18/1/2001 tarihli ve 24291 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Lisansüstü öğretim, ikili öğretim ve/veya yaz okulu biçiminde yapılabilir."
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yaz okulu
MADDE 8
Yaz okulunda hangi programların ve hangi derslerin açılacağına, Akademik Kurulun önerisi üzerine Yürütme Kurulu karar verir."
Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Enstitü tarafından yapılan sınav sonuçlarına ilişkin maddi hata itirazları Yürütme Kurulunca incelenir ve kesin karara bağlanır."
Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 13
Programların yürütülmesi için ders vermek ve tez danışmanlığı yapmak üzere, Enstitü öğretim üyeleri veya öğretim görevlileri arasından Yürütme Kurulu kararıyla görevlendirme yapılır. Başka bir yüksek öğretim kurumundan ya da yüksek öğretim kurumları dışından da görevlendirme yapılabilir."
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Kayıt dondurma süresi biten öğrenci on gün içinde başvurarak kaydını yeniler, aksi hâlde öğrencinin kaydı silinir."
Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 23
Yüksek lisans programları, birinci ve ikinci öğretimde tezli veya tezsiz olarak yürütülebilir.
İkinci öğretim uygulamasının hangi alanlarda ve ne zaman uygulanacağı, Akademik Kurulun görüşü alınarak Yürütme Kurulu kararıyla belirlenir.
İkinci öğretim, yaz okulu biçiminde de düzenlenebilir.
Öğretim güz ve bahar dönemlerinden oluşur."
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve anılan fıkraya aşağıdaki (f) ve (g) bentleri eklenmiştir.
"e) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) eşit ağırlıklı puan türünde en az 55 puan almış olmak ve ALES sınav sonuç belgesini en geç sözlü sınava kadar ibraz etmek,"
"f) Giriş sınavlarında başarılı olmak,"
"g) Programa devam edebilmek için eğitim süresince kurumlarından izinli olduğunu belgelemek."
Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başarı notu
MADDE 28
Ara sınav ve dönem sonu sınavları, 100 tam not üzerinden değerlendirilir.
Bir dersin başarı notu; 0-64 Geçmez, 65-76 Orta, 77-88 İyi ve 89-100 Pekiyi şeklinde nitelendirilir."
Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Her ders saati bir kredidir. Öğrenci, dönemler arasında dengeli olmak üzere, toplam 33 kredilik ders ve kredisiz bir seminer dersi ile yine kredisiz olan uzmanlık alanı dersini almak zorundadır. Öğrenciler, açılan seminer ve uzmanlık alanı dersi ile düzenlenen konferanslara katılmak zorundadır."
Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 33
Öğrenci, her dönemde aldığı derslerin en az dördünden başarılı olmak zorundadır. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrencinin kaydı silinir. Yaz okulunda bu koşul uygulanmaz."
Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 34
Başarısız olunan zorunlu dersler, izleyen dönemlerde ya da yaz okulunda yinelenir. Ankara dışında görev yapan öğrenciler, yineleme derslerini, Program Kurulunun uygun görmesi koşuluyla, görev yaptıkları yörede bulunan bir üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü programından alabilir. Yinelenen zorunlu dersten başarısız olunması durumunda öğrencinin kaydı silinir.
Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi yineleyebileceği gibi seçmeli derslerden bir başkasını da başarısız olduğu dersin yerine alabilir. Yinelenen dersten başarısız olunması durumunda öğrencinin kaydı silinir. Ancak, izleyen dönemlerde ya da yaz okulu sonunda başarısız olunan ders sayısının bire indirilmesi durumunda, öğrencinin dönem sonu sınav sonuçlarının duyurulduğu tarihten başlayarak on gün içinde yazılı başvurusu üzerine, Yürütme Kurulu dersin ikinci kez yinelenmesine ya da öğrencinin sınava alınmasına karar verebilir."
Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tez konusu, tez danışmanlığı, uzmanlık alanı dersi
MADDE 35
Program Kurulu, tezli yüksek lisans programı öğrencilerinin ikinci dönemin tamamlanmasından önce önerdikleri üç konuyu değerlendirerek Yürütme Kuruluna her öğrenci için bir tez danışmanı önerir. Yürütme Kurulu, öğretim üyelerinin ve Yürütme Kurulunca belirlenen öğretim görevlilerinin danışmanlık yüklerini de dikkate alarak, tez danışmanlarını görevlendirir.
Tez konusunun niteliği gerektiriyorsa, Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararı ile ikinci bir tez danışmanı görevlendirilebilir.
Tez öğrencisi, üçüncü dönemin başından itibaren her dönem kayıt yaptırmak zorundadır.
Tez danışmanı, danışman olarak atanmasını izleyen ay başından itibaren, danışmanı olduğu her öğrenci için, diğer akademik ve idarî yükümlülük ve görevlendirmelerine ek olarak "uzmanlık alanı dersi" adı altında, haftada üç saati geçmemek koşuluyla ve danışmanlık görevinin sona ermesine kadar, her dönem bir ders açabilir. Öğrenci, uzmanlık alanı dersinden üst üste iki kez ya da aralıklı olarak üç kez başarısız olduğu takdirde programla ilişiği kesilir."
Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tez, Tez Yazma Yönergesine uygun olarak yazılır ve çoğaltılır. Tezin, Türkçe programlarda Türkçe, yabancı dilde yapılan programlarda ise söz konusu yabancı dilde yazılması ve Türkçe ve İngilizce özetlerinin bulunması gerekir. Tez, programın tamamlanması için öngörülen tarihte tez danışmanının onayını taşıyan bir dilekçe ekinde teslim edilir."
Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 38
Tez Kurulu, biri tez danışmanı olmak üzere ve en az biri başka bir anabilim dalından ya da başka bir yüksek öğretim kurumundan seçilen, üç öğretim üyesinden ve/veya öğretim görevlisinden oluşur. Ayrıca, iki yedek üye belirlenir.
Yürütme Kurulu, Program Kurulunun tez danışmanının görüşünü alarak önerdiği, tez kurulu üyelerini değerlendirerek görevlendirir.
İkinci tez danışmanı kurul üyesi olamaz."
Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Diplomaya, programın adı ve verilen unvan yazılır."
Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yaz Okulunda, Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencilerine öncelik tanınır."
Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 46
Başarısız olunan zorunlu dersler, izleyen dönemlerde ya da yaz okulunda yinelenir. Ankara dışında görev yapan öğrenciler, yineleme derslerini, Program Kurulunun uygun görmesi koşuluyla, görev yaptıkları yörede bulunan bir üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü programından alabilir. Yinelenen zorunlu dersten başarısız olunması durumunda öğrencinin kaydı silinir.
Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi yineleyebileceği gibi seçmeli derslerden bir başkasını da başarısız olduğu dersin yerine alabilir. Yinelenen dersten başarısız olunması durumunda öğrencinin kaydı silinir. Ancak, izleyen dönemlerde ya da yaz okulu sonunda başarısız olunan ders sayısının bire indirilmesi durumunda, öğrencinin dönem sonu sınav sonuçlarının duyurulduğu tarihten başlayarak on gün içinde yazılı başvurusu üzerine, Yürütme Kurulu dersin ikinci kez yinelenmesine ya da öğrencinin sınava alınmasına karar verebilir."
Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 47
Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararıyla, her öğrenci için, ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapmak üzere, birinci dönem başlamadan önce bir öğretim üyesi ve/veya öğretim görevlisi görevlendirilir."
Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Sınavda başarısız olan öğrenci, bir sonraki dönemde aynı kurul önünde ikinci kez sınava alınır."
Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Diplomaya programın adı ve verilen unvan yazılır."
Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve anılan fıkraya aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.
"c) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) eşit ağırlıklı puan türünde en az 60 puan almış olmak,"
"d) Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olmak."
Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin dördüncü ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS), eşdeğerliliği ilgili resmî kuruluşlarca kabul edilmiş uluslararası yabancı dil sınavlarında veya ÖSYM tarafından bu amaçla yapılan sınavda, son iki yıl içinde, tam puan üzerinden en az 70 puan almış olmak gerekir. Gerektiğinde, yabancı dil sınavları, Akademik Kurulun önerisi üzerine Yürütme Kurulunun kararı ile TODAİE tarafından da yapılabilir."
"Başarı notunun hesaplanmasında; yüksek lisans mezuniyet notuna % 10, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) notuna % 20, yabancı dil sınavı notuna % 20, yazılı bilim ve sözlü sınav notları ortalamasına % 50 ağırlık verilir."
Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirmiştir.
"MADDE 53
Her ders saati bir kredidir. Öğrenci, dönemler arasında dengeli olmak üzere, toplam 24 kredilik ders ile kredisiz olan uzmanlık alanı dersini almak zorundadır.
Her dönemde bu derslerden biri, Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararıyla, diğer yükseköğretim kurumlarında veya TODAİE’de yürütülen diğer doktora programlarından seçilebilir."
Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başarı notu
MADDE 57
Bir dersten başarılı sayılmak için, hem dönem sonu sınav notunun hem de ara sınav notu ile dönem sonu sınav notunun aritmetik ortalamasının en az 75 puan olması gerekir.
Ara ve dönem sonu sınavları ile ödevler, 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin başarı notu; 0-74 Geçmez, 75-83 Orta, 84-92 İyi, 93-100 Pekiyi şeklinde nitelendirilir."
Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Özrü, Yürütme Kurulunca kabul edilen öğrenciler, özrün ortadan kalktığı tarihten sonraki dönemde yeterlik sınavına alınır."
Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 61
Doktora Yeterlik Kurulu, doktora yeterlik sınavını yapmak üzere, Akademik Kurulun önerdiği öğretim üyeleri arasından Yürütme Kurulunca seçilen ve iki yıl süreyle görev yapan beş asil ve iki yedek üyeden oluşur."
Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tez konusu, tez danışmanlığı, uzmanlık alanı dersi
MADDE 62
Program Kurulu, öğrencinin de görüşünü alarak en geç üçüncü dönem başına kadar, her öğrenci için bir tez danışmanı ve öğrenci ile danışmanın birlikte belirleyeceği tez konusunu Yürütme Kuruluna önerir.
Yürütme Kurulu, öğretim üyelerinin danışmanlık yükünü de göz önüne alarak danışmanı görevlendirir. Tez danışmanı, profesör ve doçentler arasından seçilir.
Tez konusunun niteliği gerektiriyorsa, Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararıyla en az doktora derecesi bulunan ikinci danışman görevlendirilebilir.
Öğrenci, tez danışmanının atanması sonrasında her dönem kayıt yaptırır.
Tez danışmanı, danışman olarak atanmasını izleyen ay başından itibaren, danışmanı olduğu her öğrenci için, diğer akademik ve idarî yükümlülük ve görevlendirmelerine ek olarak "uzmanlık alanı dersi" adı altında, haftada üç saati geçmemek koşuluyla ve danışmanlık görevinin sona ermesine kadar, her dönem bir ders açabilir. Öğrenci, uzmanlık alanı dersinden üst üste iki kez ya da aralıklı olarak üç kez başarısız olduğu takdirde programla ilişiği kesilir."
Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tez Yazma Yönergesine uygun olarak çoğaltılan tez, doktora programının tamamlanması için öngörülen tarihte tez danışmanının onayını taşıyan bir dilekçe ekinde Genel Müdürlüğe teslim edilir."
Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kurul, beş asil ve iki yedek üyeden oluşur. Asil üyelerin üçü, Tez İzleme Kurulunda yer alan asil üyelerdir. Diğer iki asil ve iki yedek üye, en az ikisi başka bir yüksek öğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere, Yürütme Kurulunca seçilir."
Aynı Yönetmeliğin 68 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Doktora Diplomasında, öğrencinin izlediği programın onaylanmış adı ve verilen unvan bulunur."
Bu Yönetmelik, 2007 - 2008 öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü yürütür.