27/3/2003 tarihli ve 25061 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında İletim ve Dağıtım Sistemlerine Bağlantı ve Sistem Kullanımı Hakkında Tebliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 1
(1) Bu Tebliğ, elektrik piyasasında yer alan gerçek veya tüzel kişilerin; iletim ve/veya dağıtım sistemine bağlanmaları ile iletim ve/veya dağıtım sistemini ve/veya enterkonneksiyon hatlarını kullanmaları halinde TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi ile imzalamaları gereken bağlantı ve/veya sistem kullanım ve/veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmalarına ilişkin usul ve esasları kapsar.”
Aynı Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (15) ve (17) nci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (22), (23), (24) ve (25) inci bentler eklenmiştir.
“15. İletim sistemi kullanıcısı: İletim sistemini kullanan; iletim sistemine doğrudan bağlantı yapmış tüketiciler, üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiler, dağıtım şirketleri ve OSB’leri,”
“17. Kullanıcı: İletim sistemi ve dağıtım sistemi kullanıcıları ile enterkonneksiyon kullanıcılarını,”
“22. Enterkonneksiyon: İletim ve dağıtım sistemlerinin toplamından oluşan ulusal elektrik sisteminin diğer bir ülkeye ait elektrik sistemine bağlanmasını,”
“23. Enterkonneksiyon kullanım anlaşması: Sistem işleticisi tarafından işletilen uluslararası enterkonneksiyon hatları üzerinden hizmet alan lisans sahibi tüzel kişi ile sistem işleticisi arasında imzalanan ve enterkonneksiyon hatlarının kullanımı ile ilgili esas ve usulleri içeren anlaşmayı,”
“24. Enterkonneksiyon kullanıcısı: Enterkonneksiyon hattını ithalat ve/veya ihracat amacıyla kullanan toptan satış ve perakende satış lisansına sahip tüzel kişiyi,”
“25. Sistem işleticisi: 36 kV ve altındaki şebeke için ilgili dağıtım şirketini, 36 kV üstü şebeke için TEİAŞ’ı,”
Aynı Tebliğin ikinci bölümünün başlığı, 4 üncü maddesinin başlığı ve 4 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İletim Sistemine Bağlantı, Sistem ve Enterkonneksiyon Kullanımı”
“İletim sistemine bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları ile enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları”
“(1) İletim sistemi ve/veya enterkonneksiyon kullanıcıları, TEİAŞ ile Ek-1’de yer alan anlaşmaları yapar. İletim sistemine bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarına ilişkin başvurular, Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre yapılır. Bağlantı anlaşması ve sistem kullanım anlaşması başvuruları eşzamanlı olarak ve üretim faaliyetinde bulunacak tüzel kişiler açısından lisansa derç edilen inşaat öncesi süre bitmeden önce yapılır. İletim sistemini kullanarak, elektrik enerjisi ithalatı ve/veya ihracatı faaliyetinde bulunmak isteyen toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilerin başvuruları, Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.”
“(2) Bağlantı, sistem kullanım ve/veya enterkonneksiyon kullanımına ilişkin olarak TEİAŞ ile iletim sistemi kullanıcısı ve/veya enterkonneksiyon kullanıcısı arasında, bu Tebliğ uyarınca TEİAŞ tarafından hazırlanan ve Kurul tarafından onaylanan standart anlaşmalar kullanılır. Bu anlaşmaların genel hükümlerinde, Kurul onayı olmaksızın değişiklik yapılamaz. Bağlantı anlaşmasında fiziki bağlantıya ilişkin termin programı, sistem kullanım anlaşmasında iletim sisteminin kullanılmaya başlanması için öngörülen tarih yer alır.”
Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile aynı maddenin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki beşinci ve altıncı fıkralar eklenmiştir.
“b) İletim sistemi kullanıcısının alış veya veriş kapasitelerini ihlal etmesi halinde:
1) Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarında düzenlenmiş bulunan yaptırımlar işlerlik kazanır,
2) TEİAŞ, ihlalin düzeltilmesi için iletim sistemi kullanıcısına, ihlalin tespit edildiği tarihte bildirimde bulunur.”
“(4) TEİAŞ’ın iletim sistemi kullanıcılarıyla yaptığı bağlantı ve/veya sistem kullanım veya enterkonneksiyon anlaşmalarında taahhüt ettiği kapasiteyi sağlayamaması durumunda oluşacak zararların tazminine ilişkin hükümler bağlantı ve/veya sistem kullanım veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmalarında düzenlenir.”
