10/9/2004 tarihli ve 25579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının 19 uncu bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki 23, 24 ve 25 inci bentler eklenmiştir.
"19. Teknik düzenleme: Petrolün ve madenî yağın, ilgili idarî hükümler de dahil olmak üzere, standartları, ölçüleri, özellikleri, işleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemleri hususlarından biri veya birkaçını belirten ve uyulması zorunlu olan her türlü düzenlemeyi,"
"23. Karıştırma: İki akaryakıtın teknik düzenlemesine uygun yeni denizcilik yakıtı oluşturmak üzere birleştirilmesini,
24. Harmanlama: Akaryakıtın ismini değiştirmeksizin, niceliğini ve niteliğini değiştirecek ölçüde akaryakıtla harmanlanan ürün ilavesini,
25. Emanet tankı: Analiz raporu tanzim yükümlüğünün topluca ifasının istenmesi halinde, her biri yüz ton taşıma kapasitesini aşmayan araçlarla lisanslı depoya teslim edilen akaryakıtın, geçici olarak muhafaza edildiği dahili tesisatı,"
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 8
Otobiodizel ve etanolün harmanlama işlemi rafinerici ve dağıtıcı, metil tersiyer bütil eterin harmanlama işlemi sadece rafinerici lisansı sahipleri tarafından yapılabilir. Harmanlama ve karıştırma yapılan akaryakıtın piyasaya sunumunda, ulusal markerin gerektiği şart ve seviyede bulunması zorunludur.
Denizcilik yakıtlarının hazırlanması hariç, akaryakıtlar birbiriyle karıştırılamaz.
Katkılama sadece rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerince yapılabilir. Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından akaryakıta ilave edilecek olan harmanlama ürünü, marker ve katkı maddelerinin ulusal markerin özelliklerini bozmayacak nitelikte olması zorunludur."
Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Analiz doğrulama ve muayene raporları
MADDE 10
Analiz raporu, denizcilik amaçlı ihrakiye sayılanlar dahil, tüm akaryakıt türlerinin;
a) Gümrük girişlerinde,
b) Lisanslı depoların giriş ve çıkışlarında,
c) Piyasa faaliyetleri kapsamında yapılan satış işlemlerinde,
teknik düzenlemede belirlenen deney yöntemlerine göre laboratuvarca yapılacak numune analizi sonuçlarını kapsayacak şekilde tanzim edilir.
Kullanıcılara; akaryakıt istasyonlarında pompa, tarım sektörünün ihtiyaçları için tanker ve köy pompası vasıtasıyla yapılan satışlar ile serbest dolaşımda olanlar hariç olmak üzere denizcilik yakıtlarının satışlarında analiz raporu tanzim edilmez.
Akaryakıt türlerinin;
a) Dağıtıcı, ihrakiye teslimi, rafinerici lisansı sahiplerinden satın alınan veya lisanslı depolardan çıkanlarının, alıcılar tarafından doğrudan üçüncü kişilere satışı,
b) Gümrük girişinde; doğrudan üçüncü kişilere satışı veya lisanslı depoya girişi,
c) Rafineriden, boru hatlarıyla doğrudan lisanslı depoya girişi,
halinde, temin edilen analiz raporunun fotokopisi, ayrı bir rapor tanzim edilmeksizin, üzerine yükümlülerce imzalanan "Alınan akaryakıtın niteliği veya niceliği değiştirilmemiştir." şerhi işlenmek kaydıyla kullanılabilir.
Ek 1-A ve Ek 1-B’de yer alan tablolarda, ilgili akaryakıt türü için;
a) I. kademede yer alan özelliklere ilişkin değerlerin yer aldığı, analiz raporunu ibraza;
1) Gümrük girişinde, ithalatı yapan lisans sahipleri,
2) Piyasa faaliyetleri kapsamında, rafineri veya işleme (biodizel) tesislerinden yapılan satışlarda, rafinerici ve işleme lisansı sahibi satıcılar,
3) Karıştırma sonucu elde edilen denizcilik yakıtlarının satışında, satıcılar,
b) II. kademede yer alan özelliklere ilişkin değerlerin yer aldığı, analiz raporunu ibraza;
1) Lisanslı depolama tesislerine giriş ve çıkışlarda, depolama lisansı sahipleri,
2) İkinci fıkrada yer alan muafiyetler haricinde, piyasa faaliyetleri kapsamında yapılan diğer satışlarda, satıcılar
yükümlüdür.
Harmanlama yapılması halinde, analiz raporuna; harmanlanan ürünün adı ve harmanlama oranı ile "Akaryakıt harmanlama sonrasında teknik düzenlemelere uygundur." şerhi eklenerek, beyan ilgili lisans sahiplerince imzalanır.
