Ekli “Deniz Turizmi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 37 nci maddesinin (A) bendinin (4) numaralı alt bendi gereğince karar verilmiştir.
Deniz Turizmi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
29/6/2009 tarihli ve 2009/15212 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Deniz Turizmi Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin başlığı “Deniz turizmi tesislerinin genel özellikleri” şeklinde ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki beşinci, altıncı ve yedinci fıkralar eklenmiştir.
“(3) Kruvaziyer limanları ile yat limanlarında, onaylı imar planlarına uygun olarak tesis türüne göre konaklama tesisi, yatçı konaklama ünitesi ve yeme, içme tesisleri yapılabilir. Konaklama tesisi veya yatçı konaklama ünitesinin yatak kapasitesi, bağlama kapasitesinin % 20’sini aşamaz. Bu tesislerden, 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte tanımlanan türler kapsamında belgelendirilmesi uygun olanlar, ayrıca belgelendirilebilir. Bu durumda, konaklama veya yeme-içme tesisinin belgesi, deniz turizmi tesisi turizm belgesine şerh düşülür. Liman tesisleri faaliyete geçmeden, konaklama tesisi işletmeye açılamaz. Yat limanlarının imar planı notlarıyla belirlenen yapılaşma koşullarıyla konaklama tesislerine ilişkin daha yüksek yatak kapasitesi belirlenmesi durumunda bu fıkra hükümleri uygulanır.”
“(5) Deniz turizmi tesisine ait ünitelerin aralarında yol, akarsu veya benzeri ayrımlar bulunan farklı parsellerde yer alması durumunda, hizmet ve işletme birliği ile fonksiyonel bağlantı sağlanması kaydıyla tüm üniteler tek belge kapsamında değerlendirilir.
(6) Deniz turizmi tesisi turizm yatırımı veya işletmesi belgesi; bu Yönetmelikte yer alan birden fazla türün bir araya gelerek oluşturacakları tesislere de verilebilir. Aynı turizm belgesi altında faaliyet gösteren bu tür tesislerde, fiziksel ve işletmecilik bütünlüğünün sağlanması ve hizmetin aksamaması kaydıyla bazı mahaller ortak olarak düzenlenebilir.
(7) Deniz turizmi tesislerinde yatların denizde bağlama ve karada park kapasiteleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 6
(1) Kruvaziyer gemi limanları ve yat limanlarında aşağıda belirtilen altyapı nitelikleri aranır:
a) Deniz araçlarının düzenli ve emniyetli bir şekilde yanaşabileceği ve bağlanabileceği, işletme niteliğine uygun rıhtım veya iskele.
b) Deniz turizmi tesislerinin tüm üniteleri ile çevre, iskele, rıhtım dâhil sahanın sağlıklı ve emniyetli aydınlatılmasını sağlayan sistem ve jeneratör.
c) Tesis kapasitesi ile orantılı temiz su deposu, araç bağlama yerlerine de hizmet veren sağlığa uygun, kullanma suyu ve devamlı sıcak su hizmeti sağlayan tesisat.
ç) Kruvaziyer gemi limanları hariç, sintine suyu, slaç, atık yağ, çöp ve pis su gibi katı ve sıvı atıkların 26/12/2004 tarihli ve 25682 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun şekilde bertarafı, hizmete uygun kapalı depolama ve arıtma tesisatı.
d) Kruvaziyer gemi limanları hariç, iskele, rıhtım ve yüzer iskeleler üzerinde uygun mesafelere konan, deniz turizmi araçlarının içme ve kullanma suyu ve elektrik ihtiyacını karşılayan deniz araçlarına doğrudan hizmet sağlayan kutular.
e) Ambulans, itfaiye araçları, çöp/atık araçları ve genel araçların geçmesine uygun tesis içi araç yolları.
f) Gürültü azaltılmasına ilişkin 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 4/6/2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğine uygun şekilde yapılacak düzenlemeler.”
Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7
(1) Kruvaziyer gemi limanları ve yat limanlarında aşağıda belirtilen üst yapı nitelikleri aranır:
a) Emniyetli ve kontrollü giriş sistemi.
b) Danışma, büro hizmetleri ve yönetim ünitesi.
c) Kapalı alanı 40 m2’den az olmamak kaydıyla, dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı salon.
ç) Satış ünitesi.
d) İlk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap.
e) Deniz turizmi tesisi ve deniz turizmi araçlarında çalışan personel için yeme, içme, duş, tuvalet ve dinlenme yeri.
f) Akaryakıt ikmal imkânı veren sistem veya ünite.
g) Bedensel engelliler için otopark, tuvalet ve özel düzenlemeler.”
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8
(1) Kruvaziyer gemi limanları; gezi, eğlence ve turizm amacı ile önceden belirlenmiş program ve rotada seyreden yüksek yolcu kapasitesine sahip yolcu gemilerinin yerli ve yabancı yolcularının giriş ve çıkışlarında dinlenme, yeme, içme, konaklama ve alış veriş gibi hizmetlerin sunulduğu sosyal ve ticari üniteleri bulunan deniz turizmi tesisleridir.
(2) Kruvaziyer gemi limanının bulunduğu yerleşim yerinin ulaşım arterleri ile bağlantısının ve toplu taşıma imkânlarına erişiminin sağlanmış olması gerekir.
(3) Kruvaziyer gemi limanları 5 inci, 6 ncı ve 7 nci maddelerde belirtilen niteliklerin yanısıra aşağıdaki nitelikleri de taşır:
a) Yeterli uzunlukta, güvenli ve fonksiyonel yolcu indirme bindirme yeri.
b) Geliş ve gidiş işlemleri için uygun olarak düzenlemiş yolcu salonu.
c) Tur otobüsleri için park yeri ve taksi durağı veya hizmeti.
ç) Yolcu salonlarında, bagaj kontrol, güvenlik ve tuvalet ünitesi.
d) Yeme, içme yerleri ve bekleme alanları.
e) Kapalı devre güvenlik sistemleri.
f) İlk yardım ünitesi.”
Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 9
(1) Yat limanları; 5 inci, 6 ncı ve 7 nci maddelerdeki niteliklere haiz, yatların bağlanabilecekleri ve yatçıların yatlarından yürüyerek çıkabilmelerine olanak sağlayan rıhtım veya iskelelere sahip, dinlenme, konaklama ve alışveriş gibi sosyal tesisler ile yatlara bakım, onarım, karaya çekme ve teknik hizmetlerin de sunulabildiği deniz turizmi tesisleridir.
(2) Yat limanları; üç çıpalı yat limanları, dört çıpalı yat limanları, beş çıpalı yat limanları olarak üçe ayrılır:
a) Üç çıpalı yat limanları, aşağıda belirtilen nitelikleri de taşır:
1) En az bir adet yeme-içme tesisi.
2) Duş ve tuvalet düzenlemeleri.
3) Çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri.
4) Deniz araçları için emanet ve malzeme depoları.
5) Denizde bağlama kapasitesinin en az % 10’u kadar otopark alanı veya otopark hizmeti.
b) Dört çıpalı yat limanları, üç çıpalı yat limanları için aranan şartların yanı sıra aşağıda belirtilen nitelikleri de taşır:
1) İlave bir adet yeme-içme tesisi.
2) Kuru temizleme ünitesi veya bu hizmetin tesis tarafından sağlanması.
3) Mini golf, tenis, basketbol, voleybol sahası veya benzeri açık alan spor aktivitelerinden en az bir adedi (tesis bünyesinde bu üniteyi içeren konaklama tesisi bulunması halinde ayrıca aranmaz).
4) Yüzme havuzu veya plaj yeri (tesis bünyesinde bu üniteyi içeren konaklama tesisi bulunması halinde ayrıca aranmaz).
c) Beş çıpalı yat limanları, dört çıpalı yat limanları için aranan şartların yanı sıra aşağıda belirtilen nitelikleri de taşır:
1) Helikopter pisti (tesise bitişik parsellerden bu hizmetin sunulması durumunda ayrıca aranmaz).
