Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

1/5/2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretici Birlikleri ile Tarımsal Üretici Merkez Birliklerinin Denetlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Tarım ve Köyişleri” ibaresi “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (f) ve (g) bentleri olarak aşağıdaki bentler eklenmiş, mevcut (f) bendi, (ğ) bendi olarak ve mevcut (g) bendi, (h) bendi olarak değiştirilmiş ve sonraki bent buna göre teselsül ettirilmiştir.

“e) Genel Müdürlük: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünü,”

“f) Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığı: Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanlığını,

“g) İl Müdürlüğü: İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü,”.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

“a) Sürekli Denetim: Denetlenen birliğin ilgili hesap dönemlerine ilişkin faaliyetlerinin, uygulamalarının, işlem, hesap ve malî tablolarının gerekli tüm denetim teknikleri kullanılarak genel kurul öncesinde incelenmesidir. İncelemeye esas hesap dönemi, ibrası görüşülecek hesap dönemidir.”

“c) Özel Denetim: Denetlenene ait malî işlemlerin, tasfiye, devir, birleşme ve bölünme gibi özel hâller ile Genel Müdürlükçe gerek görülen diğer hâllerde denetlenmesidir. Özel denetimin, Genel Müdürlüğün talebi üzerine yapılması hâlinde, denetim bu Yönetmelik hükümleri ile Genel Müdürlükçe belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır. Denetlenen birlik veya Genel Müdürlük, özel denetimleri, sürekli denetimi yapan denetçiye yaptırabilir.”

“(4) Bakanlık, Birliklerin ve Merkez Birliklerinin idari, mali ve hukuki denetimlerini müfettiş ve kontrolör vasıtasıyla, teknik yönden de bunlar ve uygun göreceği denetçiler vasıtasıyla sağlayabilir. Ayrıca Merkez Birlikleri kendilerine üye olan birlikleri denetleyebilir.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Genel Müdürlük tarafından, bağımsız malî denetim yapma yetkisi verilen denetçilere yetkilerini gösterir bir belge verilir. Genel Müdürlük, yetki belgelerine vize şartı koyabilir.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (e) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“b) Denetlenen birlik, genel kurul toplantı tarihinden üç ay öncesine kadar, genel kurula sunulacak bağımsız denetim raporunun hazırlanması için Genel Müdürlüğün yetki vererek ilan ettiği denetçilerden biriyle sözleşme imzalamak zorundadır.”

“ç) Denetlenen birlik, imzalanan sözleşme ile sözleşme eklerini ve yapıldığı hâllerde sözleşme değişikliklerini bir yazı ekinde söz konusu belgelerin nüshaları ile sözleşmenin imzalandığı ya da değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren yedi işgünü içinde birlikler için İl Müdürlüğüne, merkez birlikleri için Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığına göndermek ya da teslim etmek zorundadır.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Denetim faaliyeti sırasında, denetim işlemini ilgilendiren tüm bilgi ve belgelerin denetlenen birlik tarafından denetçiye verilmemesi, işlem ve hesaplarda her türlü mevzuat hükümlerine aykırı işlemlerin görülmesi, suç oluşturan fiillerin, hata ve hilelerin tespit edilmesi, denetçi raporunda ayrı başlık altında incelenerek, rapor içinde birlikler için İl Müdürlüğüne, merkez birlikleri için Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığına bildirilir. Denetçi raporu gereği, giderilmesi gereken eksikliklerin denetlenen tarafından giderilmemesi hali, denetçi tarafından birlikler için İl Müdürlüğüne, merkez birlikleri için Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığına bildirilir.”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Sürekli denetim sonucunda düzenlenen denetim raporları, denetçi tarafından denetlenenin yönetim kuruluna teslim edilir, faaliyet ve hesapların değerlendirilmesine katkı sağlamak üzere genel kurula sunulur. Ara dönemler itibarıyla yapılan isteğe bağlı ya da özel denetim sonucunda düzenlenen bağımsız malî denetim raporları, denetimin bittiği tarihi takip eden on (10) işgünü içinde, denetçi tarafından iadeli taahhütlü mektupla gönderilir ya da elden teslim edilir. Teslimatın yapılacağı yer, birlikler için İl Müdürlüğü, merkez birlikleri için Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığıdır.”

“(2) Yeminli malî müşavir veya bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılan denetimin geçerli olabilmesi için; bu Yönetmelikte belirtilen ilke, usul ve esaslar ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılmış olması zorunludur. Sürekli denetimde konusu suç teşkil etmeyen ancak düzeltilmesi veya giderilmesi istenen hususların yerine getirilip getirilmediğinin takibi denetleyen tarafından yapılır ve yapılması istenen husus ile neticesi birlikler için İl Müdürlüğüne, merkez birlikleri için Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığına bildirilir. İl Müdürlüğü tarafından birliklere ait sürekli bağımsız denetim raporlarında suç teşkil eden fiiller görülmesi halinde, bu fiilleri açıklayan ön inceleme raporu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenerek, ilgili bağımsız denetim raporu ve belgeleriyle birlikte Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığına gönderilir. Bunlar, Genel Müdürlük Kontrolörler Başkanlığı tarafından değerlendirme veya denetime tabi tutularak, neticesine göre Genel Müdürlük tarafından işlem tesis edilir.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinde yer alan “Tarım ve Köyişleri” ibaresi “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 8

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
1/5/2007 26509