Ekli “Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 31/5/2016 tarihli ve 237 sayılı yazısı üzerine, 10/9/1337 tarihli ve 151 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Kanunun 30 uncu ve 34 üncü maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/6/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
11/2/2000 tarihli ve 2000/251 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sandık hizmetleri; Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğünün Havza-i Fahmiyye sınırları içinde ve bu kurumlara ait işyerlerinde çalışırken herhangi bir nedenle bu kurumların Havza-i Fahmiyye dışındaki işyerlerinde görevlendirilen işçileri, kurumların rödövans ve kiraya verdikleri işyerlerinde çalışan işçiler ile kurumlarda ve kurum işyerlerinde çalışırken işçi kuruluşlarının yönetim organlarında görev almaları sebebiyle çalıştığı kurumlarında iş akitleri askıya alınan işçileri kapsar.”
Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “, Armutçuk ve Çates” ibaresi “ve Armutçuk” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Kurum: Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü (TTK), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğünün Havza-i Fahmiyye sınırları içindeki işyerlerini,”
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8
Danışma Kurulu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının görevlendireceği bir kişinin başkanlığında, ikisi Bakanlık merkez birimlerinden, biri Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü olmak üzere Bakanlıkça görevlendirilecek üç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca görevlendirilecek bir, Türkiye Taşkömürü Kurumundan görevlendirilecek beş, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğünden bir, İl Özel İdaresinden bir, Belediyeden bir ve yerel üniversitelerden katılacak birer temsilci, Sandık Başkanı ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve Merkez Yönetim Kurulunda görev almayan Şube Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetleme Kurulu üyelerinden oluşur.”
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15
Merkez Yönetim Kurulu Sandığın karar organı olup, Sandığın yönetimine ilişkin en yüksek yetki ve sorumluluğu taşır. Sandığın tüm işlemleri, Sandık Başkanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından Bakanlık merkez teşkilatından görevlendirilecek bir üye, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde sayılan şubelerin Şube Yönetim Kurullarında görev alacak işçi üyelerin seçimlerinde en fazla oyu alan birer işçi temsilcisi ile Gelik şubesi dışındaki şubelerin işveren temsilcilerinden oluşan Merkez Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.”
Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “konut kredisi” ibaresi “konut yardımları” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Denetleme Kurulu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından Bakanlık merkez teşkilatından görevlendirilecek bir üye, Türkiye Taşkömürü Kurumunca görevlendirilecek bir işveren üye ile Şube Yönetim Kurulu üye seçimi sonuçlandıktan sonraki on gün içerisinde Şube Yönetim Kurullarının kendi aralarında toplanarak Merkez Yönetim Kurulunda görev almayan üyeler arasından üç yıl için yedekleri ile birlikte seçecekleri iki işçi üye olmak üzere toplam dört üyeden oluşur.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde ve dördüncü fıkrasında yer alan “Şube seçim kurullarının görevleri ile oy” ibaresi “Oy” şeklinde değiştirilmiştir.
“Merkez Seçim Kurulunca her seçim merkezinde seçim günü görev yapacak yeteri kadar oy sandık kurulu oluşturulur. Oy sandık kurulları Kurumca görevlendirilecek bir personelin başkanlığında bir Sandık personeli ile aday olmayan Sandık üyesi bir işçiden oluşur.”
“Merkez Seçim Kurulu haftada iki defa toplanır; zorunlu hallerde olağanüstü toplanabilir. Olağanüstü toplantı sayısı bir seçim döneminde dördü geçemez. Merkez Seçim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve katılan üyelerin çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşit olması halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır. Oylamada çekimser kalınmaz.”
Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurumlar, bir ay içinde çalıştırdıkları üyelerin aylık brüt ücretleri üzerinden bu Yönetmelik gereğince hesaplayacakları aidatları kesmek ve işveren payını da bu miktara ekleyerek kesintinin yapıldığı günü takip eden yedinci günün sonuna kadar Sandığa ödemek ve üyelerin sicil numarası, ad ve soyadları ile brüt ücretlerini gösterir listeyi Sandığa vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük elektronik ortamda yapılmış olması halinde de yerine getirilmiş sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasının giriş cümlesi ile (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Her hesap yılı sonunda Sandığın bütün gelirlerinden, Sandıkça yapılması zorunlu yardım ve yönetim giderleri çıktıktan sonra yılsonu itibarıyla oluşan cari yıl gelir fazlası ile geçmiş yıllar gelir fazlalarından oluşan Sandık Fonunun;
a) %25’i üyelere ikraz olarak dağıtılır. İkraz, üyelere ödünç para verme, konut edindirme ile yangın ve doğal afet sebebiyle evinin zarar görmesi halinde konut onarımı yardımı amacıyla verilir. İkrazların çeşitlerine göre hangi oranlarda dağıtılacağı, miktarları ve peşin alınacak masraf karşılıkları Merkez Yönetim Kurulunca yıllık bütçede tespit edilir ve Bakanlık onayı ile yürürlüğe girer.”
Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 34
Toplantılara iştirak eden Merkez Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine, bu görevleri nedeniyle ayrıca, Bakanlık ilgili kuruluşları yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen miktarlarda her ay huzur hakkı ödenir.
Bu huzur hakkının 3/5"i Denetleme Kurulu üyelerine, 1/2'si Merkez Yönetim Kurulunda ve Denetleme Kurulunda görev almayan Şube Yönetim Kurulu üyelerine her ay huzur hakkı olarak ödenir.”
Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Ölüm veya işten çıkarılma sonucu üyeliği sona erenlerden ikraz yardımlarından dolayı sandığa borcu olanların son yardımlarında, üyenin veya mirasçılarının müracaatlarına bakılmaksızın son yardım hesaplanır ve ikraz borçları düşüldükten sonra alacak kalması halinde bu alacak, üyenin kendisine veya mirasçılarına mirasçılık belgesine göre ödenir.”
Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasına “Sandık üyelerinden” ibaresinden önce gelmek üzere “Sandık üyelerinin,” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin başlığı ”İkraz yardımları” ve birinci fıkrasında yer alan “kredi” ibaresi “ikraz” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kredilerden ikraz yardımı” ibaresi ”ikraz yardımları” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kredilerden” ibaresi “ikrazlardan”, ikinci fıkrasında yer alan “kredi faizleri, krediyi” ibaresi “masraf karşılıkları, ikrazı” şeklinde ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kesintilerin yapıldığı listeler Sandığa gönderilir. Bu yükümlülük elektronik ortamda yapılmış olması halinde de yerine getirilmiş sayılır. Kurumlar veya işyerleri bu işlemler için herhangi bir ücret talebinde bulunamazlar.”
Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “, Çates” ibaresi ile 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.