“(5) Kullanıcı, sistem kullanım anlaşmasını revize etmek koşulu ile aynı fiyatlandırma yılı içerisinde dörder aylık eşit dönemlerde ve her dönemde bir defa olmak üzere en fazla üç defa güç artışı talebinde bulunabilir. TEİAŞ’ın talebin değerlendirilmesine ilişkin cevabından önce kullanıcının aynı tesis için kapasite artışını içeren yeni bir talepte bulunması halinde, yeni talebi değerlendirilmeye alınmaz.”
“(6) TEİAŞ, kullanıcının güç artışı talebini, başvurunun alındığı tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde sonuçlandırır. Kullanıcı 60 günlük değerlendirme süresi içerisinde sistem kullanım anlaşmasındaki maksimum enerji alış kapasitesini veya maksimum enerji veriş kapasitesini aşamaz. Değerlendirme süresi içerisinde gerçekleştirilen güç aşımları, sistem kullanım anlaşmasının ihlali kabul edilir ve kullanıcı hakkında sistem kullanım anlaşmasında yer alan cezai hükümler uygulanır. Değerlendirme süresi sonuna kadar olumsuz görüş verilmemesi halinde başvuru kabul edilmiş sayılır.”
Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) İletim sistemi kullanıcısı; iletim sistemi kullanımını sona erdirmek ve dolayısıyla iletim sistemine bağlı tesis ve/veya teçhizatını sistemden ayırmak istediğinde en az dört ay önceden TEİAŞ’a yazılı bildirimde bulunur.”
Aynı Tebliğin üçüncü bölümünün başlığı, 8 inci maddesinin başlığı ve 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Dağıtım Sistemine Bağlantı, Sistem ve Enterkonneksiyon Kullanımı”
“Dağıtım sistemine bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları ile enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları”
“(1) Dağıtım sistemi ve/veya enterkonneksiyon kullanıcıları, dağıtım şirketi ile Ek-1’de yer alan anlaşmaları yapar. Dağıtım sistemine bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarına ilişkin başvurular; Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği veya Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre yapılır. Bağlantı anlaşması ve sistem kullanım anlaşması başvuruları eşzamanlı olarak ve üretim faaliyetinde bulunacak tüzel kişiler açısından lisansa derç edilen inşaat öncesi süre bitmeden önce yapılır.”
“(2) Bağlantı, sistem kullanım ve/veya enterkonneksiyon kullanımına ilişkin olarak dağıtım şirketi ile dağıtım sistemi kullanıcısı ve/veya enterkonneksiyon kullanıcıları arasında Kurul tarafından onaylanan standart anlaşmalar kullanılır. Bu anlaşmaların genel hükümlerinde, Kurul onayı olmaksızın değişiklik yapılamaz. Bağlantı anlaşmasında fiziki bağlantıya ilişkin termin programı, sistem kullanım anlaşmasında dağıtım sisteminin kullanılmaya başlanması için öngörülen tarih yer alır. Dağıtım sistemine bağlantı yapmak isteyen tüketiciler için Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde belirlenen süreler esas alınır.”
Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile aynı maddenin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Dağıtım sistemi kullanıcısının anlaşma gücünü ihlal etmesi halinde:
1) Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarında düzenlenmiş bulunan yaptırımlar işlerlik kazanır,
2) Dağıtım şirketi, ihlalin düzeltilmesi için dağıtım sistemi kullanıcısına, ihlalin tespit edildiği tarihte bildirimde bulunur.”
“(4) Dağıtım şirketinin, dağıtım sistemi kullanıcılarıyla yaptığı bağlantı anlaşmalarında taahhüt ettiği kapasiteyi sağlayamaması durumunda oluşacak zararların tazminine ilişkin hükümler bağlantı anlaşmalarında düzenlenir.”
Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.
“(1) Kullanıcı, Kurum tarafından iletim, dağıtım, ithalat veya ihracat faaliyetine ilişkin olarak onaylanan bağlantı fiyatı ve/veya sistem kullanım ve/veya sistem işletim fiyatları üzerinden hesaplanan bedeller ile ithalat ve ihracat faaliyetine ilişkin Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği’nde öngörülen diğer bedelleri TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketine ödemekle yükümlüdür.”
“(4) Zamanında ödenmeyen borçların tahsiline ilişkin hususlar; bağlantı anlaşması ve/veya sistem kullanım anlaşması veya enterkonneksiyon kullanım anlaşması kapsamında düzenlenir.”
