Sayfa 203Prof. Dr. Feyzan Hayal ŞEHİRALİ ÇELİK
Bir soruyla başlar aslında her akademik çalışma. Ya da başlamalıdır. Sonra başka sorular gelir, cevapladığımız ya da cevaplayamadığımız. Cevaplanamayanlar ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da zihnimizin bir köşesinde kalır. Sonra bir gün, belki hiç ilgisiz bir bağlantıda tekrar karşılaşırız onlarla. Ama bu sefer farklı bir gözle görürüz, sanki kafamızın içinde öylece dururken olgunlaşmış, daha anlaşılır hale gelmişlerdir. Anlarız… Anladığımızda anlatma cesareti de gelir. Sanki bütün bu olan biteni başkaları da bizimle birlikte yaşamış gibi onlarla paylaşmak isteriz.…
Soru sormak, hatta soruyla yüzleşebilmek önemlidir. Bazen en bildiğimizi sandığımız konuyu anlatırken birden irkiliriz “acaba” diye. İşte o an aslında bir başlangıçtır. Sorgulamadan, hele ki kendimize sormadan ilerleyemeyiz, bakış açımızı geliştiremeyiz.…
Zühtü Hoca, benim için “soran” hocadır. 1997 yılında girdiğim asistanlık bilim sınavının ardından yapılan mülakatta, yüksek lisans tezimin patent hukukuyla ilgili olduğunu duyduğunda Hoca hemen soruyu sordu: “Sizce tescilli bir hak, haksız rekabet hükümleriyle korunabilir mi?” diye. O zamana kadar hep okuduğumuz, bildiğimiz, haksız rekabet hükümlerinin tescilsiz korumaya ilişkin olmasıydı. Birden duraksadım. Tereddütümü görünce “Neden olmasın? Buna engel bir hüküm var mı?” diye sordu. Bu olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra bu konu üzerinde derinleşmeye çalışmam, bilinçaltımın bana bir oyunu muydu gerçekten bilmiyorum. Ama Zühtü Hoca’dan aldığım lisans üstü derslerden ve yaptığımız akademik sohbetlerden aklımda kalan en kayda değer anlar, Hoca’nın kalıplaşmış bazı bilgilerin sorgulanmasını teşvik …
Aradan uzun zaman geçti. Hâlâ sorduğum, sormak istediğim çok şey var. En başta kendime... İyi ki sormuşsunuz Hocam……
I.SORUNUN BAŞLANGICI: BİR ÜRÜNDE İKİ KADER
Fikrî mülkiyete konu ürünler üzerinde gerek hak sahipliği gerekse bu hakların korunması,…
Fikrî mülkiyet haklarıyla korunan ürünlerin eşyadan bağımsızlığı, bu hakların tecavüze…
Sahibinin elinden haksız alınan eşyanın bir sınai mülkiyet hakkı ile korunduğu, örneğin…
Görüldüğü gibi, sınai mülkiyet hakkının gerçek sahibi, gasp edilmiş olsa da, hakkın…
Bahsedilen çerçevede, maddi olmayan malvarlığı üzerindeki hakkın, maddi varlığı olan…
Bu çalışmada, iki ayrı hukuki kaderin tek bir üründe buluşmasıyla ortaya çıkan bu…