“… Hukuki güvenlik, ilkesi vergilendirmenin belirliliğini, vergi hukukunda kıyas yasağını ve vergi yasalarının geriye yürümezliğini içerir. Yetkilerle…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Ekim 2024
Sayfa: 510 - 515
Zeynep Sena Acar
Editör:Ebru Tüzemen Atik, Ümit Süleyman Üstün
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
5.Kanunilik İlkesi
Anayasa’nın 73. maddesiyle düzenlenmiş “kanunilik ilkesi”, “hukuk devleti” kavramıyla…
“Vergi, iktidarların elinde, ekonomiye ve bu yolla bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahale aracı olabilmektedir. Ekonomik ve sosyal hayatı düzenleyen kanunlarla kişilerin temel hak ve özgürlükleri alanında yer alan vergiyi doğuran olaylar önlenebilir veya caydırılabilir. Bu nedenle vergilerin kanuniliği ilkesi, kişilerin çalışma ve sözleşme hürriyetleri ile mülkiyet ve miras haklarının zedelenmemesi için hukuk devletinin belirleyici unsurlarındandır”(134)…
“Kamu giderlerinin karşılanmasında temel kaynak durumunda olan vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin alacaklısı konumunda olan devlet ile bunların borçlusu konumunda olan yükümlülerin çıkarları tarih boyunca birbirlerine ters düşmüştür. Dengenin oluşturulmasında etkin alt ilkelerden hareketle üst kavram ve ilke olarak nitelendirilebilecek olan verginin kanuniliği ilkesine ulaşılabilir. Vergilemede kanunilik toplumların yüzlerce yıl savaşını verdiği bir olgudur. Bu olgu sonucunda ‘’kanunsuz vergi olmaz’’ veya…
Vergilerin kanuniliği ilkesi Anayasa Mahkemesi tarafından, “…vergi kurumunun hukuksal yapısının temel koşulu olup oranının, salınma biçiminin, alınma zamanının yönetim ve yükümlüler bakımından belirginliğine dayanır. Yükümlülere güven veren bu ilke, vergi yönteminde de kararlılık sağlamakta, herkesi eşit biçimde kapsamına alan bir yurttaşlık görevinin göstergesini oluşturmaktadır” şeklinde…
Kanunilik ilkesi verginin temel esaslarını, ilkelerin ve çerçevesini kanunla belirlenmesini…
Vergilendirme işlemi ile kişilerin hak ve hürriyetlerine müdahalenin ancak kanun…
Vergi ve benzeri mali yükümlülüklerin kişilerin hak ve hürriyetlerine müdahale niteliğine…
Kanunilik ilkesinin gereği olarak mükellef, konu, vergiyi doğuran olay, muaflık ve…
Anayasa Mahkemesi vergilerin kanuniliği ilişkin bir kararında; “…Bir mali yüküm, bu yönleri dolayısıyla, kanunla yeterince çerçevelenmemişse, kişilerin sosyal ve iktisadi durumlarını, hatta temel haklarını etkileyecek keyfi uygulamalara yol açabilmesi mümkündür. Bu bakımdan mali yükümler, belli başlı öğeleri de açıklanarak ve çerçeveleri kesin çizgilerle belirtilerek mutlaka kanunla düzenlenmelidir.’’
Kanunilik ilkesi devletin vergilendirme hakkını yalnızca kanun çıkarmak suretiyle…
Kanunilik ilkesi ilk olarak suç ve ceza alanında ortaya çıkmış ve zamanla tüm kamu hukuku alanında yayılmıştır Vergi hukuku açısından da vergi idaresinin bağlı yetkiye(156)…
Vergi hukukunda takdir yetkisinin sınırları, genel olarak takdir yetkisinin sınırları…
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bir içtihadında 3.1.2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ‘un, 3.4.2008 tarihli ve 5752 sayılı Kanun’un 3. maddesiyle değiştirilen 8. maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendinde yer alan…