BİRİNCİ KISIM
Başlangıç
Konu ve kapsam
Bu Yönetmelik, Avukatlık Kanunu’nun düzenlenmesini yönetmeliğe bıraktığı hususlar ile Kanunun uygulanabilmesi için gerekli olan diğer konuları kapsar. (Av. K. M. 182)
İKİNCİ KISIM
Avukatlık Mesleğine Kabul
Başvurma ve eklenecek belgeler
Avukatlık sınavını başarmış olanlar veya Avukatlık Kanununun 4. maddesinde yazılı şartları haiz olanlar levhasına yazılmak üzere diledikleri baroya başvurabilirler.
Başvurma dilekçe ile olur. Dilekçeye aşağıdaki belgeler ikişer adet eklenir;
a) Nüfus cüzdanının onaylanmış örneği,
b) Türk veya yabancı hukuk fakültelerinden birisinin bitirildiğini gösteren belge yahut lisans diploması veya onaylanmış örneği,
(Yabancı bir memleket hukuk fakültesini bitirmiş olanlar ayrıca Türkiye hukuk fakültelerinden herhangi birinin programına göre eksik kalan derslerden usulüne uygun başarılı sınav vermiş olduklarını belgelendirmek zorundadırlar)
c) Staj bitim belgesi,
d) Avukatlık sınavının başarıldığına dair belge,
e) Levhasına yazılmak üzere başvurulan baro bölgesinde ikâmetgâhı bulunduğuna dair belge, (ikâmetgâh belgesi)
f) (Örnek 1.) de gösterildiği üzere düzenlenmiş ve avukat adayının Avukatlık Kanununun 5. maddesinde yazılı, avukatlığa kabule engel halleri bulunmadığına dair imzalı bildiri kâğıdı,
g) Bu yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen yerden alınacak ve Avukatlık Kanununun 5/a maddesinde yazılı hükümlülükleri bulunmadığına dair adlî sicil belgesi,
h) Başvurduğu baro levhasında yazılı iki avukat tarafından isteklinin ahlâkî durumu hakkında ayrı ayrı olmak üzere düzenlenmiş tanıtma kâğıdı,
ı) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmağa engel vücut veya akılca malûl olmadığına dair resmî tabipliklerin birinden alınacak rapor,
Baro Yönetim Kurulu sağlık incelemesinin Baro merkezinin bulunduğu resmî bir hastanenin sağlık kurulu tarafından yapılmasını isteyebilir. (Av. K. M. 3-4)
İstisnalar
a) 2. madde de yazılı belgelerden, staj dosyasında bulunanların ayrıca başvurma dilekçesine eklenmesi gerekmez.
b) Avukatlık Kanununun 4. maddesi yoluyla levhaya yazılma isteğinde bulunanlardan 2. maddenin 2. fıkrasının (a), (b), (e) ve (f) bentlerinde yazılı belgeler aranır. Bu kimselerin sicil özetleri baro baş kanlıklarınca ilgili dairelerden istenir.
c) Yabancı hukuk fakültesini bitirmiş yabancı avukatlardan Türk uyruğuna geçmiş bulunanlardan, 2. maddenin 2. fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde yazılı belgeler aranmaz. Ancak bu gibiler başvurma dilekçelerine ayrıca aşağıdaki belgeleri de eklemek zorundadırlar.
aa. Yabancı ülkede yazılı bulunduğu baro veya benzeri teşekkülce verilmiş, beş yıl süre ile mahkemelerin her derecesinde avukatlık yaptığını gösteren belge.
bb. Başvurduğu baro yönetim kurulu tarafından yapılmış avukatlık, mesleğinin yürütmeye yetecek ölçüde Türkçe bildiğini doğrulayan sınav belgesi; bu sınav yazılı ve sözlü olarak yapılır.
cc. Türkiye Hukuk Fakültelerinden her hangi birinin programına göre noksan kalan derslerden usulüne uygun olarak yapılan sınavı başarı ile verdiğine dair tasdikname. (Av. K. M. 4)
Adli sicil araştırması
Avukatın levhasına yazılma isteğinde bulunduğu baro başkanlığınca adayın, o baro mıntıkası içinde nüfusa kayıtlı olması halinde mahallî Cumhuriyet Savcılığı; aksi halde Cumhuriyet Savcılığı aracılığı ile Adlî Sicil Müdürlüğünden adlî sicil araştırması yapılır. (Av. K. M. 5)
Staj dosyasının getirtilmesi
Staj bitim belgesi aldığı barodan başka bir baro levhasına yazılmak isteminde bulunanların staj dosyaları ilgili barodan getirtilerek incelenir ve ikinci maddeye göre noksan belgeler tamamlatılır.
Başvurma dilekçesinin kaydı
Bu Yönetmeliğin 2, 3 ve 5. maddelerine göre eklenmesi gereken belgelerde herhangi bir eksiklik bulunmadığı ve adli sicil araştırması ile sağlık incelemesi sonucu alındığı takdirde başvurma dilekçeleri baro başkanlığı tarafından kabul edilerek deftere yazılır.
Başvurma dilekçesinin kayıt tarihini ve numarasını tespit eden iki nüsha belge düzenlenir. (örnek 2). Bu belgelerden birisi adaya verilir, diğeri başvurma dilekçesine eklenir. Avukatlık Kanununun 7. maddesinde yazılı bir aylık süre bu tarihten itibaren işlemeye başlar.
Belgelerde eksiklik bulunması halinde başvurma dilekçeleri, belgeler tamamlanıncaya kadar kabul edilmez. (Av. K. M. 7)
İsteğin kabulü
İsteği kabul eden baro yönetim kurulu, başvuranın avukatlık mesleğine kabul ile levhasına yazılması hususunda başvurma dilekçesinin kabul edildiği tarihten itibaren bir ay içinde gerekçeli kararını verir. Karar ile kararın dayanağı dosya 2 nüsha düzenlenerek, karar tarihinden itibaren bir ay içinde Adalet Bakanlığına ve Türkiye Barolar Birliğine gönderilir. Bu yönetmeliğin 13. maddesi uyarınca evvelce Türkiye Barolar Birliğine gönderilen evrakın, Birliğe gönderilen dosyaya konmasına lüzum yoktur. Türkiye Barolar Birliğince düzenlenecek ruhsatname bedelinin ödendiğine dair banka dekontu ile avukatın 6x9 büyüklüğünde 3 adet cübbeli fotoğrafı da Adalet Bakanlığına gönderilen dosyaya eklenir.
Adalet Bakanlığı onayladığı kararları ruhsatname düzenlenip baroya iade edilmek üzere Türkiye Barolar Birliğine, onaylamadığı kararları ise doğrudan doğruya ilgili baroya gönderir. (Av. K. M. 7)
Avukatlık ruhsatnamesi ve yemin
Türkiye Barolar Birliği Adalet Bakanlığından gelen dosyadaki bilgilere göre ruhsatnameyi düzenliyerek, soğuk damga ile fotoğrafını mühürler, ruhsatname defterine durumu işler ve ilgili baro başkanı tarafından imzalanıp mühürlenerek sahibine verilmek üzere barosuna gönderir.
Adayın Avukatlık Kanununun 9. maddesi uyarınca and içtiği ve ruhsatnamesinin verildiği hususunda bir tutanak düzenlenir.
And içmeyen adaya ruhsatnamesi verilmez.
Aday ruhsatnamesini aldıktan sonra (Avukat) unvanını kazanır.
Durum Türkiye Barolar Birliğine bildirilir ve ruhsatnamesinin alındı belgesi Türkiye Barolar Birliğine gönderilir. Türkiye (Barolar Birliği arşiv kartı (örnek 3) bu yazıya eklenir. (Av. K. M. 9)
İsteğin reddi ve itiraz
Baro Yönetim Kurulu, levhaya yazılma isteğinin reddedilmesine ilişkin karara itiraz halinde adaya bunu belirten bir belge verir. (örnek 4).
Posta masrafı itirazcıdan alınır.
İtiraz Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca incelenerek bir ay içinde karara bağlanır. Bir ay içinde karar verilmezse itiraz reddedilmiş sayılır. Ancak, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca yapılan incelemede, belgelerde eksiklik bulunması nedeniyle eksikliklerin tamamlattırılması veya tamamlatılmak üzere dosyanın iadesi halinde bu süre, eksik belgelerin tamamlandığı veya dosyanın Türkiye Barolar Birliğine İntikal ettirildiği tarihten başlar. (Av. K. M. S)
Adalet Bakanlığının onaylaması
Türkiye Barolar Birliğinin itiraz hakkında verdiği kararlar onaylanmak üzere dosyası ile birlikte karar tarihinden itibaren 1 ay içinde Adalet Bakanlığına gönderilir.
