18/1/2001 tarihli ve 24291 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 2
Bu Yönetmelik, en az dört yıllık lisans öğretimine dayalı tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora programlarını kapsar.”
Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki “AKTS (ECTS)” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya “Enstitü” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki “Genel Müdür” tanımı ve “TODAİE” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki “Uzaktan Eğitim Merkezi” tanımı eklenmiştir.
“AKTS (ECTS): Avrupa Kredi Transfer Sistemini,”
“Genel Müdür: TODAİE Genel Müdürünü,”
“Uzaktan Eğitim Merkezi: TODAİE Uzaktan Eğitim Merkezini,”
Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Programlar, Akademik Kurulun önerisi, Yürütme Kurulunun kararı ve Yönetim Kurulunun onayı ile açılır. Aynı usulle öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan öğretim programları da açılabilir. Uzaktan öğretim yoluyla açılacak programlarda verilecek dersler ve kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması, sınavlarının yapılma şekli Uzaktan Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde Program Kurulu’nun önerisi üzerine Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14
Derslere devam zorunludur. Dönem içinde bir derse mazeretsiz olarak 6 saatten fazla devam etmeyen öğrenci dönem sonu sınavına giremez ve dersi tekrarlar. Devamsızlık nedeniyle üç dersten kalan öğrencinin durumu çalıştığı kuruma bir yazı ile bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Öğrenciler mazeretlerini, sağlık raporu alınması durumunda rapor süresinin dolduğu, diğer durumlarda olayın meydana geldiği tarihten başlayarak en geç on gün içinde bildirirler. Bu sürede bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez. Mazereti, Yürütme Kurulu tarafından kabul edilmiş olsa dahi toplam mazeret süresi her bir ders için toplam ders saatinin %15’ini aştığı takdirde, öğrenci o dersten başarısız sayılır. Mazereti geçerli sayılan öğrenci devam edemediği dersi/dersleri açıldığı dönemde tekrarlar.”
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Öğrenciler yüksek lisans süresi içinde en fazla iki dönem, doktora süresi içinde en fazla üç dönem kayıt dondurabilir.”
“Kayıt dondurma süresi biten öğrenci kaydını yeniler.”
Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurumlarından eğitim süresince izinli olduğuna dair belge getirerek kayıt yaptırmış öğrencilerin, geçerli sayılan bir mazereti olmaksızın ders kayıtlarını süresi içinde yaptırmamaları halinde bu durum çalıştığı kuruma bir yazı ile bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sınavlar
MADDE 21
Yeterlik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar, kağıt ortamında ve eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının kağıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav güvenliğinin sağlanmasına ilişkin ilkeler Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.
Yürütme Kurulunca, öğrencinin herhangi bir yarıyıldan sonra programına devam edebilmesi için gerekli ek başarı koşulları belirlenebilir.
Derslerin final sınavına girme hakkı elde edenlerden final sınavında başarısız olan öğrenciler ile sınava girme şartlarını sağladığı halde final sınavına giremeyen öğrencilere başarısız olduğu her ders için, yaz okulu da dahil olmak üzere, dönem sonlarında bütünleme sınavı hakkı tanınır. Başarılı olunan derslerden not yükseltmek amacıyla bütünleme sınavına girilemez. Final sınavında geçerli olan başarı kuralları bütünleme sınavlarında da geçerlidir. Bütünleme sınavı notu final sınavı notu yerine geçer. Bütünleme sınavına girmeyen öğrenciler için telafi sınavı verilmez. Seminer, Dönem Projesi, Yüksek Lisans Tezi ve benzeri derslerin bütünleme sınavları yapılmaz.
Giriş sınavlarında kopya çektiği saptanan adayların sınavları geçersiz sayılır. Lisansüstü ders sınavlarında kopya çektiği; ödev, proje ya da tezlerinde intihal yaptığı belirlenen öğrenciler başarısız sayılır. Bu öğrenciler hakkında tespit, ihbar ya da şikâyet üzerine ayrıca disiplin soruşturması açılır.”
Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yüksek lisans programları, birinci öğretimde tezli veya tezsiz olarak yürütülebilir. İkinci öğretim sadece tezsiz program olarak yürütülebilir.”
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (ğ) bendi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“g) Gündüz programlarına devam edebilmek için eğitim süresince kurumlarından izinli olduğunu belgelemek.”
“ğ) Yürütme Kurulu tarafından belirlenerek sınavdan önce ilan edilmesi halinde başvuran adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeleri sunmak.”
