26/9/2002 tarihli ve 24888 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Gerçek kişiler için başvuru sahibinin, tüzel kişiler için firmanın en yüksek karar organı başkan ve üyelerinin, 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 sayılı Kanunda ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununa muhalefetten veya kaçakçılıktan, sahte alkol, metanol veya alkollü içki üretmek veya piyasaya arz etmekten hüküm giymediklerini belirtir son altı ay içinde alınmış Adli Sicil Belgesi,"
Aynı Yönetmeliği 18 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Deneme üretiminin olumlu sonuçlanması halinde, varsa coğrafi işaret, marka, etiket, şişe, kapak tescil belgelerinin birer örneği ile birlikte üretim izni almak üzere Kuruma başvurulur. Başvuru, en geç onbeş gün içinde Kurul tarafından karara bağlanır."
"Olgunlaştırılması veya yaşlandırılması gereken ürünlerin deneme üretimi, doluma ve piyasa sunumuna hazırlanması işlemlerine ilişkin proses ünitelerinin tamamlanması beklenmeden Kurumdan izin alınmak suretiyle, birinci fıkrada belirtilen usule uygun olarak yapılabilir.
Ürünler piyasaya arz edilmeden önce üretim izni alınması zorunludur."
Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 20
Alkol veya alkollü içki üretim izni sahibi firmalara ait fabrika, imalathane, imlahane veya ticari işletmelerin veya bu gibi yerlerin işletme hakkının ya da şirket hisselerinin, üçüncü kişilere devredilebilmesi Kurum iznine tabidir. Bu amaçla yapılacak talep, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma intikal ettirilir. Talebin uygun görülmesi halinde üretim izni güncellenir."
Aynı Yönetmeliğin Dördüncü Bölümünün başlığı "Yaptırımlar" olarak değiştirilmiş ve 24 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yaptırımlar
MADDE 24
Bu Yönetmelik ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinin ihlal edilmesi halinde aşağıdaki idari yaptırımlar uygulanır:
a) Bu Yönetmeliğin 5, 18 ve 19 uncu maddelerinde belirtilen başvuru ve izinler kapsamında Kurum’a verilen bilgi ve belgelerde eksiklik veya mevzuata aykırılığın veya değişiklik meydana geldiğinin, iznin verilmesinden sonra tespit edilmesi halinde; eksiklik veya aykırılığın giderilmesi için firmalara Kurum tarafından uygun bir süre verilir. Gerektiğinde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Bu süre içinde ihlalin giderilmemesi halinde, iznin üç aya kadar askıya alınmasına veya iptaline Kurulca karar verilebilir.
b) Kurum tarafından bu Yönetmelik veya diğer ilgili mevzuat ile belirlenen teknik veya idari düzenlemelere ya da kontrol şartlarına aykırı hareket edilmesi ile kayıt dışı faaliyetlere imkan verecek unsurların tespiti hallerinde, söz konusu ihlalin giderilmesi için Kurum tarafından uygun bir süre verilir. Bu süre içinde söz konusu ihlalin giderilmemesi veya aynı nitelikteki ihlalin ilk ihlal tarihini izleyen beş yıl içerisinde tekerrürü halinde, iznin üç aya kadar askıya alınmasına veya iptaline Kurulca karar verilebilir.
c) İhlalin giderilmesi için süre verilmesine imkan bulunmayan veya süre verilmesinin gereksiz olduğu hallerde uyarı yaptırımı uygulanmasına karar verilir. Aynı nitelikteki ihlalin ilk ihlal tarihini izleyen beş yıl içerisinde tekerrürü halinde, iznin üç aya kadar askıya alınmasına veya iptaline Kurulca karar verilebilir.
d) Kurumdan izin alınmaksızın alkol ve alkollü içki üreten fabrika, imalathane veya imlâhanelerin ya da bu gibi yerlerin işletme hakkının üçüncü kişilere devredilmesi veya iznin askıya alındığı süre içinde faaliyete devam edilmesi hallerinde iznin iptaline karar verilir.
Bu maddenin birinci fıkrasındaki idari yaptırımların yanı sıra;
a) Kurumdan tesis kurma izni ve üretim izni almadan alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler; işyerleri veya ikametgahlarında söz konusu maddeleri üretenler, bu fiilleri işleyenlere yardım edenler, üretim izin süreleri dolduğu halde süreyi uzatmayanlar, Geçici 1 inci madde uyarınca üretim izni güncellemesi yapmayanlar, izni askıya alındığı veya iptal edildiği halde faaliyete devam edenler ve Kurumdan izin almaksızın sözkonusu tesisleri devralıp işletenler hakkında 03/01/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca,
b) Yukarıda (a) bendinde belirtilen hallerde üretilen ürünlerle bunların yapılmasına yarayan alet ve vasıtalar ve üretim girdileri ile ilgili olarak 08/06/1942 tarihli ve 4250 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca,
c) Bu Yönetmelik ve diğer ilgili mevzuatla belirlenen kontrol şartları ile fenni ve idari kayıtlara aykırı hareket edilmesi halinde 4250 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca,
d) Alkol ve alkollü içki üreten fabrika, imalathane ve imlâhaneleri veya bu gibi yerlerin işletmek hakkını Kurumdan izin almadan üçüncü kişilere devredenler ve izinsiz devralanlar hakkında 4250 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca,
e) Kurumdan "Olabilirlik Raporu" alınmaksızın, aynı kategoride olmayan ürünleri üretenler ile distile alkollü içki üretimi yapılan bir tesiste etil alkol, sirke ve benzeri başka bir madde üretenler, üretim tesislerinde Kurumca izin verilenler dışında üretim yapanlar, alkol ve alkollü içki yapılmasına yarayabilen ve izin verilenler dışında kalan diğer maddeleri tesise sokanlar hakkında 4250 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca,
f) Aylık satış raporlarında satış rakamlarını gerçeğe aykırı göstermek suretiyle vergi kaybına neden olanlar hakkında 4250 sayılı Kanunun 37 nci maddesi uyarınca
Adlî mercilere suç duyurusunda bulunulur."
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.