Adalet Bakanlığınca verilecek kararlar, kanunî gereği yapılmak üzere dosyaları ile birlikte Türkiye Barolar Birliğine gönderilir. (Av. K. M. 8)
İtirazın sonuçları
a) İtirazın kabulüne ilişkin kararın Adalet Bakanlığınca onaylanması halinde bu yönetmeliğin (7,8,9) maddeleri gereğince işlem yapılarak aday baro levhasına yazılır, ruhsatnamesi verilir.
b) İtirazın reddine ilişkin karar Adalet Bakanlığınca onaylandığı takdirde adayın kimliği, gereği yapılmak ve diğer barolara duyurulmak üzere ilgili baro tarafından Türkiye Barolar Birliğine bildirilir.
Adayın kimliği Türkiye Barolar Birliğinde bu iş için tutulan özel bir deftere yazılır.
Red ve bekleme sebepleri kalkmadıkça hiç bir baro o kimseyi levhasına yazamaz. (Av. K. M. 8)
Dava hakkı
Adalet Bakanlığının, Türkiye Barolar Birliğinin itirazın reddine ilişkin kararını onaylamaması halinde Türkiye Barolar Birliği ve ilgili baro; itirazın reddine ilişkin kararın onaylanması halinde ise, başvuran aday tarafından Danıştayda iptal davası açılabilir. (Av. K. M. 8)
ÜÇÜNCÜ KISIM
Avukatlık Stajı
Başvurma
Avukatlık stajı yapmak isteyen aday, baroya bir dilekçe ile başvurur.
Dilekçeye aşağıdaki belgelerin asılları ile onanmış ikişer örneğinin eklenmesi zorunludur:
a) Nüfus cüzdanı,
b) Türk veya yabancı hukuk fakültelerinden birisinin bitirildiğini gösteren belge veya lisans diploması,
(Yabancı bir memleket hukuk fakültesini bitirmiş olanlar ayrıca Türkiye Hukuk Fakültelerinden herhangi birinin programına göre eksik kalan derslerden usulüne uygun başarılı sınav vermiş olduklarını belgelendirmek zorundadırlar.)
c) Stajiyer listesine yazılmak üzere başvuruları baro bölgesinde ikâmetgâhı bulunduğuna dair belge (ikâmetgâh belgesi),
d) (Örnek 1) de gösterildiği üzere düzenlenmiş ve stajiyer adayının Avukatlık Kanununun 3. maddesinin (f) bendi ve 5. maddesinde yazılı avukatlığa kabule engel halleri bulunmadığına dair imzalı bildiri kâğıdı,
e) Bu yönetmeliğin dördüncü maddesinde belirtilen yerden alınacak ve Avukatlık Kanununun 5/a maddesinde yazılı hükümlülükleri bulunmadığına dair adlî sicil belgesi,
f) Başvurduğu baro levhasında yazılı iki avukat tarafından stajiyer adayının ahlâkî durumu hakkında ayrı ayrı olmak üzere düzenlenmiş tanıtma kâğıdı,
g) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmağa engel vücut veya akılca malûl olmadığına dair resmî tabipliklerin birinden alınacak rapor.
Belgelerde eksiklik bulunması halinde başvurma dilekçeleri eksik belgeler tamamlanıncaya kadar kabul edilmez.
Bu belgelerin birer örneği baro başkanı tarafından Türlüye Barolar Birliğine gönderilir. Asılları ve diğer örnekleri dosyasında saklanır. Türkiye Barolar Birliği de noksan gördüğü belgeleri tamamlattırır. (Av. K. M. 16-17)
İnceleme
Başvurma dilekçesinin kabulü ile birlikte baro başkanı baro levhasında yazılı avukatlardan birini, stajiyer adayının avukatlık mesleğine kabul için gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığı ve avukatlıkla birleşmiyen bir işle uğraşıp uğraşmadığını araştırmak ve sonucu hakkında bir rapor düzenlemek üzere görevlendirir.
Görevlendirilen avukat geçerli özürü dışında bu görevi kabul etmek ve en geç onbeş gün içinde raporunu vermek zorundadır. (Av. K. M. 19)
Sağlık incelemesi
Yönetmeliğin 13. maddesi uyarınca alınacak rapora rağmen stajiyer adayının görevini sürekli olarak gereği gibi yapmağa engel vücutça bir sakatlığı veya akılca malûllüğü bulunup bulunmadığının tespiti için sağlık incelemesine başvurulabilir, sağlık incelemesi resmî bir hastanenin saflık kurulu tarafından yapılır. (Av. K. M. 5)
İlân
Başvurma dilekçesinin kabulü ve 14üncü madde de yazılı işlemlerin tamamlanmasından sonra stajiyer adayının isteği ilân edilir. İlânın, işlemlerin tamamlanmasından sonra en geç on gün içinde yapılması gerekir. İlân süresi onbeş gündür. İlân (Örnek 5) e göre hazırlanmış fotoğraflı bir yazının, baronun ve adelet dairesinin uygun bir yerinde asılması suretiyle yapılır. İlânın asıldığı ve indirildiği günler baroca bir tulanakla tespit edilir. (Av. K. M. 18)
İtiraz
Adayın stajiyer listesine yazılma istemine karşı, her avukat veya stajiyer yahut diğer ilgililer itiraz edebilirler.
İtiraz yazı ile olur; itiraz eden kimliğini ve itirazını dayandırdığı maddi olay veya nedenleri gösterir, varsa delillerini bildirir. Açık delil veya vakıaların gösterilmemesi halinde itiraz incelenmez.
İlân üzerine usulüne uygun olarak yapılmış olan itiraz, baro yönetim kurulunca veya görevlendirilecek bir üye tarafından incelenir. Bu inceleme sonucu da gözönünde bulundurulmak suretiyle Avukatlık Kanununun 20. maddesindeki süre içinde stajiyer listesine yazılma konusunda bir karar verilir. İtiraz stajiyerin sırasını kaybettirmez. (Av. K. M. 18)
Staja başlama
Aday, Avukatlık Kanununun 20. maddesindeki usül dairesinde listeye yazılmasının kesinleşmesi üzerine aşağıdaki maddelerde belirtilen esaslar uyarınca staja başlar. (Av. K. M. 20-21)
Staj süresi ve ne surette yapılacağı
Avukatlık stajı bir buçuk yıldır. Stajın, bu kısımda yer alan hükümler uyarınca ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan bir yılı da en az beş yıl kıdemi olan bir avukat yanında yapılır.
Stajın mahkemelerle avukat yanında olmak üzere iki ayrı yerde yapılması stajın bütünlüğünü ihlâl etmez.
Mahkeme ve adalet dairelerinde stajiyerlere ayrılmış bir staj defteri ile bir devam cetveli bulunur. Devam cetveli her hafta, staj defteri staj sonunda hâkim veya staj yapılan daire amiri tarafından stajın fiilen yapıldığı gösterilmek suretiyle onanır. Cumhuriyet Savcısı stajiyer üzerindeki denetimini devam cetveline işaret vermek suretiyle yapar. (Av. K. M. 15)
Stajiyer kontenjanının tespiti, mahkeme ve adalet dairelerinde staj
Her ağır ceza mahkemesi için bir stajiyer kontenjanı tespit edilir. Kontenjan adalet dairesi ile personel durumu göz önünde bulundurulmak suretiyle, baronun da görüşü alındıktan sonra adalet komisyonunca tespit edilerek baroya, Türkiye Barolar Birliğine ve Adalet Bakanlığına bildirir. Kontenjan aynı usülle arttırılır veya eksiltilir.
Stajiyer listesine kaydı kesinleşen aday, baro bölgesindeki ağır ceza merkezlerinden hangisinde staj yapmak istiyorsa barodan alacağı belge ile o yer Adalet Komisyonu Başkanlığına başvurur. Adalet Komisyonu, birinci fıkradaki kontenjan durumunu göz önünde bulundurarak adayı staja başlatır.
Mahkeme ve adalet dairelerindeki staj, aşağıdaki sıra ve sürelere göre yaptırılır :
a) Cumhuriyet Savcılığında bir ay,
b) Ağır Ceza Mahkemesinde bir ay,
c) Asliye Ceza Mahkemesinde onbeş gün,
d) Sulh Ceza Mahkemesinde onbeş gün,
e) Sulh Hukuk Mahkemesinde onbeş gün,
f) Asliye Hukuk Mahkemesinde (Ticaret - İş - Tapulama dahil) bir buçuk ay,
g) İcra Tetkik Mercii ve İcra Dairelerinde bir ay,
Adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajiyerin isteği üzerine, ticaret, iş veya tapulama mahkemesinde staj yapılması hususunu düzenler.
