Aval, kambiyo senetlerine özgü bir şahsi teminattır(39). Aval, bir kambiyo taahhüdünün kıymetli evrak hukuku kuralları uyarınca teminat altına alınması için verilir. Avale “poliçe kefaleti”…
Avalin, “aval içindir” veya bununla eş anlamlı başka bir ifade yazılarak, aval veren tarafından imzalanacağı düzenlenmiştir (TTK m. 701/2). Bununla birlikte aval şerhinde, “kefil”,…
Avalist, borcun ödenmesinden diğer senet sorumluları ile birlikte, müteselsil sorumlu…
Avalde eş rızasına ilişkin tartışmaların temelinde, avalin hukuki niteliğine ilişkin…
Avalin hukuki niteliği hususunda öğretide fikir birliği bulunmamaktadır. Bir görüşe…
Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına ait karşı oy yazısında da bu hususa değinilmiştir.…
Hukuki mahiyeti tartışmalı olmakla birlikte, avalin, ticari senetlerden doğan borçların temini maksadıyla verilen şahsi bir teminat olduğu kabul edilmekte (Jale Güral, Kefalet Akdiyle Aval Arasında Bir Mukayese, AHFD 1951, C.VI1I, S. 3/4, s.437); aval, kefalete ve şahsi teminat sağlayan sözleşmelere benzetilse de (Fırat Öztan, Kıymetli Evrak Hukuku, 2.bs., Ankara 1977, s.792), açıkça sözleşme olarak nitelendirilmemekte; üstelik, aval ile kefalet arasındaki mahiyet farklılıklarının, “kefalete ilişkin hükümlerin aval konusunda, kıyasen olsa dahi, uygulanamayacak” derecede önemli olduğu belirtilmektedir (Öztan, age., s.794). Avalde kefalet akdinin ayırt edici özellikleri bulunmamakta ve aval kefaletten farklı olarak, bütün kambiyo borçları gibi “tek taraflı bir irade beyanıyla” verilmektedir (Güral, agm., s.448).…
Bu özellikleri itibariyle tek taraflı bir hukuki muamele olduğunda tereddüt bulunmayan avalin hukuki niteliği, Türk Borçlar Kanununun 603. maddesinde belirtilen “sözleşmelerden sayılmasına imkan vermediği gibi, 603. maddenin sözleşmeler dışındaki hukuki muamelelere uygulanmasına da imkan bulunmamaktadır…
Bizim de katıldığımız karşı görüşe göre ise, aval bir sözleşme niteliğindedir(49).…
Aval, bir kambiyo taahhüdüdür ve bir kambiyo sözleşmesinin (Begebungsvertrag) varlığını gerektirir. Avalin kimi zaman “aval taahhüdü” şeklinde anılması da tek taraflı bir taahhüt olmasından değil; bir kambiyo taahhüdü olmasından kaynaklıdır. Tıpkı senet düzenlenmesinde, kabulde ve ciroda olduğu gibi bir kambiyo taahhüdü olan avalde de, taahhüt, senet zilyetliğinin karşı tarafa geçirilmesi ile tamamlanmış olur ve avalist senet borçlularından biri hâline gelir(51)…