Aynı Tebliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14
(1) İletim ve dağıtım sistemlerine bağlantı, sistem kullanımı ve/veya enterkonneksiyon kullanımı kapsamında kullanıcılardan aşağıdaki teminatlar alınır:
a) Bağlantı anlaşmaları kapsamında; sisteme bağlantı yapılmasının TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi tarafından ilave yatırım gerektirdiği hallerde ya da sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılmasının gerekli olduğu ve yeterli finansmanın mevcut olmaması nedeniyle söz konusu yatırımın finansman koşulları TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi tarafından uygun bulunarak ilgili kullanıcı tarafından finanse edildiği hallerde, mali yükümlülüklerin gerçekleştirilmesi için gereken teminatlar.
b) Sistem kullanım anlaşmaları ve enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları kapsamında; bu Tebliğin 12 nci maddesinde tanımlanmış olan ödeme yükümlülüklerinin teminat altına alınabilmesini teminen, sistem kullanım anlaşması ve/veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmasında belirlenen teminatlar.
(2) Teminata ilişkin belgeler, bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarının ve/veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmalarının imzalanması aşamasında diğer belgelerle birlikte kullanıcı tarafından TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketine verilir.”
Aynı Tebliğin 15 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi, her türlü vergi ve yükümlülükler de ilave edilmiş olan ayrıntılı ödeme bildirimini, takip eden ay içerisinde sistem kullanım anlaşması veya enterkonneksiyon kullanım anlaşması tarafı olan kullanıcıya gönderir.”
“(3) Maddi hatalar dışında; ödeme bildirimi içeriğine yapılan herhangi bir itiraz, ödemeyi durdurmaz. TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketinin hatası nedeniyle fazla ödenmiş olan tutara, TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi tarafından ödeme bildiriminin tebliğ edildiği günden sonraki onbeş gün içerisinde itirazda bulunulabilir. İtirazın kısmen veya tamamen haklı bulunması halinde fazla ödenen tutar, ödeme süresinin bitiminden başlamak üzere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanan gecikme zammı da dahil olmak üzere kullanıcıya iade edilir.”
Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince enerji kesilmesini gerektiren durumlar,”
Aynı Tebliğin 18 inci maddesine aşağıdaki dördüncü ve beşinci fıkralar eklenmiştir.
“(4) İlgili mevzuat uyarınca TEİAŞ'a ait trafo merkezlerinde dağıtım şirketi tarafından yapılacak enerji analizörü, kompanzasyon gibi tesisler için TEİAŞ tarafından tesislere erişim için gerekli izin verilir.”
“(5) TEİAŞ’a ait trafo merkezlerinde bulunan dağıtım fiderlerinde arıza durumlarına münhasır olmak üzere dağıtım şirketince açma kapama talep edilmesi halinde, bu talep şebeke güvenliğini sekteye uğratmayacak şekilde yazılı, elektronik imza, faks gibi yöntemlerden herhangi biriyle karşılanabilir.”
Aynı Tebliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 19
(1) Kullanıcıların, bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları veya enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları kapsamındaki haklarının veya yükümlülüklerinin, başkalarına devir, temlik ve rehnine ilişkin hususlar, Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği Uyarınca Kapasite Tahsisine ve İkincil Ticari İletim Hakkı Piyasasına İlişkin Usul ve Esaslar kapsamındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, ilgili anlaşmalarda düzenlenir.”
Aynı Tebliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 21
(1) Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşması veya enterkonneksiyon kullanım anlaşması tarafları, bu Tebliğin uygulanması sonucu ya da piyasa faaliyetleri veya başka bir yolla sahip oldukları ve açıklandığı takdirde ticari ilişkilere zarar verebilecek bilgilerin gizli tutulması için gerekli tedbirleri almak ve bu bilgileri kendi iştirakleri ve/veya hissedarları olan tüzel kişiler dâhil üçüncü şahıslara açıklamamak ve ilgili mevzuatı ile öngörülen hususlar dışında kullanmamakla yükümlüdür.”
Aynı Tebliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşması veya enterkonneksiyon kullanım anlaşması tarafları; bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşması veya enterkonneksiyon kullanım anlaşması ile bu Tebliğ kapsamındaki herhangi bir yükümlülüğü Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 51 inci maddesinde belirtilen mücbir sebep olayları sonucunda yerine getiremediği takdirde, mücbir sebep olayının ya da etkilerinin devam ettiği ve yükümlülüğün yerine getirilmesini engellediği süre boyunca, etkilenen yükümlülükler askıya alınır.”