Stajiyerler, duruşmalarda, keşiflerde, soruşturmalarda, kararların görüşülmesinde ve yazılmasında hazır bulunur, kendisine verilen dosya ve kararları inceler, kalem işlerine yardım eder ve birer rapor hazırlar.
Stajiyerler, kendilerine verilen işlerden sorumludurlar.
Staj Cumhuriyet Savcısı veya hâkimin yahut staj görülen daire amirinin denetiminde yapılır.
Yukarıdaki sürelerin her birinin bitiminde, stajiyerin varsa, devam etmediği günleri, stajiyerlere verilen görevleri ve stajiyerin genel olarak ilgi ve başarı derecesiyle ahlâki durumunu belirten iki nüsha rapor düzenlenerek biri Adalet Komisyonuna, diğeri barosuna gönderilir.
Stajiyer bu süre için ayrıca baro başkanı veya görevlendireceği avukat tarafından denetlenir. Denetim sonucu bir raporla baro başkanlığına bildirilir. (Av. K. M. 15-24)
Avukat yanında staj
Avukat yanında staj Avukatlık Kanununun 22, 23 ve 24 üncü maddelerinde yazılı esaslar dahilinde yapılır. (Av. K. M. 22)
Stajiyerin ödevleri
Stajiyer staj süresinde, duruşmalara avukatla birlikte girmek ve onun yanında yer almak, staj konferanslarına devam etmek, baro yönetim kurulu ve avukat tarafından verilen işleri yapmak, dava evrakını düzenlemek ve baroların hazırlıyacakları iç yönetmeliklerde gösterilecek diğer ödevleri yerine getirmekle görevlidir. (Av. K. M. 23)
Stajiyerin vekâlet alması
Avukatlık Kanununun 26. maddesine göre vekâlet alan stajiyerler, kendilerine verilen işleri bizzat takip edeiblirler. (Av. K. M. 26)
Stajla birleşmiyen işler
Avukatlık Kanunu’nun 11. maddesindeki yasaklama avukat stajiyerleri hakkında da uygulanır. Aynı Kanunun 12. maddesinin (b) bendindeki öğretim görevinin stajla birleşebilmesi için ayrıca idarî bir görevin yüklenilmemiş olması şarttır. (Av. K. M. 16)
Stajın bitimi
Baro Yönetim Kurulu staj süresinin dolmasını ve kesin raporun verilmesini izleyen ilk toplantısında, stajiyerin staj dosyasını ve staj sırasında, stajiyer hakkında gerek mahkeme ve adalet daireleri gerekse yanında staj gördüğü avukat tarafından düzenlenen raporları inceler.
Baro Yönetim Kurulu gerekli gördüğü takdirde üç kişilik bir heyet teşkil ederek stajiyer ile mülâkat yapılmasını ve sonucunda ek bir rapor vermelerini kararlaştırabilir.
Raporları ve staj dosyalarındaki belgeleri yeterli gören yönetim kurulu stajiyerin avukatlık stajının tamamlandığına ve staj bitim belgesinin düzenlenmesine karar verir. Aksi halde stajı altı ay daha uzatır. Uzatılan altı ay sonunda aynı işlemler tekrarlanır. Stajın altı ay uzatılmasına ilişkin baro yönetim kurulu kararları kesindir.
Staj bitim belgesi (Örnek 6.) ya göre hazırlanır ve baro başkanı tarafından imzalanır, mühürlenir.
Stajiyerin staj yapmasını önleyen veya yaptığı stajı geçersiz kılan kanunî sebepler saklıdır. (Av. K. M. 25)
Listeden silme
Staj kesintisiz yapılır. Stajiyerin haklı sebeplere dayanarak devam etmediği günler, Avukatlık Kanunu’nun 23. maddesinde belirtildiği şekilde tamamlattırılır. Stajiyer haklı sebebi, tamamlatma yetkisini haiz Adalet Komisyonu veya baro yönetim kurulunun tespit edeceği belgelerle ispatlamak zorundadır.
Baro başkanı haklı engelleri halinde stajiyerlere avukat yanında geçen kısımda otuz günden fazla olmamak üzere izin verebilir.
Avukatlık stajı için kanunun ve bu yönetmeliğin öngördüğü şart ve nitelikleri sonradan kaybedenler ile esasen bu şart ve niteliklere sahip olmadıkları staja başladıktan sonra anlaşılanların adları baro yönetim kurulu karariyle staj listesinden silinir.
Baro yönetim kurulunun listeden silmeye dair karan ile stajiyerin itirazı konusunda Kanunun 71. maddesindeki usül uygulanır. (Av. K. M. 23)
Askerlik döneminde staj
Askerlik görevini yaparken, resmen izinli veya tebdil havalı olarak kıt'a ve müesseselerinden ayrılanlar bu süre içinde sivil kıyafetle staj yapabilirler.
Stajın nakli
Stajın naklinde de, avukatın nakline alt hükümlerin staja uyan hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Avukatlık sınavı
Sınav kurulu
Sınav kurulu, biri hukuk diğeri ceza dairelerinden olmak üzere iki Yargıtay Daire Başkanı ve üç avukattan kurulur. Yargıtay Daire Başkanlarından kıdemlisi kurula başkanlık eder.
Kurulun görev süresi iki yıldır. Yeni kurul seçilinceye kadar eski kurulun görevi devam eder. Üyelerin engeli halinde, başkan o üyenin mensup olduğu kurumca seçilmiş bulunan yedek üyelerle noksanı tamamlar. Başkanın engeli halinde görevleri, kurula katılan kıdemli Yargıtay Daire Başkanı tarafından yerine getirilir.
SINav kurulu iki yılda bir, Ocak ayında yeniden kurulur.
Türkiye Barolar Birliği’nin Yargıtay Başkanlığına başvurması üzerine, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından birisi hukuk diğeri ceza daireleri başkanları arasından olmak üzere, iki asıl ve iki yedek üye seçilir.
Yargıtay Başkanı seçim sonucunu hemen Türkiye Barolar Birliği’ne bildirir.
Sınav kurulunun avukat üyeleri Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından asıl ve yedek üye toplamının üç katı olarak gösterilecek adaylar arasından Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunca seçilir.
Sınav kuruluna üye seçilebilmesi için bir avukatın en az onbeş yıl fiilen avukatlık yapmış ve Avukatlık Kanununun 60 ıncı maddesinde yazılı diğer niteliklere sahip olması lâzımdır.
Seçimde Avukatlık Kanunu’nun 90. maddesi hükümleri uygulanır. (Av. K. M. 29 - 30)
Üyelere ödenecek ücret
Sınav kurulu üyelerine katıldıkları her sınav için ücret ödenir.
Ücretin miktarı Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu tarafından her seçim döneminde yeniden tespit edilir.
Ankara dışından gelen sınav kurulu üyelerine Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri seviyesinde yolculuk ve ikâmet giderleri ile diğer zorunlu giderler ödenir.
Bu ödemeler Türkiye Barolar Birliği bütçesinden yapılır. (Av. K. M. 29)
Sınava gireceklerin tespiti
Sınava giriş, adayın isteğine bağlıdır.
a) Staj bitim belgesi almış olan aday, stajiyer listesine yazılı olduğu baroya en geç sınav gününden onbeş gün önce başvurarak sınava girmek istediğini bildirir ve sınava giriş belgesi verilmesini ister.
b) Baro yönetim kurulu isteklerinin sınav haklarını tüketip tüketmediğini ve staj bitim belgesi günü ile girmek istediği sınav günü sırasında iki yıldan fazla bir sürenin geçip geçmediğini inceler.
Adayın isteğinin kabulü halinde üç nüsha sınav giriş belgesi (örnek 7.) ye uygun olarak düzenlenir, adı sınava gireceklerin listesine yazılır.
Sınava giriş belgesinin bir örneği adaya verilir, bir örneği sınava girecekler listesi ile birlikte Türkiye Barolar Brliğine gönderilir, bir örneği de adayın staj dosyasına konulur.
c) Sınav giriş belgeleri ve sınav listeleri her sınav için ayrı ayrı olmak üzere sınavdan önce yeniden düzenlenir.
d) Sınav belgesi almak üzere başvuran adayın isteminin reddedilmesi halinde, staj üstesine yazılma isteminin reddedilmesi konusundaki itiraz usulü ve sonuçlar uygulanır. (Av. K. M. 31)
Birliğe bildirme
Barolar sınava girecek olanların listesini sınav giriş belgelerinin birer nüshası ile birlikte sınav gününden en az bir hafta önce bulunacak şekilde Türkiye Barolar Birliği’ne gönderirler.
