekten veya memuriyetten ayrılanlar, ayrılış tarihindeki tabanca satış bedelinin %50 sini defaten ödedikleri takdirde satışı yapılan tabanca geri alınmaz.

Asaleti tasdik olduktan sonra Emniyet Hizmetleri Sınıfından başka hizmet sınıflarına aktarılanlardan, ayrılış tarihindeki tabanca satış bedelinin %100 ünü daha peşin olarak ödedikleri takdirde, silahı geri alınmaz.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12

Açığa alınma, görevden uzaklaştırma, işten el çektirme, tutuklanma, gözaltına alınma ve benzeri haller ile akli dengesizlik gösteren personelin tabancası birimince geçici olarak alınıp muhafaza edilir. Ancak bu haller meslekten ihracı gerektirdiğinde tabanca geri verilmez. Akli dengesizlik gösterenlerin sağlık kurulu raporuna binaen silahlı görev yapamayacağının belirlenmesi halinde, 1 yıl içerisinde müracaat etmeleri ve 6136 sayılı Kanun uyarınca silah bulundurma ve taşımaya mani hallerinin olmadığını belgelendirmeleri halinde silah, personelin var ise eş veya çocuklarına, yok ise anne veya babasına verilir. ”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘MADDE 13

Bu Yönetmeliğin 6 ncı, 11 inci ve 12 nci maddelerinde belirtilen hallerde tabancanın geri alınması ve bedelinin ilgiliye ödenmesi merkezdeki ita amirinin onayı ile olur.

Silahın geri alınması halinde ödeme, ödemenin yapılacağı tarihteki silahın satış fiyatı üzerinden yapılır. Borç ödemesi devam ederken silahın geri alınması halinde ise, silahın geri alma tarihindeki satış fiyatından bakiye kalmış olan borç miktarı düşüldükten sonra geriye kalan meblağ personele defaten ödenir.

Ödeme, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinin özel tertibinde yer alan ödenekten bütçeden gider gösterilmek suretiyle İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığınca yapılır. ”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3

Asaleti tasdik olduktan sonra hizmet sınıfı değiştirip emniyet teşkilatı içerisinde bir başka sınıfa atananlar ile sağlık nedeni ile emekliye sevk edilmiş olanlardan zati demirbaş tabancası idarece geri alınmış olanlara, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde müracaatları halinde, idarece belirlenecek tip ve marka tabancalardan bir adet tabanca satışı yapılır. Sağlık nedeni ile emekliye sevk edilmiş olanlardan silah taşıma veya bulundurma ruhsatına sağlık nedeni ile haiz olmayanlara bu hakları, talepleri halinde, eş veya çocuklarına yada anne ve babasından birine, ruhsat almaya mani hallerinin de bulunmadığını belgelemek kaydı ile kullandırılır. ”

MADDE 8

Maliye Bakanlığı ile Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.