2) İlk yardım ünitesi.
3) Açık ya da kapalı olarak düzenlenebilecek sergi, konser veya eğlence mekânlarından en az bir adedi.
4) Aletli jimnastik salonu, Türk hamamı, buhar banyosu, kar odası, tuz odası, tuzlu buhar odası, sıcak taş odası, alarm sistemi bulunan sauna, masaj üniteleri, cilt bakım üniteleri gibi ünitelerden en az bir adedi (tesis bünyesinde bu üniteyi içeren konaklama tesisi bulunması halinde ayrıca aranmaz).
5) Yat çekek alanı ve vinç sistemleri.
6) Bakım onarım hizmeti.”
Aynı Yönetmeliğin Üçüncü Bölümünün başlığı “Deniz Turizmi Tesislerinin Belgelendirme Şartları ve Değerlendirme Kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11
(1) Deniz turizmi tesisi yatırımı yapacak gerçek ve tüzel kişiler, bu Yönetmelikte belirlenen nitelikleri taşımak kaydıyla turizm yatırımı belgesi alabilirler. Turizm yatırımı belgesi taleplerinde, aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte e-Devlet üzerinden Bakanlığa başvurulur:
a) Tesisin adı, yatırımın amacı, yeri, süresi, kapasitesi, tür ve sınıfına ilişkin beyanlar ile kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesi başvurusuna kadar işletme faaliyeti gösterilmeyeceğine ilişkin taahhüt.
b) Yatırımın kamu taşınmazı üzerinde yapılması durumunda; tahsise ilişkin sözleşme ile gerek duyulması halinde yatırımcı, yatırım süresi, türü, sınıfı ve kapasitesi konularında ilgili kurum veya kuruluşun uygunluk yazısı, kamu taşınmazları hariç tapu örneği, talebin mülkiyet sahibi dışındaki gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde yatırıma konu taşınmazda talep edilen tesisin yapılmasına izin veren sözleşme veya muvafakatname ile mal sahibi gerçek kişi ise imza beyannamesi, tüzel kişi ise MERSİS numarası veya ticaret sicil numarası.
c) Ortaklardan birinin veya birkaçının adına yatırımcı veya işletmeci olarak belge düzenlenmesinin talep edilmesi halinde bu hususta ortaklar arasında düzenlenen muvafakatname.
ç) Talebin gerçek kişi adına yapılması halinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, tüzel kişilik adına yapılması halinde ticaret sicil veya MERSİS numarası ve vergi sicil numaraları.
d) Kara alanında ve denizde yapılacak yapıların mahal adlarını ve yerleşim durumlarını gösteren uygun ölçekli vaziyet planı.
e) Kıyı yapıları projelerinin onaylandığına ilişkin yazı.
(2) Birinci fıkrada belirtilen belgelerin ve Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde istenecek diğer bilgi ve belgelerin içeriği Bakanlıkça belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Turizm yatırımı belgesinden, kısmi turizm işletmesi belgesine veya turizm işletmesi belgesine geçiş
MADDE 12
(1) Gerçek ve tüzel kişiler bu Yönetmelikte belirlenen nitelikleri taşımak kaydıyla turizm işletmesi belgesi alarak deniz turizmi tesisi işletmeciliği yapabilir.
(2) Belgeli turizm yatırımının tamamlanıp işletmeye hazır olması durumunda, belge sahibi tarafından aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte e-devlet üzerinden Bakanlığa başvurulur:
a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınacak işletme izni, geçici işletme izni veya faaliyetine ilişkin izin.
b) Sigorta poliçesi.
(3) İkinci fıkrada belirtilen belgelerin ve Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde istenecek diğer bilgi ve belgelerin içeriği Bakanlıkça belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14
(1) Tahsisli arazide yer alan tesislerin belge devirlerinde ilgili idarenin izni alınmadan üçüncü kişilere devir yapılmaz, belge devirlerinde ayrıca tesisin özel mülkiyette bulunması halinde mal sahibinin de uygun görüşü aranır. Tahsisli yatırım ve işletmelerin tahsis koşulları saklı kalmak kaydıyla, turizm belgesinin devri, şirket türü değişikliği ve unvan tadili taleplerinde, deniz turizmi tesisinin yatırım ve işletme durumuna göre deniz turizmi tesisleri yatırım veya işletmecisi, 11 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (ç) bentleri ile 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeler ile birlikte e-devlet üzerinden Bakanlığa başvurur.”
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Değerlendirme Kurulu
MADDE 16
(1) Değerlendirme Kurulu; Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan Yardımcısının başkanlığında, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü ve Turizm İşletmeleri Belgelendirme ve Geliştirme Daire Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Kontrolörler Kurulu Başkanı ile Turizm İşletmeleri Belgelendirme ve Geliştirme Daire Başkanından oluşur.
(2) Değerlendirme Kurulu gerekli gördüğü hallerde görüş almak üzere konusunda uzman kişileri çağırabilir.
(3) Kurulun sekretarya hizmetleri Turizm İşletmeleri Belgelendirme ve Geliştirme Daire Başkanlığınca yürütülür.
(4) Değerlendirme Kurulu;
a) Özel deniz turizmi araçlarına turizm yatırımı belgesi ve turizm işletmesi belgesi verilmesini,
b) Deniz turizmi tesislerinin iş ve işlemlerine ilişkin uygulamalardaki görüş farklılıklarını,
c) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü tarafından Kurulun gündemine alınması uygun görülen konuları,
karara bağlamakla görevlidir.
(5) Değerlendirme Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine toplanır. Kurul, kararlarını üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alır. Karşı oylar ayrıntılı gerekçelerle belirtilir. Kurul kararları Bakan onayı ile yürürlüğe girer.”
Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 29
(1) Gerçek ve tüzel kişiler, bu Yönetmelikle belirlenen nitelikleri taşımak kaydıyla turizm işletmesi belgesi alarak deniz turizmi araçları işletmeciliği yapabilirler. Özel deniz turizmi araçları hariç deniz turizmi araçlarının turizm işletmesi belgesi taleplerinde, aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte yazılı olarak Valiliklere (İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri) başvurulur:
a) Başvuru dilekçesi.
b) Gemi tasdiknamesi veya tonilato belgesi.
c) Denize elverişlilik belgesi.
ç) Ortaklardan birinin veya birkaçının adına işletmeci olarak belge düzenlenmesinin talep edilmesi halinde bu hususta ortaklar arasında düzenlenen muvafakatname.
d) Talebin gerçek kişi adına yapılması halinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, tüzel kişilik adına yapılması halinde ticaret sicil veya MERSİS numarası ve vergi sicil numaraları.
e) Sigorta poliçesi.
(2) Özel deniz turizmi araçlarının turizm işletmesi belgesi başvuruları birinci fıkrada belirtilen belgelerle birlikte Bakanlığa yapılır. Birinci fıkrada belirtilen belgeler dışında gerekli görülmesi halinde ilave bilgi ve belgeler istenilebilir.”
Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğe geçici 3 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici 4 üncü madde eklenmiştir.
“Teminatların iadesi ve devam eden işler
GEÇİCİ MADDE 4
(1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlığa verilmiş işletme teminatları, başvuruya ihtiyaç olmaksızın Bakanlık tarafından iade edilir.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ve halen işlemleri devam eden başvurular, talep edilmesi halinde bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.
(3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce belgelendirilen kruvaziyer liman ve yat limanları bünyesinde yer alan ve belge kapasitesinde belirtilen konaklama tesisleri, talep edilmesi halinde Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik kapsamında ayrıca belgelendirilir.
(4) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce onaylı imar planlarına uygun olarak yapılmış konaklama tesisi bulunan kruvaziyer limanları ile yat limanlarının belgelendirilmesi işlemlerinde, konaklama tesisinin yatak kapasitesi 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen kapasiteden fazla olsa bile mevcut kapasiteleri kazanılmış hak sayılır.”
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.