7246 sayılı Kanun ile 4054 sayılı Kanunda muafiyet, de minimis, birleşme ve…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Ağustos 2024
Sayfa: 953 - 961
Ahmet Fatih Özkan
Editör:Pınar Başak Coşkun, Zeynep Özkan, Ece Özden, Gökhan Aydoğan, Gülce Korkmaz, Korkut Özkorkut
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
SONUÇ
Haziran 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7246 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda…
1. Muafiyete ilişkin olarak 7246 sayılı Kanunun 1. maddesiyle, 4054 sayılı Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrası, “Aşağıda belirtilen şartların tamamının varlığı halinde, teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararları 4 üncü madde hükümlerinin uygulanmasından muaftır”…
2. De minimis’e ilişkin olarak 7246 sayılı Kanunun 8. maddesiyle, 4054 sayılı Kanunun 41. maddesine 2. fıkra olarak “Kurul; pazar payı ve ciro gibi ölçütleri esas alarak rakipler arasında fiyat tespiti, bölge veya müşteri paylaşımı ve arz miktarının kısıtlanması gibi açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerini soruşturma konusu yapmayabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından çıkarılan bir tebliğ ile belirlenir”…
3. Birleşme ve devralma testine ilişkin olarak 7246 sayılı Kanunun 2. maddesiyle, 4054 sayılı Kanunun 7/1. maddesi “Bir ya da birden fazla teşebbüsün başta hâkim durum yaratılması ya da mevcut bir hâkim durumun güçlendirilmesi olmak üzere ülkenin bütünü yahut bir kısmında herhangi bir mal veya hizmet piyasasındaki etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak şekilde birleşmeleri veya herhangi bir teşebbüsün ya da kişinin diğer bir teşebbüsün mal varlığını yahut ortaklık paylarının tümünü veya bir kısmını ya da kendisine yönetimde hak sahibi olma yetkisi veren araçları, miras yoluyla iktisap durumu hariç olmak üzere, devralması hukuka aykırı ve yasaktır”…
4. Taahhüt mekanizmasını hayata geçirmek amacıyla 7246 sayılı Kanunun 9. maddesi, 4054 sayılı Kanunun 43/3. maddesini “Yürütülmekte olan bir önaraştırma ya da soruşturma sürecinde 4 üncü veya 6 ncı madde kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesine yönelik olarak ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerince taahhüt sunulabilir. Kurul söz konusu taahhütler yoluyla rekabet sorunlarının giderilebileceğine kanaat getirirse bu taahhütleri ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birlikleri açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verebilir.…
Uzlaşma mekanizmasına ilişkin olarak ise 7246 sayılı Kanunun yine 9. maddesiyle 4054…
5. Yapısal tedbir müessesesi, 7246 sayılı Kanunun 3. maddesiyle 4054 sayılı Kanunun 9. maddesinin 1. fıkrasının şu şekilde değiştirilmesi suretiyle kanun kapsamına dâhil edilmiştir: “Kurul; ihbar, şikâyet ya da Bakanlığın talebi üzerine veya resen bu Kanunun 4 üncü, 6 ncı veya 7 nci maddelerinin ihlal edildiğini tespit ederse, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine rekabetin tesisi için yerine getirilmesi ya da kaçınılması gereken davranışları ve teşebbüslerin belirli faaliyetlerini yahut ortaklık paylarını ya da mal varlıklarını devretmeleri şeklindeki yapısal tedbirleri nihai kararında bildirir. Davranışsal ve yapısal tedbirler, ihlalle orantılı ve ihlalin etkili biçimde sona erdirilmesi için gerekli olmalıdır. Yapısal tedbirlere ancak daha önce getirilen davranışsal tedbirlerin sonuç vermediği hallerde başvurulur. …
6. Dijital deliller bağlamında 7246 sayılı Kanunun 4. maddesiyle, 4054 sayılı Kanunun 15/1. maddesinin (a) bendi “Defterlerini, fiziki ve elektronik ortam ile bilişim sistemlerinde tutulan her türlü verilerini ve belgelerini inceleyebilir,…