Belirlilik ilkesi vergilendirmeye ilişkin kanunun var olmasını yeterli görmemekte,…
“Belirlilik ilkesi ise yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesini ifade etmektedir. Bu bakımdan, kanunun metni, bireylerin, gerektiğinde hukuki yardım almak suretiyle, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını belli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine imkân verecek düzeyde kaleme alınmış olmalıdır. Dolayısıyla, uygulanması öncesinde kanunun, muhtemel etki ve sonuçlarının yeterli derecede öngörülebilir olması gereklidir”(170)
Anayasa Mahkemesi’nin 2013 tarihli bir kararında, belirlilik ilkesi şu şekilde açıklanmaktadır:…
Belirlilik ilkesinin beraberinde getirdiği bir diğer ilke ise öngörülebilirlik ilkesidir.…
Öngörülebilirlik ilkesi, Anayasa Mahkemesine yapılan bir bireysel başvuru karasında…
Hukuki güvenlik ilkesinin sağlanabilmesi açısından belirlilik ilkesi kapsamında vergilendirmeye…
Belirlilik ilkesinin kapsamı pozitif hukuk düzenlemeleri ile sınırlı olmayıp, hukukun…
“Belirlilik” ilkesi yalnızca yasal belirliliği değil, daha geniş anlamda hukuki belirliliği ifade etmektedir. Erişilebilir, bilinebilir ve öngörülebilir gibi niteliksel gereklilikleri karşılaması koşuluyla yasalar, mahkeme içtihatları ve yürütmenin düzenleyici işlemleri ile de hukuki belirlilik sağlanabilir. Aslolan muhtemel muhataplarının mevcut şartlar altında belirli bir işlemin ne tür sonuçlar doğurabileceğini öngörmelerini mümkün kılacak bir normun varlığıdır”(177)…
Belirlilik ilkesinin önkoşulu vergilerin kanuniliği ilkesi ve idarenin vergiyi doğuran…
“…Vergilendirme alanında olası keyfi uygulamalara karşı düşünülen ilk önlem, kuşkusuz yasallık ilkesidir. Ancak vergilerin yasayla getirilmesi, yalnız başına vergilendirme yetkisinin keyfi kullanılarak adaletsiz sonuçlar doğurmasını engelleyemeyeceğinden, yasallık ilkesi yanında verginin genel ve eşit olması, idare ve kişiler yönünden duraksamaya yol açmayacak belirlilik içermesi, geçmişe yürümemesi, öngörülebilir olması ve hukuk güvenliği ilkesine de uygunluğunun sağlanması gerekir”(179)…
Vergi yükünün, özellikle verginin miktarının belirli olması, vergi mükelleflerinin…