Türkiye Barolar Birliği, barolardan gelen listelere ve belgelere göre sınava gireceklerin listesini düzenler. (Av. K. M. 31)
Sınav günleri
Avukatlık sınavı her yılın Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Aralık aylarının ikinci Pazartesi günleri yapılır. Belirtilen günlerin tatile rastlaması halinde sınav sonra gelen Pazartesi günü yapılır.
Her yılın başında ve her sınav gününden bir ay önce sınavın ve yassılı sınavda başarısız olanlar için yapılacak mülâkatın yeri, günleri ve saatleri Türkiye Barolar Birliği tarafından ayrıca ilân edilir. Barolar, bölgeleri içinde sınavın ve mülâkatın yeri, günü ve saatini ilân ederler.
Türkiye Barolar Birliği’nin ilânı gazeteler aracılığı ile, baroların ilânı baroda ilânlar için ayrılmış yere asılması suretiyle yapılır. (Av. K. M. 32)
Sınav yeri, sınav düzeni ve güveni
Sınav yeri Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nca seçilir ve sınava hazırlanır.
Sınav günü, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, sınav kurulu ve bu kurul tarafından görevlendirilenler, sınavın düzen ve güvenini sağlarlar.
Buna aykırı davranışlarda bulunanlar, sınav dışı bırakılırlar ve bu durum tutanakla tespit edilir. Sınav dışı bırakılanlar, o sınavda başarı göstermemiş sayılırlar.
Sınav belgesi aldığı halde sınava kabul edilmiyen veya yukarıdaki fıkra uyarınca sınavda başarısız sayılanlar konusunda verilecek kararlar kesindir. (Av. K. M. 28)
Sınav
Sınav yazılı olur, sınav soruları kurul tarafından sınav günü hazırlanır. Soruların kurul üyeleri tarafından imzalı bir nüshası saklanmak üzere Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na verilir.
Sınav sorularının saptanmasında, adayın hukuk uygulaması yönünden hukuk ilkelerini ve mevzuat hükümlerini olaylara uygulama yeterliğine ulaşıp ulaşmadığını, meslek kurallarını kavrayıp kavramadığını değerlendirmek amacı gözönünde tutulur.
Sınav, Türkiye Barolar Birliği’nce bastırılacak ad yerleri kapalı kâğıtlarla yapılır. Sınav kâğıdı üzerine hiç bir işaret konulamaz, işaretli kâğıtlar geçersizdir.
Sınav süresini kurul, her sınav için ayrıca tespit eder ve sınava katılanlara bildirir. Sınavın başlangıç ve bitiş saatleri bir tutanakla tespit edilir.
Sınav kâğıtları, Türkiye Barolar Birliği'nde bir yıl süre ile saklalanır. (Av. K. M. 32)
Sınav konuları
Sınav konuları, Anayasa ve İdare Hukuku, Medenî Hukuk ve Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Hukuk ve Ceza Usul Hukuku, Ticaret ve İş Hukuku ile İcra ve İflâs Hukuku ve Avukatlık Kanunu ve meslek kurallarıyla ilgili uygulama ve problemleri kapsar. (Av. K. M. 32)
Değerlendirme
Sınav kurulu, her aday için ayrı ayrı üç nüsha olmak üzere (örnek 8) sınav veya mülâkat sonuçlarını gösterir belgeleri hazırlar. Ayrıca sınava girenlerin ve mülâkata tabi tutulanların durumları da göz önünde bulundurulmak suretiyle başarı sağlayıp sağlamadıklarını (Başarılı) veya (Başarısız) şeklinde gösteren bir listeyi düzenleyip imzalar.
Liste ve belgelerden ikişer örnek Türkiye Barolar Birliğine gönderilir, birer nüshası sınav kurulunda kalır.
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı liste ve belgelerden birer örneği adayın listesinden sınava girdiği baroya gönderir. Aday isterse belgelerin bir örneğini barosundan alır.
Listeler Türkiye Barolar Birliğinde ve barolarda ilâna ayrılmış yerlerde ilân edilir.
Avukatlık Kanunu’nun (3/d) ve bu Yönetmeliğin (2/d) maddesinde yazılı sınavın başarı şartı yukarıdaki belge ile kanıtlanır. (Av. K. M. 32)
BEŞİNCİ KISIM
Avukatlık işlerinin yürütülmesi
Vekâletname örneği
Avukat, iş sahibinin kendisine verdiği vekâletnamenin örneğini çıkarmak ve bu örneğin aslına uygunluğunu onaylamak suretiyle bütün yargı mercileri, resmi daireler, bankalar, kurumlar ile gerçek ve her türlü tüzel kişilere karşı resmî örnek hükmünde olarak kullanabilir. Örnekte, vekâletnameyi düzenleyen merciin adı, vekâletnamenin kayıt numarası ve düzenleme günü ile avukatın ad ve soyadı ile imzasının bulunması zorunludur. (Av. K. M. 56)
Diğer örnekler
Vekâletname örneklerinin asıllarına uygunluğunu onaylama şekli, Avukatlık Kanunu’nun 56. maddesine göre avukatların örneklerinin aslına uygunluğunu onaylamağa yetkili oldukları diğer belgelerde de uygulanır. (Av. K. M. 56)
Kılık
Avukatlar, mahkemelerde, Türkiye Barolar Birliği ve baro disiplin kurullarında görev yaparken ve avukatlık and içme törenlerinde, Türkiye Barolar Birliği’nin belirteceği resmi kılığı giymek zorundadırlar.
Bunların dışında, Türkiye Barolar Birliği ve baro genel kurullarında, yargı kuruluşları mensuplarının resmî kılıkları ile katıldıkları resmî törenlerde de giyebilirler.
Avukatlar, mahkemelerde, münhasıran vekâlet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmî kılık giyemezler. (Av. K. M. 49)
ALTINCI KISIM
Başka baroya nakil
Başvurma
Nakil için başvurma avukatın levhasına yazılmak istediği baro yönetim kuruluna yazı ile yapılır.
Başvurma yazısında istekte bulunan avukatın, levhasına yazılı olduğu baronun adını, baro sicil numarasını, ruhsatname numarasını ve gününü, sosyal güvenlik yönünden hangi statüye tabi bulunduğunu, levhasına yazılmak, istediği baro bölgesi içinde tebligat adresini bildirmesi şarttır.
Başvurma yazısına ikametgâh belgesi, iki adet 6x9 büyüklüğünde cübbeli fotoğraf eklenir. (Av. K. M. 68)
İnceleme
Başvurulan Baro Yönetim Kurulu nakil istemi üzerine;
a) Avukatın levhasına yazılı olduğu baroya başvurarak, avukatın nakil isteğinde bulunduğunu bildirir, baroya aidat borcu, yaşlılık sigortası prim borcu olup olmadığı ile disiplin kovuşturması altında bulunup bulunmadığını ve gerekli gördüğü diğer hususları sorar.
b) Türkiye Barolar Birliğine avukatın nakil yoluyla levhasına yazılmak istediğini bildirir, ruhsatname tarih ve numarasını belirterek, avukatın bu konudaki bildirisini doğrular.
c) Gerekli gördüğü diğer incelemeleri yapar. (Av. K. M. 69)
Karar
a) Baro Yönetim Kurulu, avukatın istek sırasında, levhasına yazılı olduğu baroya yıllık kesenek borcu, Sosyal Sigortalar Kurumu’na yaşlılık sigortası prim borcu olduğunu veya disiplin kovuşturması altında bulunduğunu tespit ederse, işlem yapılmamasını kararlaştırır ve avukata, nakil isteği hakkında bir karar verilebilmesi için borçlarının ödenmesinin veya disiplin kovuşturmasının sonuçlanmasının gerektiğini tebliğ eder.
b) Avukatın levhasına yazılı olduğu baroya (a) fıkrasında anılan borçları yoksa veya yapılan tebligat üzerinde bu borçlarını ödemişse (ödeme avukatın borçlu olduğu baro tarafından düzenlenecek bir belge ile kanıtlanır.) ve disiplin kovuşturması altında bulunmuyor veya hakkındaki disiplin kovuşturması sonuçlanmışsa (kovuşturmanın sonuçlanması, kovuşturma yapan baronun bu konudaki yazısı ile kanıtlanır) nakil isteminde bulunulan baro yönetim kurulu nakil istemini inceler ve esası hakkında karar verir. Karar istemin kabulü veya reddine dair olur. (Av. K. M. 69)
İstemin kabulü
İstemin kabulü kararı ile birlikte avukat o baronun levhasına yazılmış olur. Baro levhasına yazılma günü, derhal Türkiye Barolar Birliğine ve avukatın önceden yazılı olduğu baroya bildirilir. Eski baro bu bildirim üzerine, levhaya kayıt tarihi itibariyle avukatın adını levhasından siler. Avukatın baro sicil ve sigorta dosyaları naklettiği baroya gönderilir. Avukatın naklettiği baro adı Adalet Bakanlığı’na bildirilir.