Depolama lisansı sahipleri, depolama hizmeti almak isteyen kişilerden, petrolün edinimine ilişkin analiz raporu, üretim sertifikası veya benzer belgelerin ibrazını isteyebilir. İbraz edilen belge ile lisanslı depocu tarafından teslim öncesi tanzim edilen analiz raporunda yer alan özellik değerleri arasında fark oluşması halinde, lisanslı depocu ilgiliden, akaryakıt türü için I. kademede yer alan özelliklere ilişkin değerlerin tümünü belirleyecek, doğrulama raporu tanzim ettirmesini isteyebilir. Analiz raporunun veya doğrulama raporu sonuçlarının, teknik düzenlemelere aykırı olması halinde, depolama talebi reddedilir.
Depolama lisansı sahipleri, emanet tankı kullanmaları halinde, analiz raporlarını esas tanklarına aktarma esnasında tanzim edebilir. Akaryakıt, emanet tanklarında 3 günden fazla tutulamaz.
Analiz raporları; gümrük girişinde gümrük beyannamesine, diğer hallerde 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi gereken ilk belgeye eklenir. Analiz raporu laboratuvar yetkililerinin yanı sıra, raporu ibraz eden lisans sahibi kişiyi temsile yetkili kişilerce de imzalanır.
Muayene raporu, denetimler kapsamında ya da ihbar ve şikayetler üzerine, ilgili petroller için Kurumca bizzat veya adına hareket edenlerce gönderilen laboratuvar tarafından yapılan numune analizi sonucu laboratuvarın yetkililerince tanzim edilir.
Muayene raporlarında;
a) Teknik düzenlemesi olan petroller için Ek 1-A ve Ek 1-B’de yer alan tablolardaki özelliklerin tamamı veya laboratuvara sevkini yapan yetkili tarafından belirlenenleri,
b) Diğer petrollerde seçilen özellikleri
yer alır.
Analiz, muayene ve doğrulama raporunda numunenin alındığı tarih ve alınma yöntemi ile numuneyi alan ve/veya laboratuvara teslim eden kişinin adı soyadı, görevli olduğu şirket ve unvanı belirtilir.
Petrol Piyasası Dairesi Başkalığınca hazırlanan;
a) Rapor formlarının ihdas, iptal ve değişiklikleri,
b) Teknik düzenlemelerde yer alan deney yöntemleri,
Kurum internet sayfasında ilan edilir."
Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 11
Numunelerin analizi, Türk Akreditasyon Kurumu veya uluslararası karşılıklı tanıma anlaşmasına imza atmış ve tanınırlığı olan akreditasyon kuruluşları tarafından ilgili deney yöntemlerinde akredite edilmiş sabit ve gezici laboratuvarlar vasıtasıyla yapılır.
Analiz, muayene ve doğrulama raporları, rapora konu akaryakıt türü için aranan tüm deney yöntemlerini uygulama imkan ve kabiliyetine sahip laboratuvarlarca tanzim edilir. Ancak, II. kademeye ilişkin analiz raporları, ilgili akaryakıt türü için II. Kademede aranan deney yöntemlerinin tamamında akredite olan laboratuvarlarca da tanzim edilebilir."
Aynı Yönetmeliğin eki, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek 1-A ve Ek 1-B ile değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 2
1/1/2015 tarihine kadar, Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan elde edilmesi için Kurşunsuz Benzin 95 Oktan benzine, rafinerici ve dağıtıcılarca, ilgili teknik düzenlemede belirtilen maddeler katılabilir. Bu durumda gümrük beyannamesinde tescil edilen veya yurtiçi üreticinin faturasında yer alan Kurşunsuz Benzin 95 Oktan ismi, Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan olarak değiştirilir.
İşlem sonrası, analiz raporuna; katılan birim miktar ile "………… katılması sonrası akaryakıt teknik düzenlemelere uygundur." şerhi eklenerek, beyan dağıtıcı lisansı sahiplerince imzalanır. "
"GEÇİCİ MADDE 3
Analiz raporu tanzimle yükümlü kişilerce işletilen laboratuvarlar için Kuruma başvurulması halinde, 1/7/2008 tarihini aşmamak üzere 11 inci madde hükümlerinden Kurumca muafiyet tanınabilir. Sadece talep sahibi adına tanzim edilecek analiz raporlarında geçerli olan muafiyet başvurusunun yapılabilmesi için; ilgili deney yöntemleri için akreditasyon talebinin, bir akreditasyon Kuruluşunca değerlendirilmekte olduğunun belgelenmesi zorunludur."
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.