12/9/2005 tarihli ve 25934 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Oda Muamelat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığını” ibaresi “Ticaret Bakanlığını” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde, “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde ve ikinci fıkrasında yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı” ibaresi “13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “memurluğunca” ibaresi “müdürlüğünce” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde ve “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14
Odalar, Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca her yılın Ocak ayında üye kayıtlarını güncelleştirir. Buna göre; içinde bulunulan yıldan önceki ikinci yılın Ocak ayının ilk gününden, güncelleştirme işleminin yapılacağı ana kadar adres ve durumları tespit edilemeyenler ile bu süre zarfında tahakkuk eden aidat borçlarını ödemeyenlerin üyeliği yönetim kurulu kararıyla askıya alınır. Ancak, aidat borçlarının ödenmemesi nedeniyle üyeliğin askıya alınması işlemi, aynı süre zarfında tahakkuk eden yıllık ve munzam aidat taksitlerinden en az birer tanesini ödemiş olanlar için uygulanmaz. Üyeliğin askıya alınması, üyelerin isimlerinin meslek grupları ve seçmen listelerinden silinmesini ve bu üyelerin aidat tahakkuklarının durdurulmasını kapsar.
İçinde bulunulan yıldan önceki ikinci yılın Ocak ayının ilk günü ve sonrasında odaya kaydolan üyeler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
Aidat borçlarının ödenmemesi nedeniyle üyeliği askıya alınanlardan, askıda geçen süre için tahakkuk ettirilecek aidat borçları da dahil olmak üzere aidat borçlarının tamamını ödeyenlerin üyeliği yönetim kurulu kararıyla askıdan indirilir ve bu üyelerin isimleri meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılır.
Adres ve durumunun tespit edilememesi nedeniyle üyeliği askıya alınanlardan, adres ve durumlarını bildirenlerin üyeliği yönetim kurulu kararıyla askıdan indirilir ve bu üyelerin isimleri meslek gruplarına dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılır. Ancak bunlar, aidat borçlarının tamamını ödemedikçe seçmen listelerine dahil edilmez.
Adres ve durumunun tespit edilememesi nedeniyle üyeliği askıya alınan üyelerden, üyeliğin askıya alınmasına ilişkin yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl içinde adres ve durumlarını bildirmeyenler Türk Ticaret Kanunu ve 19/12/2012 tarihli ve 2012/4093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ticaret Sicili Yönetmeliği çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması için yönetim kurulunun teklifi ve meclisin kararıyla ilgili ticaret sicili müdürlüğüne bildirilir. Bu bildirimi takip eden ayın ilk günü itibarıyla oda kayıtları silinmiş sayılır.
Bu maddede düzenlenen askıya alma ve askıdan indirme işlemlerinde, yönetim kurulu yetkisini başkana, yönetim kurulu üyelerinden birine veya birkaçına yahut genel sekretere devredebilir. Bu durumda, yetki devredilenler tarafından verilen kararın tarihi, askıya alma veya askıdan indirme tarihidir.
Bu maddenin uygulanmasından ilgili organlar sorumludur.”
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde ve “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Toplantı davetiyeleri ile gündemlerin üyelere gönderilmesinde bu Yönetmeliğin 84 üncü maddesindeki bildirim hükümleri uygulanabileceği gibi bu davetiyeler ile gündemler üyelerce önceden yazılı olarak beyan edilen iletişim kanallarına faks, kısa mesaj, e-posta gibi ispatı mümkün elektronik iletiler gönderilmek suretiyle de ulaştırılabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az dörtte birinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yönetim kurulunun” ibaresi eklenmiş, üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Mevzuat uyarınca organ toplantılarına katılımı gerekli olan kişiler dışındakilerin bu toplantılara iştiraki, ilgili organın kararıyla mümkündür.”
“Organ üyelerinin iradelerinin toplantılara sağlıklı bir şekilde yansıması ve toplantılara ilişkin sistem ve ağ güvenliğinin sağlanması şartıyla bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Birlikçe belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde organ toplantıları elektronik ortamda da yapılabilir.”
Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Oyların eşitliği durumunda, yeniden oylama yapılır. Bu oylamada eşitlik bozulmazsa konu müteakip toplantı gündemine alınır. Müteakip toplantıda yapılan oylamada da eşitlik olması halinde konu reddedilmiş sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “özet olarak veya” ibaresinden sonra gelmek üzere “sesli ya da görüntülü şekilde” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “varsa ret oyu veren üyelerin” ibaresi “ret oyu veren üyelerin varsa” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “banda” ibaresi “elektronik cihazlarla” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube yönetim kurulu üyeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “organ kararı aranmaksızın” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 42
Odalar veya bunların şubelerindeki kayıt ve muamelelerle ilgili olmak kaydıyla talep eden üyelere ticari ve sınai mahiyette diğer her türlü hizmet verilebilir, belge düzenlenebilir veya onaylanabilir. Bu çerçevedeki belge onayları, yalnızca ilgilinin oda üyesi olduğu hususundan ibaret olup, bu işlem söz konusu ibareler kullanılmak suretiyle yapılır.”
Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “maktu ücretlerde yıllık aidat tavanını geçmemek, nispi ücretlerde bu tavanı aşmamak ve binde beşten fazla olmamak kaydıyla” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Bu ücretlerin tavanı; maktu olanlarda aylık asgari ücretin brüt tutarının yarısını geçmemek, nispi olanlarda bu tutarı aşmamak ve binde beşten fazla olmamak kaydıyla her yıl için Birlikçe belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 72 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “memurluklarınca” ibaresi “müdürlüklerince” şeklinde ve “Ticaret Sicili Tüzüğü” ibaresi “Ticaret Sicili Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 80 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “kendi” ibaresi “yönetim kurulu üyesi olmayan” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü ve dördüncü fıkralarına sırasıyla aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Sayman üye, oy kullanmamak koşuluyla hesapları inceleme komisyonu toplantılarına katılabilir.”
“Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesi hükümleri, komisyon üyeleri ile sayman üyenin komisyon toplantılarına çağrılmasında da kıyasen uygulanır.”
Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesinin başlığı “İnternet sitesi ve ilanlar” şeklinde, birinci fıkrasında yer alan “web” ibaresi “internet” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Ortak veri tabanında güncel olarak tutulan kayıtlardan oluşturulan meslek gruplarına göre üye listeleri, internet sitesinde yayımlanır.”
Aynı Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hizmet standartları
EK MADDE 1
Odaların görevleri kapsamında yapacakları her türlü işlemde başvuru sahiplerinden talep edilen belgelerden, oda bünyesinde bulunan belgeler ile kurum ve kuruluşların altyapıları kullanılarak elektronik ortamda erişilebilen bilgilere yönelik belgeler talep edilmez.
29/6/2009 tarihli ve 2009/15169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca oluşturulan oda hizmet standartları, mevzuat değişiklikleri doğrultusunda güncel olarak tutulur. Bu standartlara uygun şekilde, ilgililerin başvurusunu alma ve bilgi talebini karşılama, süreçleri takip etme ve sonuçlandırma, yazılı ve sesli bilgilendirme faaliyetlerinde bulunma işlemlerinin, mevcut veri tabanlarına uyumlu bir biçimde elektronik ortamda da gerçekleştirilmesi sağlanır.
Hizmet standartlarında yer alan görevlerin ifası ve bunların elektronik ortamda sunulması hususunda personele gerekli eğitimler verilir.”
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4
Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik, 1/1/2021 tarihinden sonra askıya alınan üyeler hakkında uygulanır. Aidat borçlarının ödenmemesi nedeniyle bu tarihten önce üyeliği askıya alınanların, askıya alınmadan önceki aidat borçlarının tamamını ödemeleri halinde üyeliği, yönetim kurulu kararıyla askıdan indirilir ve bu üyelerin isimleri meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkukları başlatılır.
GEÇİCİ MADDE 5
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hesapları inceleme komisyonunda görev yapmakta olan yönetim kurulu üyelerinin yerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde meclis tarafından bu Yönetmeliğin 80 inci maddesi çerçevesinde yeni üyeler seçilir.
GEÇİCİ MADDE 6
Odalar, bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında öngörülen hususlar için gerekli idari ve teknik düzenlemeleri, 31/12/2021 tarihine kadar Birliğin koordinasyonunda yerine getirir.”
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı yürütür.