Avukatın naklettiği baro levhasına kaydında giriş keseneği alınır. (Av. K. M. 69)
YEDİNCİ KISIM
Levhadan silinme ve yeniden yazılma
Levhadan silinme
Avukatın levhasına yazılı olduğu baro yönetim kurulu avukatın başvurması veya Avukatlık Kanunu’nun 65, 72 ve 190. maddelerinde yazılı hallerin varlığını tespit etmesi üzerine avukatın adının levhadan silinmesine karar verir.
Baro Yönetim Kurulu levhadan silme kararı almadan önce avukata tebligat yaparak tebliğden itibaren yedi gün içinde cevap vermesini ister; bu tebligata ayrıca dinlenmek üzere, gün ve saati bildirilerek avukatın yönetim kurulunda hazır bulunması yazılır.
Avukatın yazılı cevabı alındıktan, sözlü açıklamaları dinlendikten yahut süresi içinde yazılı cevap vermediği veya yapılan çağrıya uymadığı bir tutanakla tespit edildikten sonra, baro yönetim kurulu levhadan silme hakkında karar verir. Karar gerekçeli olur ve avukata tebliğ edilir. (Av. K. M. 71)
Yeniden yazılma
Avukat, Avukatlık Kanunu’nun 74 ve bu Yönetmeliğin 47 nci maddelerine göre levhadan silinmiş olmadıkça silinmesini gerektiren hallerin sona erdiğini kanıtlayarak yeniden yazılma isteminde bulunabilir.
Baro Yönetim Kurulu başvurma üzerine önce avukatın bu yönetmeliğin 2. maddesinde yazılı belgelerden hangilerini tekrar yazısına eklemesi gerektiğine karar verir. Şu kadar ki, tekrar yazılma isteminde bulunan avukat dilekçesine;
a) Levhadan silinmesine sebep olan olayın ortadan kalktığını kanıtlayan belgeyi,
b) Levhadan silinme kararının kesinleşme günü ile tekrar yazılma istemi günü arasında bir yıldan fazla bir süre geçmiş ise bu süre içinde meşgul olduğu işi kanıtlayan belge ile ikametgâh belgelerini eklemek zorundadır. Bu gibiler hakkında baro, ayrıca adli sicil incelemesi de yapar.
Bu yönetmeliğin 6 ilâ 12. maddeleri kıyasen burada da uygulanır. (Av. K. M. 73)
Bir daha yazılmak üzere levhadan silinme
Baro Yönetim Kurulu aşağıdaki durumların varlığı halinde avukatın bir daha yazılmamak üzere levhadan silinmesine karar verir.
a) Yargı organları tarafından verilen ceza kararı ile meslekten çıkarılanlar,
b) Haklarında Avukatlık Kanunu’nun 135/5 maddesi uyarınca meslekden çıkarma cezası verilmiş olanlar,
c) Avukatlık Kanunu’nun (5/a) maddesinde yazılı olduğu üzere hüküm giyenler.
Bu yönetmeliğin 45. maddesi, bu maddeye göre verilecek levhadan silme kararlarında da uygulanır. Adı levhadan silmen avukat, Kanunun 71. maddesinde yazıldığı şekilde bu karara itiraz edebilir.
Avukatlık Kanunu’nun 74. maddesine göre adları baro levhasından silinenlerin kimlikleri ruhsatnamenin geri alınıp alınmadığı da belirtilmek suretiyle Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığına bildirilir.
Keyfiyet Türkiye Barolar Birliği'nce Resmi Gazete’de yayımlanır ve ayrıca yargı organları ile adlî teşkilâta duyurulmak üzere ağır ceza Cumhuriyet Savcılıklarına ve idarî mercilere duyurulmak üzere Valiliklere de bildirilir.
Avukatlık Kanunu’nun 8. maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları hükmüyle bu yönetmeliğin 6. maddesi burada da kıyasen uygulanır. (Av. K. M. 74)
SEKİZİNCİ KISIM
BİRİNCİ BÖLÜM
Barolar
Kuruluş
Avukatlık Kanunu’nun 77. maddesine göre kurulmuş bulunan baroların kanuni organlarını kurabilme olanağını sonradan yitirmeleri halinde Türkiye Barolar Birliği bu baroya kayıtlı avukatların en yakın baroya bağlanmasına karar verir. (Av. K. M. 76 - 77)
Yeni baro kurulması
Baro bulunmayan bir ilin bölgesi içinde onbeş avukatın sürekli olarak çalıştığının anlaşılması, o ilde yeni bir baro kurulmasını gerektirir.
Türkiye Barolar Birliği bağlı bulundukları bölge barosundan baro kurmak isteyen avukatların ad ve adresleriyle, kaç yıldanberi orada oturduklarını ve meslek kıdemlerini belirten listeyi göndermelerini ister.
Yeni baro kurulmasının yasal koşullarının varlığının saptanmasından sonra Türkiye Barolar Birliği kuruluşu gerçekleştirmek üzere, il merkezinde ikametgâhı bulunan avukatlardan en kıdemlisini görevlendirir.
Görevli avukat genel kurulu toplar, organları teşkil ettirir. Durumu Türkiye Barolar Birliğine, o da baronun ücret tarifesindeki grubunu tayin etmek suretiyle Adalet Bakanlığına bildirir. Böylece baro kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış olur.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun Avukatlık Kanunu’nun 77. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca baroların kurulması koşullarını saptadığı hallerde dahi, yukarıdaki fıkradaki fıkra hükmü uygulanır. (Av. K. M. 77)
İKİNCİ BÖLÜM
Baroların Organları; Kuruluşu ve İşlemleri
Baro Genel Kurulunun kuruluşu
Genel kurul baronun en yüksek organıdır.
Baro genel kurulu levhada yazılı bütün avukatlardan kurulur. Aşağıda yazılı kimseler genel kurula katılamaz.
a) Levhaya yazılmasına karar verilmiş olmakla birlikte, henüz mesleki andını yapmamış olanlar,
b) Avukatlık Kanununun 71. maddesinin son fıkrası gereğince işten yasaklanmış olanlar. (Av. K. M. 80)
Toplantılar
Baro genel kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki türlü toplanır.
Baro levhasında yazılı her avukat genel kurul toplantılarına katılmakla yükümlüdür. Haklı bir sebebe dayanmadıkça toplantılara katılmayan avukatlara baro başkanı tarafından ilk defasında uyarma, tekerrüründe yüz liradan beşyüz liraya kadar para cezası verilebilir. Toplantıyı terkedenlerle, toplantıya katılmayanların genel kurul toplantısının sonuna kadar baro başkanı veya başkanlık divanına özürlerini bildirmeleri gerekildi. (Av. K. M. 86)
Olağan toplantılar
Olağan toplantı her yıl Aralık ayının ilk haftası içinde olmak üzere yılda bir defa yapılır. Yönetim Kurulu toplantı gündemini hazırlar.
Aşağıda yazılı hususların gündemde bulunması zorunludur.
a) Açılış ve genel kurul başkanlık divanının seçimi,
b) Toplantıdan önceki yıl içinde barodan ayrılan meslekdaşların bildirilmesi ve ölenlerin anılması,
c) Önceki yıl içinde baro levhasına yazılarak kabul edilen avukatların genel kurula tanıtılması,
d) Yönetim kurulunun geçmiş yıl çalışmaları ve işlemleri hakkında hesap raporu ile denetleme kurulu raporlarının okunup, görüşülmesi ve karara bağlanması,
e) Gelecek yıl bütçesinin okunması, görüşülmesi ve karara bağlanması,
f) Seçim süreleri sona eren baro başkanı, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve denetleme kurulu asıl ve yedek üyeleriyle Türkiye Barolar Birliği delegeleri seçimlerinin yapılması,
g) Dilekler.
Genel kurul, istek üzerine gündeme yeni bir madde eklenmesine karar veremez. Yeni bir toplantı karan bu hükmün dışındadır. (Av. K. M. 82,88)
Olağanüstü toplantılar
Baro genel kurulu;
a) Türkiye Barolar Birliği,
b) Baro Başkanı,
c) Baro Yönetim ve denetleme kurulları,
tarafından olağaüstü toplantıya çağrılabilir.
Ayrıca, levhada yazılı avukatların beşte birinin yazılı istemi ile baro başkanı onbeş gün içinde genel kurulu toplantıya çağırmak zorundadır.
Avukatların olağanüstü toplantı isteğinin kabul ve uygulanabilmesi için görüşme konularının yazılı olarak belirtilmesi şarttır. Sebebi belirtilmemiş olağanüstü toplantı istekleri dikkate alınmaz. (Av. K. M. 83)
Toplantılara çağrı ve gündem
Genel kurul toplantılarına levhada yazılı her avukat yazı ile çağırılır. Çağrı yazısının toplantı gününden enaz ongün önce taahhütlü olarak postaya verilmiş veya avukata sunulmuş olması gereklidir. Çağrı yazısında toplantı yeri, günü, saati, ile, gündemi ve toplantıda yeterli çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, günü ve saati bildirilir.
Yönetim Kurulu toplantı tutanaklariyle çalışma raporu, kesin hesap ve denetçi raporunun ve bütçenin yeterli sayıda örneklerinin olağan toplantı çağrısının yapılmasıyla birlikte baroda avukatların incelemesine sunulması gereklidir. (Av. K. M. 84)
Yoklama cetveli
Genel Kurul toplantılarında baro levhasında yazılı avukatların baro sicili numaraları sırasına göre adları ve soyadlarını gösteren bir yoklama cetveli düzenlenir.
Avukatın toplantıya katılabilmesi bu cetvelde adının karşısına imza etmesiyle mümkündür. Avukatlık Kanununun 87. maddesinde yazılı toplantı yeter sayısı elde edilmiş olursa, başkan genel kurul toplantısını açar.
İtiraz halinde cetvele göre ad okumak suretiyle yoklama yapılır; sonuç kesindir. (Av. K. M. 87)
Genel Kurul Başkanlık divanı
Gerek olağan gerekse olağanüstü genel kurul toplantılarında ilk iş olarak toplantıya bir başkan, bir başkan vekili ile iki üyeden kurulu bir başkanlık divanı seçilir. Seçim ayrı ayrı ve genel kurulca aksine karar alınmadıkça işari oyla yapılır ve kullanılan oyların en çoğunu alanlar seçilir.
Baro Başkanı ve yönetim ve denetleme kurulu üyeleri başkanlık divanına seçilemezler. (Av. K. M. 85)
Söz alma sırası ve süresi
Başkan söz isteyenlere sırası ile söz verir. Öncelik ancak baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerine ve Türkiye Barolar Birliğini ilgilendiren konularda Birlik genel kuruluna seçilmiş delegelere tanınır.
Ulus hakkında yapılacak konuşmalara başkanlık divanınca öncelik verilebilir.
Önergelerin görüşülmesi
Gündem maddeleri ile ilgili önergelerin görüşülmesi sırasında önerge sahibinin açıklamasından başka önerge lehinde ve aleyhinde konuşmak üzere birer konuşmacıya söz verilir.
Görüşme sonucu oylama
Bir gündem maddesinin görüşülmesi; söz isteyenlerin konuşmalarının bitmesiyle veya yeterlik önergesinin kabul edilmesiyle tamamlanmış olur.
Başkan, görüşülmesi biten konuyu ve görüşmeleri özetliyerek genel kurulun oyuna sunar. Kanunda ve bu yönetmelikte aksi yazılı olmadıkça, kararlar toplantıda hazır bulunan üyelerin açık oylarıyle ve oyçokluğu ile verilir. (Av. K. M. 87)
Toplantı düzeni
Genel kurul başkanlık divanı, toplantının ve görüşmelerin düzenini korumakla görevlidir. Toplantı ve görüşme düzenini bozan avukata ihtar verilebileceği gibi, oy hakkı saklı kalmak kaydiyle, konuşulan hususun sonuna kadar toplantıdan çıkarılabilir. (Av. K. M. 85)
Toplantıya araverme ve erteleme
Aşağıda yazılı durumlarda toplantı ertelenebilir;
a) Toplantıya devam edilmiyecek kadar, düzenin bozulması,
b) Toplantıya katılan avukatların, üye sayısı otuza kadar (otuz dahil) olan barolarda en az 1/8 ünün, yüze kadar (Yüz dahil) olan barolarda 1/5 inin, yüzden çok olanlarda 1/10’unun kalmadığının yoklama sonucu anlaşılması,
Başkanlık divanı (a) bendindeki durumun tesbiti halinde toplantıya en fazla iki saat ara verir; (b) bendindeki durumun varlığı halinde başkanlık divanı toplantıyı onbeş günü geçmemek üzere başka bugüne erteler. Ertelenen toplantı önceki toplantının devamı niteliğindedir. Önceki toplantıda görevli bulunanlar bu toplantıda da görevlidirler. (Av. K. M. 87)
Yönetim Kurulu toplantısı
Yönetim Kurulu, üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır.
Başkanın bulunmadığı toplantıya başkan yardımcısı, yardımcının da bulunmadığı toplantıya en kıdemli üye başkanlık eder. (Av. K. M. 93)
Oylama şekli ve karar
Yönetim Kurulu tarafından aksi kararlaştırılmadıkça oylama açık olarak yapılır. Başkan sicil numarası sırasına göre en kıdemsiz üyeden başlayarak tartışılması biten konuyu oya koyar, en son kendi oyunu verir.
Toplantıya katılan üyelerin sayısı ne olursa olsun kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf üstün tutulur. Baro Başkanı veya yönetim kurulu üyeleri, ilgili oldukları işlerin görüşülmesine katılamazlar. (Av. K. M. 93)
Tutanak
Yönetim kurulu toplantıları tutanakları genel sekreter tarafından tutulur. Tutanağa kurulca alınan kararlar yazılır. Karar alınmadan önce yapılan tartışmaların yazılması yönetim kurulunun kararına bağlıdır. Tutanak toplantıda hazır bulunanlar tarafından imzalanır. Karara karşı olanlar karşı oy nedenlerini yazarak imzalarlar. (Av. K. M. 93)
İdari işlemlerin yürütülmesi
Baro idari işlemleri, baro başkanı, başkanlık divanı ve görevli personel tarafından yürütülür.
Baro Başkanı, aynı zamanda baro idari teşkilatının da başıdır.
Avukatların ve diğer kişilerin başvurma yeri baro başkanlığıdır.
Her ödemenin baro başkanının onayına dayanması şarttır.
Baro adına yazılacak her yazının baro başkanı tarafından imzalanması gereklidir.
Baro Başkanı veya yönetim kurulu levhada yazılı avukatlara veya avukat stajyerlerine geçici olmak üzere idarî işlerin yürütülmesinde görev verebilir, (Av. K. M. 78, 97)
Hizmetler ücretsizdir.
Sorumluluk
Baro başkanı, başkanlık divanı ve üyeleri baro idari işlemlerinin yürütülmesinden dolayı önce yönetim kuruluna karşı sorumludurlar.
Genel kurul karşısında sorumluluk yönetim kuruluna aittir. (Av. K.M. 81)
Başvurma
Baroya herhangi bir idari işlemin yapılması yolundaki başvurmalar yazı ile olur.
Baro Başkanı veya varsa görevlendirdiği divan üyesi tarafından görülüp ilgilisine havale edilmemiş başvurmalar deftere yazılmaz ve işlem görmez. Aynı kural resmî başvurmalarla ilgili evrak hakkında da uygulanır.
Yetkili imzalar
Baro başkanı, başkan yardımcısı yahut kıdemli üye veya başkanın görevlendirdiği bir yönetim kurulu üyesi tarafından imzalanmamış hiç bir yazı baro adına düzenlenemez.
Görevlendirme
Baro başkanı idarî bir işlemin görülmesi için varsa başkanlık divanından yoksa yönetim kurulundan bir üyeyi ayrıca görevlendirebilir.
Tutulacak defterler
Başkanlık divanı ve yönetim kurulu, baro idari işlerinin en iyi şekilde yürütülebilmesi için gerekli tedbirleri alır, tutulacak defterleri ve dosyaları düzenler.
a) Genel kurul tutanak ve karar,
b) Yönetim kurulu karar,
c) Gelen ve giden evrak,
d) Disiplin kararları esas,
e) Soruşturma esas,
f) Baro gelir ve giderleri,
g) Adlî müzaharet,
defterlerinin tutulması zorunludur.
Defterlerin her yıl yönetim kurulu tarafından sahife numaraları belli edilerek ve kaç sahifeden ibaret olduğu defterin başına ve sonuna yazılmak suretiyle mühür ve imza ile onaylanması şarttır. Gereken durumlarda bu defterlerin tamamı veya bir kısmı dosya şeklinde düzenlenebilir.
Başkanlık, defter kayıtları ve dayanağı belgelerin düzenli bir şekilde saklanması için gerekli tedbirleri alır.
Secim işlerinin yürütülmesi
Baro Başkanı, yönetim kurulu, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri, Türkiye Barolar Birliği delegeleri seçimleri, Avukatlık Kanunu ile Yönetmelik hükümlerine ve teamüllere uygun olarak görevlendirilen tasnif kurulu tarafından yürütülerek sonuçlandırılır. (Av. K. M. 90)
Tasnif kurulu
Tasnif kurulu üç veya beş kişidir. Tasnif kurulu genel kurul başkanlık divanının yönetimi altında levhaya yazılı avukatlar arasından ad çekme suretiyle kurulur ve çalışır. Kurulda görevlendirilen üyelerin adaylıklarını koymamış olmaları gerekir. (Av. K. M. 90)
Hazırlık çalışmaları
Tasnif kurulu bu yönetmeliğin 55. maddesinde yazılı yoklama cetvelini esas alarak oy puslalarını ve oy verme zarflarını inceler ve durumu bir tutanakla tespit eder.
Gündemde seçim maddesine gelinmesi ile birlikte başkanlık divanı kendisine bildirilen adayları ilân eder. Ayınca tasnif kuruluna adayların ad ve soyadlarını bildirir.
Propaganda
Adaylar başkanlık divanı yönetimi altında seçim başlamadan sözlü veya yazılı açıklamada bulunabilirler. Yazılı açıklama adaylar tarafından çoğaltılmış metinlerdir.
Oy pusulaları
Oy pusulaları ve oy verine zarflarının mühürlenmiş olması ve oy pusulalarının el yazısıyla doldurulmuş bulunması şarttır. Basılı veya bir başka şekilde çoğaltılmış veya işaretli olan oy pusulaları geçersizdir.
Oy verme
Oy verme gizli olur. Oy vermenin gizli ve hertürlü etkiden uzak, düzenli bir şekilde yürütülmesinden ve oy kullananların tesbitinden tasnif kurulu sorumludur. Tasnif kurulu her türlü tedbiri almakta yetkilidir. Bu cümleden olarak belirli sayıda gizli oy yazma yeri düzenliyebilir. Oy pusulasına, seçilecek asıl üye tam sayısının yarısından en az bir fazla ad yazılması zorunludur. Tam sayının, yarısı küsurlu olduğu takdirde tama iblâğ ve bir ilâve edilir. (Av. K. M. 90)
Oy vermenin bitimi ve tasnif
Genel Kurula katılan avukatların, tamamının oyunu kullanması veya tasnif kurulunun koyduğu sürenin sona ermesi ile oy verme tamamlanmış olur.
Durum bir tutanakla tesbit edilir ve aşağıdaki sıraya göre tasnife başlanır.
a) Sandıktan çıkan oy zarfları sayılır.
b) Zarf sayısının verilen oy sayısından fazla olması halinde fazla olan miktarda zarf gelişigüzel alınarak açılmadan yok edilir.
c) Zarflar teker teker açılır ve oy pusulası çıkan zarflar ayrı ayrı olmak üzere sıralanır. Birden fazla oy pusulası çıkan zarflar oy pusulası çıkan zarflar oy pusulaları ile birlikte yok edilir, ve tasnife dahil edilmez.
d) Oy pusulasına seçilecek üye tam sayısının yarısından en az bir fazla ad yazılmamış olması halinde bu oy pusulaları geçerli değildir.
e) Oy pusulasına seçilecek üye sayısından fazla ad yazıldığı takdirde sondan başlanarak fazla adlar hesaba katılmaz.
f) Oyların sayımı yapılır ve sonuç en çok oy alandan enaz oy alana doğru olmak üzere bir tutanakla tesbit ve ilân olunur.
Adayların aldıkları oylarda eşitlik halinde meslek kıdemi fazla olan, kıdemleri de eşitse, adayların yaşlısı ön sırada yor alır.
Seçim sonuçlarını belirtir tutanağın bir örneği Türkiye Barolar Birliğine gönderilir.
Denetleme kurulu ve görevleri
Denetleme kurulunun görevi baronun malî işlerini incelemektir.
Kurul denetleme görevini en az iki ayda bir yapar, bunun şeklini ve metodunu kendisi kararlaştırır. Ancak, aşağıdaki hususların yerine getirilmesi zorunludur.
a) Baro gelir ve gider hesaplarında ve kayıtların dayanaklarında incelemeler yapmak,
b) Kayıtların usulüne göre yapılıp yapılmadığını tespit etmek,
c) Gider kayıtlarının; bütçeye, genel kurul ve yönetim kurulu kararı ile mevzuata uygunluğunu incelemek,
d) Baro yönetim kurulu tarafından kendilerine tevdi edilen hesap raporlarını incelemek ve varsa usulsüzlük ve hataları tespit etmek,
Denetçiler inceleme sonunda üç nüsha rapor düzenlerler. Bu raporlardan biri denetleme kurulunun karar ve rapor dosyasına konur, biri yönetim kuruluna verilir. Diğeri de dönem sonunda 79 uncu maddeye göre hazırlanacak yıllık raporlara eklenir.
Baro yönetim kurulu, denetleme kurulunun çalışmalarını kolaylaştırmak, istenilen belge ve kayıtları denetleme kurulunun incelemesine hazır bulundurmak zorundadır.
Denetleme kurulunun görev süresi, baro genel kurulunun bir toplantı dönemidir. (Av. K. M. 108)
Yıllık rapor
Baro denetleme kurulu dönem sorumda genel kurula sunulmak üzere baronun bir yıllık malî işlerini gösterir bir rapor düzenler (Av. K. M. 108).
Olağanüstü toplantıya çağrı
Baro denetleme kurulu incelemeleri sırasında baro malî işlerinde ve kayıtların tutulmasında düzensizlikler ve açıklar tepit eder ve bu düzensizliklerin devam ettiği sonucuna varırsa veya mevcut düzensizlikleri vahim görürse, bu konuda bir rapor, düzenler ve baro genel kurulunun olağanüstü toplantıya çağırılmasına karar verir. Genel kurul Avukatlık Kanununun 84, 85 ve 87. maddelerine göre toplanarak karar verir. (Av. K. M. 83)
DOKUZUNCU KISIM
Disiplin İşlemleri
Genel kural
Disiplin kovuşturmalarında, isnad olunan hususların ilgiliye açıkça ve yazılı olarak bildirilmesi, yazılı savunmasının istenmesi ve savunma için en az on günlük bir süre tanınması şarttır. Disiplin işlemleri, soruşturma ve disiplin kovuşturması omak üzere iki kısımdır. Disiplin kovuşturmasının açılmasına veya açılmasına yer olmadığına karar verilebilmesi soruşturmanın yapılmasına bağlıdır.
Meslek kurallarına aykırı davranışlar, disiplin kovuşturmasını gerektirir. (Av. K. M. 137-141)
Soruşturma
Avukat hakkında soruşturma;
a) İlgilinin ihbar veya şikâyeti,
b) Cumhuriyet Savcısının isteği,
c) Yönetim kurulunca görülecek lüzum, üzerine yapılır. (Av. K. M. 139)
İhbar veya şikâyet
İhbar veya şikâyet yazılı ve sözlü olmak üzere iki türlü yapılabilir.
a) Sözlü ihbar veya şikâyet, herhangi bir kişinin baroya başvurması ve hakkında ihbarda bulunduğu avukatı belirtip, iddialarını açıklamasiyle yapılmış olur.
b) Yazılı ihbar veya şikâyet, baroya verilecek yazı ile yapılır.
Her iki durumda da başvuran kişinin açık kimliği ve adresi, ihbar
veya şikâyet olunan avukatın kimliği, ihbar veya şikâyetin konusu, maddî olaylar ve ihbar gününün belirtilmesi zorunludur. Sözlü ihbar veya şikâyette aynı hususlar baro başkanı veya yönetim kurulu üyelerinden biri ile ihbar veya şikâyette bulunan kişi ve kâtip tarafından imzalanacak bir tutanakta gösterilir. (Av. K. M. 139)
İlk inceleme
Yönetim Kurulu, acele durumlar hariç olmak üzere, ihbar veya şikâyetin yapılmasından sonra gelen ilk toplantısında ihbar veya şikâyeti inceler.
