1/4/2002 tarihli ve 24713 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Şeker Kotalarının Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliğin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yeni kota tahsisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bu konulardaki uygulamanın denetim” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “4 üncü maddesi” ibaresi “4 üncü ve 12 nci maddeleri” ibaresi ile değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde yer alan “ham” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yeni fabrika kurulabilmesi ve/veya mevcut fabrikaların kapasitelerini artırabilmeleri için kota temin etmeleri zorunludur. Kurul kota temin taleplerini, ülkedeki toplam kurulu kapasite ve şeker arz talep dengesini dikkate alarak değerlendirir. Bu konudaki Kurul kararı ilgiliye bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “her şeker cinsi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve hammaddesi” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “istenen şekilde” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, “ilk iki haftası içinde” ibaresi “15 inci gününe kadar Kurumca talep edilen usul ve şekilde” ibaresi ile değiştirilmiş, aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve sonraki fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.
“Kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere, şirketler, her pazarlama yılına ait hammadde miktarları ile elde edilen son ürün miktarlarının kota esasına göre üretim, satış ve stok gerçekleşme bilgi ve verilerini takip eden ekim ayı sonuna kadar yeminli mali müşavir raporu ile Kuruma ibraz ederler. Raporda yer alması gereken hususlar Kurul tarafından belirlenir.
Nişasta bazlı şekerler ile sakaroz kökenli sıvı şeker üretimi yapan şirketlerin fabrikalarının satışa esas noktalarına kütlesel debimetre tesis edilir.
Nişasta bazlı şeker üreticisi şirketler, fabrikalarına her bir şeker türünün elde edildiği evaporasyon ünitesi çıkışına, glukoz ve fruktoz karışımlarının yapılması, katkı maddesi ilavesi gibi her türlü işlemden önce, ürün miktarının ölçümü amacıyla kütlesel debimetre tesis ederler. Debimetre tesisi ve kullanımı Kurumun denetimi ve gözetimi altında yapılır.
Debimetreler ile ölçülen miktarlar Kurum tarafından talep edilen şekil ve usulde Kuruma bildirilir. Debimetrelerin tipi, hassasiyeti ve diğer özellikleri ile tesisi, işletilmesi, izlenmesi, kullanılması, sonuçlarının değerlendirilmesi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.
Debimetrelerden ölçülen miktarlar ile satışa esas kayıtlar ve stok miktarları arasındaki %5’in üzerindeki farkı açıklanamayan her bir kilogram şekerin A kotası dışı satıldığı kabul edilerek şirketlere Kanunun 11 inci maddesi çerçevesinde idari para cezası uygulanır.”
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Kanunla verilen görevlerle sınırlı olmak üzere Kurum tarafından; şirket ve bünyesindeki fabrikalar ile piyasada mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, araştırma ve denetim yapılabilir. Şirket ve bünyesindeki fabrikalar nezdinde iki yılda en az bir defa olmak üzere denetimde bulunulur. Denetimlerde hammadde miktarları ile elde edilen son ürün miktarlarının birbiriyle ve kayıtlarla uyumu denetlenir. Denetim amaçlı olarak denetlenenlere ait ölçüm cihazları kullanılabilir, her türlü emtia incelenebilir, numune alınabilir, ürünlerin sayımı yapılabilir. Şirket ve bünyesindeki fabrikalarda gözetim ve denetim işlemleri teknolojik araçlardan yararlanılmak suretiyle yapılabilir.”
“Kurum, görev alanıyla ilgili yapılacak iş ve işlemler hakkında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmaya yetkilidir.”
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Debimetre Tesisi
GEÇİCİ MADDE 1
Nişasta bazlı şeker üreticisi şirketler, 7 nci maddenin beşinci fıkrasında belirtilen debimetreleri bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tesis ederler.”
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Şeker Kurulu yürütür.