“Yabancı dilde öğretim programlarına başvuracak adaylardan, birinci fıkranın (e) bendinde belirtilen belge istenmez. Bunlardan YDS’den en az 80 puan karşılığına denk kabul edilen TOEFL, GRE, DELF, DALF, ZD, ZDfB ve ZMP gibi uluslararası geçerliliği bulunan belge istenir. İkinci öğretim programlarında ise birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen koşul aranmaz.”
Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 25
Giriş sınavı Akademik Kurulun önerisi, Yürütme Kurulunun kararı ve Yönetim Kurulunun onayı ile yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır. Sınavlarda adayın genel yeteneği, genel kültürü ve alan bilgisi ölçülür.
Sözlü sınava, yazılı sınavda en yüksek puanı alan öğrenciden başlayarak, yazılı sınav yapılmamış ise ALES sınavında eşit ağırlıklı puan türünde en yüksek puanı alan öğrenciden başlayarak, Programlara kabul edilecek öğrenci sayısının iki katı kadar aday çağırılır.
Hangi programlarda yabancı dil bilgisi aranacağı ve yabancı dil sınavının nasıl yapılacağı, Akademik Kurulun önerisi üzerine Yürütme Kurulu tarafından kararlaştırılır.
Giriş sınav notu; yazılı veya sözlü sınav notu, ikisi birden yapıldığında ise yazılı ve sözlü sınav notlarının aritmetik ortalamasıdır.
Başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanına %50, lisans mezuniyet notuna %10, giriş sınav notuna %40 ağırlık verilir. Yabancı dil aranan durumlarda; ALES puanına %50, lisans mezuniyet notuna %10, yabancı dil sınavı sonucuna %20, giriş sınav notuna %20 ağırlık verilir. Yabancı uyruklulara yönelik yüksek lisans programlarında, lisans mezuniyet notuna %20, yabancı dil sınav sonucuna %40, giriş sınav sonucuna %40 ağırlık verilir.
Her program için kontenjan, başarı notu en yüksek olan öğrenciden başlanarak doldurulur.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Öğrenciler, dönem sonu sınavlarına girebilmek için ara sınavdan tam notun en az % 50’sini almak zorundadır. Birden fazla ara sınav yapılması durumunda notların aritmetik ortalaması alınır.”
Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye beşinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“AKTS kullanılacak ise; Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek çizelgeye göre notlandırma yapılır.”
“E (eksik) notu, dersi veren öğretim elemanının kabul edeceği geçerli bir nedenle ders için gerekli koşulları yarıyıl veya yaz okulu sonunda tamamlayamayan öğrencilere verilir. E notunun, yarıyıl veya yaz okulu notlarının son veriliş tarihinden itibaren bir hafta içinde harf notuna çevrilmesi gerekir. Süresi içinde harf notuna çevrilmeyen E notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. E notunun süresi, lisansüstü tez ve teze ilişkin derslerde akademik takvimde belirtilen tarihe kadar uzatılabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kredilerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan, ancak tezini dört dönemin sonuna kadar bitiremediği için tez sınavına giremeyen öğrenciye, tez danışmanının önerisi ve Yürütme Kurulunun kararı ile en fazla iki dönem ek süre verilebilir. Tezini ek süre bitiminde de tamamlayamayanlar, Yürütme Kurulu tarafından belirlenen koşullara göre öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”
Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 33
Öğrenci, her dönemde aldığı derslerin en az üçünden, yaz okulunda ise en az birinden başarılı olmak zorundadır. Devamsızlık nedeniyle üç dersten kalan öğrencinin durumu çalıştığı kuruma bir yazı ile bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 34
Başarısız olunan zorunlu dersler, izleyen dönemlerde ya da yaz okulunda tekrar alınır. Ankara dışında görev yapan öğrenciler, tekrar almaları gereken derslerin, Program Kurulunun uygun görmesi koşuluyla, görev yaptıkları yerde bulunan bir üniversitenin, sosyal bilimler enstitüsü programından alabilir.
Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi tekrar alabileceği gibi seçmeli derslerden bir başkasını da başarısız olduğu dersin yerine alabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Program Kurulu, tezli yüksek lisans programı öğrencilerinin ikinci dönemin tamamlanmasından önce önerdikleri üç konuyu değerlendirerek Yürütme Kuruluna her öğrenci için bir tez danışmanı önerir. Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararıyla, her öğrenci için, ders seçiminde danışmanlık yapmak üzere, birinci dönem başlamadan önce bir öğretim üyesi görevlendirilir.”