İhbar veya şikâyette bulunanın kimliği, adresi ve imzası bulunmayan istekler işleme konamaz; şu kadar ki, yönetim kurulu lüzum gördüğü durumlarda ihbar veya şikâyet konusu hakkında kendiliğinden soruşturma yapabilir. (Av. K. M. 141)
Soruşturma yapılması görevi
Şikâyet veya ihbar yahut istek konusu olan husus yönetim kurulunun üyeleri arasından görevlendireceği biri tarafından incelenir. Bu üye delilleri toplar, ihbar veya şikâyette bulunanları dinliyebilir ve gerekli göreceği kimselerin ifadelerini yeminli olarakta alabilir. Dayanak olan veya lüzum görülen dava ve icra dosyaları görevli üye tarafından incelendikten ve hakkında ihbar veya şikâyette bulunulan avukat dinlendikten veya dinlenmek üzere verilen süre dolduktan sonra düzenlenecek rapor yönetim kuruluna verilir.
Yönetim kurulu, soruşturma raporunu eksik görürse evvelce görevlendirdiği veya diğer bir üyeyi eksikleri tamamlattırmak üzere görevlendirebilir.
Yönetim kurulu, ivedikle ve her halde şikâyet, ihbar veya istek tarihinden itibaren en çok bir yıl içinde disiplin kovuşturması hakkında bir karar vermek zorundadır. (Av. K. M. 141)
Disiplin Kovuşturmasına Yer Olmadığı Kararı
Yönetim kurulu dosyayı ve raporu inceleyerek hakkında şikâyet veya ihbarda bulunan avukat hakkında disiplin kovuşturması açılmasın) gerektirecek bir durumun mevcut olmadığını tespit ettiği takdirde «disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığı» na karar verir.
Bu kararda ihbar veya şikâyette bulunanın adı ve adresi, şikâyet olunan avukatın kimliği, isnad olunan fiil, inceleme ve deliller ile, gerekçe belirtilir.
Karar, ilgili dosya eklenerek Cumhuriyet Savcılığına resmi yazı ile bildirilir; hakkında soruşturma açılmış bulunan avukata ve varsa şikâyetçiye tebliğ olunur.
Şikâyetçiye tebligat Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Şu kadar ki, karar örneği elden verilerek tebliğ de mümkündür. Bu takdirde tebligat günü ve tebellüğ eden şikâyetçinin adı ve soyadı bir tutanakla tesbit edilerek şikâyetçi ile baro adına başkâtip ve ilgili memur tarafından imzalanır. Cumhuriyet Savcısına gönderilecek resmî yazı örneğine alındığı tarih gösterilerek imza ettirilir. Tebligat parçaları veya tutanakla savcılık alındısı dosyaya konur. (Av. K. M. 142)
İtirazlar
Baro Yönetim Kurulunun bu yönetmeliğin 86. maddesinde yazılı «disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığı» kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili Cumhuriyet Savcılığı ile şikâyet eden tarafından Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna itiraz edilebilir, itiraz dilekçesi kararı veren baro vasıtasiyle Türkiye Barolar Birliğine gönderilir. Baro itiraz dilekçesini, dosyayı da ekliyerek Türkiye Barolar Birliğine gönderir. Dosyanın Türkiye Barolar Birliğine gidiş-dönüş posta gideri itiraz edenden alınır. İtirazın Cumhuriyet Savcılığınca yapılması halinde posta gideri ilgili baro tarafından ödenir.
İtirazın reddi halinde Avukatlık Kanununun 8/6-7. maddesi ile bu yönetmeliğin 10 ilâ 12. maddesi hükümleri uygulanır (Av. K. M. 143)
Disiplin kovuşturması açılması
Baro yönetim kurulunun disiplin kovuşturması açılmasına karar vermesi halinde dosya derhal baro disiplin kuruluna gönderilir ve Avukatlık Kanununun 144 ve sonraki maddeleri uyarınca işlem yapılır.
Disiplin kurulu kararı ilgililerle, Cumhuriyet Savcısına bu yönetmeliğin 86. maddesi hükmüne göre tebliğ olunur. (Av. K. M. 144)
Baro Disiplin Kurulu kararına itiraz
Cumuriyet Savcısı ve ilgililer disiplin kurulu kararının tebliğinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Barolar Birliği Disiplin kuruluna itiraz edebilirler.
İtiraz dilekçesi ilgili baroya verilir, baro dosya ile birlikte İtiraz dilekçesini Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanlığına gönderir. Dosyanın Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kuruluna gidiş - dönüş posta gideri itiraz edenden alınır. İtirazın Cumhuriyet Savcılığınca yapılması halinde gider baroca ödenir. (Av. K. M. 157)
Resmi ve özel kuruluşların incelemeye izin vermeleri
Resmî ve özel kuruluşlarla yargı mercileri, gerçek ve tüzel kişiler, baroların, yönetim kurulunca görevlendirilen üyelerinin, baro disiplin kurulunun ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim ve Disiplin Kurullarının isteği üzerine soruşturma, kovuşturma veya itiraz konusu ile ilgili dosya ve belgelerin incelenmesine izin verirler.
İncelemenin başka bir baro bölgesinde istinabe yoluyla yapılması gereken hallerde dahi yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.
ONUNCU KISIM
Türkiye Barolar Birliğinin İşlemleri
İdari işler
Türkiye Barolar Birliği idari İşlemlerinde aşağıdaki hususlar özellikle gözönüne alınır.
a) Avukatlar. Türkiye Barolar Birliğine, levhasında yazılı oldukları barolar aracılığı ile başvururlar.
b) İlgililerin avukatlık kanunu ve bu yönetmelik hükümleri gereğince baro kararlarına karşı yaptıkları itirazlar karan veren baro aracılığı ile yapılır.
Resmî Törenlerde Türkiye Barolar Birliği, Cumhuriyet Başsavcısının yanında yer alır.
Denetleme kurulu
Bu yönetmelikte baro denetleme kurullarının çalışma şekil ve hususlarına ait usuller Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu hakkında da uygulanır. (Av. K. M. 133)
İtirazlarla ilgili dosyadaki eksiklikler
Türkiye Barolar Birliği Yönetim ve Disiplin Kurulları itirazen incelendikleri dosyalarda noksan gördükleri hususları tamamlatmak üzere kararı veren kurullara iade edebilirler. Böyle bir durumda noksanlar tamamlanıncaya kadar inceleme yapılmaz ve Türkiye Barolar Birliğinin karar verme süresi işlemez.
ONBİRİNCİ KISIM
Çeşitli Bükümler
Dava vekilleri
Avukatlık Kanununun geçici 13. maddesi birinci fıkrasında dava vekilliği yapmaları kabul edilenler, barolarca düzenlenen listeye yazılmakla yükümlüdürler.
Dava vekilleri listesinde, davavekillerinin adları ve soyadları dava vekilliği ruhsatnamelerinin tarihi, Bakanlık sicil ve baro listesinde kayıt sıra numarası gösterilir. Liste, isim alfabe sırasına göre düzenlenir. Her adlı yılın başlangıcında baro listesinde yazılı dava vekillerinin isimlerini gösterir liste 31 Aralık tarihine kadar düzenlenerek, Ara katlar listesine eklenip Adalet Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliğine, dava vekillerinin vekâlet icra edebilecekleri yer Cumhuriyet Savcılıklarına, en büyük idare amirine, o yer yargı mercilerine, icra ve iflâs dairelerine ve noterlerine gönderilir.
Dava vekillerinin listeye yazılmak için başvurmalarına, listeden silinmelerine ve istemlerinin reddine dair kararlara karşı itirazları hakkında, avukatlarla ilgili hükümler kıyasen uygulanır. (Av. K. G. M. 13)
Dava ve iş takipçileri
Avukatlık Kanununun geçici 17 nci maddesi hükümleri saklı Kalmak üzere bu yönetmeliğin 94 ncü maddesi ile ikinci, beşinci, altıncı, dokuzuncu kısım hükümleri dava ve iş takipçileri hakkında da kıyasen uygulanır.
Dava ve iş takipçileri, Kanunun Geçici 17 nci maddesinin değişik 4. fıkrası uyarınca bulundukları yerdeki avukat veya dava vekilleri sayısı üçü bulmadıkça listesine yazılı oldukları baro veya başka bir baro bölgesindeki bir yere nakledemezler.
Dava ve iş takipçilerine verilecek yetki belgesi (örnek IX) a göre düzenlenir. (Av. K. G. M. 17)
Örnekler
Bu yönetmelikte sözü edilen kâğıtlarla belgelerin örnekleri yönetmeliğin sonuna eklenmiştir.
Yürürlük
1136 sayılı Avukatlık Kanununun 182. maddesine dayanılarak Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından hazırlanıp Adalet Bakanlığınca onaylanan bu yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girer.