25/9/2002 tarihli ve 24887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.
“30. Aktif güç: Elektrik akımı ile aynı fazda iş gören ve kW birimi ile ölçülen gücü,
31. Aktif enerji: Aktif gücün zamanla çarpımından elde edilen ve kWh birimi ile ölçülen enerjiyi,
32. Reaktif güç: Elektrik akımının gerilime göre 90 derece faz farklı, iş görmeyen ve kVAr birimi ile ölçülen gücü,
33. Reaktif enerji: Reaktif gücün zamanla çarpımından elde edilen ve kVArh birimi ile ölçülen enerjiyi,”
Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.
“a) Tapu kaydını ve onaylı elektrik projesini,”
“f) İlgili mevzuatın gerektirmesi halinde istenecek diğer belgeleri,”
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiştir.
“Müşterinin aktif ve reaktif elektrik enerjisi tüketimi ile güç ölçümleri; ilgili mevzuat uyarınca tesis edilen sayaçlar ve uygun şekilde tesis edilmiş ölçüm sistemleri kurulmak suretiyle ölçülür.”
“30 kW ve daha büyük güçlerde enerji ve güç olmak üzere çift terimli tarifeden sözleşme yaparak elektrik enerjisi alan müşteriler, çekilen gücün en yüksek anlık değerinin belirlenebilmesi için demandmetreli sayaç tesis eder.
Reaktif enerji miktarını ölçmek üzere gerekli ölçme düzeneği, mevzuat hükümleri çerçevesinde mesken abone grubu dışında kalan müşteriler tarafından tesis edilir. Bu müşteriler; çektikleri aktif enerji miktarının yüzde otuz üçünü aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde kapasitif reaktif enerji tüketmeleri halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlüdür. Endüktif ve kapasitif enerji tüketimleri itibarıyla söz konusu sınırların ikisini birden aşan veya reaktif enerji ölçme düzeneğini kurma yükümlülüğü bulunmasına rağmen kurmayan ya da mevzuat hükümlerine uygun olarak kurmayan müşterilerin ödemeleri gereken reaktif enerji bedeline ilişkin usul ve esaslar Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve ilgili tebliğleri çerçevesinde Kuruma sunulan tarife önerilerinde yer alır.”
Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Demandmetreli sayacın geçici bir süre için sökülüp yerine başka bir sayaç takılmadığı durumlarda, çekilen en büyük güç, sayacın sökülmesinden önce ayarlandığı son aydan itibaren geriye dönük altı faturanın ortalaması esas alınarak hesaplanır.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.
“Mesken abone grubu dışında kalan müşteriler, güvence bedeli olarak nakit yerine süresiz banka kati teminat mektubu da verebilir.”
Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
“MADDE 37
9/11/1995 tarihli ve 22458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği, 3096 sayılı Kanuna dayalı mevcut sözleşmeler kapsamında yer alarak tarifeleri Bakanlık tarafından onaylanmakta olan tüzel kişilerin tarifelerinin belirlenmesi ve onaylanmasına ilişkin hükümleri hariç 1 Nisan 2003 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Bu tüzel kişilere ilgili mevzuat uyarınca lisansları verilinceye kadar, tarifelerinin söz konusu Yönetmelik çerçevesinde belirlenmesine devam olunur. Ancak bu madde çerçevesinde tarife belirleme yetkisi 3 Temmuz 2003 tarihine kadar geçerlidir.”
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 6
Perakende satış şirketlerinin serbest olmayan tüketicilere elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışına 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren izin verilir.”
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür.