17/1/2008 tarihli ve 26759 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yağlı, Lifli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan Yağlı, Lifli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Türleri Listesine aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
42 | Nigella sativa L | Çörekotu |
43 | Camelina sativa (L.) Crantz | Ketencik |
Aynı Yönetmeliğin Ek-5’inde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Aynı Ekin Tablo 1’inde yer alan “beyaz hardal” ibaresinden sonra gelmek üzere “, çörekotu, ketencik” ibaresi eklenmiştir.
b) Aynı Ekin Tablo 2’sinden önce gelmek üzere aşağıdaki paragraf, Tablo 2’de yer alan “beyaz hardal(*)” ibaresinden sonra gelmek üzere “, çörekotu” ibaresi eklenmiş; aynı tabloya aşağıdaki satır eklenmiştir.
“Tarla kontrolleri aşağıdaki dönemlerde yapılır. Belirtilen dönemler ve sayılar, yapılması gereken asgari kontrollerdir. Kontrolör gerekli gördüğünde, farklı dönemlerde ve sayılarda kontroller yapabilir.”
c) Aynı Ekin Ön bitki şartı başlıklı (c) bölümüne aşağıdaki (8) numaralı madde eklenmiştir.
“8) Ketencik grubuna ait bitki türleri veya bu türlere ait çeşitler değiştirilecekse en az iki yıl bu türlerin ekilmemiş olması gerekir.”
ç) Aynı Ekin Tablo 4’üne aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
d) Aynı Ekin Tarla kontrolünde esas alınan birim sahalar başlıklı (d) bölümüne aşağıdaki (4) numaralı madde eklenmiştir.
“4) Ketencik türlerinde tarla kontrolüne esas olacak birim saha büyüklüğü 20 m2’dir. Birim saha üzerinden yapılacak bu kontrollerde tarla büyüklüğüne göre tekrarlama sayısı ve tarla kontrolünde dikkat edilecek faktörler aşağıda belirlenmiştir.
0 - 100 dekara kadar en az 5,
101 - 1000 dekar arası en az 10,
1001 dekardan fazla en az 15 birim saha.”
e) Aynı Ekin Türlere göre tarla üretim standartları başlıklı (e) bölümünde yer alan (K) sıralı tablonun başlığında yer alan “ÇEMEN” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ÇÖREKOTU” ibaresi eklenmiş, aynı bölüme (L) sıralı tablodan sonra gelmek üzere aşağıdaki tablo eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin Ek-7’sinde yer alan tabloya aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin Laboratuvar Standartları başlıklı Ek-8’ine aşağıdaki tablolar eklenmiştir.
N- ÇÖREKOTU | ||
Faktörler | Orijinal | Sertifikalı I-II |
Saf tohumluk (en az %) | 98 | 98 |
Cansız yabancı madde (en çok %) | 2 | 2 |
Diğer mahsul tohumları (en çok %) | 0 | 0.1 |
Ot tohumları (en çok%) | 0 | 0.1 |
Diğer çeşitler (en çok adet/kg) | 30 | 90 |
Çimlenme (en az %) | 80 | 80 |
O- KETENCİK | ||
Faktörler | Orijinal | Sertifikalı I-II |
Saf tohum (en az %) | 97 | 96 |
Cansız yabancı madde (en çok %) | 3 | 4 |
Diğer mahsul tohumları (en çok %) | 0,5 | 1 |
Ot tohumları (en çok %) | 0,5 | 1 |
Çimlenme (en az %) | 85 | 80 |
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.