Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

9/11/1995 tarihli ve 22458 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği’nin değişik 5 inci maddesinin (H) bendinin 1 inci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki (K) bendi ilave edilmiştir.

"H) Bakanlık ve Teşekkül Personeli: Bakanlığın merkez kadrosu, teşekkülün merkez ve taşra teşkilatında çalışan personeli ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nde çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personel bu abone grubunda kabul edilir. Bunların meskenlerinde tüketilen elektrik enerjisi için mesken tarifesi indirimli uygulanır. Ancak, indirim oranı %40’ı geçmemek üzere hazırlansın Teşekkül ve Şirket teklifinin Bakanlıkça onaylanması gerekir."

"K) Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları: Tarım Kooperatifleri ile Kooperatif Birlikleri veya Köy Birliklerince işletilen tarımsal amaçlı soğuk hava depoları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Bakanlığın İl Müdürlüklerinden belge almak kaydıyla bu abone grubu kapsamında değerlendirilirler."

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin değişik 56 ncı maddesinin (b) ile (c) bentleri, (f) bendinin 1 inci paragrafı ve (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar (endüktif) reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır."

"c) Abonenin sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji miktarı; teşekkül veya şirketin gerekli görmesi durumunda, abone, aşın kompanzasyon sonucunda sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerjiyi ölçmek için 1 (bir) adet geri dönmesiz reaktif enerji sayacını bildirim tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde tesis edecektir. Sisteme verilecek reaktif enerji, o dönemde çekilen aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katından fazla olmayacaktır. Bu sınır aşılırsa, abonenin çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı kadar reaktif enerji tükettiği kabul edilir ve reaktif enerji tarifesi üzerinden bedeli alınır."

"f) İhtiyacı olan elektrik enerjisinin bir kısmını bağlı olduğu Otoprodüktör Santralından, bir kısmını teşekkül veya şirkete ait iletim veya dağıtım sisteminden karşılayan, bünyesinde Otoprodüktör Santral bulunan abonenin talebi halinde reaktif enerji tarifesine girip girmeyeceğinin değerlendirilmesi, alıcı durumundaki tesislerinin Y.G. ortak girişinde tesis edilecek aktif ve reaktif enerji sayaçlarının kaydettiği değerler üzerinden yapılacaktır. Değerlendirme sonucunda tesisin çektiği aktif enerjinin 0,33 (Yüzde Otuzüç) (dahil) katma kadar reaktif enerji çekmesi halinde reaktif eneği bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa teşekkül veya şirketten çektiği ve üretim santralı dahil tüm tesislerinin Y.G. girişinde bulunan ve satışa esas olan sayaçlardan reaktif enerji sayacının kaydettiği değerin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır."

"g) Kompanzasyon tesisi bulunan ve güç faktörünü 0,95-1 arasında tutan tüm abonelerde reaktif sayaç veya kompanzasyon tesisinde meydana gelecek mekanik arızalardan dolayı abonenin yıl içerisinde elinde olmayan nedenlerle bir ay için sistemden çektiği reaktif eneğinin, aktif enerjinin 0,33 katından fazla olması halinde, reaktif eneği bedeli faturalamada dikkate alınmaz. Bu durumun yılda bir defadan fazla olması halinde, o yıl için daha önceden dikkate alınmayan reaktif eneği bedeli, sistemden çekildiği aydaki birim fiyat dikkate alınarak ilk çıkacak faturaya ilave edilerek tahsil edilir."

GEÇİCİ MADDE 1

Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesi mevcut abonelere, 17/2/2000 tarih ve 23967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesi İle İlgili Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de verilen süre sonuna kadar uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 3

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4

Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.