“Tez danışmanı, danışman olarak atanmasını izleyen aybaşından itibaren, danışmanı olduğu her öğrenci için, diğer akademik ve idari yükümlülük ve görevlendirmelerine ek olarak uzmanlık alanı dersi olarak, haftada üç saati geçmemek koşuluyla ve danışmanlık görevinin sona ermesine kadar, her dönem bir ders açabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 39
Tez Kurulu üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten başlamak üzere en geç iki ay içinde toplanarak, öğrenciyi tez sınavına alır. Kurul üyelerinin tezle ilgili kişisel değerlendirme raporları, tez sınavı başlamadan önce, öğrencinin dosyasına konulmak üzere, teslim edilir.
Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru/yanıt bölümünden oluşur. Tez sınavı, değerlendirme hariç, izleyicilere açık yapılır.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra, Kurul çoğunlukla kabul, ret ya da düzeltme kararı verir. Kurul, karar tutanağını tez sınavını izleyen üç gün içinde, öğrenci işlerine teslim eder.
Tezine düzeltme kararı verilen öğrenci, düzeltme kararının kendisine bildirildiği tarihten başlayarak, en geç üç ay içinde istenen düzeltmeleri yapar ve tezini aynı kurul önünde yeniden savunur.
Tezi kabul edilen öğrenci, ilgili mevzuata göre hazırlanmış tezinin üç adet basılı ve bir adet elektronik kopyasını en geç bir ay içinde öğrenci işlerine teslim eder.
Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilerek programla ilişkisi sona erdirilir. Kendisine yeni bir tez konusu verilen öğrenci Yürütme Kurulu tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, tez ile ilgili şartları yerine getirmek ve sınavlara katılmak hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”
Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 43
Dönem projesi dersine devam zorunludur. Proje raporu, ilgili mevzuata uygun olarak yazılır ve dönem sonunda başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir.
Proje raporunun bir örneği, projeyi yöneten öğretim üyesinin onayı ile birlikte Öğrenci İşleri Müdürlüğüne teslim edilir.”
Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 44
Programı üç akademik yıl içinde başarı ile tamamlayamayanlar Yürütme Kurulunca belirlenen koşullara göre öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmadan öğrencilik statüleri devam eder.”
Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 45
Öğrencilerin devam ettikleri birinci ve ikinci dönemlerde en az üçer, Yaz Okulunda ise en az bir dersten başarılı olmaları gerekir. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrencilerin durumu kurumlarına yazı ile bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 46
Başarısız olunan zorunlu dersler, izleyen dönemlerde ya da yaz okulunda tekrarlanır. Ankara dışında görev yapan öğrenciler, tekrar aldıkları dersleri, Program Kurulunun uygun görmesi koşuluyla, görev yaptıkları yerde bulunan bir üniversitenin sosyal bilimler enstitüsü programından alabilir.
Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi tekrar alabileceği gibi seçmeli derslerden bir başkasını da başarısız olduğu dersin yerine alabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 47
Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararıyla, her öğrenci için, ders seçiminde rehberlik etmek üzere, birinci dönem başlamadan önce bir öğretim üyesi görevlendirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, Yürütme Kurulu tarafından belirlenen şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler Yürütme Kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 51
Programlara katılabilmek için aşağıdaki koşulların yerine getirilmesi zorunludur:
a) Lisans ya da tezli yüksek lisans diploması almış ve yüksek lisans derecesinin yurtdışından alınmış olduğu durumlarda denklik belgesi olmak.
b) Doktora programına öğrenci kabulünde YDS’den en az 65 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 65 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması gerekir. Gerektiğinde, yabancı dil sınavları, Akademik Kurulun önerisi üzerine Yürütme Kurulunun kararı ile TODAİE tarafından da yapılabilir. Hangi yabancı dillerin kabul edileceği, Akademik Kurulun önerisi üzerine Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.
c) Yüksek lisans mezuniyet notunun; tezli yüksek lisans programından mezun olanlar için 100 tam puan üzerinden en az 75 puan, tezsiz yüksek lisans programından mezun olanlar için 100 tam puan üzerinden en az 85 puan olduğunu belgelemek.
ç) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurdukları programın puan türünde yüksek lisans derecesiyle başvurulması durumunda en az 65, lisans derecesiyle başvurulması durumunda 80 puan almış olmak.
d) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 100 üzerinden en az 75 veya muadili bir puana sahip olması.
e) Yürütme Kurulu tarafından belirlenerek sınavdan önce ilan edilmesi halinde başvuran adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeleri sunmak.”
Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yüksek lisans derecesini başvurduğu doktora programından farklı bir alanda almış olan adaylardan, diğer koşulları karşılamak şartıyla, doktora programından önce kendileri için uygun bulunacak bir bilimsel hazırlık programını tamamlamaları istenebilir. Bilimsel hazırlık programı, öğrencinin en fazla iki dönemde tamamlaması gereken yüksek lisans derslerinden oluşur. Öğrenci her dönemde en fazla iki ders alabilir. Bu dersler, doktora programına kayıt aşamasında Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararı ile belirlenir ve öğrenciye bildirilir. Öğrenci, bilimsel hazırlık programı kapsamında öngörülen tüm dersleri iki dönem içinde ve her birinden 100 üzerinden en az 70 puan alarak tamamlamak zorundadır. Öğrenci, açılması durumunda yaz öğretimi kapsamında da bilimsel hazırlık dersleri alabilir. Bilimsel hazırlık programında başarılı olan öğrenci doktora derslerini almaya hak kazanır. Bilimsel hazırlık programında geçen süre, bu Yönetmelikte belirtilen doktora öğrenim süresine dahil edilmez. Bilimsel hazırlık programında alınan dersler, doktora genel başarı notunun hesaplanmasında dikkate alınmaz.”
Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Her ders saati bir kredidir. Öğrenci, dönemler arasında dengeli olmak üzere, en az yedi ders olmak üzere, toplam 21 kredilik ders ile kredisiz olan uzmanlık alanı dersini almak zorundadır. Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 48 kredilik on altı ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.”
Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 54
Doktora programının süresiyle ilgili olarak aşağıdaki hükümler uygulanır.
a) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami altı yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami dokuz yıl olup, uygulamaya ilişkin düzenlemeler Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararı ile belirlenir.
b) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için iki yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için üç yıldır.
c) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını (a) bendinde belirtilen altı yıl sonuna, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci için dokuz yıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, Program Kurulunun önerisi ve Yürütme Kurulunun kararı ile tezini jüri önünde savunması için her seferinde en az altı ay olmak üzere yeni süreler verilir.
ç) Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlamayanlar ile azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlar, Yürütme Kurulu tarafından belirlenen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla doktora tezinde başarılı olamayan öğrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”
Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“AKTS kullanılacak ise; Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek çizelgeye göre notlandırma yapılır.”
Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 59
Başarısız olunan zorunlu dersler, izleyen dönemlerde ya da yaz okulunda tekrar alınır. Ankara dışında görev yapan öğrenciler, tekrar almaları gereken derslerin, Program Kurulunun uygun görmesi koşuluyla, görev yaptıkları yerde bulunan bir üniversitenin, sosyal bilimler enstitüsü programından alabilir.
Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi tekrar alabileceği gibi Program Kurulu tarafından uygun görülmek koşulu ile seçmeli derslerden bir başkasını da başarısız olduğu dersin yerine alabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin ikinci, üçüncü, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sınava girmek için yüksek lisans derecesi olanların 21, lisans derecesi ile kabul edilmiş olanların 42 krediyi tamamlamış olması gerekir.”
“Öğrencinin yeterlik sınavına alınması için, derslerini başarı ile tamamlamış olması gerekir.”
“Yeterlik Sınav Kurulu, yeterlik sınavında başarılı olan bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile en fazla iki ders almasını isteyebilir.”
“Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki dönemde yeterlik sınavına tekrar alınır. Mazereti Yürütme Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler, mazeretin ortadan kalktığı tarihten sonraki dönemde yeterlik sınavına alınır.”
Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tez danışmanı, danışman olarak atanmasını izleyen aydan itibaren, danışmanı olduğu her öğrenci için, diğer akademik ve idari yükümlülük ve görevlendirmelerine ek olarak uzmanlık alanı dersi olarak, haftada üç saati geçmemek koşuluyla ve danışmanlık görevinin sona ermesine kadar, her dönem bir ders açabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçebilir. Bu durumda, yeni bir Tez İzleme Kurulu atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde; danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde yeniden tez önerisi savunmasına alınır.
Tez İzleme Kurulu, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kez olmak üzere, yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce kurul üyelerine bir rapor sunar. Bu raporda, yapılan çalışmalar özetlenir ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması kurul tarafından başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Tezine düzeltme kararı verilen öğrenci, düzeltme kararının kendisine bildirildiği tarihten başlayarak, en geç altı ay içinde istenen düzeltmeleri yapar ve aynı kurul önünde tezini yeniden savunur.”
“Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada tezi reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar için talepleri halinde bu Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 3 üncü madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 3
Bu Yönetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler hakkında uygulanmaz. 51 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen koşullar çerçevesinde tezsiz yüksek lisans programından mezun olanlar için 100 tam puan üzerinden en az 85 puan şartı aranır.”
Bu Yönetmelik 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü yürütür.