Aynı Tebliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 24
(1) TEİAŞ, dağıtım şirketi ve lisans sahibi kullanıcılar; bağlantı ve/veya sistem kullanımına veya enterkonneksiyon kullanımına ilişkin anlaşmaların hükümleri üzerinde mutabakata varamamaları halinde, anlaşmazlığın çözümü konusunda Kuruma yazılı olarak başvuruda bulunabilir. Anlaşmazlıklar, Kanunun ve tarafların ilgili lisanslarının hükümlerine göre Kurum tarafından çözüme kavuşturulur ve konu hakkında alınan Kurul kararları bağlayıcıdır.”
Aynı Tebliğin geçici 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Müştereken veya münferiden yapılacak iletim tesisine ilişkin geri ödemeye esas yatırım tutarı, TEİAŞ tarafından hazırlanıp Kurul tarafından onaylanan metodolojiye göre hesaplanır. Söz konusu yatırım tutarına ilişkin geri ödemelere, takip eden uygulama döneminde başlanır. Ödemeler her ayın son iş günü, iletim sistemi sistem kullanım ve sistem işletim bedellerine ait fatura tutarları düşülerek yapılır. Geri ödeme süresi, söz konusu iletim tesisinin TEİAŞ tarafından geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren en fazla 10 yıldır. Geçici kabul tarihi ile bunu takip eden uygulama döneminin başladığı tarih arasındaki süre 10 yıldan düşülür. Geri ödemeler, her uygulama dönemi içinde aylık eşit taksitler halinde yapılır. Konu iletim tesisinin TEİAŞ tarafından geçici kabulünün yapıldığı ayı takip eden aydan itibaren, vadesinde geri ödemesi yapılmamış tutara 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre uygulanacak kanuni faiz oranı uygulanır.”
Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici 8 inci madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 8
(1) Bu Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca TEİAŞ tarafından hazırlanacak enterkonneksiyon kullanımına ilişkin standart anlaşma bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Kuruma sunulur.
(2) Bu Tebliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ilgili dağıtım şirketleri tarafından hazırlanacak enterkonneksiyon kullanımına ilişkin standart anlaşma ilgili dağıtım şirketleri tarafından Kuruma sunulur.”
(1) Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici 9 uncu madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 9
(1) TEİAŞ, Tebliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bendi uyarınca devralınması gereken tesis ve teçhizata ilişkin planı, bu maddenin yayımlanma tarihinden itibaren 6 ay içerisinde Kuruma sunar.”
Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici 10 uncu madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 10
(1) 7201 sayılı Tebligat Kanununun elektronik tebligata ilişkin hükümlerinin yürürlüğe girmesi ve TEİAŞ’ın kendi sisteminde gerekli alt yapıyı oluşturmasına kadar TEİAŞ, iletim sistemi kullanıcıları ile enterkonneksiyon kullanıcılarına, her türlü vergi ve yükümlülükler de ilave edilmiş olan ayrıntılı ödeme bildirimlerini, TEİAŞ’a ait resmi internet sayfası aracılığı ile yapabilir. Kullanıcı kendisine ait ayrıntılı ödeme bildirimini, TEİAŞ tarafından kendisine sağlanan kullanıcı ad ve şifresi ile TEİAŞ’ın resmi internet sitesi aracılığıyla öğrenir. TEİAŞ’ın resmi internet sayfasında yayımlanan ödeme bildirimi, internette yayımlanma tarihini izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. TEİAŞ’ın resmi internet sayfası yayınında bir arıza olması ve sayfaya erişim sağlanamaması durumunda, ödeme bildirimleri 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir.
(2) Birinci fıkra hükmü, TEİAŞ’ın konu hakkında ilgili mevzuata göre fatura düzenleme gibi yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
(3) TEİAŞ tarafından yapılacak bildirimlerde elektronik tebligattan yararlanmaya imkân tanıyan birinci fıkra hükmü, bu maddenin yayımı tarihinden sonraki üçüncü ayı takip eden ayın faturalama döneminden itibaren işlerlik kazanır.
(4) TEİAŞ, bildirimlerin üçüncü fıkrada belirtilen tarihten itibaren elektronik ortamda yapılacağını, tüm sistem kullanıcılarına yazılı olarak tebliğ eder.”
Aynı Tebliğde yer alan Ek-1, Ekteki şekilde değiştirilmiştir.
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Tebliğ hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.